Kuipers: duidelijke kentering in tweede golf
De ziekenhuisbezetting is in de afgelopen 24 uur licht gestegen. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is dat echter niet verontrustend en is er een duidelijke kentering van de tweede golf.
Er liggen op dit moment 2317 coronapatiënten in het ziekenhuis, 28 meer dan gisteren. Van hen liggen er 1717 in de klinieken en 600 op de intensive care. Gisteren waren er nog 598 IC-patiënten.
Niet zenuwachtig
Kuipers wordt niet zenuwachtig van deze stijging. "De daling ging zo snel dat je dit kon verwachten. Het is dus ontzettend goed nieuws." In een kleine week is de ziekenhuisbezetting met 300 covid-patiënten afgenomen.
Die afname is vooral goed nieuws voor non-covid-patiënten. "Het is nog iets te vroeg om de reguliere zorg te hervatten, maar het is wel een eerste aanzet. Je moet bedenken dat covid-patiënten ook langer dan gemiddeld in het ziekenhuis liggen. Dat betekent dat je met één covid-bed meer dan één reguliere patiënt kan behandelen", aldus Kuipers.
Kuipers vindt de daling van de besmettingscijfers heel goed nieuws:
Regionale verschillen
Het aantal patiënten dat tussen de regio's wordt verplaatst, wordt ook steeds minder. Ook liggen er geen patiënten meer op Duitse IC's: de twee die er lagen zijn hersteld en zijn weer thuis. Wel zijn er nog steeds verschillen tussen ziekenhuizen in de verschillende regio's.
In de omgeving van Rotterdam en Dordrecht is de druk groter. De bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zei gisteren nog dat ze daar nog niets merken van de dalende cijfers. "Het blijft belangrijk om de druk evenredig te verdelen", vindt Kuipers.
De druk blijft hoog, dus Kuipers vindt niet dat de maatregelen kunnen worden versoepeld. "Dat is iets te vroeg. Laten we nog even kijken waar het naartoe gaat. De besmettingen zijn niet over. We zitten nu op de helft van wat het is, maar ook van die 5000 besmettingen van gisteren zullen de nodige mensen naar de ziekenhuizen komen."
Verlenging maatregelen onnodig
Maar een verlenging van de maatregelen die nu voor veertien dagen gelden is volgens de LCPS-voorzitter ook niet nodig. "Als het zo doorgaat, kun je het daarbij houden." Sinds vorige week zijn onder meer musea, theaters en bioscopen gesloten om het aantal besmettingen verder te beperken.
Het dagelijkse ziekenhuisopnamecijfer ligt met 200 overigens nog altijd ruim boven de 'signaalwaarde' die het ministerie hanteert als criterium waarbij het virus onder controle is. Die signaalwaarde is 40. In de piek van de tweede golf waren er per dag 350 ziekenhuisopnames.
Met de ontwikkelingen van nu kun je de laatste maatregelen stoppen na twee weken, zoals het bedoeld was, zegt Kuipers: