Aangepast

Juf Marga voert actie: van je idealen kun je niet leven

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Eén uur blijven de deuren van de meeste basisscholen dinsdag dicht. Leraren onderbreken het werk om de politiek te laten weten dat de nood in het primair onderwijs hoog is.

De petitie van 'PO in actie' is inmiddels bijna 300.000 keer ondertekend. De docenten eisen meer geld voor het basisonderwijs dat moet worden besteed aan een eerlijker salaris en aan werkdrukverlichting.

Ook Marga Jongsma (44), docent van groep 7 op Basisschool Samenspel in Amsterdam-Zuidoost, begint dinsdag een uur later. "We willen met deze actie laten zien hoe de situatie op de basisschool is. De klok staat niet op 5 voor 12, het is al 5 over 12."

Om te zien hoe het eraan toe gaat op haar basisschool volgde Nieuwsuur Jongsma een paar dagen.

In rap tempo

Om kwart voor 8 begint de dag voor Jongsma. Ze heeft dan een half uur voordat de kinderen binnendruppelen, waarin ze de dag voorbereidt en een eerste docentenoverleg heeft.

Daarna begint de lesdag waarin de lessen elkaar in rap tempo opvolgen: het kringgesprek, een les breuken, lezen en een discussie naar aanleiding van het Jeugdjournaal. Dan is het tijd om even buiten te spelen, zodat de kinderen hun energie kwijt kunnen. Voor Jongsma betekent dat een kleine break, maar zeker geen pauze.

Kinderen uit de klas van juf Marga

Het is haar taak om het schoolplein en naastgelegen voetbalveld goed in de gaten te houden. "Er spelen meerdere groepen buiten, van meerdere scholen. De vlam kan zo maar in de pan slaan. Vechten, ruzie of kinderen die bij me komen klagen over anderen."

Zodra iedereen weer rustig in de klas zit, gaat de schooldag verder met het oefenen met cijfers, twee spreekbeurten en spelling. Voor de leerkrachten is er gedurende dag geen pauze, omdat de basisschool werkt met een continu rooster. Lunchen doet Jongsma dus in de klas, terwijl de kinderen naar het Klokhuis kijken.

'Kom op waar blijft de waardering'

Jongsma wil dat er meer waardering komt en dat de werkdruk omlaag gaat. Want hoewel ze met liefde al zeventien jaar voor de klas staat, valt het werk haar steeds zwaarder.

"Je merkt dat je moe bent, dingen minder goed kunt hebben en dat je denkt, waar blijft die waardering? Er is heel lang gedacht: het is liefdewerk en idealisme. Maar van je idealen kun je niet leven. Er moet wel wat tegenover staan. Ik doe het al met heel veel liefde, anders houd je het sowieso niet vol."

Structureel overwerkt

Als de kinderen om 14.00 uur naar huis gaan, is Jongsma nog bijna drie uur bezig met nakijken, vergaderen, het schrijven van ontwikkelplannen en het voorbereiden van de lessen van de volgende dag. Dat betekent dat ze structureel overwerkt. En dan nog blijft er werk liggen. Haar werk doet ze voor zo'n 2200 à 2300 euro per maand.

De politiek is aan zet, vindt Jongsma. Ze hoopt dat de actie Den Haag wakker schudt. En daarbij gaat het haar niet eens om meer salaris. "Ik zou willen dat we meer handen in de klas krijgen. Dat we alle kinderen kunnen helpen. Want dat is wat aan je vreet, dat je niet alle kinderen kunt geven wat ze verdienen."

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker erkent dat de werkdruk hoog is. "Dat is waar we met heel veel partijen mee bezig zijn om daar iets aan te doen. Dat ze zich laten horen, staat ze vrij. Dat ze in deze tijd met formeren, dat je dan je oproep extra kracht bij zet, dat begrijp ik", zegt Dekker.

Maar hij doet geen toezeggingen. "Dan lopen we echt op de zaken vooruit. Politiek is maken van keuzes in schaarste. Er liggen heel veel wensen op tafel, er moeten meer problemen worden opgelost. Hoeveel geld is er überhaupt beschikbaar? Als er meer geld naar toe schuift, moet dat ergens vandaan komen."

Juf Marga voert actie: van je idealen kun je niet leven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl