Nasrah Habiballah
Correspondent Israël en de Palestijnse gebieden
Nasrah Habiballah
Correspondent Israël en de Palestijnse gebieden
Als je Al-Muggayir binnenrijdt, zie je meteen de schade. Langs de weg staat de ene na de andere verbrande auto. Veel huizen hebben ook brandschade. Er hangt een brandlucht.
Het is een van de Palestijnse dorpen die onlangs werden aangevallen door kolonisten nadat een 14-jarige kolonist dood was gevonden. Palestijnen ontkennen betrokkenheid, toch vielen tientallen kolonisten uit wraak willekeurig Palestijnen aan.
Dit staat niet op zichzelf, zeggen mensenrechtenorganisaties. Volgens de VN zijn er sinds 7 oktober zeker 700 aanvallen van kolonisten geweest.
Volgens Omar Shakir van Human Rights Watch in Jeruzalem is door de oorlog in Gaza ook het geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever toegenomen: "Nu de aandacht van de wereld gericht is op de oorlog in Gaza, zien we dat het geweld op de Westoever gestegen is naar een ongekend niveau."
Een van de eerste huizen in Al-Mughayyir is compleet afgebrand. Het gezin staat verslagen op het erf. Het hele gezin was thuis toen kolonisten aanvielen. De 12-jarige Loay Abu Alia was bang: "Ze kwamen op ons of en begonnen te schieten. Toen zijn we naar buiten gevlucht met de vrouwen en kinderen. Weg van het huis. Later zag ik dat ze een ander huis in brand staken."
Van het huis van zijn oma is ook niets over. De oude vrouw zit op een plastic stoel verslagen naar haar afgebrande huis te kijken. "Ik ben op m'n blote voeten naar buiten gerend. Ik heb niks meer. Al mijn spullen, papieren, foto's, alles lag binnen."
'Leger helpt ons niet'
Veel Palestijnse dorpen die worden aangevallen liggen in gebied waar het Israëlische leger volledig verantwoordelijk is voor de veiligheid. Palestijnse veiligheidsfunctionarissen mogen er niet komen, waardoor de bewoners voor hun bescherming volledig afhankelijk zijn van het Israëlische leger.
Volgens Human Rights Watch was het leger het afgelopen half jaar aanwezig bij ongeveer de helft van de 700 aanvallen. "In plaats van mensen te beschermen, is het leger vaak direct bij zulke aanvallen betrokken. Of ze staan er bij. Ook zijn er zelden consequenties voor de kolonisten die zulke aanslagen plegen", zegt Shakir.
Onlangs verscheen een video waarop te zien is dat kolonisten een Palestijns dorp binnenvallen en een auto in brand steken. Israëlische militairen staan erbij, maar grijpen niet in.
Kolonisten worden bewapend door de regering. De ultranationalistische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir heeft hen sinds het begin van de oorlog voorzien van duizenden automatische vuurwapens, helmen en uniformen.
Ook het huis van Abdellatif Abu Alia werd onder vuur genomen in Al-Mughayyir, en ook hier was iedereen thuis: "Tientallen kolonisten kwamen op ons af. We hebben de poort snel dichtgedaan en zijn naar binnen gevlucht. Maar de kogels kwamen van alle kanten.", zegt hij terwijl hij de kogelgaten toont.
Vier gezinsleden raakten gewond. Een 25-jarige bezoeker werd gedood. Zijn bloed is te zien waar hij werd neergeschoten, vlak achter de voordeur. "Overal waar ze beweging zagen, schoten ze", zegt Abu Alia
Ook hij heeft niet het gevoel dat het Israëlische leger de Palestijnen beschermt. "Dit kan gewoon gebeuren. En ik heb het leger zien staan. Ik heb gezien dat ze erbij waren maar niks deden. Ze hielden juist Palestijnen tegen die ons wilden helpen vechten tegen de kolonisten."
Reactie leger
In een reactie aan de NOS zegt het leger dat het zijn missie is alle bewoners in het gebied te beschermen. "Militairen worden geconfronteerd met gewelddadige incidenten van Israëliërs tegen Palestijnen of hun eigendommen. In zulke gevallen zijn ze verplicht die overtreding te stoppen. Incidenten waarbij militairen orders niet opvolgen, onderzoeken we grondig en waar nodig volgen er disciplinaire maatregelen", zegt een woordvoerder.