NOS NieuwsAangepast

'Satellietbeelden laten verwoesting zien in Marioepol' • Duizenden mensen op Dam voor Oekraïne-manifestatie

  • Dit is het liveblog over dag 17 van de oorlog in Oekraïne
  • 'Satellietbeelden laten verwoesting zien in Marioepol'
  • Nederlandse in Oekraïne: 'Er wonen nog 40 miljoen mensen hier'
  • Duizenden mensen op de Dam voor Oekraïne-manifestatie
  • Zelensky: '1300 Oekraïense militairen gedood sinds invasie'
liveblog gesloten

Al Jazeera-verslaggever Vaessen in Kiev: kruitdampen te ruiken in centrum Kiev

Al Jazeera-verslaggever Step Vaessen was bij de persconferentie van de Oekraïense president Zelensky in Kiev vandaag. "De persconferentie was een beveiligde missie. Zelensky was vermoeid, maar nam alle tijd", zegt ze tegen Nieuwsuur.

De situatie rond Kiev wordt steeds gevaarlijker, zegt Vaessen: "Je hoort en je ruikt het letterlijk, je ruikt de kruitdampen in het centrum van Kiev. Er gaan constant explosieven en bombardementen af in de verte."

'Satellietbeelden laten verwoesting zien in Marioepol'

Op satellietbeelden die vanochtend gemaakt zouden zijn van Marioepol is veel schade aan civiele infrastructuur te zien. De beelden, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, tonen branden en rookpluimen in het westelijke deel van de havenstad aan de Zwarte Zee. Veel hoge flatgebouwen zijn zwaar beschadigd.

De beelden zijn nog niet te verifiëren. De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat Marioepol wordt belegerd door Russische troepen, maar dat de stad nog altijd onder Oekraïense controle staat.

Op deze foto's is steeds twee keer dezelfde plek in de stad te zien, voor en na een aanval:

  • Reuters
    Flatgebouwen en huizen in Marioepol
  • Reuters
    Dezelfde plek, grotendeels verwoest
  • Reuters
    Een ziekenhuis, voor een aanval
  • Reuters
    Hetzelfde ziekenhuis, na een aanval

Oekraïense verbreekt contact met Russische vader door oorlog

De 25-jarige Oekraïense Liza Zimina heeft sinds drie dagen geen contact meer met haar Russische vader. Al voor de oorlog begon, waren de verhoudingen gespannen. Inmiddels is de situatie onhoudbaar geworden. Zimina's vader weigert te geloven dat het de Russen zijn die Oekraïne zijn binnengevallen.

"Door de Russische propaganda is hij er stellig van overtuigd dat het Oekraïense nationalisten zijn die vechten, dat alle berichten over de oorlog nep zijn, fake news."

Nederlandse in Oekraïne: 'Er wonen nog 40 miljoen mensen hier'

De Nederlandse Arenda Vasylenko-Van de Ree woont in Brovary, niet ver van Kiev. Op zo'n tien kilometer van haar woonplaats staat Russische artillerie, vertelt ze aan de NOS. De beschietingen gaan over de stad heen, richting doelen in Kiev: "De ramen trillen als er raketten over vliegen. De afgelopen dag en nacht klonk het door ons hele huis. Het is nu net even een paar uur rustig."

Ze denkt er nog niet over om de stad te verlaten. Samen met haar Oekraïense man, die directeur is van een grondstoffenleverancier voor bakkerijen, runt ze een eethuis. Daar werken mensen met een handicap. Op dit moment bieden ze voedselhulp, met brood en soep voor Oekraïners die het nodig hebben. "We hebben wel afgesproken dat als er straatgevechten beginnen, als tanks tegenover elkaar staan, dat we dan onze activiteiten stoppen. Als je de hele dag in een schuilkelder zit, kun je ook niks doen."

Op dat moment willen Vasylenko-Van de Ree en haar man hun activiteiten doorzetten op een plek die tien, vijftien kilometer van de frontlinie af ligt: "Ik zou me ontzettend schuldig voelen als ik niet bij de mensen was waar ik zou moeten zijn. Er zijn twee miljoen mensen op de vlucht, maar er wonen er nog veertig miljoen hier. En wij hebben de middelen, zolang het in deze stad nog relatief leefbaar is, om ze te gebruiken."

Duizenden mensen op de Dam voor Oekraïne-manifestatie

Vanavond zijn volgens de gemeente Amsterdam duizenden mensen op de Dam samengekomen om solidariteit te tonen met de Oekraïners. Een woordvoerder van de gemeente spreekt van een "waardige bijeenkomst".

De manifestatie met muziek, zang en verschillende sprekers begon om 18.00 uur en duurde ongeveer een uur. Burgemeester Halsema opende de bijeenkomst met een toespraak.

Marioepol bestookt met tanks: 'Wie geeft me mijn kind terug?'

Ten minste één appartementencomplex in Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, werd gisteren onder vuur genomen door Russische tanks. Anastasia Erasjova verloor een van haar kinderen.

Marioepol bestookt met tanks: 'Wie geeft me mijn kind terug?'

Rusland: bijna 3600 militaire doelen vernietigd in Oekraïne

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog 3593 militaire doelen vernietigd. Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie tegen het Russische persbureau Interfax.

Vandaag zijn volgens het Russische leger 79 militaire doelen in Oekraïne vernietigd. Het gaat onder meer om vier commando- en controlecentra, luchtafweerraketsystemen, munitiedepots en opslagplaatsen voor brandstof, aldus Interfax.

Rusland beweert alleen militaire doelen aan te vallen. De Verenigde Naties zeggen informatie te hebben dat er ook 26 zorginstellingen zijn aangevallen, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

VS trekt 200 miljoen dollar uit voor wapens voor Oekraïne

De Verenigde Staten trekt 200 miljoen dollar (ruim 180 miljoen euro) extra uit voor wapenleveranties en militaire steun aan Oekraïne. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Twee weken geleden, vlak na de Russische invasie, keurde Biden al 350 miljoen dollar aan noodhulp voor de Oekraïense strijdkrachten goed.

Dit brengt de totale Amerikaanse "veiligheidshulp" aan Oekraïne op 1,2 miljard dollar sinds januari 2021, en op 3,2 miljard dollar sinds 2014, toen Rusland de Krim-regio van Oekraïne annexeerde, schrijft persbureau Reuters.

Demonstranten blokkeren vrachtwagens bij Poolse grens

Poolse demonstranten voeren actie in Koroszczyn bij de Belarussische grens. Daar proberen ze vrachtwagens met Russische en Belarussische kentekenplaten tegen te houden. Het Poolse TVN24 meldt dat twintig betogers de grensovergang blokkeren, maar dat dit aantal toeneemt.

"We protesteren tegen de handel van de Europese Unie met Rusland en Belarus", zegt een van de actievoerders tegen de zender. "Er zijn sancties ingevoerd en toch zien we dat de realiteit anders is en er vrachtwagens met Belarussische en Russische kentekens aan de grens staan te wachten. Die wagens zullen later in Rusland worden gelost."

De rij vrachtwagens die de grens over willen was volgens de demonstrant vanmiddag ongeveer 10 kilometer lang. De demonstranten zeggen dat ze zullen blijven "zolang het nodig is".

Oekraïne: Rusland schiet op burgerkonvooi, zeven doden

De Oekraïense inlichtingendienst beschuldigt Rusland ervan te hebben geschoten op een konvooi van burgerevacués uit het dorp Peremoha in de regio Kiev. Hierbij zouden zeven doden zijn gevallen.

"Na de aanval dwongen de bezetters de rest van het konvooi om terug te keren naar Peremoha, en niemand mag het dorp uit", aldus de inlichtingendienst in een verklaring. Rusland heeft sinds het begin van de oorlog altijd ontkend dat het burgers of burgerdoelen heeft beschoten.

Oekraïense minister: 'Klaar om te onderhandelen, maar we geven ons niet over'

Oekraïne is klaar om te onderhandelen met Rusland over het beëindigen van de oorlog, maar zal zich nooit overgeven of Russische eisen aanvaarden. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba vandaag gezegd.

Tijdens een virtueel evenement georganiseerd door de onpartijdige non-profitorganisatie Renew Democracy Initiative, vroeg Koeleba ook om meer militaire hulp. Volgens hem zouden er burgerlevens gered worden als Oekraïne straaljagers en meer aanvalsvliegtuigen had om grote militaire colonnes te vernietigen.

In Velyki Hrbovytsji wachten inwoners bij hun checkpoint op de Russen

Verslaggever Mustafa Marghadi is in het dorpje Velyki Hrbovytsji, dicht bij de Oekraïense stad Lviv. De inwoners hebben een checkpoint ingericht. "We zijn hier verzameld om de vijand weg te schoppen", zegt een man. De vraag is of het genoeg is om de Russische troepen tegen te houden.

In Velyki Hrbovytsji wachten inwoners bij hun checkpoint op de Russen

Paus Franciscus over oorlog: 'In godsnaam stop ermee!'

Paus Franciscus heeft op Twitter opnieuw opgeroepen tot het einde van de oorlog in Oekraïne. In een tweet schrijft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk: "Nooit meer oorlog! Denk vooral aan de kinderen, aan hen die de hoop op een waardig leven is ontnomen: dode of gewonde kinderen, wezen; kinderen die spelen met overblijfselen van het oorlogsgeweld... In godsnaam, stop ermee!"

Het Vaticaan pleit voor een staakt-het-vuren en biedt ook aan om als bemiddelaar op te treden tussen de Oekraïners en de Russen. "Oorlog is waanzin, er moet een einde aan komen", zei staatssecretaris van de Heilige Stoel Pietro Parolin vandaag in een interview. "We zouden een hart van steen moeten hebben om onbewogen te blijven en deze vernietiging te laten doorgaan."

Parolin zei dat hij onlangs gesproken heeft met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over de situatie in Oekraïne. In dat gesprek heeft hij naar eigen zeggen aangedrongen op respect voor de burgerbevolking en humanitaire corridors. Ook herhaalde hij de woorden van de paus dat de Heilige Stoel beschikbaar is "voor elke vorm van bemiddeling die de vrede in Oekraïne zou kunnen bevorderen".

Russisch-orthodoxe geestelijken in Amsterdam verlaten de kerk van Moskou

De geestelijken van de Amsterdamse parochie van de Russisch-Orthodoxe Kerk stappen over naar het patriarchaat van Constantinopel, een andere stroming binnen de oosters-orthodoxe kerken.

Dat hebben de vier priesters en de diaken besloten nadat ze onder druk waren gezet door de Russisch-orthodoxe aartsbisschop in Nederland, Elisey. Ze hadden laten weten dat ze niet achter het standpunt van de kerk staan, die de Russische inval in Oekraïne steunt.

De kerk is voorlopig gesloten, onder meer uit veiligheidsoverwegingen.

Appartementencomplex Charkov geraakt door Russische aanval

Een appartementencomplex in Charkov is zwaar beschadigd geraakt door een Russische aanval in de stad. Er zou zeker één dode zijn gevallen.

Appartementencomplex Charkov geraakt door Russische aanval

Burgemeester Den Haag spreekt met Oekraïners en Russen

Burgemeester Van Zanen van Den Haag heeft met Oekraïners en Russen gesproken over hun ervaringen met de oorlog in Oekraïne, meldt de gemeente op Twitter. Ze spraken ook over de rol van Den Haag "als internationale stad van vrede en recht".

Kremlin: 'onderhandelingen met Oekraïne voortgezet via video'

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne worden voortgezet via een videoverbinding, meldt een woordvoerder van het Kremlin.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne kwamen afgelopen week in Turkije bijeen om de Russische invasie te bespreken. Deze onderhandelingen volgden op gesprekken tussen delegaties van beide partijen aan de Belarussische grens. Ook de onderhandelingen via videoverbinding zullen door afgevaardigden van de Russische en Oekraïense regering worden gevoerd, aldus het Kremlin.

Macron: Poetin lijkt niet van plan de oorlog te willen beëindigen

De Russische president Poetin lijkt niet van zins te zijn om de invasie in Oekraïne te beëindigen, zegt het Franse presidentiële kantoor na een telefoongesprek tussen president Macron, Poetin en de Duitse bondskanselier Scholz.

Eerder vanmiddag werd al bekend dat Macron en Scholz de Russische president hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Het telefoongesprek tussen de drie leiders duurde ruim een uur.

Rusland deelt beelden van bombardementen munitiedepot

Het Russische ministerie van Defensie heeft beelden verspreid die een bombardement van een Oekraïens munitiedepot zouden tonen. Of het ook echt een munitiedepot is en waar het beeld is gemaakt is onduidelijk. Bekend is wel dat bij Kiev zo'n depot is aangevallen. Er is geen geluid bij de beelden aangeleverd.

"Oekraïense militairen lossen munitie uit een auto naar het depot", staat in een verklaring van het Russische ministerie bij de video. "Nadat ze klaar zijn met lossen, is het depot vernietigd met een precisiewapen."

Rusland deelt beelden van bombarderen munitiedepot

Zelensky: '1300 Oekraïense militairen gedood sinds invasie'

Ongeveer 1300 Oekraïense militairen zijn sinds het begin van de Russische invasie gedood, heeft de Oekraïense president Zelensky op een persconferentie gezegd.

De Oekraïense regering is tot nu toe terughoudend geweest over het delen van informatie over militaire doden aan Oekraïense zijde. De laatste keer dat hierover werd gesproken, was voor zover bekend op de tweede dag van de oorlog (25 februari). Toen maakte Zelensky bekend dat er 137 Oekraïense soldaten waren omgekomen. Volgens het Kremlin hadden Russische militairen begin maart al bijna 3000 Oekraïense militairen gedood.

De Oekraïense regering meldde eerder vandaag ook al dat er tot dusver 12.000 militairen aan Russische zijde zijn omgekomen. Of de getallen kloppen, valt niet te verifiëren. Zowel Rusland als Oekraïne voert naast de oorlog aan het front een informatieoorlog, waarbij ook cijfers over de verliezen aan Russische en Oekraïense zijde een rol spelen.

De Amerikaanse autoriteiten spraken donderdag van 5000 tot 6000 dode militairen aan Russische zijde, en van 2000 tot 4000 dode Oekraïense militairen.

Vriendengroep wandelt 44 kilometer van Kievpad naar Oekraïnestraat

Een vriendengroep wandelt vandaag van het Haarlemse Kievpad naar de Oekraïnestraat in Almere. Dat doen ze om geld in te zamelen voor Giro555. "De tocht is 44 kilometer en Oekraïne heeft 44 miljoen inwoners. Iedere millimeter die we wandelen is voor één Oekraïener", zegt een van de actievoerders tegen NH Nieuws.

"Het is een soort vredesmars om geld in te zamelen voor Giro555, voor de mensen in Oekraïne", zegt een van de wandelaars:

Vriendengroep loopt 44 km voor Giro 555: van Kievpad naar Oekraïnestraat

Boodschappenmandjes van de AH en Jumbo als Oekraïense vlag

Nederlanders laten op allerlei manieren steunbetuigingen zien aan Oekraïne. De kleuren van de vlag staan daarbij vaak centraal. Een Twittergebruiker stuitte op een originele invulling hiervan:

Scholz en Macron roepen Poetin op tot staakt-het-vuren

De Duitse bondskanselier Scholz en de Franse president Macron hebben Rusland opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Dat maakte een Duitse regeringswoordvoerder bekend nadat de drie leiders met elkaar hadden gebeld. Het telefoongesprek tussen Scholz, Macron en president Poetin duurde ruim een uur.

Het Kremlin zegt dat Poetin de Duitse en Franse leiders ook heeft bijgepraat over de status van de gesprekken tussen Oekraïne en Rusland, en heeft gereageerd op hun zorgen over de humanitaire situatie in Oekraïne.

Wat er verder in het telefoongesprek is besproken, is niet bekendgemaakt. De leiders hebben met elkaar afgesproken daar niets over naar buiten te brengen.

Slapende Oekraïense soldaten aan het front

De meeste beelden die Oekraïners van het front naar buiten brengen, tonen vechtende soldaten of de schade die door bombardementen is aangericht. Op de foto hieronder is iets anders te zien: slapende soldaten in de buurt van Charkov, de op een na grootste stad in Oekraïne. De stad is zwaar getroffen door Russische raketbeschietingen.

De soldaat die de foto heeft genomen, Ilya, schrijft erbij: "een middagdutje". "We leven nog en zijn erg boos", schrijft hij ook. Zijn vrouw en kinderen zijn naar het westen gevlucht.

Rusland waarschuwt Westen opnieuw voor wapenleveringen aan Oekraïne

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, heeft het Westen opnieuw gewaarschuwd voor wapenleveringen aan Oekraïne. Tijdens een toespraak op de Russische staatstelevisie zei hij ook dat een konvooi met wapenleveringen een doelwit zou kunnen zijn van Russische aanvallen.

Gisteren maakte de voorzitter Michel van de Europese Raad na overleg met regeringsleiders bekend dat de Europese Unie nog eens 500 miljoen euro beschikbaar stelt voor de levering van wapens en uitrusting aan het Oekraïense leger. Rjabkov noemde dit een "gevaarlijke zet".

4700 vluchtelingen in opvang, 11.000 tijdelijke opvangplekken beschikbaar

Er hebben vannacht 4700 Oekraïense vluchtelingen overnacht in gemeentelijke noodopvanglocaties op verschillende plekken in Nederland.

In totaal zijn er nu 11.000 tijdelijke opvangplekken in onder meer sport- en evenementenhallen; gisterochtend waren dat er nog 8000.

Zelensky: 'Rusland stuurt nieuwe manschappen naar Oekraïne'

Rusland stuurt nieuwe troepen naar Oekraïne na "de grootste verliezen in tientallen jaren", zei de Oekraïense president Zelensky tijdens een televisietoespraak. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder vandaag zeker 12.000 Russische soldaten zijn omgekomen sinds het begin van de oorlog.

Of dat getal klopt, valt niet te verifiëren. Zowel Rusland als Oekraïne voert naast de oorlog aan het front een informatieoorlog, waarbij ook cijfers over de verliezen aan Russische zijde een rol spelen.

Zelensky eiste in zijn toespraak ook de vrijlating van de burgemeester van Melitopol, die gisteren door Russische militairen ontvoerd zou zijn. Daarover sprak hij met de Duitse bondskanselier Scholz en de Franse president Macron; Zelensky wil dat zij Rusland onder druk zetten om de burgemeester vrij te laten. De Duitse en Franse leider voeren op dit moment een telefoongesprek met de Russische president Poetin, meldt het Franse presidentiële kantoor.

De Oekraïense president herhaalde tijdens zijn toespraak ook zijn oproep aan Rusland om zich aan het staakt-het-vuren te houden, zodat inwoners van het belegerde Marioepol veilig kunnen worden geëvacueerd.

Situatie in Marioepol: 'Mensen worden ziek van de kou'

Een medewerker van het Rode Kruis in Marioepol beschrijft via Twitter de omstandigheden in de zuidelijke havenstad Marioepol, die al twee weken wordt belegerd. De medewerker benoemt het tekort aan water, voedsel en medicijnen, maar zegt ook dat de ruim zestig mensen in het kantoor van het Rode Kruis het "relatief goed hebben" vergeleken met anderen in de stad.

De kou is volgens de medewerker ook een probleem. "Er is geen elektriciteit, water of gas, wat betekent dat er geen manieren zijn om het hier op te warmen", zo staat in het Twitterbericht. "Het is erg koud. Mensen worden ziek vanwege de kou."

De slag om de westelijke toegang naar Kiev

De afgelopen dagen zijn er al veel beelden rondgegaan van een kapotgeschoten brug bij Irpin, een voorstad van Kiev. Inwoners van Irpin proberen via de kapotte brug naar Kiev te vluchten, weg van de frontlinie.

In Irpin wordt namelijk gevochten tussen het Russische en Oekraïense leger, omdat daardoor een route loopt naar hoofdstad Kiev. In de video hieronder leggen we uit wat de strategie van de Russen is, en waarom ze die nu veranderen.

De slag om Kiev: twee weken vechten om tien kilometer

Gouverneur: in Marioepol wordt nog steeds onophoudelijk geschoten

Rusland gaat door met het beschieten van Marioepol ondanks een nieuwe poging om mensen te evacueren, zegt de gouverneur van de regio. Volgens hem is een humanitair konvooi op weg naar de stad, maar wordt er 'onophoudelijk geschoten'.

De cruciale havenstad wordt al ruim twee weken belegerd. De schade aan de infrastructuur is enorm en volgens de autoriteiten zijn ruim 1500 burgers gedood bij bombardementen.

In de regio Kiev, rondom de hoofdstad, worden eveneens beschietingen rondom humanitaire corridors gemeld. Ook in dit geval is dat bekendgemaakt door de gouverneur van de regio.

Tom Odell zingt bekende hit op Roemeens treinstation

De singer-songwriter Tom Odell heeft zijn hit Another Love gezongen op een Roemeens treinstation waar Oekraïense vluchtelingen arriveren, is in de video hieronder te zien. Het optreden is onderdeel van een inzamelingsactie van de zanger die is bedoeld om steun te bieden aan Oekraïners.

Het nummer is sinds de Russische invasie in Oekraïne veel gebruikt onder TikTok-video's over de oorlog. Zo ook in video's over de vlucht van Oekraïners naar Roemenië. "Ik ben vereerd dat zoveel Oekraïense mensen mijn nummer gebruiken om dit soort video's te maken", reageerde Odell via TikTok.

'100.000 vluchtelingen maken gebruik van gratis treinreizen'

Dit weekend zullen zo'n 100.000 Oekraïense vluchtelingen gratis met de trein door Duitsland reizen, verwacht een woordvoerder van de Duitse spoorwegen. De vluchtelingen reizen met name naar grote steden zoals Berlijn, München, Hamburg en Keulen. Veel vluchtelingen gebruiken de Duitse trein ook om naar Frankrijk, Zwitserland en Nederland te reizen, aldus de woordvoerder.

Oekraïners kunnen hun paspoort of identiteitskaart gebruiken om vanuit Polen, Oostenrijk en Tsjechië naar Berlijn, Dresden, Neurenberg en München te reizen met de langeafstandstrein. Voor andere bestemmingen helpen de Duitse spoorwegen de vluchtelingen aan een gratis ticket.

Ook de NS laat Oekraïners sinds begin deze maand gratis met de trein reizen; een paspoort geldt voor de vluchtelingen als treinticket.

'Opslag van wapens en olie in brand door luchtaanvallen'

Een opslag van wapens in Vasylkiv, ten zuiden van Kiev, staat in brand nadat het werd geraakt door Russische luchtaanvallen vanochtend, meldt Kyiv Independent.

In dezelfde stad zou een oliedepot in brand staan.

Luchtbrug voor Oekraïense vluchtelingen vanuit Moldavië in de maak

Duitsland werkt met internationale partners aan een luchtbrug voor Oekraïense vluchtelingen vanuit Moldavië, zegt minister van Buitenlandse Zaken Baerbock.

Baerbock zei dat Duitsland om te beginnen 2500 Oekraïense vluchtelingen vanuit Moldavië naar Duitsland gaat brengen, schrijft persbureau DPA. Ook wordt gewerkt aan een corridor met bussen via buurland Roemenië.

Omsingeling Kiev 'betekent niet dat het nu heel snel zal gaan'

Satellietbeelden laten zien dat het Russische leger weer dichter bij Kiev is gekomen. "We zien dat de voorspelde, gestage opmars van de Russische troepen nu langzaamaan gestalte krijgt", zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar dat betekent niet dat nu heel snel zal gaan."

Om diverse redenen verwacht Osinga dat de slag om Kiev nog lang zal duren. Onder meer vanwege de logistiek en communicatieproblemen binnen het Russische leger, legt hij uit. Ook denkt de defensie-expert dat het Oekraïense leger de stad goed heeft voorbereid.

Britse inlichtingen suggereren dat de Russische eenheden moeilijk samen kunnen werken. Dat is volgens Osinga een logisch gevolg van het verloop van deze oorlog. "Het zijn allemaal losse eenheden van zo'n duizend manschappen. Als daar een deel van wordt uitgeschakeld en er komt een ander team bij, dan is het lastig samenwerken. Stel je voor dat Ajax en Feyenoord samen met elkaar moeten spelen, met elk een half team."

Russische pantserwagen treft Oekraïense auto: het verhaal van twee burgerdoden

Heftige beelden van een bewakingscamera gingen deze week de wereld over: een rode personenauto wordt door een Russische pantserwagen kapotgeschoten. Op een andere video zijn de twee dode inzittenden te zien.

Het incident valt op tussen al het andere oorlogsgeweld. Hoewel de afgelopen weken Russische bommen en raketten al tot zeker honderden burgerdoden hebben geleid, zijn beelden van Russische militairen die burgers op straat doden uitzonderlijk. Lees meer in dit artikel:

Oekraïense gouverneur: 'Russen bijna omsingeld en we vallen ze aan'

In het zuiden van Oekraïne zijn de Russen opgerukt richting de stad Mykolajiv. "Ze zijn bijna omsingeld en we vallen ze aan", zegt de gouverneur van de regio.

Stad Mykolajiv voorbereid op nieuwe aanval: 'Dit is de grens van de westerse beschaving'

'Russen beschieten moskee Marioepol'

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Russische troepen de moskee in Marioepol hebben beschoten.

In de Sultan Suleiman-moskee schuilen ruim 80 volwassenen en kinderen, onder wie Turken, zegt het ministerie.

'Burgemeester Melitopol ontvoerd'

De burgemeester van Melitopol, een stad in het zuidoosten van Oekraïne, is ontvoerd door Russische militairen, zegt plaatsvervangend presidentieel stafchef Kirill Timosjenko.

Ivan Fedorov zou gisteren vanuit het gemeentehuis zijn ontvoerd. Timosjenko zette een video op Telegram waaruit de ontvoering zou blijken.

Inwoners van Melitopol eisen vandaag dat de Russen hem vrijlaten, schrijft Kyiv Independent.

Bewakingsbeelden uit Marioepol zouden ontvoering burgemeester tonen

Vannacht luchtalarm in Lviv

In Lviv is vannacht het luchtalarm uitgegaan. Mensen in de stad gingen schuilkelders in, zo ook het NOS-team ter plaatse:

VK: Russen op 25 kilometer van centrum Kiev

De Russische troepen zijn op zo'n 25 kilometer van het centrum van Kiev, zegt het Britse ministerie van Defensie.

De steden Charkov, Tsjernihiv, Soemy en Marioepol zijn omsingeld en liggen onder Russisch vuur, aldus het ministerie.

Opnieuw poging tot evacuatie in belegerde steden

In diverse belegerde steden gaan de Oekraïense autoriteiten opnieuw proberen burgers te evacueren. Onder meer in de zuidelijke havenstad Marioepol, de oostelijke regio Soemy en rondom hoofdstad Kiev worden humanitaire corridors ingesteld.

Oekraïne zegt te hopen dat Rusland zich aan de geplande wapenstilstand rondom de corridors houdt. De afgelopen dagen is het Russische leger herhaaldelijk beschuldigd van beschietingen tijdens burgerevacuaties.

Gisteren zijn volgens president Zelensky in het land ruim 7000 mensen geëvacueerd. Hij beschuldigt Rusland van het blokkeren van hulp bij Marioepol. "Russische troepen laten geen noodhulp toe tot de stad en blijven zo onze burgers martelen", zei de president in een toespraak.

Zelensky: Russen martelen inwoners Marioepol met blokkade

De Oekraïense president Zelensky uitte zijn woede over het tegenhouden van hulp aan de door Russische troepen belegerde stad Marioepol.

Zelensky: Russen martelen inwoners Marioepol met blokkade

Oekraïense vluchtelingen mogen van Beuningen niet op vakantiepark blijven

Twee Oekraïense gezinnen die op een vakantiepark in het Gelderse Ewijk verblijven, moeten mogelijk weer vertrekken omdat hun verblijf niet strookt met het bestemmingsplan van het park., schrijft Omroep Gelderland. Volgens de gemeente Beuningen is permanente bewoning niet toegestaan.

"Er is een landelijke route voor deze mensen", zegt een gemeentewoordvoerder. "Ze moeten zich officieel melden en gaan dan naar een opvanglocatie. Alleen als iemand mensen wil opvangen in zijn of haar eigen thuis, het hoofdverblijf, hoeven vluchtelingen zich niet te melden. Een recreatiewoning bedoeld voor verhuur valt daar niet onder."

In een petitie wordt opgeroepen dat de gezinnen er "zolang als nodig" kunnen blijven. De particuliere verhuurder zou de gezinnen hebben aangeboden dat ze de vakantiehuisjes kosteloos zolang als nodig mogen gebruiken.

De gemeentewoordvoerder zegt dat de eigenaar in het verleden regels heeft overtreden en huisjes aan arbeidsmigranten heeft verhuurd, terwijl permanente bewoning niet is toegestaan.

Oekraïense vluchtelingen komen aan in Guatamala

Oekraïense vluchtelingen zijn vrijdag aangekomen in Guatemala. Ze zijn in het Centraal-Amerikaanse land vanwege "humanitaire redenen", zegt een immigratiewoordvoerder tegen persbureau Reuters. Eerst waren het er acht, op een volgende vlucht kwamen er meer aan. Waarom ze naar dit land zijn gevlogen, is niet bekend.

Vrouw veilig bevallen na aanval op ziekenhuis Marioepol

De vrouw die bebloed werd gefotografeerd na een aanval op een Oekraïens ziekenhuis in Marioepol, is veilig bevallen van een dochter. Ook een tweede vrouw die werd geëvacueerd zou inmiddels zijn bevallen.

De baby, 3200 gram zwaar, maakt het goed. De ouders hebben haar Veronika genoemd, naar de Griekse godin van de overwinning, Niké.

Moeder Mariana werd woensdag gefotografeerd toen ze hoogzwanger het verwoeste ziekenhuis moest ontvluchten.

11.000 vrijwilligers aangemeld bij VluchtelingenWerk

De afgelopen twee weken hebben ruim 11.000 Nederlanders zich aangemeld als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland. Vrijwilligers bieden vluchtelingen een luisterend oor, geven hun voorlichting en begeleiden ze bij ingewikkelde procedures, zegt de organisatie.

"Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen de handen uit de mouwen willen steken om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen", zegt voorzitter Frank Candel. VluchtelingenWerk is van plan spreekuren te organiseren voor Oekraïners die opgevangen worden in gastgezinnen. Daar kunnen mensen terecht met vragen over bijvoorbeeld verblijfsstatus, werk en wonen.

Al duizenden Russen opgepakt bij demonstraties, wat gebeurt er met hen?

Woorden als oorlog, aanval en invasie mag je in Rusland niet meer uitspreken. Sinds de inval in Oekraïne op 24 februari zijn er in Rusland meer dan 13.000 anti-oorlogsdemonstranten opgepakt. Velen zullen na een paar uur weer zijn vrijgekomen, voor anderen wacht een boete of een celstraf.

Door de grote beperkingen die er zijn is het organiseren van demonstraties in Rusland bijzonder lastig. Oppositie is er nauwelijks. Alle publieke uitingen worden de kop in gedrukt.

Kiev vannacht: luchtalarm en explosies

Kiev vannacht: luchtalarm en explosies

Oekraïens coördinatiecentrum voor krijgsgevangenen

Oekraïne zet een coördinatiecentrum op voor de behandeling van krijgsgevangenen. President Zelensky zei vannacht in een toespraak dat duizenden vijandelijke soldaten zijn gevangen of zich hebben overgegeven en dat zij de "behandeling ontvangen die vereist is door internationale afspraken".

"Maar het zijn er zoveel dat er een speciale structuur nodig is om met alle gerelateerde problemen om te gaan." Over welke problemen dit zoal gaat, zei Zelensky niet.

'Derde Russische generaal gedood in Oekraïne'

In Oekraïne is een derde Russische generaal gedood, schrijft persbureau Interfax in Oekraïne op basis van een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Andrej Kolesnikov was commandant van het 29e leger van het Oostelijke Militaire District.

Afgelopen maandag claimde Oekraïne de hoge Russische generaal Vitali Gerasimov gedood te hebben bij gevechten in Charkov en eerder werd in de buurt van Kiev al generaal Andrej Soechovetski gedood, bevestigden de Russische autoriteiten.

Onderzoek: oorlog in Oekraïne heeft weinig invloed op keuze in stemhokje

In een representatieve steekproef onder bijna 1200 mensen zegt 20 procent van de mensen dat de oorlog invloed heeft op hun stemkeuze, maar bij slechts 5 procent van de ondervraagden heeft de oorlog redelijk veel of heel veel invloed. Bijna twee derde van de mensen (63 procent) zegt dat de oorlog geen invloed heeft op hun stemkeuze.

Geen Instagram meer voor 80 miljoen Russen

De Russische blokkade van Instagram houdt in dat 80 miljoen Russen vanaf maandag het platform niet meer kunnen bezoeken. Dat zegt het hoofd van het sociale medium. Rusland maakte gisteren bekend Instagram te blokkeren, nadat moederbedrijf Meta zijn regels had aangepast.

Meta staat in Oekraïne tijdelijk uitlatingen over geweld tegen Russen toe, blijkt uit interne e-mails. Ook worden tijdelijk enkele berichten waarin wordt opgeroepen tot de dood van president Poetin of de Belarussische president Loekasjenko toegestaan. Doorgaans heeft het bedrijf het beleid om berichten over geweld niet toe te staan. Eerder werden Facebook en Twitter ook al in de ban gedaan in Rusland.

Miljoenen Russen worden van de rest van de wereld afgesloten, zegt Instagram-baas Adam Mosseri op Twitter.

Nieuwe corridors gepland vanuit Soemy

De Oekraïense autoriteiten proberen vandaag zes corridors op te zetten zodat mensen de regio Soemy kunnen ontvluchten. Dat meldt het hoofd van de regionale overheid op Telegram. De corridors zouden om 08.00 uur Nederlandse tijd moeten opengaan.

Volgens de autoriteiten brengen enkele konvooien mensen vanuit de oostelijke plaatsen Soemy, Trostjanets, Lebedyn, Konotop, Krasnopilja en Velika Pisarivka naar Poltava. Naar die stad zijn de afgelopen dagen meer evacués gebracht.

België bevriest miljarden van Russische oligarchen

België heeft 10 miljard euro aan tegoeden bevroren van Russische oligarchen, banken, bedrijven, politici en andere figuren in de kring rond president Poetin. Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd. Het gaat om 2,7 miljard euro op rekeningen en 7,3 miljard euro aan transacties.

Welke bedrijven of personen worden getroffen door de maatregelen, is niet bekendgemaakt. Op de Europese sanctielijst staan hooggeplaatste Russen zoals president Poetin zelf, maar ook Russische parlementsleden, militairen of oligarchen die betrokken zijn bij de invasie in Oekraïne. De Tijd bracht in kaart dat Russen onder meer belangen hebben in diamant- en energiebedrijven. Ook reisorganisator TUI Belgium wordt genoemd, omdat het een Russische aandeelhouder heeft die op de sanctielijst staat.

CNN: explosies gehoord bij Kiev

Journalisten van de Amerikaanse nieuwszender CNN in Kiev hebben explosies gehoord. Het is onduidelijk waar die ontploffingen plaatsvonden. Een correspondent beschrijft het geluid als "een non-stop salvo van alleen maar zware dreunen in de verte". Het is niet zeker of er ook daadwerkelijk explosies zijn in de Oekraïense hoofdstad. BBC schrijft dat er in de stad vannacht wederom luchtalarmen zijn afgegaan.

Het Russische leger blijft steeds verder oprukken naar de hoofdstad, bleek eerder vannacht uit nieuwe satellietbeelden van het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar. De CNN-correspondent ziet "overal in de stad" Oekraïense militairen. "Ze hebben verdedigingsposities langs alle hoofdwegen die naar de stad leiden. En ze hebben tankvallen geplaatst", zegt ze. "Zelfs als de Russische troepen in staat zijn om de stad te omsingelen, zal het nog steeds een heftige strijd worden om tot het centrum door te dringen."

Ook in de westelijke stad Lviv was het luchtalarm te horen:

Oekraïense ambassadeur in Veiligheidsraad: 'Wat is het volgende?'

De Oekraïense ambassadeur Kyslytsya haalt opnieuw hard uit naar Rusland, nadat dat land had beweerd dat Oekraïne met hulp van de VS chemische wapens had gebruikt.

Oekraïense ambassadeur Kyslytsya in Veiligheidsraad: 'Wat is het volgende?'

Zelensky: slechts 7000 mensen geëvacueerd

Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn er vrijdag 7000 mensen uit vier Oekraïense steden geëvacueerd. Dat zijn er beduidend minder dan de afgelopen dagen. Gisteren ging het om 40.000 mensen, woensdag waren het er 35.000. Inwoners van Tsjernihiv, Enerhodar, Hostomel en Kozarovitsji hebben hun stad weten te ontvluchten, zegt Zelensky in een televisietoespraak.

Het is wederom niet gelukt om mensen te evacueren uit de belegerde stad Marioepol. Zelensky beschuldigt Rusland ervan de evacuaties tegen te houden. "Russische militairen hebben onze hulp in de stad geweigerd en blijven onze mensen pijnigen." Zelensky zegt dat Oekraïne zaterdag opnieuw gaat proberen om voedsel, water en medicijnen de stad in te krijgen. Het stadsbestuur zei vrijdag wederom dat de humanitaire situatie steeds kritieker wordt.

Mensen op het treinstation van Lviv

Deutsche Bank trekt zich toch terug van Russische markt

Deutsche Bank trekt zich toch terug van de Russische markt. Het financiële concern schrijft in een verklaring dat het de werkzaamheden in Rusland gaat afbouwen en er geen nieuwe activiteiten meer gaat starten. Niet-Russische klanten worden geholpen met het afstoten van hun Russische belangen, schrijft de bank.

Met de verklaring komt Deutsche Bank terug op de eerdere uitspraken van topman Christian Sewing. In een memo aan het personeel schreef hij eerder deze week dat de bank zich juist niet ging terugtrekken. "We krijgen vaak de vraag waarom we ons niet volledig terugtrekken uit Rusland", schreef hij toen. "Het antwoord is dat dit indruist tegen onze waarden. We hebben klanten die Rusland niet van de ene op de andere dag kunnen verlaten."

De grote Amerikaanse banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase maakten eerder al bekend dat ze zich zouden terugtrekken van de Russische markt.

Rusland: 82 militaire installaties vernietigd

De Russische luchtmacht heeft vrijdag 82 Oekraïense militaire installaties vernietigd, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie tegen het Russische persbureau Interfax.

Er zouden onder meer drie luchtverdedigingssystemen, drie munitie- en brandstofdepots en drie onbemande luchtvoertuigen zijn vernietigd. Sinds het begin van de oorlog zijn er volgens het Russische ministerie 3346 militaire objecten vernietigd, waaronder 121 luchtvoertuigen en 1067 tanks. De claims van het ministerie kunnen niet door een onafhankelijke bron worden geverifieerd.

Russen vluchten naar Georgië om maar niet te hoeven vechten in Oekraïne

Russen vluchten naar Georgië om maar niet te hoeven vechten in Oekraïne

Rutte: risico van militair ingrijpen is te groot

Militair ingrijpen in Oekraïne is echt geen optie, zegt premier Rutte in gesprek met Nieuwsuur. "Dat zou potentiele gevolgen hebben die niet te overzien zijn. Die kunnen zo ernstig zijn, dat ze ook een gevaar kunnen zijn voor de hele wereld."

Op dit moment is het volgens Rutte alleen mogelijk om te werken aan sancties, het leveren van militaire spullen, het voortzetten van de humanitaire hulp en het leveren van medicijnen. Volgens Rutte zijn de economische sancties zwaar, en raken zij het Russisch leiderschap.

"Als je meer zou doen, bijvoorbeeld troepen te sturen of een no-flyzone instellen, dan breng je het machtigste militaire bondgenootschap uit de wereldgeschiedenis, de NAVO, in een rechtstreeks conflict met de één na grootste atoommacht ter wereld, Rusland. Dat is na Amerika de grootste atoommacht ter wereld."

'Russisch leger dichter bij Kiev'

Op nieuwe satellietbeelden is te zien dat het Russische leger steeds dichter bij Kiev komt, zegt het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar. Volgens het bedrijf schiet het leger artillerievuur richting woonwijken. Meerdere huizenblokken en gebouwen in Mosjoen, een stad ten noordwesten van Kiev, zouden in brand staan.

Op andere beelden is te zien dat er nog steeds branden woeden bij de Antonov-luchthaven in Hostomel.

Atoomwaakhond: reparaties stroomvoorziening Tsjernobyl begonnen

Technici zijn begonnen met het repareren van beschadigde hoogspanningslijnen bij de kerncentrale van Tsjernobyl. Hiermee proberen ze de stroomvoorziening te herstellen. Dat schrijft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een verklaring.

Woensdag zeiden de Oekraïense autoriteiten dat Tsjernobyl niet meer met het stroomnet verbonden was. De kerncentrale moest gebruikmaken van noodstroom die werd opgewekt door dieselgeneratoren. Zodra die generatoren ook geen stroom meer konden opwekken, zouden volgens Oekraïense autoriteiten de koelsystemen er daarna mee ophouden, waardoor stralingslekken konden ontstaan.

Nu heeft de Oekraïense nucleaire toezichthouder gezegd dat een deel van de lijnen gerepareerd zijn. Wel lijkt nog steeds schade te zijn op andere plaatsen. Het repareerwerk gaat door ondanks "de moeilijke situatie" buiten de fabriek, zegt het atoomgenootschap. Er is ook extra brandstof geleverd voor generatoren, maar het blijft belangrijk om de hoogspanningslijnen zo snel mogelijk te repareren, zegt het IAEA.

Het IAEA herhaalde dat de stroomuitval "geen kritieke impact zal hebben op essentiële veiligheidsfuncties van de kerncentrale". De nucleaire waakhond van de VN zei ook dat het nog altijd geen gegevens ontvangt van monitoringsystemen die nucleaire activiteiten in Tsjernobyl volgen.

'1582 doden in Marioepol, evacuatie weer mislukt'

De humanitaire situatie in de belegerde stad Marioepol wordt steeds kritieker, zegt het stadsbestuur. Het meldt dat in de stad inmiddels zeker 1582 doden zijn gevallen. Gisteren werd melding gemaakt van 1207 doden.

Pogingen om mensen te evacueren uit de zuidelijke Oekraïense stad zijn de afgelopen dagen mislukt. Ook vandaag konden inwoners de stad niet verlaten door Russische beschietingen, zegt de Oekraïense vicepremier.

Volgens de stad is er dringend behoefte aan voedsel, drinkwater en medicijnen. Er is geen verwarming of elektriciteit. Inwoners liggen al twaalf dagen onder Russisch vuur en kunnen de stad niet meer verlaten of humanitaire hulp ontvangen.

Welkom

In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne van zaterdag 12 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.