NOS NieuwsAangepast

Wiersma zet deel plannen om veestapel in te krimpen door

Om de mestcrisis aan te pakken zet minister Wiersma van Landbouw een deel van de plannen van haar voorganger Adema om de veestapel in te krimpen door. Maar ze zwakt ze ook af. Haagse ingewijden bevestigen een bericht daarover van De Telegraaf.

Wiersma komt morgen met voorstellen. Boerenorganisaties worden er vandaag over bijgepraat.

In het voorjaar kwam Wiersma's voorganger al met een pakket aan maatregelen voor het mestprobleem. Achtergrond daarvan was dat er vanwege Europese regels stapsgewijs een eind komt aan de Nederlandse uitzonderingspositie (derogatie) in het Europese mestbeleid, waardoor boeren minder mest mogen uitrijden. Daarover is al lang veel discussie in de Kamer.

Dierrechten inleveren

Wiersma heeft de plannen nu uitgewerkt en bijgesteld. Een van de onderdelen is dat boeren die hun bedrijf verkopen dierrechten moeten inleveren, maar minder dan in de eerdere voorstellen van Adema. De plannen raken zowel boeren die rundvee houden als varkens- en kippenboeren. Verder is er een vrijwillige regeling voor boeren die willen stoppen, bevestigen bronnen.

De minister wil de boeren ook lucht bieden met innovatie en technische oplossingen.

Ontstemd

Boerenorganisatie LTO zegt ontstemd te zijn en verwijst naar een mestplan dat eerder werd aangeboden aan Wiersma's voorganger Adema met verschillende maatregelen.

"Voor ons mestplan geldt echter dat maatregelen die de sector kan en wil nemen, onlosmakelijk samenhangen met het verlengen van (een vorm van) derogatie en verbeterde mogelijkheden tot mestverwerking", zegt de organisatie in een verklaring.

Zwaar teleurgesteld

Voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij Linda Verriet stelt dat als het waar is dat varkensrechten afgeroomd worden, ze "zwaar teleurgesteld" is. "Afroming van varkensrechten is bizar." Verriet zegt dat de sector al flink gekrompen is en nog verder gaat krimpen doordat veel varkenshouders hebben getekend voor de beëindigingsregeling.

"We produceren al jaren onder onze plafonds en blijven dat doen. Problemen moeten aangepakt worden bij de bron, en dat is niet bij ons", aldus Verriet. Ook de LTO vakgroep Pluimveehouderij zegt al jaren onder alle plafonds te zitten en dus geen onderdeel te zijn van het mestprobleem.

'Moedig van de minister'

Milieuorganisatie Natuur & Milieu is positief verrast over de plannen. Directeur Marjolein Demmers: "Het is goed dat er wat gebeurt. Voor veel boeren is het mestprobleem nu al heel nijpend. Het is dan ook goed dat er nu duidelijkheid komt."

De directeur erkent dat de maatregelen pijnlijk kunnen zijn en dat dat niet makkelijk is. "Toch is het moedig dat minister Wiersma hiervoor gaat." Demmers stelt: "De krimp van de veestapel en ruime opkoopregelingen geven duidelijkheid en een handreiking. Dit zal op termijn zorgen voor eerlijke ruimte voor verschillende boeren, bouw en natuur, met elkaar in evenwicht in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl