Vijf migranten, onder wie 7-jarig meisje, omgekomen op het Kanaal
Op het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië zijn zeker vijf migranten omgekomen, onder wie een 7-jarig meisje. Dat melden lokale autoriteiten. De migranten probeerden vannacht de oversteek te maken in de buurt van Wimereux, een plaats aan de Opaalkust.
De Franse hulpdiensten hebben 47 opvarenden opgepikt tijdens hun poging om het Kanaal over te steken, vertelde lokale functionaris Jacques Billant aan verslaggevers. Vier van de 47 geredde mensen zijn naar een ziekenhuis gebracht. Ze zijn buiten levensgevaar, zei Billant.
Hij voegde eraan toe dat meer dan 50 van de 112 opvarenden aan boord zijn gebleven om hun reis naar Groot-Brittannië voort te zetten. "Ze slaagden erin de motor opnieuw te starten en besloten hun reis richting Groot-Brittannië voort te zetten", zei Billant.
Helft op de boot gebleven
Eerder berichtte lokale krant La Voix du Nord dat ongeveer 100 migranten zouden zijn opgepikt door een sleepboot van de Franse marine.
De reddingsdiensten zeggen dat nog niet duidelijk is hoeveel boten met migranten afgelopen nacht de oversteek van Frankrijk naar Groot-Brittannië hebben gemaakt.
De BBC meldt dat een Brits douaneschip ongeveer 70 migranten naar Dover heeft gebracht. Een ander douaneschip brengt momenteel een tweede groep naar Dover, meldt de Britse omroep.
Beelden van een Britse boot met mensen die reddingsvesten dragen:
De weersomstandigheden in het Kanaal zijn momenteel erg rustig. Bij zulk weer verwacht de Britse kustwacht veel boten met migranten. De boten zitten vaak overvol en kunnen door golven worden overspoeld.
Het is niet de eerste keer dat migranten die de oversteek willen maken in de regio komen te overlijden. In januari stierven vijf migranten nabij een strand in Wimereux. Volgens de Franse maritieme instanties probeerden toen meer dan 70 migranten aan boord te klimmen van een boot voor de kust van de badplaats ten zuiden van Calais. Ook zij wilden de oversteek maken naar Engeland.
Rwanda-wet
Om migranten af te schrikken om de illegale reis naar Engeland te maken, heeft het Verenigd Koninkrijk de controversiële Rwanda-wet aangenomen. Hiermee wil het land illegale migranten per vliegtuig naar Rwanda deporteren. Rwanda is met deze wetgeving tot een veilig land verklaard, om zo juridische bezwaren tegen de uitzettingen te voorkomen.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Cleverly schrijft op X dat "deze tragedies moeten stoppen", verwijzend naar de situatie in Wimereux. "Deze regering doet er alles aan om het bedrijfsmodel van de kwaadaardige mensensmokkelbendes te doorbreken, zodat ze niet langer levens in gevaar brengen", aldus de minister.