Brazilië legt proeven stil na "ernstig negatief effect" • Grapperhaus: we zijn er nog niet
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Joe Biden is bang dat de VS een zware winter tegemoet gaan.
- Farmaceut Pfizer: 'Coronavaccin 90 procent effectief'.
- Duitse minister verwacht geen vaccinatie voor januari.
- Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod.
Brazilië legt proeven met Chinees vaccin stil na "ernstig negatief effect"
De Braziliaanse overheid heeft proeven met het Chinese vaccin Sinovac stilgelegd na een "ernstig negatief effect". Het incident deed zich voor op 29 oktober, zegt de gezondheidsdienst van de Braziliaanse overheid, Anvisa. Het instituut gaf echter geen verdere details over de gebeurtenis, en maakte ook niet bekend waar het zich voordeed of waarom het pas nu naar buiten is gebracht.
Het Braziliaanse onderzoeksinstituut Butantan zal op dinsdag om 11.00 uur een persconferentie houden over het stilleggen van de proeven, dat is om 15.00 uur in Nederland. Naar verwachting wordt dan meer bekend over de tegenslag bij de proeven.
De Braziliaanse regering kondigde vorige maand aan om 46 miljoen doses Sinovac te kopen, zodat er in januari kan worden begonnen met een grootschalige vaccinatiecampagne. Nederland heeft nog niet geïnvesteerd in het Chinese middel, dat gezien wordt als een van de meest vergevorderde vaccins in ontwikkeling.
Grapperhaus: we zijn er nog niet
De cijfers mogen dan de goede kant op gaan, over versoepelingen moeten we nog niet speculeren. Die boodschap gaf minister Grapperhaus vanavond na overleg met het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. "We zijn er nog niet. We moeten meer thuiswerken, en ervoor zorgen dat we de maatregelen naleven."
Grapperhaus zei nog niets te kunnen zeggen over de feestdagen, en of er dan meer mogelijk is, bijvoorbeeld qua groepsgrootte. "Maar het is duidelijk dat de decembermaand anders zal zijn dan voorgaande jaren. We moeten nog een stap zetten, de huid niet verkopen voordat de beer geschoten is."
Door de verbeterende cijfers qua nieuwe coronabesmettingen en de bezetting in ziekenhuizen, zijn verscherpingen, ook regionaal, voorlopig niet aan de orde. Dat geldt ook voor het invoeren van een regionale avondklok, die het kabinet vorige week zei te overwegen.
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei dat de detailhandel de protocollen die zijn opgesteld door de branche beter moet naleven. "Het gaat op sommige plekken ontzettend goed, maar op veel plekken is het te druk." Bruls deed ook een oproep aan winkels om Black Friday-uitverkoopacties op te schorten. "Eigenlijk moet je dat niet willen."
President van Oekraïne test positief, werkt vanuit huis
De Oekraïense president Zelensky is positief getest op het coronavirus. Hij zal tijdens zijn behandeling in zelfisolatie blijven werken, heeft hij bekendgemaakt.
Hij meldt op Twitter dat hij zich goed voelt en veel vitamines neemt. "Ik zal zoals de meeste mensen covid-19 overwinnen. Het komt!"
Het aantal besmettingen nam in Oekraïne in de nazomer flink toe. In het land worden dokters flink onderbetaald, en zijn ziekenhuizen slecht uitgerust. Daardoor staat de zorg er zwaar onder druk.
Aanvoerder juridische strijd Trump test positief
Een belangrijke Trump-adviseur is positief getest op het coronavirus. David Bossie heeft de leiding over de politieke en juridische strijd die Trump sinds de verkiezingen voert. De president vroeg Bossie vorige week voor deze rol toen zijn stafchef, Mark Meadows, het coronavirus kreeg. Nu is Bossie ook positief getest, melden onder meer de persbureaus Reuters en Bloomberg. Wat de gevolgen van zijn besmetting zijn is nog niet duidelijk.
Nederlandse basketbalsters leven in een bubbel
Zoals de basketballers van de NBA vier maanden in een volledig afgesloten bubbel in Disney World leefden, doen de Nederlandse basketbalvrouwen dat ook deze week, maar dan in het klein. Samen met de nationale ploegen van Slowakije en Hongarije leeft Oranje in een gecreëerde bubbel in een hotel langs de A4 bij Schiphol.
En dat allemaal speciaal voor de twee EK-kwalificatiewedstrijden aankomende donderdag en zaterdag. Een week waarin Nederland voor het eerst in 31 jaar weer een ticket voor een eindronde kan bemachtigen.
Vaccin heeft eerste lakmoesproef doorstaan, maar nog wat losse eindjes
Een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid, noemt farmaciebedrijf Pfizer de recentste resultaten bij de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19. Het vaccin van Pfizer lijkt in 90 procent van de gevallen effectief. Ook in Nederland reageren wetenschappers over het algemeen verheugd.
Wel zijn er volgens hen ook nog wat losse eindjes. Meerdere experts plaatsen tegenover de NOS kanttekeningen bij het nieuws:
Van commerciële tests op het coronavirus is alleen topje van ijsberg bekend
Het zicht op de verspreiding van het coronavirus is nog steeds niet optimaal. De uitslagen van commerciële tests komen niet allemaal terecht in de officiële cijfers.
In dit artikel beantwoorden we vijf vragen over commerciële tests:
Biden rekent nog steeds op 'zeer donkere winter'
Joe Biden heeft in een toespraak benadrukt dat de coronapandemie een van de belangrijkste gevechten van zijn regering gaat worden. Hij zal voortdurend worden geïnformeerd door wetenschappers, want alleen zo kan het publiek erop vertrouwen dat het vaccin veilig en effectief is, zei hij.
Hij deed de uitspraak naar aanleiding van het goede nieuws rond een coronavaccin, eerder vandaag. Het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer meldde positieve resultaten in de derde testfase van zijn vaccin tegen het coronavirus. Toch waarschuwde Biden voor een "zeer donkere winter" in de Verenigde Staten.
Hij denkt dat het nog maanden duurt voordat een vaccin beschikbaar zal zijn. "Ik smeek je: draag een masker. Doe het voor jezelf. Doe het voor je buurman. Een mondkapje is geen politiek statement", klonk het. Biden voegde eraan toe dat hij er wanneer hij beëdigd is alles in het werk zal stellen om de pandemie de kop in te drukken.
Kuipers grijnst: 'Dit is echt heel goed nieuws'
Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is blij met de laatste besmettingscijfers. "Dat is om te beginnen goed nieuws voor al die uitgestelde zorg", zei hij vanmiddag. "Dat kunnen we niet allemaal vandaag al inplannen, maar volgend op de ontwikkelingen van de nieuwe besmettingen weet je dat je daar weer ruimte voor kunt maken."
Als deze trend zich voortzet, hoeven de verscherpte maatregelen ook niet langer dan twee weken te duren, denkt Kuipers.
Arrestaties voor vernielen coronatestlocatie Beek en Donk
De politie heeft twee mannen opgepakt vanwege het vernielen van een coronatestlocatie in het Brabantse Beek en Donk. De verdachten zijn een 25-jarige man uit Beek en Donk en een man van 21 uit Gemert. Over het motief van de vernieling is nog niets bekend.
De vernielingen werden vrijdagnacht aangericht in een speciale container naast een huisartsenpost. Vermoedelijk is de testlocatie bestookt met zwaar vuurwerk.
Duitse minister blij met bericht over vaccin, verwacht dat vaccineren niet voor januari begint
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is blij dat het coronavaccin van het farmaciebedrijf Pfizer veelbelovend lijkt te zijn, maar verwacht niet voor januari met vaccineren te kunnen beginnen.
Pfizer maakte vandaag bekend dat zijn vaccin in de derde testfase bij 90 procent van de gevaccineerde proefpersonen effectief is. Het hoopt dat het over twee weken een aanvraag kan indienen bij de Amerikaanse toezichthouder FDA om het vaccin op de markt te brengen. Ook de EU heeft dit vaccin besteld.
"Als de berichten kloppen, is dat een goed signaal, omdat het laat zien dat dit vaccin het verschil kan maken", zegt de Duitse minister Spahn. Maar hij waarschuwt niet te vroeg te juichen, omdat er nog tegenvallers kunnen komen.
Vaccinatiecentra
Duitsland zal vaccinatiecentra inrichten waar kwetsbare groepen als ouderen en chronisch zieken het eerst aan de beurt zijn. Daarna komen zorgmedewerkers aan de beurt, gevolgd door hun leidinggevenden, politie- en veiligheidspersoneel, brandweerlieden en leraren.
Mensen die niet naar een vaccinatiecentrum kunnen komen, krijgen bezoek van een mobiel vaccinatieteam.
Biden maakt coronateam bekend
Aanstaand president Joe Biden heeft bekendgemaakt wie er in zijn twaalfkoppige coronateam komen. Het gaat om deskundigen die aanbevelingen zullen doen om het coronavirus in de Verenigde Staten onder controle te krijgen. Onder hen is de ontslagen klokkenluider Rick Bright.
De viroloog werd in april ontslagen bij de vooraanstaande Biomedical Advanced Research and Development Authority, naar eigen zeggen omdat hij weigerde middelen als chloroquine en hydroxychloroquine aan te prijzen, die volgens president Trump kunnen werken tegen het coronavirus.
Biden wil na zijn inauguratie begin volgend jaar geen tijd verliezen in de strijd tegen het coronavirus. "De coronaviruspandemie het hoofd bieden is een van de belangrijkste gevechten van onze regering, en ik zal worden geïnformeerd door de wetenschap en experts", aldus Biden.
Donald Trump sloeg advies van experts het afgelopen jaar meerdere keren in de wind. Het aantal coronabesmettingen en doden blijft in de VS toenemen.
Vanaf nu rijden er ook coronatestbussen door Nederland
Er gaan in totaal tien coronatestbussen door Nederland rijden. Vijf grote bussen en vijf wat kleinere bussen. Volgens de GGD kunnen ze op deze manier snel reageren op uitbraken op specifieke locaties, zoals verzorgingshuizen.
Marathon Rotterdam in 2021 in het najaar
Al 39 edities achtereen wordt de marathon van Rotterdam in het voorjaar georganiseerd - sinds 1983 steevast in april - maar voor het jubileum wordt uitgeweken naar het najaar. De 40ste marathon in de Maasstad zal gelopen worden op zondag 24 oktober.
De coronapandemie is de reden om uit te wijken naar later in 2021, zoals ook dit jaar een streep ging door de oorspronkelijke datum van 5 april en de blik naar eind oktober ging. Al in juli werd duidelijk dat ook die nieuwe datum niet haalbaar was.
Door ook voor volgend jaar een dag in oktober te prikken, hoopt de organisatie alsnog een mooie jubileumeditie te kunnen vieren.
'Afname coronapatiënten eerste aanzet voor hervatting reguliere zorg'
De ziekenhuisbezetting is in de afgelopen 24 uur licht gestegen. Maar volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is dat niet verontrustend. Hij ziet dat de tweede golf duidelijk omslaat.
Er liggen vandaag dus iets meer coronapatiënten in het ziekenhuis dan gisteren, maar Kuipers wordt daar niet zenuwachtig van. "De daling ging zo snel dat je dit kon verwachten. Het is dus ontzettend goed nieuws." In een kleine week is de ziekenhuisbezetting met 300 covid-patiënten afgenomen. Die afname is vooral goed nieuws voor non-covid-patiënten. "Het is nog iets te vroeg om de reguliere zorg te hervatten, maar het is wel een eerste aanzet."
Groot onderzoek naar bijwerkingen coronavaccin loopt nu
Farmaciebedrijven Pfizer en BioNTech meldden vandaag positieve resultaten in de derde testfase van een coronavaccin. Het vaccin dat de twee bedrijven ontwikkelen zou voor 90 procent effectief zijn.
Er is nu een groot onderzoek gaande onder 40.000 proefpersonen om te testen op bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen, meldt Ugur Sahin, de oprichter van BioNTech:
'Regionale coronamaatregelen voorlopig van de baan'
Er komen voorlopig waarschijnlijk geen regionale maatregelen, dus ook niet de veelbesproken avondklok. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS.
Het kabinet ziet dat het aantal besmettingen in de regio's die extra in de gaten worden gehouden de goede kant op gaat. Het gaat dan met name om Rotterdam, Twente en Zuid-Holland-Zuid. Alle drie de regio's zijn van rond de 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners per dag gedaald naar rond de 50. Een halvering dus.
In alle veiligheidsregio's is inmiddels een daling te zien, zij het niet overal even snel.
Bijna duizend minder besmettingen dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4709 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 987 minder dan gisteren werden gemeld.
Er zijn 40 overleden covid-patiënten gemeld bij het RIVM. Gisteren werden nog 44 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 83 doden per dag, tegen 56 doden per dag een week eerder.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 338. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 221 en 148.
177 opnames op verpleegafdelingen, 40 erbij op de IC
Er zijn 177 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 28 nieuwe opnames meer dan gisteren.
Op de intensive care werden 40 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.
In totaal liggen er nu 2317 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2295), van wie 600 op de IC (gisteren: 598). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.
Beurzen fors omhoog na nieuws coronavaccin
Internationaal schieten beursindexen omhoog nu Pfizer met positieve berichten is gekomen over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Ook in Nederland.
Rond 12.44 uur, net voordat het nieuws bekend werd, stond de AEX nog op ruim 580 punten. Binnen een kwartier was dat vervolgens opgelopen tot ruim 597 punten, een stijging van zo'n 2,9 procent.
De Duitse DAX stond om 13.20 bijna 4,3 procent hoger. Om dezelfde tijd was de Britse FTSE 100 bijna 3,9 procent geklommen ten opzichte van net voor het nieuws.
Er was niet alleen gejuich op de beurs. Zo kelderde het aandeel van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, direct na het nieuws enorm. Na 13.30 uur was een aandeel al ruim 7 procent minder waard.
Om 15.30 uur Nederlandse tijd openen de beurzen in Amerika, waar Pfizer genoteerd staat. Dat zal ook het eerste moment zijn dat beleggers daar kunnen handelen sinds bekend is dat Joe Biden de nieuwe president van de VS wordt.
Experts voorzichtig optimistisch over coronavaccin
Tegenover persbureau Reuters reageren wetenschappers voorzichtig verheugd op het nieuws over de onderzoeksresultaten van farmaceut Pfizer. Marylyn Addo, tropengeneeskundige verbonden aan de medische universiteit in Hamburg, spreekt van "interessante, eerste signalen".
Ze benadrukt wel dat de informatie enkel is gepubliceerd in een persbericht en niet door onafhankelijke wetenschappers is gecontroleerd. "Dus we moeten nog wachten op de rest van de data voor een definitieve beoordeling." Michael Head, gezondheidsonderzoeker bij de universiteit van Southampton, plaatst dezelfde kanttekening. "Het onderzoek loopt nog", zegt hij.
Infectioloog Bern Salzberger van het universiteitsziekenhuis in het Duitse Regensburg zegt dat het "een heel goed resultaat is" dat vermoedelijk leidt tot een snelle goedkeuring van het vaccin. Ook omdat Pfizer geen noemenswaardige bijwerkingen meldt.
Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod deze jaarwisseling
Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS.
Naar verluidt wordt het verbod morgen besproken door het MCC, de bij het corona-overleg betrokken ministers. Vrijdag zou het kabinet de knoop door willen hakken.
Pfizer: 'Coronavaccin 90 procent effectief'
Uit vroege onderzoeksresultaten van medicijnfabrikant Pfizer blijkt dat een coronavaccin van het bedrijf 90 procent effectief is. "Het is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid", zei topman Albert Bourla in een persbericht. "Deze eerste resultaten zijn het vroege bewijs dat ons vaccin een infectie met covid-19 kan voorkomen." Hij spreekt over een mijlpaal.
"Dit is een historisch moment", zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld.
Nog niet alle onderzoeksresultaten zijn binnen. De farmaceut hoopt binnen twee weken de ontbrekende onderzoeksresultaten te publiceren. Daarna wil het bedrijf een aanvraag indienen bij de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om het vaccin op de markt te brengen.
'Voorlopig geen regionale maatregelen'
Er komen voorlopig waarschijnlijk geen regionale maatregelen, dus ook niet de veelbesproken avondklok. Dat melden bronnen aan de NOS. Het kabinet ziet dat het aantal besmettingen in de regio's die extra in de gaten worden gehouden, met name Rotterdam, Twente en Zuid-Holland Zuid, de goede kant op gaan.
Het besluit over de regionale maatregelen wordt pas morgen officieel genomen. Vanavond komen in Utrecht de voorzitters van de Veiligheidsregio's en minister Grapperhaus bij elkaar.
De regionale maatregelen gaan niet helemaal van tafel. Onder meer de avondklok, het sluiten middelbare scholen en winkels, blijven wel op de plank liggen voor als het weer misgaat.
Hongarije scherpt maatregelen aan
In Hongarije worden de coronamaatregelen aangescherpt. Middelbare scholen, universiteiten en restaurants moeten de deuren sluiten. Net als theaters, bioscopen en sportscholen. Ook wordt de avondklok vervroegd van middernacht naar 20.00 uur, tot 05.00 uur. Daarnaast vinden sportevenementen zonder publiek plaats en mogen grote groepen mensen niet meer samenkomen.
Premier Orbán wilde de maatregelen lang niet aanscherpen uit angst voor de gevolgen voor de economie. Nu is hij bijgedraaid omdat hij bang is dat de ziekenhuizen de druk niet aankunnen, zei hij in een video op Facebook.
In de afgelopen 24 uur zijn er ruim 5000 nieuwe besmettingen en 55 sterfgevallen geregistreerd in Hongarije. In totaal zijn er bijna 115.000 besmettingen geregistreerd en bijna 2500 doden.
Rutte en De Jonge beantwoorden coronavragen
Premier Rutte en minister De Jonge gaan komende woensdag vragen rondom het coronavirus beantwoorden. Via een livestream op YouTube en Facebook gaan ze in op vragen die spelen onder het publiek. De liveverbinding start om 11.15 uur. Vragen kunnen van tevoren worden ingediend.
In september werd er ook al een vragensessie gehouden. Een uur lang gingen de ministers in op allerlei vragen, ook kritische, maar het grootste deel van de sessie was vooral een goede mogelijkheid om de speerpunten nog eens voor het voetlicht te brengen.
Kerststalfiguren met mondmaskers in Napels
Ook de beroemde kerststallen in Napels gaan mee met de actualiteit. De figuren krijgen mondkapjes en staan op afstand van elkaar.
Kerststalmaker Di Virgilio ontwierp onder meer een kerstfiguur van een arts die Italië in de armen draagt. "Het is een eerbetoon, omdat zij als missie hebben om heel Italië te helpen met de grote problemen in de ziekenhuizen."
Vorige week bijna 50.000 tests minder afgenomen dan week eerder
Er zijn vorige week 244.839 coronatests afgenomen, meldt GGD GHOR Nederland. Dat zijn bijna 50.000 tests minder dan een week eerder. Gemiddeld meldden zich vorige week 35.000 mensen per dag voor een test.
Vorige week was er ook al een daling; er werden toen 26.000 tests minder uitgevoerd dan een week eerder. Het lagere aantal mensen dat een test wil heeft tot positief gevolg dat de wachttijd voor een test momenteel kort is. Overal in Nederland kan iemand nu binnen 24 uur een test krijgen.
XL-snelteststraat Groningen vanmiddag open
In Groningen gaat vandaag om 13.00 uur de eerste XL-testlocatie open. Op de testlocatie in Martiniplaza worden alleen maar sneltests aangeboden. Er zijn acht straten waar 2500 mensen per dag worden getest door GGD-medewerkers.
De capaciteit van de nieuwe testlocatie is ruim voldoende voor de huidige vraag in de regio Groningen, daar melden zich nu dagelijks 1000 tot 1200 mensen voor een test. Ook de normale testlocaties blijven gewoon open.
Een afspraak maken gaat via coronatest.nl met je DigiD. De test duurt drie minuten en wordt vanuit de auto afgenomen. Ook is het mogelijk om te voet of op de fiets te komen. De uitslag van de test volgt binnen een paar uur via coronatest.nl.
Grote vuurwerkshow Oud en Nieuw in Sydney op de schop
De grote jaarlijkse vuurwerkshow in de haven van de Australische stad Sydney wordt dit jaar aangepast. Het spektakel wordt ingekort tot een paar minuten en de beste plekken voor toeschouwers zijn gereserveerd voor zorgverleners die coronapatiënten hebben behandeld en brandweerlieden die de grote bosbranden van bijna een jaar geleden hebben bestreden, schrijven Australische media. Voor de overige plekken is een beperkt aantal toegangsbewijzen beschikbaar.
Australië is minder zwaar getroffen door de coronacrisis dan veel andere landen. Bij ruim 27.000 mensen is het coronavirus vastgesteld. Ruim 900 zijn patiënten overleden.
"De festiviteiten op Oudejaarsavond worden een symbool van hoop en optimisme in het komende jaar", zei premier Gladys Berejiklian van de deelstaat New South Wales tegen verslaggevers in de miljoenenstad. "Maar tenzij je een reservering hebt voor een restaurant of café, moet je er niet op rekenen dat je kan gaan."
Productie industrie omlaag in september
Het gaat weer iets minder goed in de Nederlandse industrie. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat de gemiddelde dagproductie in september 6,8 procent lager lag dan in dezelfde maand vorig jaar. Nadat de verschillen de drie maanden ervoor steeds kleiner waren geworden, is het verschil daarmee in september weer toegenomen.
Onder meer voor de reparatie en installatie van machines was het een slechte maand. Daar was de productie ruim dertig procent minder dan vorig jaar. Er zijn ook lichtpunten: bedrijven in de chemie produceren al drie maanden op een rij meer dan vorig jaar.
Ook de vooruitzichten lijken alles bij elkaar wat slechter. Vijf maanden lang waren industriële ondernemers steeds iets minder negatief over de toekomst, maar in oktober waren ze toch weer wat somberder. De productie in de Nederlandse industrie is sinds het uitbreken van de coronacrisis flink gekelderd.
Gouverneur Utah roept noodtoestand uit
De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah heeft de noodtoestand afgekondigd omdat de ziekenhuizen de stroom nieuwe besmettingen niet aankunnen. "Deze noodtoestand is er niet om de economie te schaden maar is absoluut nodig om levens te redden", zei gouverneur Gary Herbert.
Iedereen is verplicht om een mondkapje te dragen tot nader order. Ook zijn sociale bijeenkomsten de komende twee weken verboden behalve voor leden uit hetzelfde huishouden. In de staat Utah zijn in totaal 132.621 bevestigde gevallen. In totaal zijn 659 mensen overleden sinds het begin van de pandemie.
Oranje basketbalt weer: 'En dat voelt wel lekker'
Behalve het voetbal op het hoogste niveau liggen alle teamsporten stil in Nederland. Op last van het kabinet dat met verscherpte maatregelen kwam om het coronavirus het hoofd te bieden. Maar internationaal blijkt nog altijd veel mogelijk.
Zo kwamen de Nederlandse hockeyploegen de afgelopen weken in actie in de Pro League en staan er voor de nationale basketbalteams binnenkort EK-kwalificatiewedstrijden op het programma. Een deel van de mannenbasketbalselectie is daarom neergestreken in de Sporthallen Zuid in Amsterdam om samen te trainen. "En dat voelt wel lekker", zegt basketballer Worthy de Jong.
NS laat minder treinen rijden
De Nederlandse Spoorwegen zetten vanaf vandaag minder treinen in. De spoorvervoerder heeft sinds de strengere coronamaatregelen veel minder reizigers en daarom zijn er volgens de NS minder treinen nodig. De treinenloop wordt in fases afgebouwd tot 90 procent van de normale dienstregeling. De meeste wijzigingen gaan in de tweede helft van deze maand in.
Volgens het spoorbedrijf blijft op elk traject minimaal twee keer per uur een trein rijden, er worden dus geen trajecten opgeheven. Op dit moment vervoert de NS 30 procent van het normale aantal reizigers. Op het moment dat de aantallen weer toenemen zal de NS weer meer treinen inzetten.
Nieuw liveblog
Welkom in het coronaliveblog van maandag 9 november. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.