Vier doden bij Hezbollah-aanval op Israëlische basis • Waarschuwing VN-baas Guterres
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
- Israëlische soldaten drongen VN-positie binnen, volgens Israël uit nood
- VS stuurt geavanceerd antiraketsysteem naar Israël
- 'Hamas zocht lang voor 7 oktober steun bij Iran en Hezbollah voor grootschalige aanslag'
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
Vier Israëlische militairen gedood bij drone-aanval Hezbollah
Bij de drone-aanval op Binyamina zijn vier Israëlische militairen om het leven gekomen, meldt legerwoordvoerder Hagari op X. Meer dan vijftig militairen raakten gewond; zeven van hen zijn er volgens het leger slecht aan toe.
Doelwit van de aanval van Hezbollah was een legerbasis bij Binyamina. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht. Meer informatie deelt het leger vooralsnog niet.
Luchtalarm in Centraal- en Noord-Israël, nog veel onduidelijk over aanval op Binyamina
Enkele uren na de drone-aanval bij Binyamina in het midden van Israël klinkt in het noorden en het midden van Israël nog steeds het luchtalarm. Op X worden beelden gedeeld waarop te zien zou zijn dat raketten boven de stad Haifa worden onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem. Er is geen schade gemeld als gevolg van de aanvallen.
Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de drone-aanval bij Binyamina, waarbij zeker 67 mensen gewond raakten. Vier gewonden zouden in kritieke toestand verkeren.
Volgens Hezbollah was een basis van de Israëlische Golani-brigade het doelwit van de aanval. Of er ook militairen gewond zijn geraakt, is onduidelijk. De BBC schrijft dat het erop lijkt dat veel gewonden in een kantine zaten en werden verrast door de aanval. Op beelden die op sociale media worden gedeeld is een lege eetzaal met een gat in het dak te zien.
'13 doden bij Israëlische aanval op school waar ontheemde Palestijnen verbleven'
Hulpverleners in Gaza zeggen tegen persbureau Reuters dat er minstens 13 mensen zijn gedood bij een Israëlische aanval op een school in Nuseirat in Centraal-Gaza. Volgens Al Jazeera werd het gebouw waar ontheemde families zouden worden opgevangen, beschoten door een Israëlische tank.
Israël heeft nog niet gereageerd.
VN-baas Guterres: aanvallen op Unifil-terrein kunnen oorlogsmisdaden zijn
Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties waarschuwt dat aanvallen op Unifil-troepen en -terreinen neer kunnen komen op oorlogsmisdaden. Dat zegt zijn woordvoerder.
VN-vredesmacht Unifil meldde vanmiddag dat twee Israëlische tanks vanochtend vroeg een poort van een Unifil-positie in Zuid-Libanon hebben verwoest, waarna Israëlische troepen het Unifil-terrein zijn opgegaan.
Het Israëlische leger heeft bevestigd dat een tank het Unifil-terrein op is gereden, maar zegt dat dat uit nood gebeurde omdat de tank werd beschoten door Hezbollah tijdens de evacuatie van gewonde militairen.
Even later raakten vijftien blauwhelmen gewond door rook die ontstaan was door Israëlisch vuur, aldus Unifil. Het Israëlische leger zegt een rookgordijn hebben gecreëerd om de soldaten ongezien te evacueren.
'De VN-vlag blijft wapperen'
Guterres zegt ook dat de Unifil-troepen actief zullen blijven in Libanon. Eerder vandaag drong de Israëlische premier Netanyahu in een video aan op het vertrek van de blauwhelmen uit het gebied waar Israël momenteel in gevecht is met Hezbollah. "De vredeshandhavers van Unifil blijven op alle posities en de VN-vlag blijft wapperen", aldus de woordvoerder van Guterres.
Hezbollah bevestigt aanval op plaats in Centraal-Israël, aantal gewonden loopt op
In een verklaring bevestigt Hezbollah drone-aanvallen te hebben uitgevoerd op Binyamina, een plaats in het midden van Israël, ten zuiden van Haifa. Hezbollah spreekt van twee drone-aanvallen op een basis van een Israëlische brigade.
Israëlische media melden inmiddels dat er zeker 67 gewonden zijn gevallen.
Israëlische media: tientallen gewonden door drone-aanval op dorp in Centraal-Israël
Het Israëlische nieuwsmedium Channel 12 meldt dat er zeker 40 mensen gewond zijn geraakt door drone-aanvallen op Binyamina, een plaats in het midden van Israël. Zeker twee mensen zouden zwaargewond zijn geraakt. Het Israëlische leger houdt Hezbollah verantwoordelijk voor de aanval.
Volgens Channel 12 kwamen er twee drones vanuit Libanon. Het Israëlische leger zegt dat er een werd onderschept.
Het gebeurt bijna nooit dat in Israël zoveel mensen gewond raken door aanvallen met drones of raketten. Door Israëls geavanceerde luchtafweersysteem worden veruit de meeste luchtaanvallen afgeslagen. Gisteren werd een verzorgingstehuis nabij Tel Aviv geraakt door een drone. Volgens het Israëlische leger kwam de drone uit Libanon.
VS stuurt geavanceerd antiraketsysteem naar Israël
De Verenigde Staten zijn van plan om een geavanceerd antiraketsysteem naar Israël te sturen. Er zullen ook Amerikaanse troepen gestationeerd worden om het te bedienen.
Het gaat om het systeem Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD). Het raketsysteem is bedoeld om "de luchtverdediging van Israël te versterken na de ongekende aanvallen van Iran op Israël op 13 april en opnieuw op 1 oktober", aldus het Pentagon.
Leger Israël: tank reed Unifil-positie binnen tijdens evacuatie van gewonde militairen
Het Israëlische leger heeft gereageerd op de verklaring van Unifil over de gebeurtenissen van vanochtend. Unifil meldde vanmiddag dat twee Israëlische tanks vanochtend vroeg een poort van een Unifil-positie in Zuid-Libanon hebben verwoest, waarna Israëlische troepen het VN-terrein zijn opgegaan.
Het Israëlische leger bevestigt dat een tank vanmiddag inderdaad de Unifil-positie is binnengereden. Volgens het leger gebeurde dat tijdens de evacuatie van meerdere militairen die gewond waren geraakt door aanvallen van Hezbollah. De tank - die op dat moment nog werd beschoten door Hezbollah-militanten - reed enkele meters naar binnen, beweert het leger. Hezbollah meldde vanochtend vroeg al dat zij in gevecht waren met Israëlische troepen in de buurt van het dorpje Ramyah in Zuid-Libanon, waar de VN-positie zich ook bevindt.
Het Israëlische leger beweert continu met de VN-vredesmacht te hebben samengewerkt en stelt het Unifil-personeel niet in gevaar te hebben gebracht. Toen de tank niet meer onder vuur lag, heeft hij de Unifil-positie verlaten, schrijft het leger. Unifil schreef eerder juist meerdere keren aan de Israëlische militairen te hebben gevraagd om de positie te verlaten, omdat de Israëlische aanwezigheid een gevaar zou vormen voor de Unifil-troepen.
Het Israëlische leger zegt later een rookgordijn hebben gecreëerd om de soldaten ongezien te evacueren. Unifil berichtte eerder dat vijftien blauwhelmen gewond waren geraakt doordat zij in contact waren gekomen met rook die was ontstaan door Israëlisch vuur.
Israëlische VN-ambassadeur: Gebeurtenissen bij Unifil-positie worden onderzocht
De Israëlische VN-ambassadeur, Danny Danon, zegt dat de gebeurtenissen bij de positie van VN-vredesmacht Unifil worden onderzocht. Unifil meldde vanmiddag dat Israëlische tanks vanochtend een poort van een Unifil-positie in Zuid-Libanon hebben verwoest, waarna Israëlische troepen het VN-terrein zijn opgegaan.
Unifil meldde het incident enkele uren nadat de Israëlische premier Netanyahu aandrong op het vertrek van de blauwhelmen uit de delen van Libanon waar Israël nu vecht. Ook Danon dringt weer aan op een vertrek van de blauwhelmen. Hij noemt het "onbegrijpelijk" dat de VN troepen in de vuurlinie houdt. Ook beweert hij dat "Hezbollah-terroristen Unifil-posities gebruiken als schuilplaatsen".
Israëlische defensieminister: 'We zullen ervoor zorgen dat Hezbollah nooit meer terugkeert naar grensdorpen'
De Israëlische defensieminister Yoav Gallant zegt dat Israël ervoor zal zorgen dat Hezbollah nooit meer terug kan keren naar Libanese dorpen dicht bij de grens. "Dit is essentieel om de veiligheid van de noordelijke gemeenschappen van Israël te verzekeren", zei hij tijdens een bezoek aan de grens met Libanon. Volgens Gallant gaan de operaties door tot de doelen van Israël zijn bereikt.
Israël is nu meer dan twee weken bezig met een grondoffensief in Libanon. Naar eigen zeggen heeft het leger deze week meer dan honderd Hezbollah-functionarissen gedood. Er kwamen ook meerdere Israëlische militairen om.
VN-vredesmacht: Israëlische soldaten drongen VN-positie binnen, 15 blauwhelmen gewond
VN-vredesmacht Unifil meldt dat Israëlische tanks vanochtend een poort van een Unifil-positie in Ramiya in Zuid-Libanon hebben verwoest, waarna Israëlische troepen het VN-terrein zijn opgegaan. Later in de ochtend - toen de Israëlische troepen vertrokken waren - zouden 15 blauwhelmen van dezelfde positie gewond zijn geraakt doordat zij in contact waren gekomen met rook die was ontstaan door Israëlisch vuur. Het is onduidelijk om wat voor rook het gaat.
"Het schenden en betreden van een VN-positie is een verdere flagrante schending van het internationaal recht", reageert Unifil. De VN-vredesmacht vraagt het Israëlische leger om uitleg. Israël heeft nog niet gereageerd. Hezbollah meldde vanochtend al dat het in gevecht was met Israëlische troepen bij het dorp Ramiya, waar de VN-positie is gevestigd.
Unifil meldt de incidenten enkele uren nadat de Israëlische premier Netanyahu aandrong op het vertrek van de blauwhelmen uit de delen van Libanon waar Israël nu vecht. In een videoboodschap zei hij dat de VN-troepen "direct moeten terugtrekken, voor hun eigen veiligheid".
De afgelopen dagen werden troepen van de United Nations Interim Force (Unifil) vaker aangevallen door het Israëlische leger. Op het hoofdkwartier in Naqoura raakten meerdere blauwhelmen gewond.
Op de aanvallen is internationaal forse kritiek. Vanmiddag zei de Italiaanse premier Meloni - die zich normaliter achter Netanyahu schaart - nog dat de Israëlische aanvallen op VN-vredestroepen onacceptabel zijn. Ze had het niet specifiek over de gebeurtenissen van vanochtend, die toen nog niet waren gemeld. Italië levert een substantiële bijdrage aan de vredesmissie.
Netanyahu wil dat VN-blauwhelmen delen van Libanon verlaten
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft bij het hoofd van de VN, Antonio Guterres, aangedrongen op het vertrek van de blauwhelmen uit de delen van Libanon waar Israël nu vecht. In een videoboodschap zegt hij dat de VN-troepen "direct moeten terugtrekken, voor hun eigen veiligheid".
Guterres is door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken (Katz) vandaag op X opnieuw verklaard tot persona non grata. Hij is niet meer welkom in Israël omdat hij volgens Katz antisemitisch en anti-Israël is.
Volgens hem zijn de blauwhelmen "gijzelaars van Hezbollah". Maar de United Nations Interim Force (UNIFIL), waar de VN-troepen bij horen, is de afgelopen dagen juist aangevallen door Israëlische militairen. Op het hoofdkwartier in Naqoura raakten meerdere blauwhelmen gewond. Op de aanvallen is internationaal forse kritiek. Frankrijk sprak van ernstige schendingen van het internationaal recht.
Besluiten over de missie, en daarmee ook over het terugtrekken van soldaten, worden genomen door de Verenigde Naties zelf.
'Hamas deelde kennelijk gedetailleerde aanslagplannen met Iran en Hezbollah'
"De twee krantenartikelen bevestigen in grote lijnen wat we al wisten over de aanloop naar de aanslagen op 7 oktober", zegt verslaggever Sander van Hoorn in Israël over de hulp die Hamas zou hebben gevraagd aan Iran en Hezbollah. "Wel nieuw is dat Hamas kennelijk met toch redelijk gedetailleerde plannen over de aanval steun heeft gezocht in Teheran en Beiroet."
"De suggestie wordt gewekt dat Hezbollah en Iran bereid waren te helpen, maar dat Hamas uiteindelijk heeft besloten om het maar zelf te doen. Mogelijk deden ze dat omdat ze te weinig respons kregen. Dat sluit aan bij het beeld dat de bondgenoten van Hamas verrast waren door het moment van de aanslagen."
"Uiteindelijk blijft onduidelijk in hoeverre Iran betrokken zou zijn geweest bij het plannen van de aanslag. De afgelopen dagen heeft het Israëlische leger geprobeerd aan te tonen dat Hezbollah in Libanon zich erop voorbereidde. Zo zouden er tunnels zijn gegraven waardoor elite-eenheden aanvallen op kibboetsen konden uitvoeren, vergelijkbaar zoals Hamas op 7 oktober. Maar hoe concreet de plannen van Hezbollah hiervoor waren, daar wil Israël niet veel over kwijt. Uiteindelijk rijst het beeld dat Hezbollah er simpelweg nog niet klaar voor was."
Israëlische tanks trekken dieper Noord-Gaza binnen: 'Jabalia wordt weggevaagd'
Het Israëlische leger breidt zijn offensief in Noord-Gaza uit, schrijft persbureau Reuters. Tanks hebben de noordkant van Gaza-Stad bereikt. "Terwijl de wereld gefocust is op Libanon (...) wordt Jabalia weggevaagd", wordt een inwoner van Beit Lahiya geciteerd, een plaats vlak bij het Jabalia-vluchtelingenkamp.
Volgens de lokale autoriteiten zijn tientallen Palestijnen gedood sinds het begin van de Israëlische inval in Jabalia, ruim een week geleden. Er wordt gevreesd voor nog eens tientallen doden, die onder het puin bedolven liggen door zware beschietingen en luchtaanvallen. Volgens het Israëlische leger is deze aanval nodig, omdat Hamas zich in het gebied zou hergroeperen. Gisteren zouden er twintig militanten zijn gedood, maar die bewering valt niet controleren. Het Israëlische leger zegt maatregelen te nemen om onschuldige slachtoffers te voorkomen, maar accepteert burgerdoden bij aanvallen op Hamasstrijders.
In de eerste fase van de Israëlische aanval op Noord-Gaza, kort na de terreuraanslagen door Hamas, werd het dichtbevolkte gebied grotendeels in puin gelegd door bombardementen. Onlangs konden inwoners terugkeren naar het noorden van de enclave. Het hernieuwde Israëlische offensief benadrukt volgens analisten dat Hamas als militante beweging vrijwel onmogelijk militair is te verslaan.
Honderdduizenden burgers zitten vast in Noord-Gaza, zo meldt de VN. Israël heeft burgers op verschillende plekken opgedragen te evacueren, om vrij spel te hebben in de gevechten met Hamas. Alleen mensen die daar gehoor aan willen geven, mogen zich verplaatsen. Maar volgens Reuters blijven veel mensen waar ze zitten. "We gaan niet weg, we sterven en vertrekken niet", wordt geciteerd uit een post op sociale media.
Hevige lucht- en raketaanvallen tussen Hezbollah en Israël
De afgelopen 24 uur zijn zware lucht- en raketaanvallen door Hezbollah en het Israëlische leger. Volgens Israël zijn zo'n 320 raketten afgevuurd vanuit Libanon op Noord-Israël. Het leger zegt dat het 200 Hezbollah-doelwitten in Libanon onder vuur heeft genomen.
Voor zover bekend zijn er in Israël geen doden of gewonden gevallen. De door Hezbollah gelanceerde raketten werden neergehaald of explodeerden buiten stedelijk gebied. Het is onduidelijk hoeveel doden er vielen bij de Israëlische bombardementen. Volgens de Libanese autoriteiten zijn er 2255 mensen omgekomen door "Israëlische agressie" in het land sinds Hezbollah de beschietingen op Israël begon een jaar geleden. In deze statistieken wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers en militanten.
Op verschillende plekken aan de grens voert het Israëlische leger ook een grondoffensief uit in het buurland. Hezbollah zegt dat er wordt gevochten tegen militairen in en rondom het grensdorp Ramaya. Het is onduidelijk hoe de strijd daar verloopt. Volgens de Amerikaanse denktank ISW, die dagelijks een analyse uitbrengt over deze oorlog, doet de militante beweging net alsof het Israëlische offensief een mislukking is. Maar het leger zou verder zijn opgerukt dan Hezbollah wil toegeven.
Ruim een miljoen mensen zijn volgens de Libanese autoriteiten op de vlucht geslagen voor oorlogsgeweld. Het Israëlische leger heeft de afgelopen dag voor nog eens 23 dorpen een evacuatiebevel uitgevaardigd. Dat is volgens Israël nodig om Hezbollah op deze plekken aan te kunnen vallen.
New York Times: 'Hamas zocht steun bij Iran en Hezbollah voor aanslag 7 oktober'
De Amerikaanse krant The New York Times heeft geheime documenten ingezien van Hamas. De militante beweging zou al twee jaar voor de aanval van 7 oktober toenadering gezocht hebben tot Iran en Hezbollah, en die steun ook gekregen hebben. Het is voor het eerst dat meer details over Iraanse betrokkenheid bij de aanval bekend geworden zijn. Bijvoorbeeld dat de aanslag eigenlijk een jaar eerder had moeten plaatsvinden, maar dat Hamas wachtte op volledige deelname van Iran en Hezbollah.
De interne Hamas-documenten zijn gevonden op een computer die door Israëlische soldaten in beslag is genomen bij een commandocentrum in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, begin dit jaar. Het zouden notulen zijn van geheime bijeenkomsten. Een Hamas-kopstuk zou enkele maanden voor de aanval een ontmoeting hebben gehad in Libanon met een hoge Iraanse commandant. Iran ontkent nog altijd betrokkenheid.
De documenten laten verder zien dat Hamas grote confrontaties met Israël vermeed tussen 2021 en 7 oktober 2023. Op die manier zou Hamas hebben willen uitdragen dat het rust wilde in de Gazastrook, waardoor de aanslag nog onverwachter zou zijn. De beslissing om aan te vallen heeft ook te maken gehad met de toenadering tussen Israël en Saudi-Arabië, wordt benoemd in de documenten. Maar ook de illegale Israëlische bezettingen op de Westelijke Jordaanoever en Israëls aanwezigheid in het gebied rond de Al-Aqsa-moskee speelde een belangrijke rol voor Hamas.
Hezbollah, dat nauwe banden heeft met Iran, zou vanuit Libanon uiteindelijk pas een dag na de terreuraanslag beginnen met raketbeschietingen op Israël. Die zouden op dat moment wel veel beperkter zijn geweest dan waarop Hamas zou hebben gerekend.
'Hamas had plannen voor grotere aanslag'
Ook de Washington Post bericht op basis van de gevonden documenten. Volgens de Amerikaanse krant circuleerden er in Hamas-kringen plannen voor een nog grotere terreuraanslag op Israël, waarbij een wolkenkrabber in Tel Aviv zou worden neergehaald, vergelijkbaar met de aanslagen van 11 september 2001. Ook zouden treinen, boten en "zelfs karren met paarden" worden gebruikt bij de grootschalige aanval.
De krant schrijft net als The New York Times dat Hamas in de jaren voor 7 oktober geprobeerd heeft meer steun te krijgen van bondgenoten, waaronder de belangrijkste: Iran. Hamas-leider Yahya Sinwar zou Iran tegelijkertijd niet in detail hebben willen informeren, om te voorkomen dat de plannen zouden uitlekken.
Israëlische luchtaanval op zuidelijke stad Libanon
Het Libanese staatspersbureau NNA meldt dat Israël een grote luchtaanval heeft uitgevoerd op Nabatiye, een stad in het zuiden van Libanon met ongeveer 15.000 inwoners.
Het Libanese Rode Kruis zegt dat grote branden ter plekke het werk van de hulpverleners belemmeren. De hulpverleners zijn nog bezig met zoekacties naar slachtoffers.
Dodental Libanon na Israëlische aanvallen loopt op
Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid zijn er sinds eind september door Israëlische aanvallen zeker 1645 mensen gedood in Libanon en ruim 10.500 anderen gewond geraakt. Dat meldt het ministerie in een update op X. Vandaag zijn er volgens het ministerie opnieuw 15 doden en 37 gewonden gevallen op verschillende plekken in Libanon. In Barja, ten zuiden van de hoofdstad Beiroet, vielen 4 doden en 18 gewonden na een Israëlische luchtaanval.
Ook meldt het ministerie twee doden na een Israëlische aanval op Deir Bella in het noordelijke Batroun-district. Ook zijn er "lichaamsdelen waarvan de identiteit nog moet worden geverifieerd door middel van DNA-testen", schrijft het ministerie.
Het Israëlische leger heeft bevestigd "diep in Libanon" en in Zuid-Libanon aanvallen te hebben uitgevoerd.
'Zeker 200 doden in week tijd bij Israëlische aanvallen op Noord-Gaza'
Sinds Israël de aanvallen op Noord-Gaza vorig weekend opvoerde zijn er daar volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteiten ongeveer 200 mensen gedood. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van een interview met het hoofd van het gezondheidsministerie in Gaza, dat onder de politieke tak van Hamas valt. Volgens hem liggen er meerdere lijken op straat en is de situatie in meerdere ziekenhuizen "catastrofaal". Vannacht werden 22 mensen gedood in vluchtelingenkamp Jabalia, later vandaag zeker acht anderen, zegt hij.
Israël heeft de aanvallen op Jabalia bevestigd en zegt dat daarbij "meer dan twintig terroristen" zijn gedood.
Het ministerie van gezondheid in Gaza maakt bij de dodentallen geen onderscheid tussen burgers en militanten. Experts noemen de cijfers van het ministerie doorgaans betrouwbaar. Dat geldt ook voor de ratio vrouwen en kinderen onder de slachtoffers.
Volgens de VN zitten in onder meer Jabalia zeker 400.000 mensen vast sinds het nieuwste Israëlische offensief. Artsen zonder Grenzen deelde gisteren dat niemand het kamp mag verlaten. "Iedereen die het probeert wordt neergeschoten", liet een van de hulpverleners die daar vastzit weten.
Opnieuw militair van VN-vredesmissie gewond in Libanon
VN-vredesmacht Unifil meldt dat er gisteravond opnieuw een VN-militair van de vredesmissie in Libanon gewond is geraakt bij een beschieting. In een verklaring zegt de VN-missie nog niet te weten wie er geschoten heeft.
De afgelopen dagen raakten vier blauwhelmen gewond bij verschillende incidenten waarbij het Israëlische leger op de posities van Unifil schoot. Er klonk al snel forse internationale kritiek op Israël vanwege de aanvallen.
Het Israëlische leger kwam later met een verklaring dat de blauwhelmen "per ongeluk" waren geraakt. Conflictonderzoeker Erwin van Veen van Instituut Clingendael achtte die kans onwaarschijnlijk. "Het Israëlische leger weet op de vierkante millimeter waar die posten zich bevinden, dat is allemaal afgekaart met Israël, en het is een zeer professioneel modern leger. Daarnaast schieten tanks niet zomaar per ongeluk observatietorens kapot."
In twee dagen 1,1 miljoen euro gedoneerd aan Giro555
De afgelopen twee dagen is er ruim 1,1 miljoen euro gedoneerd op Giro555. De samenwerkende hulporganisaties kondigden eerder deze week aan dat ze een nationale inzamelingsactie houden voor de slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Het geld is bedoeld voor noodhulp in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.
Deze week ontstond er discussie over de inzamelingsactie. Niet alle omroepen doen volop mee aan de actie, zoals bij eerdere inzamelingsacties van Giro555 wel gebeurde. De grote commerciële radiostations van DPG Media (Qmusic en Joe) en Talpa (onder meer Radio 538, Radio 10) doen niet mee aan een gezamenlijke uitzending op de radio. Wel zenden ze op de actiedag spotjes uit om aandacht te vragen voor Giro555.
Een woordvoerder van DPG zei daarover tegen het AD: "Wij hebben erover gesproken en kwamen tot de conclusie dat dit onderwerp te polariserend zou zijn." Woensdag is er een gemeenschappelijke tv-uitzending vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Daar werken commerciële en publieke omroepen aan mee. Het is geen avondvullend tv-programma, in tegenstelling tot eerdere Giro555-acties.
'Het gaat om mensen'
Actievoorzitter Harm Goossens van Giro555 vindt het jammer dat er discussie is ontstaan over de actie: "Ik denk wel dat de polarisatie in de samenleving en de discussie over onze actie in de afgelopen dagen niet helpen om zoveel mogelijk fondsen in te zamelen voor hulp. Voor ons zijn er niet slachtoffers aan de ene kant of aan de andere kant: het gaat om mensen. Wij zijn er echt voor iedereen in nood, waar je ook vandaan komt."
Hij is blij met het geld dat tot nu toe is gedoneerd: "Het is hartverwarmend om te zien dat Nederlanders de levensreddende hulp in het Midden-Oosten willen ondersteunen."
De organisaties achter Giro555 zijn Care Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, Unicef Nederland en World Vision.
Israël roept Palestijnen op Noord-Gaza te verlaten
Het Israëlische leger heeft opnieuw Palestijnen in het noorden van de Gazastrook opgeroepen om te vertrekken. Een woordvoerder van het leger zegt in een post op X dat mensen die verblijven in onder meer Jabalia daar weg moeten gaan. De boodschap geldt ook voor mensen in delen van de wijk Sheikh Radwan in Gaza-Stad.
Het leger vraagt Palestijnen om te vertrekken naar de zuidelijke kustplaats al-Mawasi, een overvol gebied dat door het Israëlische leger is aangewezen als humanitaire zone. Het leger heeft echter al meerdere keren de kleine strook langs de kust aangevallen vanuit de lucht. In juni werden bij zo'n aanval tientallen ontheemde Palestijnen gedood. Bovendien zijn de meest basale voorzieningen als infrastructuur, bestrating en riolering niet aanwezig in het gebied.
Veel mensen geven gehoor aan de oproep en trekken naar het zuiden in de hoop daar veiliger te zijn:
VN: nauwelijks nog voedselhulp mogelijk in Noord-Gaza
De situatie voor Palestijnen in Noord-Gaza verslechtert snel, meldt het Wereldvoedselprogramma van de VN. De belangrijkste grensovergangen in het noorden van de Gazastrook zijn gesloten. Met als gevolg dat er sinds 1 oktober geen voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma (WFP) het gebied is binnengekomen.
De landendirecteur voor de Palestijnse gebieden van het WFP, Antoine Renard, zegt in een verklaring dat het noorden in principe is afgesloten. "We kunnen daar niet opereren." Veel voedseldistributieplekken, keukens en bakkerijen in Noord-Gaza zijn gesloten vanwege Israëlische luchtaanvallen, militaire grondoperaties en evacuatiebevelen. Volgens het WFP is er brand geweest bij de enige bakkerij in het noorden, nadat die was geraakt bij een beschieting.
Risico op hongersnood
Inmiddels heeft het WFP de laatste voorraden van onder meer voedsel in blik, meel en voedingssupplementen gedistribueerd naar opvangcentra, gezondheidscentra en noodkeukens in Gaza-Stad. Het Wereldvoedselprogramma meldt dat niemand in Gaza deze maand nog de grotere voedselpakketten heeft gekregen die normaal gesproken worden uitgedeeld. In die pakketten zit pasta, rijst, olie en ingeblikt vlees.
Volgens Renard is het risico op hongersnood reëel, omdat de voedselsystemen zijn ingestort. "Als we niet meer hulp naar en door Gaza kunnen krijgen, kunnen we geen voedselpakketten leveren aan meer dan een miljoen Palestijnen in Gaza."
Ook in het zuiden van Gaza staat de distributie van voedsel zwaar onder druk, meldt WFP. Volgens de VN-organisatie zijn de grensovergangen gevaarlijk, is er geen voedseldistributie mogelijk en kunnen bakkerijen nauwelijks aan tarwemeel komen.
Nieuwe Amerikaanse sancties tegen olie-industrie Iran
De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties opgelegd aan Iran. De sancties richten zich op de energiesector in het land en zijn een reactie op de raketaanval van Iran op Israël van 1 oktober.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën wil met de sancties de 'schaduwvloot' van Iran raken. Met die schepen omzeilt Iran bestaande sancties en weet het land zijn olie alsnog aan buitenlandse bedrijven te verkopen, met name in Azië. De afgelopen jaren is de Iraanse olie-export op die manier gestegen. China is volgens persbureau Reuters inmiddels de grootste afnemer van Iraanse olie.
De sancties zijn opgelegd aan bedrijven en schepen uit onder meer Suriname, India, Maleisië en Hongkong die volgens de Amerikanen "bewust betrokken zijn" bij de aankoop, verkoop en het transport van olie of olieproducten uit Iran.
Volgens de Amerikaanse minister van Financiën wil de VS met de sancties voorkomen dat Iran de inkomsten gebruikt voor de verdere ontwikkeling van zijn nucleaire programma, ballistische raketten en drones.
Beeld van de schade in het verzorgingshuis bij Tel Aviv
Telegraaf-correspondent Ralph Dekkers deelt op X onderstaand beeld van het door een drone geraakte verzorgingstehuis bij Tel Aviv:
Drone treft 'Nederlands' verzorgingshuis nabij Tel Aviv
In Centraal-Israël is een verzorgingshuis geraakt door een drone. Het gaat om het verzorgingshuis Beth Juliana, waar ook Israëliërs van Nederlandse afkomst wonen. Een woordvoerder van het verzorgingshuis zegt tegen persbureau ANP dat er niemand gewond is geraakt.
Op foto's die rondgaan is te zien dat de drone in de plaats Herzlya, een kuststad even ten noorden van Tel Aviv, een gat in de gevel heeft geslagen. Volgens het Israëlische leger kwam de drone uit Libanon. Een tweede drone zou door Israëlische gevechtsvliegtuigen zijn uitgeschakeld. Het is niet duidelijk waarom dat met de andere drone niet is gelukt.
Op de website van Beth Juliana staat dat het een "tweetalig huis is, voortkomend uit het feit dat een aanzienlijk deel van de bewoners uit Nederland komt". Een deel van het personeel spreekt zowel Hebreeuws als Nederlands.
In delen van Herzlya viel de stroom uit. Het is onduidelijk of dit met de droneaanval te maken heeft.
Op beelden van deze journalist is de schade aan het gebouw te zien:
Kabinet onderzoekt verbod op pro-Palestijnse organisatie Samidoun
Het Nederlandse kabinet wil kijken of de pro-Palestijnse organisatie Samidoun verboden kan worden. Minister van Weel van Justitie en Veiligheid gaat dat bespreken met het Openbaar Ministerie. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde deze week een motie voor zo'n verbod.
"Ik hoop dat het OM dit snel in behandeling kan nemen", zei premier Schoof vandaag. Ook kijkt het kabinet naar de mogelijkheid om de organisatie in EU-verband te verbieden.
Volgens de inlichtingendiensten is Samidoun verbonden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat in Nederland wordt gezien als terreurorganisatie. In Duitsland is Samidoun al verboden, omdat het Hamas openlijk steunt, terreur verheerlijkt en antisemitisme verspreidt.
Ook Biden eist dat Israël aanvallen op Unifil stopt
President Biden zal Israël vragen te stoppen met het aanvallen van VN-blauwhelmen van Unifil in Zuid-Libanon. Hij zei dat vanavond na een vraag van journalisten over de aanvallen van de afgelopen dagen. Bij die aanvallen zijn vier blauwhelmen gewond geraakt, twee Indonesiërs en twee Sri Lankanen.
Internationaal is daar verontwaardigd op gereageerd. Onder andere Italië, Frankrijk en Turkije hebben de beschietingen van Israël veroordeeld. Alle drie leveren militairen aan de Unifil-missie.
De twee Sri Lankanen raakten vandaag gewond bij een beschieting van een uitkijkpost van het Unifil-hoofdkwartier in de Zuid-Libanese kustplaats Naqoura. Het Israëlische leger zegt dat de blauwhelmen per ongeluk zijn geraakt.
'Onwenselijke pottenkijkers'
Conflictonderzoeker Erwin van Veen van Instituut Clingendael gelooft dat niet. "Het Israëlische leger weet op de vierkante millimeter waar die posten zich bevinden, dat is allemaal afgekaart met Israël, en het is een zeer professioneel modern leger. Daarnaast schieten tanks niet zomaar per ongeluk observatietorens kapot."
Volgens Van Veen ziet Israël Unifil-militairen als onwenselijke 'pottenkijkers'. "Die Unifil-basissen doen eigenlijk niets meer en minder dan monitoren, met elektronische systemen, maar ook door patrouilles. Dat brengt dan natuurlijk haarfijn in kaart wat Israël, en ook Hezbollah, aan het uitvoeren is en daar heeft Israël blijkbaar geen behoefte aan."
Zestig doden door luchtaanvallen op Beiroet in 24 uur
Bij Israëlische luchtaanvallen op Beiroet zijn gisteravond en vandaag 60 mensen omgekomen en 168 mensen gewond geraakt, aldus het Libanese ministerie van Gezondheid. Dat maakt geen onderscheid tussen leden van Hezbollah en gewone burgers.
Israël wil met de luchtaanvallen op Beiroet en andere plaatsen en het grondoffensief in Libanon een eind maken aan de beschietingen van Hezbollah op Noord-Israël. Tienduizenden Israëliërs die daar woonden verblijven nu elders. In Libanon zijn als gevolg van de strijd naar schatting 1,2 miljoen mensen op de vlucht.
De strijd tussen Israël en Hezbollah heeft volgens de Libanese regering in een jaar tijd aan 2100 Libanezen het leven gekost. Circa 10.000 Libanezen raakten gewond.
'Duizenden Palestijnen klem in vluchtelingenkamp Noord-Gaza'
De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het Israëlische leger het decennia oude vluchtelingenkamp Jabalia in Noord-Gaza heeft omsingeld. "Niemand mag eruit, wie het probeert wordt neergeschoten", zegt een AzG-medewerker op sociale media.
De vijf medewerkers in het kamp vrezen voor hun leven. Het ziekenhuis waar ze werkten is gebombardeerd. Daarbij zijn volgens de VN zeventien doden gevallen, onder wie vrouwen en kinderen. "Ik weet niet wat ik nu moet doen, we kunnen sterven. Er gaan mensen dood. Ik ben bang om te blijven en bang om weg te gaan", zegt een van hen.
De jongste Israëlische grondoperatie in Noord-Gaza begon zondag. De VN zegt dat in Jabalia en andere steden zeker 400.000 mensen vastzitten. Israël zegt dat het wil voorkomen dat Hamas zich daar hergroepeert. Het is in deze oorlog al de vierde keer dat Israël daar een grote operatie uitvoert. Dat gaat gepaard met doden, gewonden en de vernieling van woningen en infrastructuur.
Palestijnse hulpdiensten zeggen dat opnieuw een school is aangevallen waar vluchtelingen onderdak hadden gevonden.
Hezbollah: prioriteit is nu het verslaan van Israël
De prioriteit van Hezbollah ligt nu bij het verslaan van Israël, maar de Libanese militante groep zegt open te staan voor alle pogingen een einde te maken aan de "agressie", zei woordvoerder Afif. Hij deed zijn uitspraken staand tussen brokstukken in een voorstad van Beiroet. "Zolang de pogingen overeenkomen met onze visie van de strijd, omstandigheden en resultaten", voegde hij eraan toe.
Hezbollah vuurde de afgelopen weken raketten af op doelen dieper in Israël. "Tel Aviv is slechts het begin, Israël heeft nog maar weinig gezien", zei Afif. Hij ontkende verder dat de gewapende groepering wapens heeft opgeslagen in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Hij beschuldigde het Israëlische leger ervan tijdbommen te hebben geplaatst om dat zo te laten lijken.
Het Israëlische leger heeft herhaaldelijk gezegd wapendepots van Hezbollah te hebben aangevallen in Beiroet.
Israëlische leger: blauwhelmen 'per ongeluk' geraakt
Het Israëlische leger kondigt aan onderzoek te gaan doen naar hoe VN-blauwhelmen in Libanon gewond zijn geraakt door toedoen van het Israëlische leger. Volgens de legerwoordvoerder zijn de twee "per ongeluk" gewond geraakt en is het leger "zeer bezorgd" over dit soort incidenten en zal er een "grondig onderzoek komen."
Het Israëlische leger kondigt vaker onderzoeken aan, maar in de praktijk komt over uitkomsten weinig naar buiten.
'Vooraf gewaarschuwd'
Het Israëlische leger schrijft op Telegram dat zij de blauwhelmen "uren voor het incident" hadden opgedragen hun toevlucht te zoeken tot veilige ruimtes "en daar te blijven". Unifil merkte in een eerdere verklaring niets op over een dergelijk Israëlisch bevel.
De opmerkingen van het leger volgen op aanzwellende internationale kritiek op de beschieting van Unifil-militairen. Frankrijk heeft de Israëlische ambassadeur ontboden vanwege de gewonde VN-militairen. De VN-missie is al bijna veertig jaar in Libanon aanwezig om de strijdende partijen uit elkaar te houden.
Leger Libanon: twee doden en drie gewonden na aanval
Het Libanese leger meldt twee doden en drie gewonden na een Israëlische aanval op een militaire post in het zuiden van Libanon. Vorige week liet het Libanese leger ook weten dat er twee militairen waren gedood door toedoen van het Israëlische leger.
Het Israëlische leger heeft de aanval niet bevestigd.
Frankrijk ontbiedt Israëlische ambassadeur na aanvallen VN-militairen
Frankrijk roept de Israëlische ambassadeur op het matje vanwege de Israëlische beschietingen van VN-militairen in Zuid-Libanon, waarbij in twee dagen vier gewonden zijn gevallen. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. "Deze aanvallen vormen ernstige schendingen van het internationaal recht en moeten onmiddellijk stoppen," zegt het ministerie.
Frankrijk heeft ruim 650 VN-militairen geleverd aan de VN-missie in Zuid-Libanon. De Franse militairen zijn niet gewond geraakt.
'Tientallen gewonden bij Israëlische aanval op school in Jabalia'
Bij Israëlische aanvallen met helikopters op het Gazaanse vluchtelingenkamp Jabalia zijn tientallen gewonden gevallen, melden de Palestijnse hulpdiensten. De aanval richtte zich specifiek op een school waarin ontheemde Palestijnen hun toevlucht hadden gezocht.
Het Israëlische leger heeft de aanval niet bevestigd.
Afgelopen zondag begon het Israëlische leger een grote operatie in Jabalia in Noord-Gaza. Volgens het leger is Hamas zich daar aan het hergroeperen. VN-organisatie UNRWA kondigde woensdag aan levensreddende humanitaire hulp in het noorden te moeten stoppen vanwege de grondoperatie.
VN-missie bevestigt aanval Israëlische leger
De VN-vredesmacht Unifil heeft zojuist de Israëlische aanval op het hoofdkwartier van de blauwhelmen eerder vandaag bevestigd. De missie spreekt over een "serieuze ontwikkeling". Twee militairen raakten gewond bij twee verschillende explosies vlak bij een wachttoren, zegt Unifil. Ook heeft een militaire bulldozer op een andere locatie barrières omvergeworpen.
Een van de gewonde blauwhelmen is naar het ziekenhuis gebracht, de ander kon op het hoofdkwartier zelf worden behandeld. "Elke opzettelijke aanval op vredeshandhavers is een ernstige schending van het internationaal humanitair recht en resolutie 1701 van de Veiligheidsraad", besluit de VN-missie het nieuwste statement over de aanvallen.
Correspondent Daisy Mohr in gesprek met VN-gezant Hennis
Alle partijen moeten terug naar de onderhandelingstafel. Dat zegt Jeanine Hennis, speciaal gezant van de VN in Libanon. Ze probeert sinds haar aanstelling op 1 juni dit jaar te bemiddelen in het conflict tussen Israël en Hezbollah, maar ziet het geweld alleen maar verder toenemen.
De afgelopen dagen werd de situatie in Libanon vaak vergeleken met die in Gaza. Dat dat schrikbeeld werkelijkheid wordt, moet voorkomen worden, zegt Hennis. "Het kan niet waar zijn dat dit land verandert in een tweede Gaza."
Bekijk hier de video waarin Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr meegaat met VN-gezant Hennis in Beiroet.
Israëlische kolonisten richten vernielingen aan op Westelijke Jordaanoever
Israëlische kolonisten hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever een huis aangevallen en zo'n twintig olijfbomen gekapt, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.
Israël, dat het gebied illegaal bezet houdt, voert regelmatig invallen uit op de Westoever. Daarnaast vallen ook de Israëlische kolonisten regelmatig Palestijnen aan. Volgens VN-organisatie OCHA zijn er het afgelopen jaar bijna 700 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Ruim 6300 anderen raakten gewond.
Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, in 1967, tegelijk met de Gazastrook. Sindsdien houdt Israël het gebied bezet. In delen ervan hebben Palestijnen een vorm van zelfbestuur. Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo'n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin zij wonen illegaal.
Terugblik op een jaar oorlogsverslaggeving
De terroristische aanslag van Hamas in Israël was deze week een jaar geleden. Voor de NOS betekent dit dat we nu een vol jaar onophoudelijk verslag doen van de nieuwe escalatie in het conflict in het Midden-Oosten. Het was voor de redactie een jaar vooraan in het nieuws, onder verschillende vormen van hoogspanning.
In dit artikel kijkt de hoofdredactie van NOS Nieuws terug op dit afgelopen jaar van oorlogsverslaggeving.
Iran herhaalt dreigende woorden over vergelding als Israël terugslaat
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft herhaald dat Iran niet zal aarzelen om hard terug te slaan als Israël de Iraanse aanval van afgelopen week zal vergelden. Dat doet hij op X. Het is niet de eerste keer dat Iran die waarschuwing uit aan het adres van Israël.
Israël heeft al herhaaldelijk aangekondigd de Iraanse aanval te vergelden. Die aanval was een vergelding voor eerdere Israëlische aanvallen in Beiroet en Gaza en de dood van Hamas-leider Haniyeh in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran vuurde meer dan honderd ballistische raketten af op Israël.
Volgens minister Araqchi valt de aanval van Iran op 1 oktober onder het recht op zelfverdediging en wachtte Iran lange tijd met het lanceren ervan om een staakt-het-vuren in Gaza tot stand te brengen.
'Gewonde militairen horen bij Sri Lankaanse delegatie'
Het Libanese staatspersbureau NNA meldt dat de VN-militairen die vandaag gewond zijn geraakt bij de Israëlische aanval op het hoofdkantoor van de Unifil-missie horen bij de Sri Lankaanse delegatie. Sri Lanka heeft 126 militairen geleverd aan de VN-missie.
Israël heeft nog niet officieel op de berichten gereageerd. De Israëlische krant The Times of Israël meldt dat het leger een onderzoek heeft aangekondigd naar de berichten dat er twee gewonden zijn gevallen op de VN-post.
Kijken: verwoesting na luchtaanval Beiroet
De Israëlische luchtmacht bombardeerde gisteren het centrum van Beiroet. Daarbij werden twee appartementencomplexen getroffen en vielen volgens het Libanese ministerie van Gezondheid zeker 22 doden. Ten minste 117 mensen raakten gewond.
Een dag later nemen de inwoners van de wijk de schade op. Het Israëlische leger viel de afgelopen tijd geregeld de zuidelijke buitenwijken van Beiroet aan, maar een aanval in het centrum kwam nog niet vaak voor. "De meesten zijn gevlucht uit het zuiden van Libanon en het zuiden van Beiroet omdat het tot op zekere hoogte veilig zou zijn", zegt een van hen.
'Opnieuw gewonden bij Israëlische aanval op blauwhelmen'
Israëlische militairen hebben opnieuw posities van de VN-vredesmissie in Zuid-Libanon beschoten. Daarbij zijn twee gewonden gevallen, citeert persbureau Reuters een anonieme bron binnen de VN.
Gisteren namen Israëlische militairen ook al meerdere keren posities van Unifil onder vuur. De VN-missie maakte bekend dat twee blauwhelmen gewond raakten nadat een Israëlische tank een granaat had afgevuurd op een wachttoren bij het hoofdkwartier. Volgens de VN-missie schoot Israël gericht op beveiligingscamera's met als doel ze uit te schakelen.
Israël heeft nog niet gereageerd op de berichten. Wel zei de Israëlische VN-ambassadeur Danon gisteren dat Israël de VN-missie aanraadt zich naar het noorden te verplaatsen.
Uit vijftig landen
De VN-missie is al meer dan veertig jaar actief in Zuid-Libanon om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Momenteel bestaat de VN-troepenmacht in het gebied uit 10.5000 blauwhelmen uit vijftig landen. Nederland leverde tussen 1979 en 1985 in totaal zo'n 9000 militairen. Op dit moment is er één Nederlandse militair namens Nederland actief bij Unifil, een genderadviseur.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de VN opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar mogelijke schendingen van het internationaal humanitair recht in Libanon.
'VN-onderzoek nodig naar Israëlische aanvallen op vredeshandhavers Libanon'
De Verenigde Naties moeten een internationaal onderzoek instellen naar mogelijke schendingen van het internationaal humanitair recht in Libanon en Israël. Daartoe heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch opgeroepen. De oproep komt nadat er gisteren twee blauwhelmen gewond waren geraakt na Israëlische beschietingen van posities van de VN-vredesmissie Unifil in Zuid-Libanon.
"VN-vredessoldaten in Zuid-Libanon spelen al lang een cruciale rol op het gebied van bescherming van burgers en humanitaire hulp", zegt Lama Fakih, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch. "Elke aanval op VN-vredessoldaten door Israëlische troepen is in strijd met het oorlogsrecht en mengt zich op gevaarlijke wijze met de burgerbescherming en het hulpwerk van Unifil."
Human Rights Watch roept de VN en de lidstaten op onmiddellijk onderzoekers te sturen om informatie te verzamelen. Ze moeten beoordelen of de strijdende partijen het internationaal recht hebben geschonden en moeten aanbevelingen doen over de aansprakelijkheid.
Ook Italië, Frankrijk en Turkije hebben de beschietingen van Israël veroordeeld. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat de internationale gemeenschap verplicht is ervoor te zorgen dat Israël zich aan het internationaal recht houdt.
Israël heeft niet direct gereageerd op de berichten over de beschietingen. In New York zei de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon dat Israël Unifil wel "aanbeveelt naar het noorden in Libanon te verhuizen, om gevaar te vermijden naarmate de gevechten heviger worden".
Tientallen Nederlanders met buitenlandse vluchten weg uit Libanon
41 Nederlanders zijn gisteravond meegevlogen op een Belgische repatriëringsvlucht vanuit Libanon. Het toestel landde rond 21.00 uur op de luchthaven in Brussel. De Nederlandse passagiers werden verwelkomd door de Nederlandse ambassadeur in ons buurland, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf Brussel reizen ze zelfstandig door naar Nederland.
Behalve de Belgische vlucht was er ook nog een Australische vlucht, die mensen van Libanon naar Cyprus bracht. Aan boord daarvan zaten vier Nederlanders. Ook zij zullen op eigen initiatief doorreizen naar Nederland.
Vorige week vrijdag en zaterdag voerde het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf twee repatriëringsvluchten uit. In totaal werden daarmee ruim 350 mensen naar Nederland gebracht. Volgens Buitenlandse Zaken zitten er nu nog ruim honderd mensen in Libanon die voldoen aan de voorwaarden van repatriëringsvluchten uit andere landen. Het ministerie zegt "voortdurend" in contact te staan met hen. Zo worden ze ook geholpen met het krijgen van stoelen op commerciële vluchten, omdat de beschikbaarheid van tickets weer is toegenomen, aldus het ministerie.
Niet iedereen die zich had aangemeld voor een repatriëringsvlucht is meegevlogen. Enkele tientallen mensen zijn zelfstandig vertrokken of hebben zich alsnog afgemeld. Daarnaast zijn er nog enkele tientallen mensen van wie de aanmelding niet compleet is, bijvoorbeeld vanwege ontbrekende documenten. Ook komt een deel van de aangemelde personen niet in aanmerking voor repatriëring. Zij zijn daarover geïnformeerd door het ministerie.
Dodental bombardement Beiroet stijgt naar 22
Het ministerie van Volksgezondheid van Libanon heeft het aantal doden van het bombardement van de Israëlische luchtmacht op Beiroet vanavond aangepast van 11 naar 22. 117 mensen raakten gewond.
Bij het bombardement op het centrum van Beiroet werden twee appartementencomplexen getroffen die niet ver van elkaar liggen. Bombardementen op Zuid-Beiroet komen veel vaker voor omdat Hezbollah daar veel meer aanwezig is.
Een tv-station van Hezbollah zegt dat Israël het Hezbollah-kopstuk Wafiq Safa wilde doden. Dat zou mislukt zijn. Het is niet bekend of Safa zich in een van de getroffen gebouwen bevond.
'Israël wil huizen bouwen op terrein VN-hulprorganisatie UNRWA in Oost-Jeruzalem'
Israël wil op het terrein van het hoofdkwartier van UNRWA in Oost-Jeruzalem 1440 woningen bouwen. Dat schrijven onder meer de Israëlische krant Israel Hayom en het Palestijnse persbureau Wafa. Het complex van de VN-hulporganisatie is sinds een brand in mei gesloten. Die brand is gesticht door Israëliërs.
UNRWA is niet populair in Israël. De regering-Netanyahu beschuldigt de organisatie van betrokkenheid bij de terreuraanslagen van Hamas tegen Israël op 7 oktober. In een onderzoek in opdracht van de VN kwam naar voren dat de regering daarvoor geen bewijs heeft geleverd. De onderzoekers stelden wel vast dat individuele UNRWA-medewerkers waarschijnlijk bij de terreuraanval betrokken zijn geweest.
Het Israëlisch parlement wil UNRWA tot een terroristische organisatie verklaren. Dat gaat mogelijk op korte termijn al gebeuren. UNRWA-stafmedewerkers verliezen dan ook hun diplomatenstatus, schrijft Wafa. UNRWA-topman Lazzarini zegt dat mogelijk alle humanitaire hulp in Gaza stil komt te liggen als UNRWA niet meer kan functioneren.
Oost-Jeruzalem werd in 1967 op Jordanië veroverd, net als de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat. Die eigen staat raakt steeds verder uit zicht, ook omdat sindsdien steeds meer Israëliërs in Oost-Jeruzalem en op Westelijke Jordaanoever zijn gaan wonen. Palestijnen worden met intimidatie en geweld verdreven.
Zeker 11 doden en 48 gewonden bij bombadement op Beiroet
Het Libanese ministerie van Gezondheid zegt dat vanavond bij een Israëlisch bombardement op Beiroet zeker 11 mensen zijn omgekomen en 48 mensen gewond zijn geraakt.
Een fotograaf van persbureau AP zag dat in de wijk Ras al-Nabaa, dicht bij het centrum van de stad de onderkant van een zeven verdiepingen tellend gebouw is geraakt en dat hij in het gebouw explosies hoorde. Er is een groot aantal ambulances ter plekke.
Even verderop is een gebouw ingestort en woedt brand. De afgelopen weken bombardeerde Israël vooral in Zuid-Beiroet en zelden bij of in het centrum van de stad.
Politie onderzoekt inbraak en vernielingen bij Joodse man
De politie in Amsterdam onderzoekt de inbraak en vernielingen in het huis van een Joods-Israëlische man. Mogelijk houden die verband met zijn deelname aan de 7 oktober-herdenking maandag op de Dam.
Burgemeester Halsema heeft de man bezocht. Ze wijst erop dat het onderzoek nog loopt. "Maar het lijkt te gaan om een antisemitische aanval en dat nemen we uiterst serieus." Ze zegt dat de politie de zaak hoge prioriteit geeft.
'Beschieting Unifil-post mogelijk oorlogsmisdaad'
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Crosetto heeft de beschieting van VN-blauwhelmen in Libanon door Israël scherp veroordeeld. "Dit was geen vergissing of ongeluk", zei hij op een persconferentie. "Dit kan een oorlogsmisdaad zijn en is een heel ernstige schending van het internationaal militair recht."
De VN-vredesmacht Unifil zegt dat bij beschietingen op Unifil-militairen gisteren en vandaag twee blauwhelmen gewond zijn geraakt. Dat waren geen Italianen, maar Italië is met meer dan duizend militairen een belangrijke factor in de tienduizend militairen tellende vredesmacht. Crosetto heeft de ambassadeur van Israël om uitleg gevraagd, maar die nog niet gekregen.
Unifil is al decennia in Zuid-Libanon actief om Israël en groeperingen uit Libanon als Hezbollah uit elkaar te houden. Israël wil nu dat Unifil zich naar het noorden terugtrekt, zodat Israël de vrije hand heeft om Hezbollah te bestrijden.
Crosetto zegt dat de VN en Italië geen bevelen van Israël kunnen aannemen. Israël zegt dat het niet om een bevel maar om een verzoek gaat in het belang van de veiligheid van de blauwhelmen zelf.
Correspondent Daisy Mohr en cameraman Jaap van den Biesen gingen eind juni, nog voordat Israël het land binnenviel, mee met de Unifil-blauwhelmen op patrouille:
VN-commissie: Israël pleegt oorlogsmisdaden door marteling en aanvallen op zorg Gaza
Een mensenrechtencommissie van de VN beschuldigt Israël van oorlogsmisdaden in Gaza door bewuste aanvallen op zorginfrastructuur en medisch personeel. Ook stellen de onafhankelijk van de VN opererende mensenrechtenexperts dat Israëlische militairen medici hebben gemarteld en structureel Palestijnse gevangenen mishandelen.
De Israëlische autoriteiten, die de Verenigde Naties al jaren beschuldigen van anti-Israëlische vooringenomenheid, hebben nog niet gereageerd.
In de verklaring van de VN-commissie wordt benadrukt dat Hamas eveneens oorlogsmisdaden pleegt, bijvoorbeeld door gijzelaars te martelen en te vermoorden en door seksueel geweld te plegen. Maar de verklaring van de VN-commissie richt zich vooral op het Israëlische handelen. Het onderbouwende rapport wordt eind deze maand gepubliceerd.
De VN-commissie stelt dat Israël moet stoppen met "zijn beleid" om de Gazaanse zorgsector "te vernietigen". Het Israëlische leger beweert dat deze aanvallen nodig zijn om Hamas-strijders te doden, maar als gevolg van deze acties functioneert volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog maar een derde van alle ziekenhuizen. Volgens de verklaring leidt het tot ernstige langetermijneffecten voor de burgerbevolking.
"In het rapport wordt vastgesteld dat Israëlische troepen opzettelijk medisch personeel hebben gedood, opgepakt en gemarteld", aldus de VN-commissie. Er wordt gesproken over gerichte aanvallen op ambulances. Als voorbeeld wordt de dood van het 6-jarige Palestijnse meisje Hind genoemd, dat samen met familieleden werd gedood door Israëlische kogels. Ze had daarvoor urenlang met Palestijnse hulpverleners gebeld. Twee hulpverleners in een toegesnelde ambulance werden ook gedood door het leger, zo stelt de VN-commissie naar eigen zeggen vast.
Video: nasleep van bombardement op noodopvang Gaza
Bij een Israëlisch bombardement van een noodopvang in Gaza zijn tientallen mensen gedood en gewond geraakt. Volgens het Israëlische leger waren er militanten actief in het voormalige schoolgebouw in Deir al Balah en waren zij het doelwit. Het ondersteunde die bewering niet met bewijs.
Getuigen zeggen tegen persbureau AP dat er een kamer in het gebouw werd geraakt waar normaal gesproken politiemensen van Hamas verblijven. Zij verzorgen de beveiliging van het complex. Op het moment van de aanval zouden er evenwel geen Hamas-leden aanwezig zijn geweest, maar was er een overleg gaande tussen de schoolhoofden en vertegenwoordigers van een hulporganisatie.
Reddingswerkers zoeken in het puin naar slachtoffers:
VN-vredesmissie: blauwhelmen gewond door Israëlische aanval
Israëlische militairen hebben een tankgranaat afgevuurd op het hoofdkwartier van de VN-vredesmissie Unifil in Naqoura in het zuiden van Libanon. De VN-organisatie meldt dat daarbij twee blauwhelmen gewond zijn geraakt. Hun verwondingen zijn niet ernstig, maar ze moeten wel in het ziekenhuis blijven.
Volgens Unifil schoot het Israëlische leger gericht op een Unifil-wachttoren, waardoor de twee militairen vielen. Ook zou Israël gericht hebben geschoten op VN-beveiligingscamera's met het doel ze uit te schakelen. Het Israëlische leger heeft niet op de berichten gereageerd.
Gisteravond twitterde de VN-afdeling die over vredesmissies gaat al dat er VN-posities in Zuid-Libanon geraakt waren bij beschietingen tussen de strijdende partijen. Unifil zelf wees Israël afgelopen weekend op het gevaar van zijn legermanoeuvres in het gebied en op zijn verantwoordelijkheid om VN-personeel te beschermen.
Al meer dan veertig jaar zijn blauwhelmen van Unifil in Zuid-Libanon aanwezig om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Tussen 1979 en 1985 leverde Nederland in totaal 9000 militairen aan de troepenmacht. Tegenwoordig is er één Nederlandse militair actief bij Unifil, een genderadviseur. Momenteel bestaat de troepenmacht uit zo'n 10.500 blauwhelmen uit vijftig landen.
Slachtoffer mesaanval Israël overleden aan verwondingen
Een van de mensen die gisteren in Israël gewond raakten toen een man omstanders aanviel met een mes, is bezweken aan zijn verwondingen. Het slachtoffer was een 35-jarige inwoner van de stad Hadera, waar de mesaanval plaatsvond. The Jerusalem Post schrijft dat Raphael Mordechai Fishoff rabbijn was en zeven kinderen had.
Zes anderen raakten gewond bij de aanslag. De vermoedelijke dader vluchtte weg, maar kon worden achterhaald. Het gaat om een 36-jarige man uit de Arabisch-Israëlische stad Umm al-Fahm. Hij werd in zijn been geschoten en is daarna aangehouden.
Zeker 28 doden bij Israëlische aanval op opvang Gaza
Bij een Israëlische aanval in Deir al Balah in het midden van de Gazastrook zijn volgens hulporganisatie de Palestijnse Halve Maan zeker 28 mensen gedood. 54 mensen raakten gewond.
Israël viel een schoolgebouw aan dat dienst doet als opvang voor ontheemde bewoners van Gaza. Getuigen zeggen tegen het Amerikaanse persbureau AP dat de aanval gericht was tegen een provisorische politiepost van Hamas in de opvang.
Volgens het Israëlische leger was de aanval inderdaad gericht tegen militanten in het gebouw. Het leger spreekt van een precisieaanval en claimt dat het daarmee het risico op burgerslachtoffers heeft proberen te beperken. Maar nieuwszender Al Jazeera zegt dat er toch opnieuw veel vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn.
Een AP-verslaggever is bij het al-Aqsa-ziekenhuis in Deir al Balah waar de doden en gewonden naartoe worden gebracht. Veel lichamen komen daar in stukken aan.
Het totale dodental van de oorlog in Gaza staat volgens het gezondheidsministerie aldaar op 42.065 mensen. 97.886 mensen raakten gewond. Ook zijn er nog vele duizenden vermisten.
Kind opgepakt in Zweden om schoten op Israëlisch bedrijf
In de Zweedse stad Gothenburg zijn schoten gelost op een vestiging van de Israëlische wapenfabrikant Elbit Systems. Niemand raakte daarbij gewond.
Een minderjarige verdachte is opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij het schietincident. Volgens de Zweedse publieke omroep SVT is de verdachte jonger dan 15 jaar. Hij of zij wordt onder meer verdacht van poging tot moord.
Zweedse media schrijven dat het Elbit-kantoor het afgelopen jaar vaker doelwit is geweest. Zo werd er een explosief gevonden bij de entree en was de gevel met verf besmeurd. Ook vandaag is er mogelijk een explosief neergelegd. De politie doet daar onderzoek naar.
Elbit is het grootste beursgenoteerde defensiebedrijf van Israël met wereldwijd meer dan 20.000 werknemers. Het maakt onder meer de Hermes-drone. In Zweden werkt Elbit mee aan het digitaliseren van de krijgsmacht.
Gaarkeuken Beiroet deelt honderden maaltijden uit
In Libanon zijn naar schatting meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Zij hebben dringend voedsel, water, medicatie en onderdak nodig. Maar door gebrek aan overheidssteun zijn ze vooral op elkaar aangewezen, zag correspondent Daisy Mohr in een gaarkeuken in de hoofdstad Beiroet.
Daar maken ze nu geen 350, maar ruim 500 maaltijden per dag:
Vijf hulpverleners gedood bij Israëlische aanval op Libanon
Bij een Israëlische luchtaanval op een eerstehulppost in Zuid-Libanon zijn vannacht zeker vijf hulpverleners gedood, meldt het Libanese staatspersbureau NNA. De aanval was in het dorp Derdghaiya.
Op foto's van een AFP-fotograaf is een grote ravage te zien. Volgens NNA is ook een kerk geraakt door het bombardement. Reddingswerkers zoeken onder het puin naar meer slachtoffers.
Beelden van de schade en het bergen van een lichaam:
Schip op Rode Zee beschadigd bij vermoedelijke Houthi-aanval
Op de Rode Zee is een schip aangevallen met explosieven, zegt de Britse maritieme dienst UKMTO die toezicht houdt op de veiligheid in het gebied. De kapitein heeft aan UKMTO in totaal drie explosies gemeld, waarvan er een het schip heeft geraakt.
Het schip, waarvan de naam en lading niet zijn bekendgemaakt, liep daarbij beschadigingen op, maar kan nog wel doorvaren. Er zou geen brand zijn ontstaan en niemand zou gewond zijn geraakt.
Het gaat vermoedelijk om een raket- en droneaanval van de Houthi's uit Jemen. De aanval vond plaats voor de kust van Eritrea, op zo'n 130 kilometer van de Jemenitische havenstad Hodeida, een bolwerk van de Houthi's.
Sinds de oorlog in Gaza uitbrak, voeren de Houthi's naar eigen zeggen uit solidariteit van de Palestijnen aanvallen uit op Israël en op schepen die langs Jemen varen. Met name de scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden heeft daar veel last van.
VN-gezant Hennis: catastrofale humanitaire crisis in Libanon
Speciaal VN-gezant voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert, herhaalt de dringende noodzaak voor een staakt-het-vuren. Vanuit hoofdstad Beiroet beschrijft ze hoe nijpend de situatie is voor de Libanese bevolking. "Onophoudelijke bombardementen zijn onderdeel geworden van het dagelijkse leven hier. De laatste explosie was nog geen halfuur geleden", zegt ze in een verklaring.
Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn ruim 2000 mensen omgekomen door Israëlische luchtaanvallen en beschietingen. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. "Te veel mensen betalen een onvoorstelbare prijs", zegt Hennis. Ze spreekt van een catastrofale humanitaire crisis. Verder benadrukt de Nederlandse functionaris dat tienduizenden Israëliërs in het grensgebied niet terug naar huis kunnen zolang Hezbollah raketten op het noorden van Israël blijft afschieten.
Diplomatie is volgens de VN-gezant de enige oplossing. "De dood en verderfenis die we tot nu toe hebben gezien kán niet leiden tot veiligheid. Misschien wel tot tactische overwinningen op de korte termijn, maar langetermijndoelen blijven ongrijpbaar."
Biden en Netanyahu bespreken vergeldingsaanval tegen Iran
Voor het eerst sinds augustus hebben de Amerikaanse president Biden en de Israëlische premier Netanyahu met elkaar gebeld. De inhoud van het gesprek is niet openbaar gemaakt, maar volgens het Witte Huis was het "direct en productief". Onder meer de Israëlische voornemens voor een zware vergeldingsaanval tegen Iran werden besproken.
De verwachting is dat Israël minimaal luchtaanvallen op militaire doelwitten in Iran zal uitvoeren als reactie op de Iraanse raketten die vorige week op Israël werden afgevuurd. Het is niet bekend of Biden Netanyahu heeft aangespoord om terughoudend te zijn, met het oog op verdere escalatie in het Midden-Oosten. Na de eerste Iraanse raketaanval op Israël, in april, heeft de VS wel met succes voor een milde reactie gepleit, schrijft journalist Bob Woodward in zijn nieuwe boek War.
Uit hetzelfde boek, waaruit gisteren details bekend werden gemaakt, blijkt dat de relatie tussen de twee leiders ronduit slecht is. Biden beschouwt Netanyahu en zijn adviseurs als leugenaars, zo concludeert Woodward op basis van interviews met diverse betrokken hoge functionarissen. "He's a fucking bad guy", zou de Amerikaanse president bijvoorbeeld privé hebben gezegd over zijn Israëlische bondgenoot.
Journalisten vroegen vanavond in het Witte Huis of hij Netanyahu onder meer een "fucking liar" had genoemd. "Dat is niet iets wat ik kan bevestigen", zei de woordvoerder daarover. Ter vergelijking: toen Politico in februari meldde dat Biden de premier een bad guy had genoemd, werd dat nog stellig ontkend door het Witte Huis.
Gevluchte Libanese christenen vinden steun en onderdak in klooster Beiroet
In het zuiden van Libanon, waar Israël is binnengevallen, wonen ook christenen. Zij worden steeds vaker getroffen door Israëlische bombardementen en de grondoorlog tussen Israël en Hezbollah. Nieuwsuur maakte daar deze video over:
Libanon beschuldigt Israël van ruim 2000 doden in jaar tijd
Ook vandaag zijn er zware gevechten en beschietingen geweest in Libanon en is Noord-Israël bestookt met raketten. De Libanese autoriteiten beschuldigen Israël ervan sinds 8 oktober vorig jaar 2141 mensen te hebben gedood in Libanon. Er wordt niet vermeld hoeveel van hen Hezbollah-strijders of burgers waren.
Sinds 1 oktober voert Israël ook een grondoorlog in Libanon. Daarbij zijn volgens het leger inmiddels honderden Hezbollah-strijders gedood. Ook wordt beweerd dat Israëlische militairen honderden tunnels en raketinstallaties van de militante beweging hebben vernietigd. Hezbollah beweert dat het vandaag Israëlische troepen heeft teruggedrongen in het grensgebied. Maar al deze beweringen zijn niet te controleren en onderdeel van de informatie-oorlog tussen de twee strijdende partijen.
Wel duidelijk is dat Israël zware luchtaanvallen heeft uitgevoerd, onder meer in wijken van hoofdstad Beiroet. Als vergelding vuurde Hezbollah tientallen raketten af op Noord-Israëlische steden. Daarbij kwamen volgens ambulancediensten zeker twee Israëlische burgers om het leven. In ruim een jaar tijd zijn volgens Israël ruim dertig burgers omgekomen door drone- en raketaanvallen van Hezbollah.
Israël bevestigt inval in Nablus, claimt dood vijf militanten
De Israëlische autoriteiten bevestigen dat speciale eenheden een inval hebben gedaan in Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Maar in tegenstelling tot berichten in Palestijnse media zijn volgens het leger niet vier maar vijf mensen gedood. Volgens de gezamenlijke verklaring van het leger, de politie en geheime dienst Shin Bet waren de gedode personen "gezochte terroristen".
De Palestijnse nieuwssite Wafa sprak eerder van vier doden en vermeldde niet of de mannen militanten of burgers waren. De Israëlische lezing is dat de personen "betrokken waren bij aanslagen tegen burgers en een gevaar waren voor de strijdkrachten". Die informatie valt op dit moment niet te controleren.
Vier doden gemeld bij Israëlische 'undercoveractie' op Westoever
In de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens Palestijnse media vier doden gevallen. Het zou gaan om een Israëlische undercoveroperatie, maar die informatie is nog niet officieel bevestigd. Volgens de Palestijnse hulporganisatie PRCS raakte een minderjarige jongen bij een Israëlische inval gewond.
Militairen in burgerkleding zijn volgens de Palestijnse nieuwssite Wafa de stad "binnengeslopen". Vervolgens zouden ze het vuur geopend hebben op een auto. De vier inzittenden werden daarbij gedood. Het is onduidelijk of het gaat om militanten of burgers.
Israël, dat het gebied illegaal bezet houdt, voert regelmatig invallen uit op de Westoever. Die zijn volgens het leger altijd gericht tegen gewapende militanten, maar die claim valt niet te controleren.
Volgens VN-organisatie OCHA zijn in een jaar tijd ruim 600 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Ruim honderd van hen waren kinderen. De meeste mensen werden omgebracht door het leger, zeker tien Palestijnen zijn er gedood door kolonisten. Vrijwel dagelijks voeren kolonisten aanslagen en aanvallen uit om Palestijnen te verjagen.
130 Israëlische militairen dreigen in brief wapens neer te leggen
Een groep Israëlische militairen eist van hun regering dat er een wapenstilstand komt in Gaza in ruil voor vrijlating van de gijzelaars. De 130 ondertekenaars van de brief, die in handen is van de Israëlische krant Haaretz, dreigen anders de wapens neer te leggen.
"Het is duidelijk dat de voortdurende oorlog in Gaza niet alleen de terugkeer van de gijzelaars vertraagt, maar hun levens ook bedreigt", citeert de krant uit het document. "Veel gijzelaars zijn gedood bij luchtaanvallen door het leger, veel meer dan er gered zijn bij militaire operaties." De groep ondertekenaars bestaat uit reservisten en dienstplichtigen; er zitten geen beroepsmilitairen bij.
De 130 Israëliërs willen dat de regering direct "de koers wijzigt" en richting een gijzelaarsdeal gaat werken. Hun standpunt sluit aan bij dat van de familieleden van ontvoerden die al maanden actievoeren voor zo'n overeenkomst. De Israëlische samenleving is verdeeld over deze kwestie. Een deel van de bevolking, inclusief sommige naasten van gegijzelden, vindt juist dat er niet onderhandeld moet worden met Hamas en dat de militante beweging eerst moet worden verslagen.
Twee burgerdoden bij raketaanval Hezbollah op Israël
Twee mensen zijn gedood bij een raketaanval van Hezbollah op het noorden van Israël, meldt ambulancedienst Magen David Adom. De aanval was gericht op Kiryat Shmona, een Israëlische plaats op enkele kilometers van de grens met Libanon.
Het Israëlische leger zegt dat ongeveer twintig projectielen op de stad zijn afgevuurd. Hezbollah bevestigt de aanval, maar stelt dat Israëlische troepen het doelwit waren.
De burgemeester van de stad zegt dat de slachtoffers een echtpaar waren dat hun honden uitliet. De woordvoerder van de gemeente vraagt de 2000 mensen die ondanks de oorlog zijn gebleven in de stad het gebied nu te verlaten.
Zware gevechten in Noord-Gaza, '400.000 inwoners zitten vast'
Bij een zware Israëlische grondoperatie in het noorden van Gaza zijn tot nu toe tientallen mensen gedood, meldt persbureau AP op basis van Palestijnse inwoners en functionarissen. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt zeker 54 doden, en voegt eraan toe dat er meer doden zijn in gebieden waar nog geen toegang toe is. De VN meldt dat zeker 400.000 mensen vast zitten in het gebied sinds de Israëlische operatie begon afgelopen zondag.
AP sprak telefonisch met inwoner Mohamed Adwa die het gebied een hel noemt waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Volgens hem vuurt het Israëlische leger op iedereen en liggen er drie lichamen voor zijn huis die niet geborgen kunnen worden door de gevechten.
De woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, zegt dat Israël ongeveer 100 strijders heeft gedood. Het leger levert hier geen bewijs voor.
Het Israëlische leger heeft alle wegen rond Jabalia afgesloten behalve de weg naar het zuiden, en inwoners opgeroepen te evacueren. Volgens UNRWA-chef Lazzarini geven mensen geen gehoor aan deze oproep omdat ze nergens veilig zijn.
UNWRA zegt levensreddende humanitaire hulp in het noorden te moeten stoppen vanwege de grondoperatie. Ook zijn slechts twee van de acht waterputten in Jabalia nog operationeel.
Zes gewonden bij mesaanval in Israël, politie spreekt van aanslag
Zes mensen zijn gewond geraakt bij een mesaaanval in de Israëlische stad Hadera. Een van de gewonden ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De andere slachtoffers zijn lichtgewond geraakt, meldt Haaretz.
De gewonden vielen op vier verschillende plekken. De dader is tijdens zijn vlucht in een been geschoten. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De Israëlische politie spreekt van een terroristische aanslag.
De dader zou een Israëlische Arabier zijn uit de naastgelegen plaats Umm al-Fahm.
Bolivia sluit zich aan bij genocide-zaak tegen Israël
Bolivia heeft zich aangesloten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof tegen Israël. Als reden noemt Bolivia dat Israël uitspraken van het hof in januari, maart en mei heeft genegeerd.
In deze tussenuitspraken droeg het hof Israël op alles te doen om genocide te voorkomen en te stoppen met het offensief in Rafah. Het kan jaren duren voordat er een definitieve uitspraak komt. Israël verwerpt de genocide-beschuldiging stellig.
Bolivia verbrak de diplomatieke banden met Israël al in november vorig jaar, vanwege wat het "disproportionele aanvallen" op Gaza noemde. Veel Latijns-Amerikaanse landen volgen een pro-Palestijnse koers.
Naast Bolivia zijn ook Nicaragua, Colombia, Libië, Mexico, Spanje, Turkije, Chili en de Malediven bij de zaak aangesloten.
Iran waarschuwt Golfstaten niet mee te werken aan Israëlische aanval
De Arabische Golfstaten moeten niet toestaan dat hun luchtruim of militaire bases worden gebruikt voor een vergeldingsaanval van Israël op Iran, waarschuwt Teheran. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hooggeplaatste Iraanse functionaris.
Als de landen dat wel doen is dat voor Iran onacceptabel en zal het daarop reageren, aldus de functionaris. De Golfstaten hebben gezegd neutraal te zijn in het Iraans-Israëlisch conflict. In de landen bevinden zich Amerikaanse troepen en militaire faciliteiten.
De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Abbas Araghchi, vloog gisteren naar Saudi-Arabië voor gesprekken over het conflict met Israël.
Vorige week vuurde Iran 181 raketten af op Israël als vergelding voor de Israëlische luchtaanvallen waarbij Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, Hamas-leider Ismail Haniyeh en Abbas Nilforoushan, generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde, werden gedood.
Bij de Iraanse aanval werd een Israëlische militaire basis beschadigd en viel één dode op de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft gezegd terug te slaan maar het is onbekend wanneer en hoe.
Dode bij aanval in zuiden van Syrië
Bij een Israëlische aanval in Quneitra in het zuiden van Syrië is een dode gevallen. Dat meldt het Syrische staatspersbureau. Het zou gaan om een lid van de veiligheidsdiensten.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat vanuit het Verenigd Koninkrijk de situatie in Syrië in de gaten houdt, meldt één dode en twee gewonden bij de aanval in Quneitra. Israël heeft de berichten niet bevestigd. Het doet alleen bij uitzondering uitspraken over aanvallen op Syrisch grondgebied.
Vannacht kwamen zeven mensen om bij een veronderstelde Israëlische aanval in Damascus. Een gebouw van drie verdiepingen werd in puin gelegd door de aanval, meldde een journalist van AP ter plekke.
Het Syrische Observatorium telt meer dan honderd Israëlische aanvallen in Syrië in 2024, het merendeel gericht op doelen gelinkt aan Hezbollah, Iran en het Syrische leger.
18 doden bij Israëlische luchtaanvallen in Gaza
In Gaza zijn afgelopen nacht zeker 18 mensen gedood bij Israëlische luchtaanvallen. Dat melden persbureaus Reuters en AP op basis van de ziekenhuizen waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht.
Negen mensen, onder wie drie kinderen, werden gedood bij Israëlische aanvallen op tenten van ontheemde families in Nuseirat en Bureij in Centraal-Gaza. In Gaza-Stad raakte een Israëlische aanval een huis waarbij negen familieleden, onder wie twee kinderen, werden gedood.
Het Israëlische leger zegt dat Hamas-strijders zich verschuilen tussen burgers. Het leger zegt in de afgelopen dag luchtaanvallen op 45 doelen van Hamas te hebben uitgevoerd in de Gazastrook, zonder te specifiëren waar precies.
Het totale dodental in Gaza sinds het begin van de oorlog is gestegen tot meer dan 42.000, meldde het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook vandaag. Het maakt geen onderscheid tussen militanten en burgers, maar zegt dat meer dan de helft van de doden vrouwen en kinderen zijn.
VS uit steun voor Israëlische inval Libanon
De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, heeft zijn steun uitgesproken voor de Israëlische inval in Libanon. "Ja, wij steunen Israël bij het lanceren van deze invallen om de infrastructuur van Hezbollah te vernielen", zei Miller in een persconferentie gisteravond.
De VS roept niet meer op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, maar wil in eerste instantie dat Hezbollah zich terugtrekt, of wordt verdreven, uit het zuiden van Libanon, gaf Miller aan.
Dat is opvallend, want drie weken geleden presenteerde de VS nog een plan voor een staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël en riep het op tot de-escalatie. "De situatie op de grond is veranderd, het leiderschap van Hezbollah is verzwakt", verklaarde Miller de positieverschuiving.
Een groot aantal Hezbollah-commandanten is de afgelopen weken omgebracht bij Israëlische luchtaanvallen, onder wie leider Hassan Nasrallah. De plaatsvervangend leider, Naim Qassem, zei gisteren evenwel dat deze leiders weer waren vervangen en de aanvalskracht van Hezbollah intact was.
Miller voegde toe dat de VS uiteindelijk een diplomatieke oplossing willen om de gevechten tussen Hezbollah en Israël te stoppen, maar dat "militaire druk diplomatie mogelijk kan maken".
Ministerie Libanon: 36 doden, 150 gewonden bij Israëlische aanvallen
Bij Israëlische aanvallen in Libanon zijn gisteren 36 doden en 150 gewonden gevallen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van Libanon. Het specificeert niet of het over militanten van Hezbollah of burgers gaat.
Het totale dodental in Libanon sinds de beschietingen tussen Hezbollah en Israël vorig jaar begonnen komt daarmee op 2119. Het merendeel van de doden viel in de afgelopen drie weken.
Gisteren gaf premier Netanyahu een online toespraak waarin hij zich tot burgers in Libanon richtte en Hezbollah de schuld gaf voor het geweld in het land. Hij riep Libanezen op zich tegen Hezbollah te keren. "Jullie hebben de kans om Libanon te redden voordat het in de afgrond van een lange oorlog valt die zal leiden tot een verwoesting en lijden zoals in Gaza", zei Netanyahu.
Een woordvoerder van de mensenrechten-commissaris van de VN zei gisteren in Libanon "dezelfde middelen methodes van oorlogsvoering" te zien als in Gaza. "De verwoesting is onvoorstelbaar voor alle mensen in Libanon, net als in Gaza, we kunnen niet toestaan dat dit nog een keer gebeurt."
Israël roept ziekenhuizen Noord-Gaza op te evacueren
Het Israëlische leger heeft drie ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook opgeroepen staf en patiënten te evacueren, te midden van hevige gevechten. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook.
De directeur van het Kamal Adwan-ziekenhuis, Hossam Abu Safiya, vertelt aan persbureau AP dat hij van het leger te horen heeft gekregen dat de staf en patiënten vandaag moeten zijn geëvacueerd, omdat ze anders gevaar lopen. "Het was een duidelijk dreigement", zegt Abu Safiya.
Hij is niet van plan gehoor te geven aan de oproep, omdat er anders geen medische voorzieningen meer zijn voor de bevolking van Noord-Gaza. "We hebben pasgeboren baby's op de intensive care", zegt hij. "We zullen koste wat kost diensten blijven verlenen."
Zondag begon het Israëlische leger een grote operatie in Jabalia in Noord-Gaza, naar eigen zeggen omdat Hamas zich daar aan het hergroeperen is. Gisteren kwamen er vijftien mensen om bij de gevechten, onder wie twee vrouwen, vier kinderen en vier reddingswerkers, meldde het Kamal Adwan-ziekenhuis.
Het leger heeft een groot evacuatiebevel voor het gebied uitgevaardigd. VN-hulporganisaties OCHA waarschuwt dat Noord-Gaza volledig afgesloten dreigt te raken van humanitaire hulp door de opgelaaide gevechten. Artsen zonder Grenzen roept Israël op te stoppen met de evacuatiebevelen, omdat de tentenkampen in het zuiden van de Gazastrook al overvol zijn.
Biden belt vandaag met Netanyahu over Iran
De Amerikaanse president Joe Biden belt vandaag naar verwachting met de Israëlische premier Netanyahu over mogelijke plannen van Israël om Iran aan te vallen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van drie Amerikaanse overheidsfunctionarissen.
"We willen met dit gesprek een poging doen om de beperkingen van de Israëlische vergelding vorm te geven", citeert Axios een van de drie functionarissen. De Amerikaanse regering zou er bij Israël op willen aansturen dat de aanval is gericht op specifieke doelen en niet disproportioneel wordt.
Israël kondigde vorige week vergelding aan nadat Iran raketten afvuurde op Israël. De Amerikaanse president zei een aanval op de nucleaire faciliteiten van Iran niet te zullen steunen.
Eslam verloor zijn kinderen door raketaanval: 'Niet verwacht dat journalisten doelwit zijn'
De Palestijn Eslam Idhair was journalist in Gaza en verloor daar zijn vier kinderen bij een Israëlische raketaanval. Het is bijna een jaar geleden dat zijn huis in Rafah werd gebombardeerd.
Uit cijfers van het Comité ter Bescherming van Journalisten blijkt dat de oorlog in Gaza het dodelijkste conflict voor de pers is, sinds in 1992 werd begonnen met het bijhouden van deze cijfers. Afgelopen jaar kwamen bij de oorlog 128 journalisten om, van wie 123 Palestijnen.
Idhair vluchtte met zijn vrouw naar Egypte. Nieuwsuur sprak hem daar:
Israëlische leger: tientallen Hezbollah-milianten gedood
Het Israëlische leger zegt dat het gisteren in het zuiden van Libanon vijftig Hezbollah-militanten en zeker zes commandanten heeft gedood. Legerwoordvoerder Hagari zegt dat de groep klaarstond om op bevel Israël binnen te vallen en Israëlische burgers te ontvoeren uit noordelijk gelegen dorpen.
Gisteren voerde het Israëlische leger een grote luchtaanval uit die een uur duurde. Daarbij vuurden zo'n honderd gevechtsvliegtuigen raketten af op meer dan 120 Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon, zegt het Israëlische leger.
Sinds oktober vorig jaar zijn er beschietingen tussen de Israëlische strijdkrachten en Hezbollah. Twee weken geleden opende Israël een groot luchtoffensief. Het Israëlische leger richt zich op Hezbollah-doelen, maar ook burgers worden door de bombardementen getroffen.
De verhevigde strijd heeft in Libanon een grote vluchtelingenstroom op gang gebracht. Ook in het noorden van Israël zijn burgers van huis en haard verdreven vanwege de voortdurende raketaanvallen van Hezbollah.
'Biden achter de schermen woedend op Netanyahu'
President Biden ziet Netanyahu als een zeer onbetrouwbare bondgenoot, schrijft de Amerikaanse journalist Bob Woodward. Achter de schermen zou Biden zijn Israëlische ambtsgenoot omschrijven als 'fucking leugenaar' en iemand die alleen maar vecht voor zijn politieke leven.
Auteur Woodward baseert zich op interviews met vertrouwelingen van Biden en hoge functionarissen. Volgende week verschijnt het nieuwste boek van de journalistieke veteraan, genaamd War. Daarin geeft hij onder meer een inkijkje in hoe de Amerikaanse regering worstelt met de Gaza-oorlog en de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Amerikaanse media maakten vandaag details bekend uit het boek.
Ondanks een groot gebrek aan vertrouwen in de Israëlische leider heeft de Amerikaanse president het beleid tegenover zijn bondgenoot nauwelijks aangepast, concludeert Woodward. "Je hebt geen strategie", zou Biden gezegd hebben toen Netanyahu vertelde over zijn omstreden plannen om de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook binnen te vallen. De Israëlische premier zou beloofd hebben dat dit offensief maar drie weken zou duren. "Maar het gaat maanden duren", wordt Biden in het boek geciteerd.
Ook stelt Woodward dat Israël al op 7 oktober vorig jaar een "preventieve aanval" wilde uitvoeren op Hezbollah in Libanon. Amerikaanse experts oordeelden dat Israël geen gedegen onderbouwing had voor de noodzaak van deze actie. "De Israëliërs doen dit steeds", zou een hooggeplaatste Amerikaan Woodward hebben uitgelegd. "Ze beweren inlichtingen te hebben, maar in de helft van de gevallen worden deze zogenaamde inlichtingen niet met ons gedeeld." Vermoedelijke drones die Israël gezien had, bleken volgens de auteur vogels te zijn.
Zeven doden bij luchtaanval op Damascus
In de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeven doden gevallen door een Israëlische luchtaanval, melden Syrische staatsmedia. Verder zouden er nog elf mensen gewond zijn geraakt.
Volgens staatsmedia hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen drie raketten boven de Golanhoogten afgeschoten, waarbij een woongebouw en een commercieel gebouw in de hoofdstad werden geraakt. Die bevinden zich in de westelijke wijk Mezzeh. De raketten richtten behoorlijke schade aan de gebouwen aan. Reddingswerkers proberen mensen onder het puin vandaan te halen.
Israël voert al enige jaren raketaanvallen uit op Iraanse doelen in Damascus, maar sinds de terreuraanslagen van 7 oktober 2023 is het aantal aanvallen toegenomen.
Burgemeester: geen veilige plek meer in Beiroet
Er is geen veilige plek meer in Beiroet, waarschuwt burgemeester Abdallah Darwich van de Libanese hoofdstad in een interview met de BBC. Door de hevige bombardementen op de zuidelijke buitenwijken hebben mogelijke Israëlische doelwitten zich nu verplaatst over de rest van de stad, zegt hij.
"Je weet niet wie er in dit gebouw of dat gebouw woont, en of daar een doelwit is," aldus Darwich. Als voorbeeld voor die onduidelijkheid noemt hij een aanval in het centrum van de stad waarbij een gezondheidskliniek werd verwoest. Volgens Israël was deze kliniek gelinkt aan Hezbollah. De Israëlische luchtaanvallen concentreren zich over het algemeen op het zuiden van Beiroet, waar Hezbollah zijn machtsbasis heeft.
Beiroet heeft ook te maken met een grote instroom aan vluchtelingen uit het zuiden van Libanon. Volgens de burgemeester zitten alle publieke scholen die dienen als opvangplekken vol. "Als er geen staakt-het-vuren komt, breken we," aldus Darwich.
Aangifte in Nederland om Israëlische inmenging Strafhof
Een groep Palestijnen heeft aangifte gedaan in Nederland vanwege mogelijke inmenging door Israël bij onderzoek door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Eerder dit jaar schreef de Britse krant The Guardian dat Israëlische inlichtingendiensten jarenlang gepoogd hebben om onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden te saboteren.
De twintig Palestijnen willen dat de Nederlandse autoriteiten deze beschuldigingen onderzoeken, bevestigt hun advocaat na berichtgeving door Trouw. Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of het overgaat tot een rechtszaak. Eerder riep een aantal Kamerleden op tot opheldering over de door de Britse krant aangekaarte kwestie. De berichtgeving is besproken met de Israëlische ambassadeur in Nederland, zo bleek uit een Kamerbief. Vanuit Israël zijn de beschuldigingen steeds stellig ontkend.
Volgens The Guardian heeft bijvoorbeeld het hoofd van de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad de toenmalige ICC-aanklager onder druk gezet op geheime bijeenkomsten. Deze Fatou Bensouda is volgens de krant bedreigd en thuis in Den Haag opgezocht. Dat gebeurde jaren geleden, ver voor de oorlog in Gaza begon.
Volgens advocaat Barbara van Straaten, die de twintig Palestijnen vertegenwoordigt, heeft het ICC waarschijnlijk "al wel het nodige onderzoek" gedaan naar de onthullingen. Ze hoopt dat het hof bereid is deze info te delen met het OM. De groep die aangifte doet, bestaat voornamelijk uit Palestijnen die wonen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens Van Straaten zijn zij "gewone mensen" zoals leraren, boeren en zakenlui.
Pretpark in Gaza is nu vluchtelingenkamp
Een groot deel van de stad Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook is verwoest door Israëlische bombardementen. Inwoners hebben hun toevlucht gezocht in het Asdaa-pretpark, dat is veranderd in een vluchtelingenkamp. Elektriciteit voor de attracties is er niet meer, maar met de hand proberen kinderen het reuzenrad op gang te krijgen.
"Dit is een pretpark, maar er is helemaal geen pret hier", zegt een bewoner van het kamp. "We moeten van hot naar her alleen al om water te vinden."
Kijk hier de beelden:
Gallant: beoogd opvolger Nasrallah waarschijnlijk gedood
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft gezegd dat de beoogd opvolger van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah "waarschijnlijk" is gedood, zonder verdere details te geven.
Afgelopen vrijdag was er een grootschalige Israëlische luchtaanval op het zuiden van Beiroet. Nieuwszender Axios meldde toen dat Hashem Safi Al-Din, die genoemd werd als opvolger van Nasrallah, daarvan het doelwit was. Een dag later meldde persbureau Reuters dat Hezbollah het contact met Safi Al-Din was verloren. Arabische media meldden zijn dood al, op basis van anonieme bronnen. Hezbollah heeft dit niet bevestigd.
Volgens Gallant is Hezbollah nu stuurloos. "Er is niemand om beslissingen te nemen." Eerder weersprak de plaatsvervangend leider van Hezbollah, Naim Qassem, dit. Hij hield vol dat alle leiderschapsposities waren ingevuld en dat de aanvallen op Israël werden uitgebreid.
Vandaag schoot Hezbollah zo'n honderd raketten af op het noorden van Israël, in het bijzonder de stad Haifa. De meeste werden onderschept of landden in open veld. Een vrouw in Haifa raakte gewond nadat ze geraakt was door scherven, meldden Israëlische media. Enkele huizen werden beschadigd. Het Israëlische leger zegt dat het de locaties vanwaar de raketten werden gelanceerd en andere Hezbollah-doelen heeft beschoten.
WHO waarschuwt voor uitbreken van ziektes in Libanon
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt in een persconferentie in Genève voor mogelijke uitbraken van ziektes in Libanon. Door overvolle opvangplekken en ziekenhuizen die gesloten zijn, is het risico groter op uitbraken van bijvoorbeeld diarree, hepatitis A en door vaccinatie te voorkomen ziekten.
De VN-organisatie waarschuwde al eerder dat het Libanese gezondheidssysteem overbelast is. Dit verergert doordat artsen moeten vluchten of door de Libanese autoriteiten zijn gevraagd te evacueren.
In dezelfde persconferentie sloeg het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) alarm over de voedselzekerheid in Libanon. Het WFP zei dat veel landbouwgrond is verbrand door beschietingen en boeren zijn gevlucht waardoor er niet kan worden geoogst.
Sinds oktober vorig jaar vinden er beschietingen plaats tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Twee weken geleden verhevigden de Israëlische luchtaanvallen op Libanon. Het Israëlische leger zegt Hezbollah-doelen te raken, maar ook burgers worden door de bombardementen getroffen. Als gevolg daarvan zijn zo'n 1400 mensen gedood en duizenden mensen gewond geraakt, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Een miljoen Libanezen zijn op de vlucht geslagen.
Axios: VS verliest vertrouwen in Israëlische regering
De VS verliest het vertrouwen in wat Israël zegt over zijn militaire en diplomatieke plannen. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen tegen de nieuwssite Axios. De Amerikanen willen dat een Israëlische vergeldingsaanval tegen Iran binnen de perken blijft, maar zijn er niet gerust op.
"Ons vertrouwen in de Israëliërs is momenteel erg laag en dat heeft een reden", citeert Axios een van de functionarissen. Meerdere keren heeft Israël de VS verrast of pas op het laatste moment geïnformeerd over grote aanvallen.
Voorbeelden die de functionarissen noemen zijn de liquidaties van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran en Hezbollah-leider Nasrallah in Beiroet, en de aanval waarbij duizenden piepers en walkietalkies tot ontploffing werden gebracht in Libanon.
Wapensteun gaat door
De VS wil op de hoogte worden gebracht van dergelijke aanvallen om voorbereid te zijn op mogelijke vergeldingsacties tegen Amerikaanse troepen in de regio, zeggen de functionarissen.
De Amerikanen zijn ook gefrustreerd over het afwijzen van het voorstel voor een staakt-het-vuren in Libanon dat Biden twee weken geleden presenteerde. De VS had van Netanyahu gehoord dat hij achter het voorstel stond, toch wees Israël het vervolgens af.
Frustratie of niet, de Amerikaanse wapensteun aan Israël blijft zo goed als onaangetast. Sinds het begin van de oorlog in Gaza heeft de VS een recordbedrag - 17,9 miljard dollar - aan militaire steun voor Israël besteed, meldde persbureau AP gisteren.
'30 doden bij aanvallen in Centraal-Gaza'
Bij Israëlische aanvallen in Centraal-Gaza zijn zeker 30 doden gevallen, onder wie zes kinderen en twee vrouwen. Dat meldt persbureau AP op basis van het ziekenhuis waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht.
Twee luchtaanvallen raakten huizen in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Bureij gisteravond laat. Een verslaggever van AP telde toen 21 doden en tientallen gewonden. Het ziekenhuis gaf vandaag een nieuw dodental nadat meer lichamen van onder het puin waren geborgen.
Het Israëlische leger zegt afgelopen 24 uur 70 doelen van militanten in de Gazastrook onder vuur te hebben genomen, onder andere in Bureij, maar maakt daarbij geen melding van slachtoffers.
Persbureaus EPA en AFP maakten foto's van de nasleep van de aanvallen:
Israëlische leger trekt Jabalia verder binnen
Israëlische tanks zijn verder het verstedelijkte vluchtelingenkamp Jabalia in Noord-Gaza binnengetrokken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van meldingen van inwoners. Ook de luchtaanvallen gaan door. Artsen in Gaza zeggen dat er slachtoffers zijn gevallen, maar dat ze de plekken waar wordt gevochten niet kunnen bereiken.
Het Israëlische leger zegt dat een soldaat is omgekomen en een andere zwaargewond is geraakt bij gevechten in het noorden van Gaza. Het leger zegt twintig militanten te hebben gedood bij de gevechten in Jabalia.
Zondag begon het leger met een nieuwe aanval op het al grotendeels verwoeste Jabalia, naar eigen zeggen om te voorkomen dat Hamas zich daar hergroepeert. Gisteren werden er vanuit het gebied raketten op Israël afgeschoten, die geen doel troffen.
Gisteren heeft het Israëlische leger inwoners van Jabalia en nabijgelegen plaatsen Beit Hanoun en Beit Lahiya opgeroepen naar de humanitaire zone in Al-Mawasi in het zuiden van de Gazastrook te gaan. De VN heeft herhaaldelijk gezegd dat deze zone in Al-Mawasi al overvol is met tentenkampen en er ook daar luchtaanvallen worden uitgevoerd.
Hezbollah-kopstuk: aanvalskracht intact ondanks 'pijnlijke klappen'
De plaatsvervangend leider van Hezbollah, Naim Qassem, heeft in een tv-toespraak gezegd dat de aanvalskracht van de Libanese militante organisatie intact is, ondanks de "pijnlijke klappen" die Israël heeft toegediend.
Qassem zei dat Hezbollah de opmars van Israëlische troepen in Libanon heeft gestopt en dat de aanvallen op Israël zijn uitgebreid. Raketten en drones komen dieper Israël in en meer Israëliërs zullen ontheemd raken, zei hij.
De afgelopen weken is een groot aantal Hezbollah-commandanten gedood bij Israëlische luchtaanvallen. Volgens Qassem zijn alle leiderschapsposities weer opgevuld en is de communicatie met de troepen op orde. Een opvolger voor de omgebrachte Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zal worden benoemd, maar de oorlog bemoeilijkt dit proces, aldus Qassem.
Verder zei Qassem dat Hezbollah initiatieven voor een staakt-het-vuren steunt, maar hij noemde daarbij niet de voorwaarden van de groep. Eerder zei Hezbollah dat een staakt-het-vuren in Libanon gepaard moet gaan met een bestand in Gaza.
Turkije zet marineschepen in voor evacuatie vanuit Libanon
Turkije gaat morgen burgers via marineschepen evacueren uit Libanon. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het gaat om twee schepen met een maximale capaciteit van 2000 passagiers. Indien nodig wordt de evacuatieoperatie verlengd, zegt de ministerie. Ook zullen er hulpgoederen naar Libanon verscheept worden.
Israëlische leger meldt uitbreiding troepen in Libanon
Het Israëlische leger is sinds gisteren ook actief in het zuidwesten van Libanon. Dat heeft het leger zojuist bekendgemaakt. Het gaat om een reservedivisie, die zich voegt bij de drie andere divisies die al ruim een week in Libanon zijn.
Volgens de Israëlische krant The Times of Israel gaat het om duizenden militairen. De krant meldt dat het totaal aantal Israëlische militairen in Libanon daarmee nu waarschijnlijk is gestegen tot ruim 15.000.
Israëlische troepen vielen vorige week op tweede plekken Libanon binnen in het oostelijke deel van het grensgebied. Het leger zegt bij deze operaties een groot aantal tunnels en wapenopslagplaatsen van Hezbollah te hebben ontmanteld.
Ook zegt het leger meer dan 400 Hezbollahstrijders te hebben gedood, zowel bij grondoperaties als luchtaanvallen in Libanon. Dit aantal is niet te controleren. Het leger heeft de dood van 12 militairen bij gevechten in Libanon gemeld sinds het begin van de inval.
VN herhaalt oproep tot diplomatieke oplossing
Een jaar nadat de vrijwel dagelijks beschietingen tussen Hezbollah en Israël begonnen, roept de VN op tot onderhandelingen om de "veiligheid en stabiliteit te herstellen die burgers aan beide zijden zo graag willen en verdienen". Dat zeggen VN-gezant Jeanine Hennis en het hoofd van de VN-vredesmacht Aroldo Lázaro in een gezamenlijke verklaring.
Het noorden van Israël heeft al maandenlang te maken met raketbeschietingen door Hezbollah vanuit Libanon. Als gevolg daarvan zijn tienduizenden mensen geëvacueerd. Sinds de Israëlische luchtaanvallen op Zuid-Libanon en de aankondiging van een grondoffensief zijn een miljoen Libanezen op de vlucht geslagen.
"De bijna dagelijkse vuurgevechten zijn geëscaleerd tot een meedogenloze militaire campagne waarvan de humanitaire gevolgen niets minder dan catastrofaal zijn", zeggen Hennis en Lázaro. "Te veel mensen betalen een onvoorstelbare prijs - met veel doden, veel meer gewonden en honderdduizenden ontheemden."
De enige manier om de veiligheid van burgers te doen terugkeren is om over een oplossing te onderhanden, zeggen Hennis en Lázaro. "Het is nu tijd om daarnaar te handelen."
Rode Kruis bezorgd over tekorten in Libanon
Het Libanese Rode Kruis vreest dat er op de korte termijn ernstige tekorten ontstaan. "Het is steeds moeilijker voor hulporganisaties om hulpgoederen op de juiste plekken te krijgen vanwege het gebrek aan veiligheid en belemmeringen bij het aanschaffen of importeren van goederen." Volgens de organisatie zijn zeker zes hulpverleners gewond geraakt.
Het Rode Kruis heeft tot nu toe 200.000 hulpgoederen uitgedeeld, zoals voedselpakketten, dekens en matrassen. Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid zijn er de afgelopen weken ruim 2000 Libanezen gedood en bijna 10.000 gewond geraakt door Israëlische aanvallen.
Ongeveer een miljoen Libanezen is op de vlucht geslagen. Sommigen zijn naar buurland Syrië gevlucht. De Syrische Halve Maan helpt hen met medische en psychisch-sociale hulp. Ook zijn er drie tijdelijke opvangcentra opgezet in Homs en vlakbij Damascus.
Iran: 'op elke aanval volgt vergelding'
Elke Israëlische aanval op Iraanse infrastructuur zal worden beantwoord met vergelding, waarschuwt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.
Vorige week vuurde Iran bijna 200 ballistische projectielen af op Israël. Iran dreigde al langer terug te slaan na de aanvallen op Hezbollah en het doden van Hezbollah-leider Nasrallah en Hamas-leider Haniyeh. Haniyeh werd in de Iraanse hoofdstad Teheran gedood.
CIA-directeur Willam Burns zei gisteren op een congres dat uit Amerikaanse inlichtingen blijkt dat zowel Iran als Israël niet uit is op een volledig conflict. Wel is het gevaar dat het conflict verder escaleert door een "verkeerde inschatting" zeer reëel, waarschuwde Burns.
Onder Israëlische (oud)-politici klonk de afgelopen dagen de oproep om Iraanse nucleaire faciliteiten aan te vallen. De Amerikaanse krant The New York Times citeert anonieme Israëlische functionarissen die zeggen te twijfelen of Israël schade kan toebrengen aan Iraanse nucleaire faciliteiten. De verwachting is volgens hen dat Israël zich in een vergeldingsaanval richt op militaire doelen.
De namen en gezichten achter de Palestijnse burgerdoden
Bijna 42.000 Palestijnen werden het afgelopen jaar door het Israëlische leger gedood, volgens cijfers van de Palestijnse autoriteiten. De onafhankelijke organisatie Airwars, die in Londen is gevestigd, identificeerde 7000 burgerslachtoffers in een diepgravend onderzoek. De lijst bevat onderwijzers, dokters, kinderen en soms hele gezinnen.
Lees hier meer over de gezichten achter de cijfers:
Israël claimt dood Hezbollah-commandant
Bij een luchtaanval op Beiroet gisteren heeft het Israëlische leger Hezbollah-commandant Suhail Hussein Husseini gedood. Dat heeft het leger zojuist bekendgemaakt.
Volgens het leger was Husseini commandant op het Hezbollah-hoofdkwartier en hield hij zich bezig met overeenkomsten over wapens tussen Iran en Hezbollah. Ook zou hij lid zijn geweest van de Jihad Raad, het belangrijkste militaire orgaan van Hezbollah.
Hezbollah heeft de dood van de commandant niet bevestigd.
Beschietingen over en weer tussen Hezbollah en Israël
Hezbollah zegt dat het raketten heeft afgevuurd op de belangrijkste Israëlische basis voor militaire inlichtingen, in de buurt van Tel Aviv. Op de basis is ook het hoofdkwartier van de Mossad gevestigd. Hezbollah droeg de aanval op aan Hassan Nasrallah, de leider die eind september omkwam bij een Israëlische aanval.
Het Israëlische leger meldt dat het enkele raketten heeft onderschept. Ook zouden er een paar zijn neergekomen in onbewoonde gebieden. Over eventuele gewonden is niets bekend.
Eerder op de avond voerde het Israëlische leger opnieuw enkele luchtaanvallen uit op de Libanese hoofdstad Beiroet. Vooral delen in het zuiden van de stad zijn getroffen. Het zuiden van Beiroet wordt beschouwd als een bolwerk van Hezbollah.
Ook andere delen van het land werden onder vuur genomen, zo meldt het leger. Het Israëlische leger zei dat de luchtmacht op basis van informatie van de inlichtingendienst binnen een uur 'meer dan 120 terroristische doelen' in Zuid-Libanon heeft aangevallen. Het is onduidelijk of en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.
Die informatie over de beschietingen kan niet onafhankelijk geverifieerd worden.
320 mensen aangehouden bij demonstraties in Amsterdam
In Amsterdam zijn vanmiddag rond de pro-Israël-manifestatie en de pro-Palestina-demonstratie zo'n 320 mensen aangehouden, meldt de politie. Twintig van hen zijn gedurende de dag voor "allerhande feiten" aangehouden, zoals het verstoren van de openbare orde, belediging en het afsteken van vuurwerk. Zij zijn naar een cellencomplex overgebracht. Het is nog niet duidelijk hoeveel van hen nog vastzitten en wanneer ze weer worden vrijgelaten.
De resterende driehonderd demonstranten hielden zich volgens de politie niet aan de wet openbare demonstraties. De pro-Palestina-demonstratie op het Damrak werd rond 17.00 uur op last van burgemeester Halsema beëindigd vanwege "wanordelijkheden". Zij werden met bussen naar een plek in Amsterdam-Noord gebracht, waar ze direct weer zijn vrijgelaten, aldus een woordvoerder.
Aanslagen 7 oktober herdacht in synagoge Amsterdam
In de Rav Aron Schuster Synagoge in Amsterdam zijn vanavond de terreuraanslagen van Hamas in Israël herdacht. De herdenking was georganiseerd door de Israëlische ambassade en het Centraal Joods Overleg. Onder de ongeveer vierhonderd gasten waren premier Schoof, VVD-leider Yesilgöz, PVV-leider Wilders, BBB-leider Van der Plas en een aantal ministers.
Familieleden van Israëliërs die een jaar geleden werden ontvoerd hielden een toespraak, evenals de ambassadeur van Israël. "Zoals elke dag in het afgelopen jaar denken wij aan de meer dan 1200 slachtoffers van 7 oktober en aan de 251 mensen die op die dag zijn gegijzeld. Wij bidden voor de terugkeer van de 101 mensen die nog altijd worden gegijzeld", zei Chanan Hertzberger, de voorzitter van het Centraal Joods Overleg.
Op de herdenking werd ook gebeden en was er muziek. Op video vertelden overlevenden over de aanslag en de nasleep. De kleindochter van Shlomo Mantzur, die op 7 oktober werd gegijzeld en nog steeds in Gaza wordt vastgehouden, hield ook een toespraak. "Sinds 7 oktober staat mijn leven stil. Ik weet nog steeds niet hoe het met mijn opa gaat", zei ze.
Lees meer:
Israëliërs staan stil bij aanslagen, 'het was een dag zonder leger en zonder staat'
Bij een alternatieve herdenking in Tel Aviv is vanavond stilgestaan bij de aanslag op Israël precies precies een jaar geleden. In een park kwamen ongeveer tweeduizend nabestaanden en familieleden van gegijzelden bijeen. De Israëlische regering beperkte het aantal mensen dat naar de ceremonie mocht komen om veiligheidsredenen.
Sommige aanwezigen uitten in toespraken kritiek op de regering. Zo riep de vader van een gedode Israëlische militair de regering ertoe op om door onderzoek vast te stellen wie in Israël verantwoordelijk kan worden gehouden voor de falende veiligheidsmaatregelen op 7 oktober. Meteen de Hamas-overval klonk er kritiek op de Israëlische regering dat de aanslag niet was verhinderd.
Ook de broer van een gijzelaar die vorig jaar december in Gaza per ongeluk werd gedood door het Israëlische leger hield een toespraak. Hij noemde 7 oktober "een dag zonder leger en zonder staat". "We hadden alleen onszelf, de burgers. We waren in de steek gelaten." Hij zegt dat de regering "geen visie, geen leiderschap en geen verantwoordelijkheidsgevoel" heeft.
Vanavond wordt ook een officiële staatsceremonie uitgezonden, met als thema 'Daden van moed en hoop'. De ceremonie werd vooraf zonder publiek opgenomen, om mogelijke verstoringen te voorkomen.
Hamas doodde zijn dochter, toch pleit Eyal voor de tweestatenoplossing
De dochter van de bekende zakenman en vredesactivist Eyal Waldman werd vermoord op 7 oktober. Eyal vindt dat de daders "geëlimineerd" moeten worden. Tegelijkertijd pleit hij voor de tweestatenoplossing. "We moeten naast elkaar leren leven."
Pro-Palestijnse sit-ins op meerdere stations
Op meerdere stations door het land worden sit-ins gehouden als steunbetuiging aan de Palestijnen. Onder meer op Den Haag, Leiden, Leeuwarden, Rotterdam en Amsterdam zitten mensen. Ze roepen leuzen als 'Free Palestine' en dragen Palestijnse vlaggen. Reizigers hebben geen last van de sit-ins.
Vanavond vonden er in Amsterdam een pro-Israël manifestatie en een tegendemonstratie plaats, precies een jaar na de terreuraanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober. De tegendemonstratie is door burgemeester Halsema beëindigd en demonstranten die geen gehoor gaven aan de oproep om te vertrekken zijn opgepakt. De sit-ins zijn niet verboden.
In beeld: demonstraties, uitgerolde Israëlische vlag en aanhoudingen
Pro-Palestina-demonstranten aangehouden
Een aantal pro-Palestina demonstranten heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van de politie om te vertrekken. Zij worden aangehouden, zegt de politie. Het gaat om een groep die zich op de Nieuwezijds Voorburgwal bevindt. Het is niet bekend hoeveel demonstranten zijn gearresteerd.
Bekijk beelden van de arrestaties:
Halsema beëindigt pro-Palestinademonstratie
De pro-Palestina-demonstratie in Amsterdam is op last van burgemeester Halsema beëindigd. Volgens een woordvoerder van Halsema werd dit besluit genomen vanwege "wanordelijkheden". De woordvoerder zegt dat er vuurwerk werd afgestoken en dat sommige demonstranten de confrontatie zochten met andere demonstranten en politie. De politie roept de demonstranten op te vertrekken, maar niet richting de Dam, waar nu een pro-Israël-manifestatie wordt gehouden
Eerder werden vlak bij het Centraal Station tientallen pro-Palestijnse demonstranten ingesloten door de mobiele eenheid. Zij wilden aanvankelijk naar de Dam.
De pro-Israël-manifestatie werd ook kort verstoord door pro-Palestina demonstranten. De politie heeft hen afgevoerd. De GVB heeft trams die over het Damrak rijden omgeleid.
Pro-Israël-manifestatie in Amsterdam begonnen
Op de Dam in Amsterdam zijn honderden mensen bijeengekomen voor een pro-Israël manifestatie. Ook worden daar de aanslagen in Israël van precies een jaar geleden herdacht. Er zullen korte toespraken worden gehouden en er wordt een enorme Israëlische vlag uitgerold.
Ook pro-Palestina-demonstranten voeren actie, dat mag van burgemeester Halsema op het iets verderop gelegen Damrak. Daar zijn tot nu toe twee demonstranten aangehouden, één om belediging, en iemand anders vanwege het bezit of afsteken van vuurwerk.
Vanavond vindt er in Amsterdam nog een herdenking plaats op initiatief van de Israëlische ambassade, waar ook premier Schoof bij aanwezig is.
Biden: te veel burgers zijn slachtoffer geworden
Op deze dag van herdenken heeft ook de Amerikaanse president Biden een verklaring uitgegeven. Hij zegt daarin dat het afgelopen jaar "veel te veel burgers hebben geleden". De terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober lieten volgens Biden een "ongekende wreedheid" zien.
Hij memoreert dat hij al snel na 7 oktober een bezoek bracht aan Israël met de boodschap: jullie zijn niet alleen. Een jaar later is dat niet veranderd, zegt Biden. "Wij steunen het recht van Israël om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van Hezbollah, Hamas, de Houthi's en Iran." De Amerikaanse president zegt zich in te blijven zetten voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook en de terugkeer van de gijzelaars.
Verder spreekt Biden zich uit tegen de toename van antisemitisme "in Amerika en de rest van de wereld". Hij noemt dat onacceptabel. "We moeten samen optrekken tegen haat en antisemitisme in al zijn vormen."
Israël vernietigt raketinstallaties in Gazastrook
Het Israëlische leger zegt met straaljagers aanvallen te hebben uitgevoerd op raketinstallaties in de Gazastrook. Die zouden eerder op de dag zijn gebruikt door Hamas.
Volgens het leger heeft Hamas vandaag zeker veertien raketten afgevuurd, op het zuiden van Israël en op Tel Aviv. De meeste projectielen werden uit de lucht gehaald. Twee mensen raakten lichtgewond.
Meer leden en bezoekers voor Nederlandse synagogen
Synagogen in Nederland zien dat het aantal leden en bezoekers is toegenomen sinds de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Dat meldt Trouw na een rondgang langs grote joodse gemeenten.
Zo kreeg de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam er afgelopen jaar 14 procent meer leden bij. In de LJG's in Utrecht en Den Haag was er een stijging van 10 procent.
Rabbijn Marianne van Praag van LJG Den Haag zegt dat veel Joden nu op zoek gaan naar een plek "waar ze zich niet hoeven te verdedigen, waar ze veilig zijn. Je moet je realiseren: de meeste Joden zijn seculier, die zijn helemaal niet zo religieus. Dus die toename is echt opvallend."
Hoogleraar Bart Wallet trekt in de krant een parallel met de Zesdaagse Oorlog in 1967. Ook toen namen bij joodse gemeenten in Nederland de ledenaantallen toe. "Rondom dat soort cruciale momenten in de geschiedenis zie je dat Nederlandse Joden naar elkaar toe trekken. De synagoge is dan dé plek waar je kunt delen hoe internationale conflicten jou raken als Jood in Nederland."
Acht lichamen geborgen na Israëlische aanval in Libanon
Na de Israëlische aanval in het zuiden van het Libanon zijn acht lichamen geborgen, meldt persbureau AFP op basis van de autoriteiten. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid zegt dat de identificatie nog niet is afgerond en dat er in het puin wordt gezocht naar meer slachtoffers.
Het ministerie sprak eerder van tien doden en zegt dat een gebouw van de gemeente werd getroffen. Vanuit Israël is nog geen reactie gekomen.
Israël meldt dood militair bij grens met Libanon
Het Israëlische leger meldt intussen dat er bij gevechten bij de grens met Libanon voor de tweede keer vandaag een militair is omgekomen. Nog eens twee soldaten zijn ernstig gewond geraakt. Volgens de eerste berichten werden ze getroffen bij een mortieraanval.
Sinds het begin van het grondoffensief in Libanon zijn nu voor zover bekend elf Israëlische militairen om het leven gekomen.
Libanon: tien brandweerlieden dood bij Israëlische aanval
In het zuiden van Libanon zijn bij een Israëlische aanval zeker tien brandweermensen om het leven gekomen, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. De aanval was in de plaats Bint Jbeil. Details ontbreken nog. Israël heeft ook nog niet gereageerd.
Israël stuurt meer grondtroepen naar Libanon
Israël heeft meer grondtroepen naar het zuiden van Libanon gestuurd. Het Israëlische leger heeft bekendgemaakt dat er nu ook militairen van de 91e divisie actief zijn in het zuiden van Libanon.
Het is onbekend om hoeveel soldaten het gaat, omdat Israël die aantallen geheim houdt. Maar mogelijk gaat het om duizenden militairen. Volgens persbureau AFP zijn nu drie divisies ingezet bij de grondgevechten tegen Hezbollah.
Israël begon een week geleden met het grondoffensief in Libanon, dat is gericht op doelen van Hezbollah.
Hezbollah en Hamas vuren opnieuw raketten af
Hezbollah zegt in een verklaring voor de tweede keer vandaag de Israëlische havenstad Haifa onder vuur te hebben genomen. Aan Israëlische kant is daar nog niets over gemeld.
Afgelopen nacht werd de stad in het noorden van Israël ook al beschoten. De meeste raketten werden uit de lucht gehaald, maar een aantal projectielen heeft schade aangericht. Daarbij vielen zeker tien gewonden, meldt de Israëlische ambulancedienst. De raketten troffen onder meer een restaurant, een huis en een doorgaande weg.
Ook Hamas heeft opnieuw raketten afgevuurd, dit keer in de richting van de zuidelijke stad Sderot. Alle vijf de projectielen werden volgens het Israëlische leger uit de lucht geschoten. Er zijn geen meldingen van schade of slachtoffers. Eerder werden vanuit Gaza raketten afgevuurd in de richting van Tel Aviv.
In beeld: Israël staat stil bij aanslagen van precies 1 jaar geleden
Tegendemonstranten Amsterdam kunnen terecht op Damrak
De groep die vandaag een tegendemonstratie wil houden bij de manifestatie voor Israël op de Dam, kan terecht op het nabijgelegen Damrak. Burgemeester Halsema heeft besloten dat de tegendemonstranten niet ook op de Dam mogen staan.
De manifestatie op de Dam begint om 16.00 uur. Onder anderen SGP-leider Chris Stoffer en opperrabbijn Binyomin Jacobs zijn erbij aanwezig. Bij de tegendemonstratie verwachten de initiatiefnemers zo'n tweehonderd actievoerders, meldt persbureau ANP. Halsema deed vanochtend via Instagram de oproep om elkaar op deze dag "heel te houden".
Scholz pleit opnieuw voor tweestatenoplossing
De Duitse bondskanselier Scholz heeft opnieuw opgeroepen tot een staakt-het-vuren en een tweestatenoplossing, waarbij zowel Israëliërs als de Palestijnen hun eigen staat krijgen. Hij zei op een conferentie in Hamburg dat zijn regering zich daarvoor zal blijven inzetten. Ook verzekerde hij Israël van de Duitse steun.
Ook in Duitsland wordt vandaag de terroristische aanslag van Hamas van een jaar geleden herdacht. Bij de herdenkingen en demonstraties in Berlijn worden 2000 politiemensen ingezet, meldt de omroep ARD. Bondspresident Steinmeier is aanwezig bij een dienst in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in het stadsdeel Charlottenburg.
Twee lichtgewonden gemeld door raketten Hamas
Door de raketaanval van Hamas op Tel Aviv en omliggende plaatsen zijn twee mensen lichtgewond geraakt, meldt de Israëlische ambulancedienst. De twee vrouwen van in de dertig werden geraakt door brokstukken. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Het leger zegt dat er vijf raketten werden afgevuurd vanuit Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.
Herdenking op plein in Tel Aviv
Ook op het Dizengoffplein in Tel Aviv is stilgestaan bij de slachtoffers en gijzelaars van 7 oktober. Mensen stonden hand in hand in een cirkel rond de fontein op het plein, waar foto's, kaarsen en bloemen zijn geplaatst.
Blokkade door pro-Palestijnse demonstranten bij Universiteit Utrecht
Een groep studenten blokkeert de ingang van het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht, meldt RTV Utrecht. De demonstranten zitten voor het gebouw met een spandoek en Palestijnse vlaggen. Ze eisen dat de universiteit de banden met Israëlische universiteiten verbreekt.
Personeel dat in het gebouw werkt, heeft het advies gekregen om thuis te werken. "We zijn nog aan het bedenken wat we verder gaan doen", zegt een woordvoerder van de universiteit.
Afgelopen jaar waren er geregeld demonstraties op de UU waarbij betogers opriepen om een eind te maken aan de banden met Israëlische instellingen. Maar de universiteit in Utrecht liet weten de samenwerkingen niet te willen stopzetten.
Hamas vuurt raketten af op Tel Aviv
In Tel Aviv en een aantal omliggende plaatsen is het luchtalarm afgegaan. De stad werd onder vuur genomen door Hamas. De gewapende tak van Hamas heeft in een verklaring laten weten de stad vanuit Gaza te bestoken met raketten.
Over eventuele schade of slachtoffers is nog niets bekend. Het Israëlische leger waarschuwde gisteren al dat Hamas deze herdenkingsdag zou aangrijpen om Israël onder vuur te nemen.
Vanochtend werd het zuiden van Israël vanuit Gaza bestookt met vier raketten. Drie daarvan werden door het leger uit de lucht gehaald, de vierde kwam neer in open veld.
Burgemeester Halsema: houd elkaar heel
Burgemeester Halsema van Amsterdam roept mensen op om "elkaar heel" te houden op deze dag van herdenken. In de hoofdstad staat vanavond een herdenking gepland met onder anderen premier Schoof. Ook staat er een manifestatie gepland op de Dam als steunbetuiging aan Israël.
Tegelijkertijd is op sociale media opgeroepen tot pro-Palestijnse demonstraties in het centrum van Amsterdam, op het Centraal Station en op treinstations elders in het land. "Ik vraag alle Amsterdammers vandaag: houd elkaar heel", schrijft Halsema op Instagram. "Rouwen om onschuldige slachtoffers is niet politiek, verdriet is niet politiek. Geef elkaar ruimte."
Halsema kwam gisteren indirect in botsing met VVD-fractievoorzitter Yesilgöz over de pro-Palestijnse demonstraties. Yesilgöz noemde het "smakeloos" en "verschrikkelijk" dat dat juist vandaag gebeurt. Halsema reageerde daarop door te zeggen dat Yesilgöz pro-Palestijnse demonstranten "criminaliseert" en daarmee "het conflict voor maandagavond al klaarzet".
Haagse politici staan stil bij de aanslagen van 7 oktober
Ook politici in Den Haag staan stil bij de terroristische aanslag op Israël van een jaar geleden. PVV-leider Geert Wilders schrijft op X de onschuldige slachtoffers te eren en zegt Israël nooit in de steek te laten.
"We zullen eindelijk ook de antisemieten in ons eigen land snoeihard moeten aanpakken en waar het maar kan ons land moeten uitzetten", aldus Wilders. "Jodenhaters kregen de afgelopen jaren veel te veel vrij spel in Nederland door wegkijkende kabinetten die vooral bezig waren iedereen binnen te laten."
GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans schrijft op X stil te staan bij de slachtoffers, de gijzelaars en hun families. Daarnaast vraagt hij aandacht voor de situatie in de Gazastrook. "Het collectief straffen van de Palestijnen, inclusief het grotendeels vernietigen van Gaza, heeft de spiraal van geweld uitgebreid naar de bezette gebieden en recent ook Libanon, en al voor tienduizenden burgerslachtoffers gezorgd. Vandaag herdenken we degenen die de hoogste prijs betalen van deze oorlog: onschuldige burgers."
Ook minister Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken staat op X stil bij de slachtoffers:
BBB-leider Caroline van der Plas hield gisteravond een toespraak bij een herdenking in Amstelveen. De bijeenkomst was een initiatief van Joodse organisaties.
Leger Israël bevestigt dood 28-jarige gijzelaar
Het Israëlische leger bevestigt nu het bericht dat de 28-jarige gijzelaar Idan Shtivi vorig jaar is gedood bij de terroristische aanval van Hamas op het Supernova-muziekfestival. Zijn lichaam wordt nog vastgehouden in Gaza. Het leger zegt zich te baseren op nieuwe inlichtingen. De familie van Shtivi is gisteren op de hoogte gebracht.
De dood van de Israëliër werd vanochtend gemeld door het Hostages and Missing Families Forum, een organisatie voor families en vrienden van gegijzelden.
Volgens het Israëlische leger zijn er nu nog 97 gijzelaars in de Gazastrook aanwezig en zijn 34 van hen niet meer in leven.
Macron staat stil bij slachtoffers Hamas-terreur
De Franse president Macron heeft op X een bericht geplaatst waarin hij stilstaat bij de aanslagen van 7 oktober. "De pijn is nog steeds zo intens als een jaar geleden. De pijn van het Israëlische volk. Die van ons. De pijn van de gewonde mensheid.", schrijft Macron in het Frans, Engels en Hebreeuws. Hij voegt eraan toe dat de slachtoffers en de gijzelaars met hun families niet worden vergeten.
Dit weekend nog leidde een uitspraak van Macron tot een verontwaardigde reactie van de Israëlische premier Netanyahu. De Franse president pleitte voor een stop op het leveren van wapens aan Israël vanwege de aanhoudende gevechten in de Gazastrook.
Netanyahu was daar niet van gediend. "Alle beschaafde landen zouden pal aan de kant van Israël moeten zijn", liet de premier zaterdag weten in een verklaring. "Toch roepen president Macron en andere westerse leiders nu op tot wapenembargo's tegen Israël. Ze moeten zich schamen."
In een telefoontje tussen Macron en Netanyahu liet de Franse president gisteren weten dat zijn land "toegewijd" is aan de veiligheid van Israël. Tegelijkertijd riep hij op tot een staakt-het-vuren in Gaza en Libanon.
Podcast De Dag Special: 7 oktober, een jaar in audio
De NOS-podcast De Dag heeft een speciale aflevering gemaakt over 7 oktober 2023 en het jaar dat daarop volgde. Daarin worden verhalen verteld van slachtoffers en betrokkenen, van de gijzeling van de Israëlische Noa Argamani op het muziekfestival tot de verwoesting van Gaza door de ogen van journalist Bisan Woda.
Deze aflevering van De Dag is hier te beluisteren.
Organisatie meldt dood van 28-jarige gijzelaar
Het Hostages and Missing Families Forum, een organisatie van familieleden en nabestaanden van mensen die door Hamas worden gegijzeld, meldt nu de dood van een 28-jarige gijzelaar. Idan Shtivi werd volgens de organisatie gedood bij de aanval van 7 oktober vorig jaar. Zijn lichaam zou nog altijd worden vastgehouden in Gaza.
Het is niet duidelijk hoe het Hostages and Missing Families Forum aan de informatie komt. Het Israëlische leger heeft nog niet op het bericht gereageerd.
Idan Shtivi was op 7 oktober vorig jaar op het muziekfestival bij de kibboets Re'im. Hij had zich aangemeld als vrijwillig fotograaf en arriveerde bij het festival om 06.00 uur in de ochtend. Een uur later belde hij zijn vriendin om te vertellen dat er raketten werden afgevuurd.
Shtivi stapte met twee vrienden in de auto om te vertrekken, maar de weg naar het noorden werd geblokkeerd door Hamas-terroristen. Daarna probeerde hij het richting het zuiden, maar hij verloor de controle over het voertuig en belandde tegen een boom. Daar werd hij voor het laatst gezien. De auto werd later gevonden vol kogelgaten en bloed. De lichamen van zijn vrienden werden wel gevonden.
Herdenking op plek van festival Supernova
In Israël is een herdenking gehouden op de plek van het Supernova-muziekfestival, in de buurt van de kibboets Re'im in de Negevwoestijn. Vanochtend vroeg verzamelden zich daar familieleden en andere nabestaanden van de slachtoffers. Op het festival werden een jaar geleden meer dan 360 bezoekers gedood door Hamas. Tientallen mensen werden meegenomen als gijzelaar.
Familieleden van gegijzelden lopen mars door Jeruzalem
Familieleden van ontvoerde Israëliërs liepen vanochtend vroeg een mars door Jeruzalem, die eindigde voor de woning van premier Netanyahu. Ze lieten een sirene afgaan om 06.29 uur, het tijdstip waarop de terroristische aanslagen van 7 oktober 2023 begonnen.
Hamas vuurt raketten af vanuit Gaza bij begin herdenkingen
Vanuit de Gazastrook zijn vanochtend vier raketten afgevuurd op het zuiden van Israël, meldt het Israëlische leger. Dat gebeurde kort nadat daar herdenkingen van de terroristische aanval van Hamas op Israël waren begonnen, om 06.29 uur lokale tijd.
Een paar minuten later ging in een aantal plaatsen het luchtalarm af. Drie projectielen werden onderschept, de vierde belandde in het open veld. Er zijn geen berichten over gewonden.
De verantwoordelijkheid voor de beschieting werd al snel opgeëist door de militaire tak van Hamas, de al-Qassam-brigades. Ze zeggen dat ze kibboets Holit en een aantal gemeenschappen bij de grensovergangen bij Rafah en Kerem Shalom als doelwit hadden.
Herdenkingen in Israël, 1 jaar na 7 oktober
In Israël wordt vandaag stilgestaan bij de grootschalige terreuraanslag van Hamas, precies een jaar geleden. Bij die terreuraanval werden 1200 mensen vermoord en nog eens 251 mensen gegijzeld. Een groot deel van de gijzelaars is nog altijd niet terug.
De Israëlische president Herzog was vanochtend vroeg bij een herdenking van de slachtoffers die vielen op het Supernova-muziekfestival.
In Tel Aviv is vandaag een ceremonie die is georganiseerd door families van gijzelaars. Ook de regering heeft het initiatief genomen voor een herdenking. Die is opgenomen en wordt later op de dag uitgezonden op televisie, met een toespraak van premier Netanyahu. Verder zijn er herdenkingen in de kibboetsen waar op 7 oktober de moordpartijen plaatsvonden.
De gevolgen van de aanslagen zijn nog overal in Israël merkbaar:
Israëlische leger: militair gedood bij gevecht grens Libanon
Het Israëlische leger stelt dat er een militair is omgekomen bij een gevecht aan de Libanese grens. Ook zijn volgens het leger twee soldaten ernstig gewond geraakt.
Grote explosie boven Beiroet
Zuidelijke wijken van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn zondagavond opnieuw getroffen door Israëlische luchtaanvallen. Op beelden van persbureau Reuters is een grote vuurbal boven de stad te zien. Volgens een verslaggever van de BBC waren er zes explosies te horen.
Of er slachtoffers zijn gevallen, is onduidelijk. Volgens het Israëlische leger is onder meer een wapenopslagplaats van Hezbollah geraakt.
Gewonden bij Hezbollah-aanval op Haifa
Hezbollah heeft een aanval uitgevoerd op Haifa, een stad in het noorden van Israël, melden de Israëlische autoriteiten. Bij de aanval zijn volgens Israëlische media meerdere mensen gewond geraakt.
Hezbollah meldt dat het een militaire basis ten zuiden van Haifa heeft aangevallen.
Negatief reisadvies Verenigd Koninkrijk voor Israël en Palestijnse gebieden
Het Verenigd Koninkrijk heeft het reisadvies voor Israël en de Palestijnse gebieden vanavond aangescherpt vanwege de toegenomen spanning in de regio.
Britten wordt afgeraden om te reizen naar de Gazastrook en het gebied daaromheen, de bezette Westelijke Jordaanoever en het noorden van Israël. Voor de rest van Israël geldt dat een reis daarnaartoe wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk.
Was 7 oktober te voorkomen geweest? Deze Israëliërs roken al onraad
In de legerbasis en kibboets Nahal Oz zagen militairen en bewoners in de weken voor de aanslagen al verdachte Hamas-activiteit. Ze werden niet gehoord.
Welkom
Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.