Groot-Brittannië zet eerste migranten vast om uit te zetten naar Rwanda
In Groot-Brittannië zijn de eerste migranten opgepakt die het land over wil brengen naar Rwanda. Met dat controversiële plan hoopt premier Sunak migratie naar zijn land terug te dringen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beelden vrijgegeven van enkele invallen. Ze nemen verschillende personen mee die geboeid worden afgevoerd in politiebusjes.
Het ministerie maakte niet bekend hoeveel mensen zijn opgepakt. Wel is duidelijk dat de aanhoudingen de komende weken door zullen gaan.
Op X verspreidde het ministerie de volgende beelden van de arrestaties:
Het is de bedoeling hen voor de zomer naar Afrika te vliegen. Mensenrechtenorganisaties hebben al aangekondigd opnieuw procedures te starten om de vluchten naar Rwanda te voorkomen.
De wet werd twee jaar geleden al aangekondigd, maar stuitte op fel verzet. Zo oordeelde de rechter dat Rwanda niet veilig genoeg was om migranten op te vangen. Daar paste het parlement juridisch een mouw aan door het land officieel als veilig te bestempelen.
Onder de nieuwe regeling betaalt het Verenigd Koninkrijk honderden miljoenen euro's aan Rwanda om een deel van de Britse asielprocedure over te nemen. Dat moet mensen afschrikken om in gammele bootjes de oversteek van Het Kanaal te wagen. Eerder deze week kwamen nog vijf mensen om bij een overtocht, onder wie een 7-jarig meisje.
Jaarlijks arriveren er naar schatting 40.000 migranten illegaal in het Verenigd Koninkrijk. De regering hoopt dit jaar 5700 personen naar Rwanda te kunnen overbrengen.
Gisteren werd al bekend dat er voor het eerst onder een losstaand programma een uitgeprocedeerde asielzoeker naar Rwanda is overgevlogen. Wie zich aanmeldt voor dat programma krijgt van de regering een vertrekpremie van 3000 Britse pond mee.
Dat bedrag is bedoeld voor huisvesting in het land of bijvoorbeeld een opleiding. Details over de identiteit van de vertrokken persoon zijn niet bekendgemaakt.