Een Israëlische legertruck met artillerie op weg richting de grens met Gaza
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw aanvallen over en weer tussen Israël en Gaza

Het Israëlische leger en militante Palestijnen hebben voor de vierde nacht op rij over en weer aanvallen uitgevoerd. Bij raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook is vannacht zeker één zwaargewonde gevallen. Vijf raketten kwamen neer op de stad Asjkelon, niet ver van Gaza. Een daarvan raakte een wooncomplex.

De raketaanvallen volgden op aanvallen van Israël. Het Israëlische leger bestookte gisteravond en vannacht doelen in de Gazastrook vanuit de lucht en met artillerie. Het internationale persbureau AP schrijft op basis van de gezondheidsautoriteiten in Gaza dat er de afgelopen dagen zeker 109 Palestijnen zijn omgekomen, onder wie 27 kinderen en jongeren. Het Israëlische leger meldt 7 dode Israëliërs.

Toch geen grondoffensief

Gisteravond laat meldde persbureau AFP dat er ook grondtroepen het gebied waren binnengetrokken. Bron daarvoor was een woordvoerder van het Israëlische leger. Diezelfde woordvoerder ontkende in de loop van de nacht dat er een grondoperatie aan de gang was. Volgens het Israëlische leger is er sprake geweest van een "intern communicatieprobleem".

Correspondent Ankie Rechess zegt dat een tweet van het leger waarin werd gemeld dat grondtroepen de Gazastrook aanvielen door internationale media werd geïnterpreteerd als de start van een grondoffensief.

De bewuste tweet:

"Maar dat was dus niet zo", zegt Rechess in het NOS Radio 1 Journaal. "Tanks stonden inderdaad aan de grens van Gaza en er werd de afgelopen dagen door die tanks af en toe geschoten, meestal om groepjes jonge Palestijnen die de grens proberen over te komen, af te schrikken.

"Gisteravond is er dus een enorm artillerieoffensief begonnen, tezamen met luchtmacht en ook de zeemacht. Dat is wat er gebeurde, maar ze zijn dus nog niet binnengetrokken."

Beelden van de aanvallen over en weer:

Nieuwe aanvallen over en weer tussen Israël en Gaza

Israël heeft duizenden reservisten gemobiliseerd. Het leger bereidt zich voor op "verschillende scenario's" en een grondoffensief is er daar een van. Rechess verwacht dat in de loop van de dag duidelijker wordt of een grondoffensief daadwerkelijk zal plaatsvinden of dat de troepenverplaatsingen voornamelijk zijn bedoeld als intimidatie richting Hamas, de groepering die sinds 2007 aan de macht is in Gaza.

Egypte blijft ondertussen proberen op te treden als bemiddelaar, maar voorlopig is er nog geen zicht op snelle de-escalatie van het conflict. Volgens Rechess zegt Hamas dat het bereid is om te onderhandelen. De groepering heeft de afgelopen dagen "psychologisch en strategisch veel punten behaald", zegt Rechess.

Volgens Israël zijn vanuit de Gazastrook de afgelopen dagen meer dan 1800 projectielen op Israël afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer.

Ook projectielen vanuit Libanon

Gisteravond werden er ook drie projectielen vanuit Libanon afgevuurd op Israël. Die kwamen terecht in zee. De militante, sjiitische Hezbollah-beweging ontkende snel achter die aanval te zitten. "Het zou gaan om een Palestijnse factie", zegt correspondent Daisy Mohr in het NOS Radio 1 Journaal.

"Er wonen in Libanon al generaties lang honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen. Die zitten voor een deel in vluchtelingenkampen in Zuid-Libanon. Dat gebied wordt gecontroleerd door Hezbollah en eigenlijk is het vrijwel ondenkbaar dat iemand vanuit daar raketten kan afvuren op Israël zonder dat Hezbollah dat weet."

Verder zijn in meerdere steden in Israël en op de Westelijke Jordaanoever Arabische en Joodse Israëliërs opnieuw slaags geraakt. De Israëlische premier Netanyahu noemde dat woensdag onacceptabel. "Niets rechtvaardigt het lynchen van Arabieren door Joden of het lynchen van Joden door Arabieren."

Volgens diplomaten wordt het opgelaaide geweld zondag in de VN Veiligheidsraad besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl