Nieuwe pogingen, maar voedselvoorziening Gaza komt nog niet op gang
De voedselvoorziening naar de Gazastrook komt nog altijd niet op gang. De afgelopen week zijn er opnieuw hulpdroppings geweest en ook nadert een schip met 200 ton voedsel de regio, maar dit alles is onvoldoende, zeggen hulporganisaties. Het hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) zei deze week dat hongersnood in het noorden van Gaza ophanden is.
Ondertussen weigert Israël grensovergangen te openen voor de honderden vrachtwagens met noodhulp die er per dag nodig zijn voor de bevolking. Noodhulp over land komt hierdoor nauwelijks Gaza binnen. De internationale druk op Israël om dit toch toe te staan loopt op.
Het Israëlische leger zei gisteravond dat het de meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen in de zuidelijke stad Rafah wil evacueren naar het midden van de Gazastrook. De bedoeling is om "humanitaire eilanden" te creëren waar de vluchtelingen voorzien worden van tijdelijk onderdak, eten en water. Legerwoordvoerder Hagari zei niet wanneer de massaevacuatie uit Rafah gaat plaatsvinden, en liet evenmin blijken wanneer het leger een grondoffensief in de stad wil beginnen.
Hagari zei ook dat Israël zelf voedsel en andere hulp naar Gaza gaat sturen, wat volgens de Israëlische krant Haaretz een "dramatische draai" is. De hulp zou binnengebracht worden via meerdere land-, lucht- en zeeroutes. "We proberen het gebied nu te overspoelen met hulpgoederen", zei de woordvoerder. Vooralsnog is daar niets van te zien.
VN-konvooi rechtstreeks in het noorden
De enige waarneembare verandering was dat het WFP gisteren voor het eerst rechtstreeks het noorden van de Gazastrook in mocht. De afgelopen vijf maanden konden hulporganisaties alleen vanuit het zuiden Gaza in, terwijl de nood in het noorden het hoogst is.
De zes trucks die gisteren vanuit het noorden Gaza in mochten zijn een druppel op een gloeiende plaat, maar hulporganisaties hopen dat dit vaker kan. Er werd zes dagen onderhandeld voordat dit konvooi Gaza in kon, zegt een WFP-woordvoerder. "Dit is een goede stap. We hopen dat het niet bij één keer blijft."
Demissionair premier Rutte zei gisteren tijdens een bezoek aan Egypte dat luchtdroppingen en de maritieme hulp een beetje lucht geven. "Maar via deze kanalen kunnen hulpgoederen niet snel genoeg naar binnen, en ze zijn op zichzelf niet voldoende. Het is geen vervanging voor hulp via land."
Dropping inefficiënt en kostbaar
Volgens het WFP zijn er dagelijks zo'n 300 vrachtwagens nodig om te voorkomen dat er hongersnood uitbreekt. Voedseldroppingen die nu plaatsvinden en het schip dat onderweg is zijn niet toereikend, inefficiënt en kostbaar, zeggen hulporganisaties. Bij droppings is het bovendien niet duidelijk wie het voedsel uiteindelijk krijgt.
Rutte was in Egypte voor een bezoek aan president Sisi. Eerder op de dag was hij ook bij de Israëlische premier Netanyahu. De demissionair premier riep op tot een gevechtspauze zodat dagelijks 500 vrachtwagens Gaza in kunnen.
Ondertussen nadert een schip met noodhulp Gaza. Open Arms vertrok ruim twee dagen geleden met 200 ton aan voedsel, goed voor zo'n half miljoen maaltijden, maar waar het kan aanleggen is nog onduidelijk.
Het schip is onderdeel van een test voorafgaand aan het openen van een humanitaire corridor tussen Cyprus en Gaza. Omdat er geen haven meer is in Gaza zou daar een steiger van puin gebouwd worden door de Amerikaanse hulporganisatie World Central Kitchen. Volgens Cyprus ligt er een "veel groter" schip klaar om uit te varen als de test met Open Arms slaagt.
Hamas zegt dat de levering van hulp over zee onvoldoende is om tegemoet te komen aan de behoefte in Gaza. "De lading over zee overschrijdt niet die van een paar vrachtwagens, en het duurt dagen voor het aankomt", zegt het hoofd van het mediabureau van de Hamas-regering in een verklaring. Ook is het volgens hem niet duidelijk waar het schip kan aanmeren. Gisteren zijn er vier schepen met bouwmateriaal vertrokken uit de VS, maar de reis naar de Middellandse Zee kan een maand duren.
'Honger als oorlogswapen'
Te midden van de zorgen over een hongersnood zei EU-buitenlandchef Borrell gisteren dat Israël "de uithongering van de bevolking gebruikt als oorlogswapen". "Als we op zoek gaan naar alternatieve manieren om steun te verlenen, over zee of door de lucht, moeten we ons eraan herinneren dat we dat doen omdat de natuurlijke manier om steun te verlenen via wegen wordt afgesloten, kunstmatig wordt afgesloten", aldus Borrell verwijzend naar Israël.