Vrijwel alle stemmen geteld, opkomst laag • Echt voor Barendrecht kan alleen besturen
- Welkom in het liveblog over de gemeenteraadsverkiezingen
- Lokale partijen nog dominanter, grote verschuivingen door debutanten blijven uit
- Opkomst bijna 5 procentpunt lager dan bij vorige raadsverkiezingen, met bijna alle stemmen geteld
- In Utrecht, Den Haag en Rotterdam blijven dezelfde partijen de grootste
- PvdA in Amsterdam van 5 naar 9 zetels met meeste stemmen geteld
- Echt voor Barendrecht behaalt 20 van de 29 raadszetels
Nieuw liveblog
Het huidige liveblog wordt gesloten. Het meest recente nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen is in dit nieuwe blog te volgen.
In Zeewolde winnen tegenstanders van datacentrum
Leefbaar Zeewolde is de grote winnaar van de raadsverkiezingen in deze gemeente van Flevoland. De partij verdubbelt van 5 naar 10 zetels. De tweede grootste partij, de ChristenUnie, gaat van 3 naar 4 zetels.
Beide partijen zijn tegenstander van de geplande komst van het omstreden datacenter van Facebook-moederbedrijf Meta. In december stemde een meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van het centrum. De tegenstemmers van toen hebben nu 14 van de 19 zetels in handen.
Opkomst Schiermonnikoog het hoogst, in Rotterdam het laagst
Met een opkomst van ruim 80 procent zijn op Waddeneiland Schiermonnikoog verhoudingsgewijs de meeste inwoners gaan stemmen. In Rotterdam kwam nog geen 39 procent van de stemgerechtigden opdagen, vooralsnog de laagste opkomst deze raadsverkiezingen.
Landelijk is, met ruim 98 procent van de stemmen geteld, beduidend minder gestemd dan vier jaar geleden. De gemiddelde opkomst staat nu op 50,3 procent, tegenover zo'n 55 procent in 2018.
Onder de provincies is er in Flevoland het minst gestemd. Slechts 44,7 procent van de stemgerechtigden daar heeft een stembiljet ingevuld. Overigens lagen al deze lage percentages bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 nog veel lager.
Lokale partijen nog dominanter, grote verschuivingen door debutanten blijven uit
Opnieuw zijn lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen als winnaar uit de bus gekomen. Ten opzichte van vier jaar geleden, toen ze ook al dominant waren, is hun positie in het land nog verder versterkt. Met vrijwel alle stemmen geteld, is hun aandeel 36 procent van de stemmen.
Ook in veel grote steden trokken lokale partijen aan het langste eind, na een campagne die werd overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. Ook is duidelijk dat de versplintering van de politiek, met name in grotere gemeenten, alleen maar toeneemt, met nieuwe partijen als Volt en FvD die zich voegen bij de in verschillende gemeenten toch al lange lijst van fracties.
Echt voor Barendrecht behaalt 20 van de 29 raadszetels
Lokale partij Echt voor Barendrecht heeft ongetwijfeld een van de grootste zeges van deze raadsverkiezingen geboekt. Met bijna 60 procent van de stemmen heeft EvB nu 20 zetels in de raad, 6 meer dan bij de vorige verkiezingen. De overige partijen hebben er bij elkaar 9.
Dat betekent dat de EvB geen andere partij nodig heeft om een college te vormen. Behalve de SGP, die op 3 zetels blijft staan, verloren alle overige partijen zetels in Barendrecht.
De opkomst in de Zuid-Hollandse gemeente was ruim een procentpunt hoger dan vier jaar geleden. Ook dat is opvallend: het landelijk gemiddelde qua opkomst was dit keer bijna vijf procentpunt lager dan bij de vorige raadsverkiezingen.
Vrijwel alle stemmen geteld
Halverwege de nacht zijn vrijwel alle stemmen van de raadsverkiezingen geteld. Het is nog wachten op vijf gemeenten maar 98,5 procent van de stemmen is geteld.
Veruit de meeste stemmen gingen naar lokale partijen (meer dan 2,4 miljoen). Van de landelijke partijen heeft de VVD de meeste stemmen, en het CDA de meeste zetels. Vier jaar geleden hadden de christendemocraten nog zowel de meeste stemmen als de meeste zetels.
GL verliest maar blijft grootste in Utrecht, Volt 3 zetels
GroenLinks verliest drie zetels in Utrecht, maar blijft met negen zetels de grootste in de gemeenteraad. Nieuwkomer Volt doet goed zaken en komt binnen met drie zetels.
Het CDA wint een extra zetel en komt uit op drie, hetzelfde geldt voor de Partij voor de Dieren. Debutant Bij1 pakt een zetel. Forum voor Democratie deed ook voor het eerst mee, maar behaalt niet genoeg stemmen voor een zetel.
De opkomst ligt ook in Utrecht lager dan bij de vorige raadsverkiezingen. Ruim 56 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit, tegenover 59 procent vier jaar geleden.
Lijst Smolders verliest fors in Tilburg, GroenLinks wint
In Tilburg is GroenLinks de grootste partij in de raad geworden: de lokale fractie gaat van zes naar tien zetels. De grote winnaar van de vorige raadsverkiezingen, Lijst Smolder, verliest fors: van tien naar zes zetels.
Lijsttrekker Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, wijt het verlies aan de lage opkomst. "Mijn kiezers zijn afgehaakt, ze voelen zich buitengesloten. Maar ik leg me neer bij de uitslag", zegt hij tegen Omroep Brabant. De opkomst lag in Tilburg ruim 5 procentpunt lager dan vier jaar geleden: nu 40 procent.
Nieuwkomer Forum voor Democratie pakt een zetel in de Brabantse stad. Partij voor de Dieren debuteerde eveneens in Tilburg en komt zelfs op twee zetels uit.
Hart voor Den Haag van De Mos de grootste, maar 'hoopte op meer'
Opvallend is dat in regeringsstad Den Haag een omstreden lijsttrekker de verkiezingen heeft gewonnen. Tegen Richard de Mos van Hart voor Den Haag loopt al jaren een justitieel onderzoek, hij wordt verdacht van corruptie.
Lijsttrekker De Mos en zijn nummer 2 Rita Verdonk zijn blij dat ze de grootste zijn geworden, ook al hoopten ze op meer. De Mos zegt dat ze "straat voor straat, wijk voor wijk zijn doorgegaan" en dat de opkomst helaas toch tegenvalt.
De collegevorming in Den Haag kan ingewikkeld worden omdat de tweede partij in de stad, D66, en GroenLinks hebben aangegeven niet met Hart voor de Haag te willen samenwerken. Verdonk zegt dat haar partij desondanks gewoon aan de slag gaat. "Wij gaan het voortouw nemen". Ze vindt dat partijen "echt moeten gaan samenwerken" om de Haagse problemen aan te pakken.
Lokale partijen doen zeer goede zaken
Zoals verwacht scoren lokale partijen deze raadsverkiezingen wederom erg goed. De uitslagenkaart van Nederland kleurt in talloze gemeenten beige, wat betekent dat een lokale partij daar de grootste is geworden.
Na het tellen van ruim twee derde van de stemmen komen de lokalen uit op 38,6 procent van de stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 waren de lokalen ook al de grote winnaars. Toen kwamen ze uit op 32,3 procent.
Op deze afbeeldingen kun je zien dat lokale partijen op meer plekken de grootste zijn geworden dan vier jaar geleden. De eerste afbeelding is de huidige tussenstand, de tweede is de eindstand van de vorige raadsverkiezingen:
Minister Bruins Slot: lage opkomst onderzoeken
Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken zegt tegen het ANP dat het belangrijk is de oorzaken van de lage opkomst te onderzoeken. Uit de eerste exitpolls blijkt dat vooral in grote steden minder mensen naar de stembus gingen. Het opkomstcijfer staat nu op 51 procent.
Op Twitter bedankt de minister van Binnenlandse Zaken alle vrijwilligers die de verkiezingen mogelijk maakten. "Geweldig hoe tienduizenden mensen mogelijk maakten dat iedereen kon gaan stemmen".
Forum debuteert met twee zetels in Lelystad
Forum voor Democratie heeft twee zetels behaald in Lelystad, waar de partij voor het eerst meedeed. De VVD blijft in deze stad de grootste, maar verliest wel een zetel en komt uit op vijf.
Ook leefbaar Lelystad leverde een zetel in en heeft er nu drie. Het CDA is gedaald van twee naar een. ChristenUnie en de PvdA blijven staan op drie zetels. Denk heeft zijn enige zetel in de raad van Lelystad verloren.
SP-leider Marijnissen: veel werk te doen voor ons
De SP lijkt in veel gemeenten een verlies te moeten incasseren, zegt SP-leider Marijnissen. Dat komt voor een deel door de aandacht voor de oorlog in Oekraïne tijdens de campagne, denkt zij.
"Elke verkiezing is weer een ander verhaal. Deze campagne ging veel over de wereld en weinig over de buurt." Daar moet de partij het juist van hebben. Waarom dat niet gelukt is, weet Marijnissen niet precies, maar het algemene wantrouwen richting politiek Den Haag speelt wel een rol, zegt zij.
"Dat is een opdracht voor ons. Ik denk dat de SP een bondgenoot kan zijn voor mensen voor een eerlijker Nederland. Er is voor ons veel werk te doen, juist in de vergeten buurten."
D66 grootste partij in Den Bosch
D66 is de grootste partij geworden in Den Bosch. Met zes zetels hebben ze er een meer dan de VVD, die vier jaar geleden de grootste partij was geworden.
Volt komt met 1 zetel nieuw in de raad, net als de Partij voor de Dieren. GroenLinks behoudt vier zetels en het CDA pakt er een extra, en komt nu uit op vier zetels.
De opkomst in Den Bosch is dit jaar met 48,3 procent iets lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Toen was de opkomst 51,3 procent.
ChristenUnie grootste in Zwolle, met 38 stemmen meer dan GroenLinks
In Zwolle zijn de ChristenUnie en GroenLinks vrijwel even groot geworden. Beide partijen halen 7 zetels, maar de ChristenUnie heeft 38 stemmen meer gekregen.
De VVD volgt op de derde plaats met 5 zetels, de lokale partij Swollwacht halveert van 6 naar 3 zetels. De partij beloofde zich te verzetten tegen de komst van windmolens, maar stemde er als collegepartij toch mee in.
Zeer lage opkomst in Almere: 39,8 procent
In Almere hebben slechts 39,8 procent van alle stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is lager dan laagste opkomst van vier jaar geleden, dat was toen 42,1 procent in Helmond.
Momenteel is het landelijke gemiddelde 51,4 procent. Dat is ruim 3 procentpunt minder dan bij de raadsverkiezingen in 2018. In ruim 100 gemeenten is de uitslag nog niet bekend.
Seniorenpartij de grootste in Maastricht
Senioren Partij Maastricht is de grootste partij in de Limburgse hoofdstad geworden. De partij behoudt vijf zetels en is daarmee groter geworden dan CDA, GroenLinks, D66 en PvdA (allen vier zetels). Volt en Partij voor de Dieren komen beide met twee zetels nieuw in de raad.
Kaag: zwaarbevochten extra zetels
D66-leider Kaag zegt dat het nog te vroeg is om te juichen maar durft wel te zeggen dat het er morgenochtend "als we wakker worden in veel gemeenten anders uitziet, omdat D66 er dan op veel plaatsen plusjes bij heeft". Kaag spreekt van zwaarbevochten extra zetels.
"We zien dat mensen op een partij hebben gestemd die voor duurzaamheid kiest en die de rug recht houdt tegen extremisme", zei Kaag.
GroenLinks grootste in Leiden, VVD in Amstelveen en Lelystad
Steeds meer grote steden maken de uitslag bekend. In Leiden komt GroenLinks met tien zetels als grootste uit de bus. In 2018 werd D66 met negen zetels de grootste, maar die partij wint er nu maar zes zetels. Daarachter volgen VVD (vijf zetels), PvdA (vier zetels) en Partij voor de Dieren (vier zetels).
In Amstelveen blijft de VVD met acht zetels de grootste, ondanks een verlies van twee zetels. D66 eindigt met zeven zetels als tweede. Ook in Lelystad blijft de VVD de grootste. Daar krijgt de partij vijf zetels, één minder dan in 2018.
D66 wordt met zes zetels de grootste in 's-Hertogenbosch, één zetel meer dan de nummer twee: de VVD. In Venlo wordt de lokale partij EENLokaal opnieuw de grootste, met acht zetels. In de geboorteplaats van Geert Wilders gaat de PVV terug van vier naar twee zetels.
Wilders: 'Trots op de helden die gekozen zijn'
Rutte: we hebben de wereld laten zien wat democratie is
VVD-leider Rutte neemt een voorzichtig voorschot op de uitslagen: "Er zijn veel gemeenten waar we plusjes hebben, gelijk blijven of ietsjes dalen. Maar het ziet ernaar uit dat de VVD de grootste landelijke partij wordt bij deze gemeenteraadsverkiezingen."
Rutte zei dat hij deze campagne voor zijn partij minder zichtbaar is geweest vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar juist die oorlog maakte de verkiezingen belangrijk, zegt hij. "We hebben mensen vanavond laten zien hoe democratie werkt. We hebben dat aan de wereld laten zien."
Uitslag Rotterdam: Leefbaar de grootste
Zoals verwacht na de exitpoll is Leefbaar Rotterdam de grootste partij in de Maasstad. Alle stemmen zijn inmiddels geteld. Leefbaar haalt 11 zetels en is daarmee ruim twee keer groter dan nummer twee VVD die vijf zetels krijgt. Dat is dezelfde verhouding als vier jaar geleden.
Volt, BIJ1, Forum voor Democratie en de ChristenUnie zijn nieuw in de raad met één of twee zetels.
De opkomst in Rotterdam was een stuk lager dan vier jaar geleden: 38,9 tegenover 46,7 procent.
Volt en Partij voor de Dieren tevreden
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt dat de voorlopige resultaten van de exitpolls er "heel goed uit zien". In Zwolle doet de partij voor het eerst mee en komt volgens de exitpoll met twee zetels binnen. Ook in andere gemeenten zijn er goede resultaten en Ouwehand spreekt van een "mooie avond".
Op de vraag of de Partij voor de Dieren klaar is om mee te besturen zegt Ouwehand dat dat zeker het geval is. Het hangt volgens haar vooral af van de uitslagen en de vraag of andere partijen er klaar voor zijn. "Als we ergens een college groen kunnen maken, dan willen we meedoen". Dat zou bijvoorbeeld kunnen in Utrecht of Groningen, maar "een harde voorwaarde is wel dat partijen echt mee willen doen aan het stoppen van de ontgroening van steden".
Ook Volt-leider Laurens Dassen is positief over de resultaten van zijn partij tot nu toe. "We zijn hartstikke blij met de zetels in Rotterdam, Amsterdam en Zwolle. Het is de eerste keer dat we meededen. Bij mij overheerst een gevoel van trots."
Het partijconflict rond Tweede Kamerlid Gündogan heeft zeker impact gehad, denkt Dassen. Veel wil hij daar nu niet over kwijt. "We zijn een partij voor de lange termijn aan het opbouwen. De mensen die nu zijn gekozen zijn de nieuwe generatie in de politiek. En over vier jaar gaan we weer verder groeien."
Eerste grotere gemeenten komen met uitslagen, SP verliest in Oss
Steeds meer gemeenten hebben alle stemmen geteld. Ook grotere gemeenten komen met definitieve uitslagen. In Oss (93.000 inwoners) is Voor De Gemeenschap (V.D.G.) met ruim 26 procent van de stemmen de grootste geworden, voor de SP met 19,9 procent. Vier jaar geleden was de SP nog de grootste. Oss is de geboortegrond van de landelijke SP-leider Lilian Marijnissen.
In Deventer (100.000 inwoners) haalde Gemeentebelangen met bijna 21 procent de meeste stemmen. GroenLinks werd de tweede partij met 14,5 procent van de stemmen. De PvdA en VVD verloren flink.
Leefbaar Rotterdam: 'Prachtige uitslag'
Meer dan helft Haagse stemmen geteld, Groep De Mos de grootste
De partij van Richard de Mos lijkt de grootste te blijven in Den Haag. Nu 57 procent van de stemmen geteld is gaat zijn partij aan kop met negen zetels. D66 stijgt van zes naar acht zetels en lijkt daarmee op weg de tweede partij te worden. De VVD staat voorlopig op zeven zetels.
FvD-leider Baudet: we hebben ons doel bereikt
FvD-leider Baudet sprak zijn achterban alvast toe na de eerste resultaten. "In de exitpolls hebben we in elke gemeente waar we meededen ons doel bereikt en dat is er in komen." Forum voor Democratie doet mee in vijftig gemeenten.
Baudet wilde zijn achterban alvast vertellen hoe hij de resultaten tot nu toe ervaart. "Forum gaat in alle gemeenten bouwen. We gaan scholen bouwen, sportclubs, communities, ondernemersverenigingen. We gaan de mensen bij elkaar brengen en een eigen zuil bouwen. Een gemeenschap op onze eigen manier vorm geven gebaseerd op onze idealen." Baudet zegt dat het niet uitmaakt of dat met een, twee of misschien drie zetels moet.
Meer stemmen Amsterdam geteld, PvdA gaat aan kop
In Amsterdam is tot nu toe 35 procent van de stemmen geteld. De PvdA gaat aan kop met 18 procent van de stemmen. Dat zou goed zijn voor tien zetels. GroenLinks staat vooralsnog op zeven.
De getelde stemmen geven een iets ander beeld dan de exitpoll. Daarin is de PvdA procentueel gezien de grootste, maar zowel PvdA als GroenLinks haalt volgens de exitpoll negen zetels.
Klaver en Ploumen tevreden
GroenLinks leider Jesse Klaver had met "van alles rekening gehouden" maar noemt het "heel bijzonder wat hij vandaag heeft gezien". Hij noemt het nog vroeg en durft nog niet heel hard te juichen maar durft wel te stellen dat in "ongelooflijk veel gemeenten in het land mensen voor een duurzame toekomst en GroenLinks hebben gekozen".
Ook staat hij stil bij de oorlog in Oekraïne, "niet zo heel ver hiervandaan vechten mensen voor vrijheid". Dat we hier in vrijheid hebben kunnen kiezen noemde hij bijzonder.
PvdA-leider Lilianne Ploumen reageerde dolenthousiast op de exitpolls, ze ziet "Amsterdam weer rood kleuren".
"Overal waar ik kwam waren jullie optimistisch en vrolijk, en met resultaat", zei ze tegen een uitgelaten achterban in Amsterdam, waar de PvdA de grote winnaar lijkt te zijn geworden.
Stemwijzer 1,6 miljoen keer ingevuld
In de afgelopen drie dagen hebben Nederlanders 700.000 keer een lokale Stemwijzer van ProDemos ingevuld. In totaal is er 1,6 miljoen keer gebruik van gemaakt.
Er zijn in 55 gemeenten Stemwijzers gemaakt. In Amsterdam werd de Stemwijzer 176.000 keer ingevuld, In Rotterdam 135.000 keer.
Vier jaar geleden werden de Stemwijzers een miljoen keer ingevuld, maar toen was er voor maar 44 gemeenten een beschikbaar.
CDA-leider Hoekstra: beter dan verwacht
Het CDA verwacht te verliezen in de meeste gemeenten. Dat beeld is terug te zien in de eerste exitpolls van de NOS. Zo dreigt het CDA in Breda te halveren en raakt de partij in Amsterdam haar enige gemeenteraadszetel kwijt.
CDA-leider Wopke Hoekstra reageert op de exitpolls: "We hadden natuurlijk dolgraag alle zetels willen behouden, maar dat zit er niet in. Maar de uitslag is beter dan verwacht." Hoekstra dankt zijn partijgenoten voor hun inzet tijdens de campagne. "We zijn een partij van samen. We gaan lokaal en landelijk door met minder ik en meer wij."
Eerste uitslagen druppelen binnen
Na Schiermonnikoog komen ook de uitslagen van andere gemeenten langzaam maar zeker binnen. Anderhalf uur na het sluiten van de stembureaus hadden elf gemeenten alle stemmen geteld. Het gaat om Vlieland, Beesel, Rozendaal, Eijsden-Margraten, Zoeterwoude, Terschelling, Voerendeel, Renswoude, Eemnes en Blaricum.
In bijna al die gemeenten werd een lokale partij het grootst. Alleen in Eijsden-Margraten en Beesel kreeg een landelijke partij de meeste stemmen. In beide gevallen was dat het CDA.
Exitpoll Ipsos: PvdA grote winnaar in Amsterdam, nek aan nek met GroenLinks
De PvdA groeit in Amsterdam van 5 naar 9 zetels, volgens de exitpoll van de NOS, uitgevoerd door Ipsos. Ook GroenLinks behaalt 9 zetels, 1 zetel minder dan in 2018. Het is op dit moment nog onduidelijk welke partij de grootste wordt. De foutmarge van de exitpoll is 1 à 2 zetels.
Lokale partij Sittard-Geleen blij, Zwolle in mineur: de reacties op de exitpolls
Exitpoll Ipsos: VVD ondanks verlies de grootste partij in Breda
De VVD blijft ondanks licht verlies de grootste partij in Breda, volgens de exitpoll van Ipsos uitgevoerd in opdracht van de NOS. De partij krijgt 10 zetels, een zetel minder dan in 2018. Daarachter volgen D66, dat 6 zetels behoudt, en GroenLinks, dat 5 zetels behoudt. De foutmarge van de exitpoll is 1 à 2 zetels.
PvdA voorlopig grootste in Amsterdam
Nu 12 procent van de stemmen geteld is in Amsterdam, heeft de PvdA de meeste stemmen gehaald. De partij kreeg 20 procent van de tot nu toe getelde stemmen. Als dat beeld doorzet, verdubbelt het aantal zetels van de PvdA naar tien.
GroenLinks en D66 verliezen beide en staan nu in de tussenstand op zeven zetels. Volt kan als nieuwkomer rekenen op twee zetels, BIJ1 groeit van één naar drie zetels.
Het voorlopige opkomstpercentage in Amsterdam is 46,7 procent.
Exitpoll Ipsos: GemeenteBelangen Veendam blijft de grootste
In de gemeente Veendam lijken slechts kleine verschuivingen plaats te vinden. Volgens de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, blijft GemeenteBelangen Veendam de grootste partij met 8 van de 21 zetels. Dat is 1 zetel meer dan in 2018. Daarachter volgt de PvdA, die met 1 zetel groeit naar 5 zetels.
D66 Rotterdam 'hoopte op meer'
Roermond doet aangifte vanwege stemmen ronselen
In Roermond zijn mogelijk volmachtstemmen geronseld, heeft de gemeente bekendgemaakt. Daarom heeft burgemeester Rianne Donders aangifte gedaan, zo staat in een verklaring.
Om hoeveel potentieel geronselde stemmen het gaat, is onduidelijk. Inmiddels zijn er twee verdachten gehoord, aldus het OM: "De verdachten ondermijnen het democratisch systeem door dergelijk strafbaar gedrag."
Zo werd het resultaat van de exitpoll in Zwolle bekendgemaakt
Exitpoll Ipsos: lokale partij GOB veruit de grootste in Sittard-Geleen
De lokale partij GOB wordt opnieuw de grootste partij in de gemeente Sittard-Geleen. Volgens de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, krijgt de partij 12 van de 37 zetels. Dat zijn 3 zetels meer dan de partij in 2018 behaalde. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels.
Opkomst Den Haag en Rotterdam valt tegen
In Den Haag was de opkomst 43 procent, blijkt uit cijfers van de gemeente. Dat is lager dan vier jaar geleden, toen 48 procent van de stemgerechtigden ging stemmen.
In Rotterdam ging slechts 39 procent naar de stembus. Vier jaar geleden was dat 46,7 procent.
Van de vier grote steden moet alleen Amsterdam nog het opkomstcijfer bekendmaken.
GroenLinks-leider Nieuwegein sprakeloos
Minister tevreden over verkiezingen
Ondanks aanpassingen die nodig waren vanwege corona en enige spanning om genoeg stembureauleden te verwerven, zijn de verkiezingen tot nu toe goed verlopen. Dat beeld heeft minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, heeft ze aan de NOS laten weten.
Het organiseren van de verkiezingen was volgens de minister een enorme klus. Met name het vinden van genoeg stembureauleden bleek lastig. Veel gemeenten kampten met uitval en ziekte op het laatste moment. Gemeenten hebben zich enorm ingespannen om de bemensing alsnog rond te krijgen, aldus de minister, die alle gemeenten en vrijwilligers bedankt.
Exitpoll Ipsos: Leefbaar opnieuw de grootste in Rotterdam, drie zetels voor Volt
Leefbaar Rotterdam blijft veruit de grootste partij in Rotterdam, blijkt in de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. De partij behoudt 11 zetels.
In totaal komen er 14 partijen in de gemeenteraad. Er is een foutmarge van 1 à 2 zetels. De opkomst is volgens de exitpoll opvallend laag: 39,7 procent. In 2018 was dat 46,7 procent.
Eerst uitslag: Schiermonnikoog
De eerste gemeente die de uitslagen heeft geteld, is Schiermonnikoog. Op het Waddeneiland werden 827 stemmen uitgebracht. De grootste partij werd Ons Belang, met 45 procent van de stemmen. Samen voor Schiermonnikoog kreeg 32,5 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was het nog precies andersom. De derde partij die meedeed, Schiermonnikoogs Belang, kreeg 22,6 procent van de stemmen.
De gemeenteraad van Schiermonnikoog heeft negen zetels. Vier gaan er naar Ons Belang, drie naar Samen voor Schiermonnikoog en twee naar Schiermonnikoogs Belang. De drie lokale partijen waren de enigen die meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen op het eiland.
Exitpoll Zwolle: ChristenUnie en GroenLinks nek-aan-nek
Het is in Zwolle een nek-aan-nekrace tussen ChristenUnie en GroenLinks. In de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, komen beide partijen uit op 7 zetels, met een kleine voorsprong voor GroenLinks. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels. In 2018 behaalden beide partijen ook 7 zetels, waarbij de ChristenUnie iets meer stemmen binnenhaalde.
Opkomst Utrecht 56,4 procent
In Utrecht is 56,4 procent van de stemgerechtigden deze verkiezingen naar de stembus gegaan. Dat is een iets lagere opkomst van vier jaar geleden, toen 59 procent ging stemmen. Van de overige grote steden is het definitieve opkomstpercentage nog niet bekend.
Exitpoll Ipsos: GroenLinks grootste in Nieuwegein, nipt voor VVD
GroenLinks lijkt volgens de exitpoll van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS, de grootste partij te worden in Nieuwegein. De partij komt met 18,4 procent van de stemmen op 6 zetels. Daarna volgt de VVD, met 17,1 procent, eveneens 6 zetels. De vorige keer was de VVD nog veruit de grootste. De foutmarge bij de exitpoll is 1 à 2 zetels.
Na GroenLinks en de VVD volgen PvdA en D66 (beide 4 zetels) en de lokale partijen VSP, Lokale Vernieuwing en het CDA (ieder 3 zetels). In totaal komen er elf partijen in de gemeenteraad, even veel als in 2018.
De SP was in 2018 nog de tweede partij in Nieuwegein, maar de partij deed dit jaar niet mee. Mogelijk heeft GroenLinks daarvan geprofiteerd.
De PVV en Forum voor Democratie doen in Nieuwegein niet mee.
Volgens de exitpoll is de opkomst in Nieuwegein iets hoger dan vier jaar geleden. Nu kwam volgens de exitpoll 49,8 procent van de kiezers op, tegen 48,1 procent in 2017.
Bekijk hier de bekendmaking van de exitpoll en de reactie:
Stembureaus gesloten
Na drie dagen waarin Nederlanders hun stem konden uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen, zijn de stembureaus gesloten. De gemeenten zullen nu beginnen met het tellen van de stemmen.
Traditiegetrouw strijden Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal om wie als eerste de uitslag kan melden. Vorige keer was Schiermonnikoog de snelste; de uitslag was om 21.13 uur bekend.
In de loop van de avond wordt van zeven gemeenten een exitpoll bekendgemaakt: Nieuwegein, Zwolle, Rotterdam, Sittard-Geleen, Veendam, Breda en Amsterdam.
Opkomst Rotterdam blijft achter bij andere grote steden
Een half uur voor het sluiten van de stembureaus heeft in Rotterdam 37,8 procent van de stemgerechtigden gestemd. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was de totale opkomst 46,7 procent, een stuk onder het landelijk gemiddelde van 54,1 procent.
Volg hier de uitslagenavond
Je kunt de hele avond live bij de NOS de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen volgen in het programma NOS Nederland Kiest: De Uitslagen. Bekijk het op NPO1 of via deze livestream.
Vanaf 21.00 uur volgen er met tussenpozen van een kwartier exitpolls van in totaal zeven gemeenten: Nieuwegein, Zwolle, Rotterdam, Sittard-Geleen, Veendam, Breda en Amsterdam.
Meer dan 50 procent Utrechters heeft gestemd
Als eerste van de vier grote steden is de opkomst in Utrecht gestegen tot boven de 50 procent. Dat percentage werd rond 19.30 uur bereikt.
Opkomst Utrecht 42 procent, Amsterdam 34 procent
In Amsterdam hadden rond 18.00 uur in totaal zo'n 235.000 stemgerechtigden hun stem uitgebracht, heeft de gemeente bekendgemaakt. Dat betekent een opkomstpercentage van 34 procent.
Kiezers in de hoofdstad mogen ook hun stem uitbrengen voor de stadsdeelcommissies. Dat hebben 225.000 Amsterdammers gedaan. Ook inwoners van Weesp mogen stemmen voor de gemeenteraad van Amsterdam. Vanaf 24 maart is Weesp officieel onderdeel van de gemeente Amsterdam.
In Utrecht was de opkomst rond 18.00 uur tot 42 procent gestegen, in Den Haag tot rond 18.30 uur 35,9 procent. In Rotterdam blijft de opkomst flink achter. Om 17.30 uur was een kleine 28 procent van de stemgerechtigden gaan stemmen.
Kleinere steden
In Groningen was de opkomst rond 18.00 uur, 45,6 procent, terwijl het in Nijmegen iets hoger lag. Daar was 46,3 procent naar het stembureau geweest.
In Harderwijk had al bijna de helft van de inwoners gestemd, 49,5 procent. In Amstelveen was de opkomst van de verkiezingen bijna 43 procent. In Assen had 45 procent al gestemd.
Andere gemeentes kenden een lagere opkomst, In Lelystad had nog geen derde van de kiezers gestemd, in Eindhoven was het 35 procent.
Stemmen op kartbaan of tussen dieren: op deze bijzondere plekken werd vandaag gestemd
Fout met mails verkiezingsdienst
Enkele gebruikers die zich hebben aangemeld voor onze verkiezingsdienst kregen aan het einde van de middag al mails met uitslagen. Dat komt door een technische fout met testdata. Die fout is inmiddels hersteld. Onze excuses voor het ongemak.
Stemmen voor slechtzienden en slechthorenden in Arnhem
Opkomst boven de 30 procent in deel provinciesteden
De opkomst in verschillende provinciesteden is boven de 30 procent gestegen. In Nijmegen is 34,5 procent van de stemgerechtigden al naar de stembus geweest, in Groningen 32,6 procent en en Assen 30 procent.
In zuidelijke steden lijkt de opkomst lager te zijn. In Breda was de opkomst om 15.30 uur 25,6 procent, in Heerlen slechts 19 procent.
In de grote steden is een wisselende opkomst te zien. Utrecht scoort het hoogst met 29,7 procent rond 15.00 uur. In Den Haag kwam tot nu toe 25,5 procent opdagen, in Rotterdam 21,5 procent. Amsterdam publiceert om 18.00 uur een nieuwe tussenstand van de opkomst.
CDA geeft meeste geld uit aan advertenties bij Google en Meta
Het CDA heeft het grootste bedrag uitgegeven aan advertenties bij Google en Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. In de laatste acht weken werd er 280.000 euro gespendeerd. GroenLinks besteedde 200.000 euro.
In totaal gaven alle politieke partijen 1,5 miljoen euro uit. Het grootste deel daarvan in de afgelopen week: 840.000 euro. Dat bedrag is vergelijkbaar met de laatste week voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar.
Het meeste werd uitgegeven door de landelijke politieke partijen. Alle lokale partijen gaven bij elkaar opgeteld ruim twee ton uit.
Stemtent 'plots opgedoekt', bleek mobiele stembus
Verslaggever Gerri Eickhof was bij een stembureau in een tent in Arnhem. Na een kopje koffie te hebben gehaald, was het stembureau opeens verdwenen, volgens Eickhof omdat de opkomst tegenviel. Later bleek het te gaan om een mobiele stembus, met bijbehorende tent die in totaal vier locaties aandoet gedurende de dag.
Naast elkaar in de straat, tegenover elkaar in de raad
Naast collega's in de raad zijn Grietje Schipper (PvdA) en Klaas Pals (D66) ook buren. Al jarenlang wonen ze beiden aan de Handelskade in het Groningse Stadskanaal. "Je zou eigenlijk een spreekgestoelte hier op de oprit moeten zetten", zegt Pals lachend. En dat met name op de maandagochtend, de ochtend voor de raadsvergadering. Schipper: "Klaas staat iedere maandagochtend de boel schoon te maken. Als het dan mooi weer is kom ik er vaak bij staan. Dan gaat het binnen een mum van tijd over de politiek en kun je onze oprit gerust een politieke arena noemen."
De leukste periode was volgens Pals toch wel de tijd waarin de PvdA nog in de coalitie zat en hij met D66 vanuit de oppositie opereerde. "Dan had je flink wat discussies op de stoep, kon je van ver meegenieten", aldus Pals tegen RTV1.
Opkomst provinciesteden rond 20 procent, Utrecht hoogste opkomst van G4
De opkomstcijfers voor de gemeenteraadsverkiezingen lagen in meerdere provinciesteden even na 12 uur rond de 20 procent. Dat is onder meer zo in Breda (21,3 procent), Dordrecht (19,7 procent), Tilburg (19,2 procent) en Veendam (21,4 procent). In Groningen lag het rond 14.00 uur op de 25 procent.
Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht lijkt overigens nog niet helemaal tevreden met de tussenstand in zijn gemeente. "Dank aan alle stemmers, maar dat percentage moet omhoog!", schrijft hij op Twitter.
In de gemeente Amsterdam zijn tot 13.00 uur ongeveer 132.000 stemmen uitgebracht, waarmee zo'n 19 procent van de stemgerechtigden gestemd heeft, meldt de gemeente. In Den Haag is het opkomstpercentage naar ruim 22 procent gestegen. Utrecht stond rond 13.00 uur op 26,4 procent.
Van de vier grote steden heeft Rotterdam met 18,9 procent tot nu toe de laagste opkomst. De gemeente merkt wel op dat het percentage bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op hetzelfde tijdstip lager lag met 18,3 procent.
Burgemeester stemt, maar niet op eigen zoon
Burgemeester van Lelystad Mieke Baltus heeft voor het eerst gestemd in haar nieuwe gemeente. Ze werd vorig jaar juni benoemd tot burgemeester van de hoofdstad van Flevoland. "Het is altijd bijzonder om ergens voor de eerste keer te stemmen, zeker als burgemeester van je eigen stad. Ik hoop dat na mij nog vele Lelystedelingen hun stem gaan uitbrengen, want elke stem telt. Vandaag kun je je stem laten horen. Maak daar vooral gebruik van," zegt Baltus tegen Radio Lelystad.
Baltus kon niet meer op haar eigen zoon Corné te stemmen. Die staat tweede op de lijst van het CDA in Heemskerk, de gemeente waar ze voor haar komst naar Lelystad burgemeester van was. Baltus is ook lid van het CDA. Voor haar burgemeesterschap was ze jarenlang raadslid in Heemskerk.
Een 'stemmig' muziekje in Utrecht
'Stemstraat' in gemeente Cranendonck is geopend
In Budel-Dorplein in Brabant is een speciale "stemstraat" geopend. "Met alles op wielen kun je daar vandaag gaan stemmen, zelfs met een tractor", zegt de gemeente Cranendonck op Twitter. Voor mensen die stemmen wordt muziek gedraaid en om 15.00 uur komt er een dj.
Verkiezingsposters beklad in Bemmel
In Bemmel zijn in de nacht van dinsdag op woensdag verkiezingsposters- en borden beklad, meldt Omroep Gelderland. In het centrum, op straatmeubilair bij het gemeentehuis en op een bord in een tuin zijn hakenkruizen en andere bekladdingen aangebracht.
Burgemeester Nelly Kalfs van Lingewaard noemt de bekladdingen afschuwelijk en doet aangifte. Wie de leuzen heeft gespoten en waarom is onduidelijk. De gemeente Lingewaard en vervoerder Breng verwijderen de bekladdingen. De afdeling handhaving van de gemeente brengt de schade in beeld.
Thierry Baudet naar de stembus in Amsterdam
Vanochtend bracht FVD-voorman Thierry Baudet zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.
Stembureauleden krijgen iets lekkers van de burgemeester
Burgemeester Judith Keijzers ging vanochtend langs de stemlokalen van de gemeente Oirschot. Voor de stembureauleden had ze iets lekkers meegenomen.
SP-leider Lilian Marijnissen stemt in Oss
SP-partijleider Lilian Marijnissen heeft vanochtend haar stem uitgebracht in een basisschool in Oss.
Opkomst Vlieland: 39 procent
De Gemeente Vlieland had om 11.00 uur al een hoge tussentijdse opkomst: 39 procent van de ruim duizend kiesgerechtigde inwoners had toen gestemd.
Esther Ouwehand stemt in Leiden
Vanochtend ging Partij voor de Dieren-partijleider Esther Ouwehand naar de stembus in Leiden om haar stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Stembureau in Zoeterwoude blijft dicht door coronabesmettingen
Het stembureau in het Muziekcentrum in de gemeente Zoeterwoude blijft dicht. Er zijn volgens de gemeente meerdere coronabesmettingen geconstateerd bij de stembureauleden, meldt Omroep West.
"Ik heb de afgelopen twee dagen zes afmeldingen gekregen van stembureauleden die corona hebben. Daarnaast hebben voor het weekend ook al elf stembureauleden zich afgemeld door ziekte en persoonlijke omstandigheden", zegt Janet van der Ree, projectleider verkiezingen in Zoeterwoude.
Zoeterwoudse stemmers kunnen naar De Klaverhal of het clubhuis van de plaatselijke scouting om hun stem uit te brengen.
Mark Rutte stemt in Den Haag
VVD-partijleider Mark Rutte bracht vanochtend in Den Haag ook zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Onlinestemhulp MijnStem 2,4 miljoen keer ingevuld
Onlinestemhulp MijnStem, is zeker 2,4 miljoen keer ingevuld voor de gemeenteraadsverkiezingen, meldt persbureau ANP. Een woordvoerster van de stemhulp die voor 253 gemeenten online staat, verwacht dat dit vandaag nog flink zal oplopen.
50 procent van het totale aantal gebruikers wordt verwacht op de laatste dag voor de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf. MijnStem was dinsdagmiddag bijna 1,2 miljoen keer ingevuld en dinsdagavond 1,8 miljoen keer.
Tussenstand gemeente Utrecht om 11.00 uur: opkomst van 16,2%
'Altijd op een landelijke partij gestemd, nu een keertje op lokaal'
Wat beweegt de kiezer om te stemmen? Een rondgang langs stemlokalen in het land:
Nederland Kiest: de uitslagen om 20.30 uur op NPO 1
Om 20.30 uur zendt de NOS op NPO 1 onder de titel Nederland Kiest: de uitslagen een programma uit vanaf een locatie in het land, waarin de uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen bekend worden gemaakt. Rob Trip en Simone Weimans presenteren de extra uitzending, Malou Petter brengt de exitpolls en de uitslagen.
De duiding komt van Ron Fresen en Arjan Noorlander en politiek deskundigen Josse de Voogd en Carolien van Ham zijn erbij om hun inzichten te delen. Ook wordt geschakeld met verslaggevers in het land.
Op NPO Radio 1 presenteren Lara Billie Rense (NOS) en Tijs van den Brink (EO) de verkiezingsuitzending vanaf 20.30 uur, met duiding van Wilma Borgman. Vanzelfsprekend is er ook ruim aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen op NOS.nl, de NOS app en de socials van de NOS.
Jesse Klaver stemt in Den Haag
Partijleider Jesse Klaver van GroenLinks bracht vanochtend in Den Haag zijn stem uit.
Stemlokalen op NS-stations goed bezocht
Het is druk op de stemlokalen voor de gemeenteraadsverkiezingen op de stations, zegt de NS tegen persbureau ANP.
De stemtent bij station Den Haag Centraal werd in de ochtend al goed bezocht door mensen die op weg naar hun werk wilden stemmen. In het stemlokaal op station Leiden Centraal was het een stuk drukker dan de voorgaande dagen. Ook in Rotterdam Centraal werd de stemtent midden in de stationshal goed bezocht, zegt de woordvoerder.
In en bij veertig NS-stations zijn stemlokalen ingericht. De meeste stembureaus in of bij de stations openden de deuren om 07.30 uur en blijven open tot 21.00 uur. Op maandag en dinsdag, toen er op stations in twaalf plaatsen gestemd kon worden, was het een stuk minder druk.
Kandidaat-raadslid overleden in Rheden, wat gebeurt met de stemmen?
In de Gelderse gemeente Rheden is gestemd op een overleden kandidaat voor de gemeenteraad. Herman Boesveld uit Ellecom overleed zondag na een kort ziekbed. Hij stond zesde op de kieslijst van het CDA in Rheden.
Kieslijsten van gemeenten konden tot en met 31 januari worden gewijzigd, daarna niet meer. Margriet Bokhorst van de Kiesraad legt uit aan Omroep Gelderland wat gebeurt met stemmen op een overleden raadslid: "De stemmen worden opgeteld bij de stemmen van de partij. Daaruit komt een zetelverdeling voort."
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een kiezer vlak voor de verkiezingen overlijdt, terwijl de stempas al op de deurmat is gevallen. Ook met die gevallen wordt rekening gehouden, zegt Bokhorst van de Kiesraad. "Als een persoon voor afgelopen vrijdag overleed, dan is die stempas opgenomen in het register ongeldige stempassen", legt ze uit. Dit register is aanwezig bij het stembureau.
Bakker Zeist verkoopt 1700 'verkiezingspetitfours'
Bakker Albert de Jong uit Zeist heeft inmiddels meer dan 1700 "verkiezingspetitfours" verkocht de afgelopen dagen. Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen maakte hij de kleine, vierkante gebakjes met het logo van de deelnemende partijen. Klanten kunnen een gebakje kopen dat past bij hun politieke voorkeur, meldt Slotstad.
In de voorlopige tussenstand gaat D66 aan kop, op de hielen gevolgd door de SP. Of het representatief is voor de werkelijke verkiezingsuitslag betwijfelt de bakker. "Je moet deze prognose een beetje met een korreltje zout nemen, denk ik. Daarnaast is deze wijk wellicht ook niet helemaal representatief voor de bevolking van Zeist."
Ook blijken een aantal partijen de verkoopcijfers behoorlijk te hebben opgekrikt. "De SP heeft 250 gebakjes besteld voor een evenement. En ook D66 heeft er meer dan 200 besteld om uit te delen in een bejaardentehuis."
Lilianne Ploumen brengt stem uit in Amsterdam
PvdA-partijleider Lilianne Ploumen bracht vanochtend haar stem uit bij een stemlokaal in Amsterdam.
Nog een Friese burgemeester geveld door corona
Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft hetzelfde probleem als burgemeester De Vries van Súdwest-Fryslân: ook hij zit met corona thuis. Gebben blijkt al sinds zaterdag besmet te zijn, waardoor hij vandaag niet langs de bureaus kan. Hij noemt zijn coronabesmetting een "onhandig moment".
Minister Hoekstra brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen
CDA-leider Hoekstra heeft gestemd in een stemlokaal in Bussum.
'Helft van de Brabanders stemt niet'
Bij de gemeenteraadsverkiezingen deze woensdag wordt in Brabant een opkomst van vijftig procent verwacht. Dat blijkt uit onderzoek dat Omroep Brabant heeft laten doen door onderzoeksbureau Newcom. De belangrijkste reden voor Brabanders om niet te gaan stemmen, is omdat ze te weinig weten van de gemeentepolitiek.
Eerste 1000 stemmers in Hilvarenbeek mogen gratis naar Safaripark Beekse Bergen
Stemgerechtigden kunnen op veel bijzondere plekken hun plek uitbrengen. In Hilvarenbeek opent Safaripark Beekse Bergen de deuren voor stemmers, de eerste duizend stemmers krijgen een gratis toegangskaartje voor het park. Stemmen bij het park kan tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Naast de ingang staan twee safaribussen waar mensen hun stem kunnen uitbrengen.
In de rest van het land zijn ook een aantal opvallende stemlocaties. Zo kun je in Den Haag terecht in Madurodam, kunnen inwoners van Kerkrade hun stem uitbrengen in GaiaZOO, en kunnen Alphenaren stemmen in het Archeon of Theater Castellum. In Emmen is het Atlastheater open als stembureau, Leidenaren kunnen het stemmen combineren met een bezoek aan Museum De Lakenhal en in Weesp kun je stemmen in de Wispe Brouwerij, die is ondergebracht in een monumentale kerk.
De gemeente Oudewater probeert kiezers op een andere manier naar het stemlokaal te trekken. In de Utrechtse plaats speelt stadsbeiaardier Bob van der Linde tussen 14.00 en 15.00 uur 'verkiezingsliedjes' op het carillon van de Sint Michaëlskerk. Iedereen mag verzoeknummers indienen, zo zei burgemeester Danny de Vries eerder op Radio M Utrecht.
Sigrid Kaag neemt haar honden mee naar stemlokaal
D66-leider Sigrid Kaag bracht in het wijkcentrum het Benoordenhuis in Den Haag haar stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze deed dat in het gezelschap van haar twee honden.
In Amsterdam gaan er 600.000 rode potloden doorheen
Voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen zijn 688.575 Amsterdammers stemgerechtigd, schrijft NH Nieuws. Er liggen daarom 600.000 rode potloden klaar, verdeeld over in totaal bijna 600 stemlocaties. Hier zijn ongeveer 5500 stembureaumedewerkers aan het werk om biljetten te controleren, stemmen te tellen en te zorgen dat alles soepel en veilig verloopt.
Dit jaar zitten zijn er ook weer bijzondere stemlocaties tussen, zoals de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat. Ook de Tolhuistuin in Noord en het Olympisch Stadion openen de deuren voor stemmers.
Burgemeester Súdwest-Fryslan moet binnen blijven
In veel gemeenten maakt de burgemeester een rondgang langs de stembureau's, maar in Súdwest-Fryslân niet. Burgemeester Jannewietske de Vries heeft corona. "Een heel vervelende timing", schrijft ze. Maar het stemmen is wel gelukt.
Blinde raadskandidaat kan niet zelf stemmen
Wel verkiesbaar zijn, maar niet zelfstandig kunnen stemmen. De blinde Leendert van de Merbel is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amstelveen een van de kandidaten voor GroenLinks, maar moest zijn vrouw machtigen om zijn stem te kunnen uitbrengen, schrijft NH Nieuws.
"Het is best wel raar", vertelt Van de Merbel tegen NH Nieuws. "Want de campagne die altijd wordt gevoerd is dat iedere stem telt, dus zou je verwachten dat er serieus werk van wordt gemaakt om stemmen voor iedereen toegankelijk te maken."
Elektronisch stemmen is volgens hem dé oplossing. Van 1970 tot 2007 kon in Nederland met een stemmachine gestemd worden. We zijn daarmee gestopt omdat de betrouwbaarheid en het stemgeheim in het gedrang kwamen, maar Van Merbel vindt het hoog tijd om de mogelijkheid weer eens te bekijken.
De Amstelvener heeft het probleem al eens aangekaart bij burgemeester Mirjam van 't Veld, maar voorzieningen om blinden en slechtzienden te helpen bij het stemmen zijn er in die gemeente niet gekomen.
Reizigers Nijmegen konden in alle vroegte stemmen
De stembureaus op station Breda en Nijmegen openden vanochtend in alle vroegte, vlak na vijven.
Karten, skaten of eten: alles uit de kast om mensen naar de stembus te krijgen
Bijna 13,6 miljoen mensen mogen in 333 gemeenten hun stem uitbrengen en ruim 840.000 jongeren kunnen voor het eerst van hun stemrecht gebruikmaken, heeft het CBS becijferd.
Hoeveel van die mensen ook echt gaan stemmen, is de vraag. De opkomst is bij de gemeenteraadsverkiezingen al jaren een stuk lager dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Jongeren stemmen naar verhouding nog minder dan de rest van de kiesgerechtigden.
In verschillende plaatsen wordt daarom van alles uit de kast gehaald om hen toch naar het stembureau te krijgen.
Welkom
In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de derde en laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen.