Aangepast

Stakende onderwijzers willen meer dan 'losse procentjes'

De basisscholen gaan staken: op 5 oktober leggen de juffen en meesters het werk neer voor een beter salaris en lagere werkdruk. Ze hebben er geen vertrouwen in dat de politieke partijen aan de formatietafel gehoor geven aan hun eisen en dus voeren ze de druk op.

Het demissionair kabinet zou 270 miljoen euro extra uit willen trekken, maar of dat er komt is afhankelijk van de formatieonderhandelingen. De bonden, de leraren én de werkgevers vinden dat veel te weinig. De eis van de onderwijzers is 1,4 miljard extra voor hogere salarissen en minder werkdruk.

Posters

Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties en heeft begrip voor een staking. Op basisschool Samenspel in Amsterdam Zuid-Oost doet een grote groep leerkrachten mee.

"We kijken nog naar de vorm. We hebben net de posters van de vorige actie van de ramen gehaald en we gaan ze er gewoon weer ophangen", zegt directeur Marijke van Amersfoort.

Onderwijzers maken zich op voor een nieuwe staking

De leerkrachten leggen hun werk in oktober neer uit liefde voor hun vak, niet voor de eigen portemonnee, zeggen ze. "Het gaat ons vooral om beter onderwijs voor de kinderen. Dat vraagt goede leerkrachten die goed zijn opgeleid."

"Het imago van het vak moet omhoog, een beter salaris en een lagere werkdruk", zegt Van Amersfoort. "Niks zo frustrerend als naar huis gaan en denken: ik had van alles willen doen."

Aanpakken

Juf Lydia gaat ook staken. "Omdat ik meer handen in de klas wil. Ik ben een heel goede juf, ik doe veel met de kinderen. Maar het ontbreekt me aan handen in de klas. Het gaat me niet om het geld. Ik wil aanpakken. Ik voel dat ik na 17 jaar in het onderwijs er alleen voor sta."

In juni bleven de deuren van de meeste basisscholen al een uur dicht. Leraren onderbraken het werk om de politiek te laten weten dat de nood in het primair onderwijs hoog is. Een op de vier leraren in het basisonderwijs heeft een burn-out (gehad). Docenten gaan vaak uit idealisme door met werken, ook al kunnen ze niet meer.

Als je ziet dat je werk niet wordt gewaardeerd, moet ik maar buschauffeur worden.

Juf Lydia

Maar zal één dag staken indruk maken in Den Haag? "Ik dacht dat dat ene uur niet heel veel zou uitmaken. Maar het heeft de gemoederen wakker geschud. Zelfs dat uur. Kijk om je heen, er was bijna een kabinetscrisis tussen de VVD en de PvdA. Het is goed om het onderwijs tussen de oren te krijgen. Er is nood aan de man", aldus Van Amersfoort.

"Dat ze dan met die 270 miljoen extra komen, daar kan ik niks mee. Dat stelt niks voor. Je moet zorgen dat het substantieel is en niet met losse procentjes aan komen."

Van Amersfoort vindt de eis van 1,4 miljard reëel. "De lerarensalarissen blijven achter bij het voortgezet onderwijs. Als je het imago omhoog wilt hebben, moet je gewoon een goed salaris bieden. In het basisonderwijs leggen we het fundament voor de rest van het leven."

Stakende onderwijzers willen meer dan 'losse procentjes'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl