Charles Michel spreekt de pers toe over het EU-besluit
NOS NieuwsAangepast

EU-leiders eens over start onderhandelingen met Oekraïne over toetreding

De Europese leiders hebben besloten de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over toetreding tot de Europese Unie te openen. Dat meldt voorzitter Charles Michel van de Europese Raad.

Daarnaast heeft de Europese Raad Georgië de status van kandidaat-lid verleend. Oekraïne en Moldavië waren dat al sinds vorig jaar, toen de EU-leiders daarmee instemden.

"Dit is een overwinning voor Oekraïne en heel Europa", reageert de Oekraïense president Zelensky op het besluit van de Europese leiders. De Moldavische president Sandu zegt in een eerste reactie dat het land "klaar voor de uitdaging" is. "Wij zijn toegewijd aan het werk dat nodig is."

Oekraïne en Moldavië kregen ruim een maand geleden groen licht van de Europese Commissie voor de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap. Het besluit om de onderhandelingen te beginnen is echter niet aan de Commissie, maar aan de 27 EU-leiders die samen de Europese Raad vormen. Zij moesten unaniem akkoord gaan met het positieve advies van de Europese Commissie.

Orbán stemde niet

De Hongaarse premier Orbán verliet vlak voor het cruciale moment tijdens de stemming de vergadering en bracht geen stem uit. De 26 andere lidstaten stemden voor het openen van de gesprekken met Oekraïne.

Hongarije protesteerde de afgelopen maanden tegen het starten van de onderhandelingen met Oekraïne. Orbán drong er eerder vandaag nog op aan dat de EU niet aan het lidmaatschap moet beginnen. Desondanks koos Orbán er niet voor om een veto uit te spreken. Op Facebook noemt Orbán het EU-besluit een "slechte beslissing".

Dat Oekraïne en Moldavië nu officieel mogen beginnen met de onderhandelingen betekent niet dat de landen al snel kunnen toetreden. Dat is een proces van meerdere jaren. Het jongste EU-lid Kroatië onderhandelde tussen 2005 en 2011 en werd officieel EU-lid in 2013.

Voordat Oekraïne mag beginnen aan de onderhandelingsgesprekken moet het land eerst voldoen aan zeven voorwaarden. Vorige maand voldeed het land aan vier van die voorwaarden. Oekraïne moet nog werken aan de strijd tegen corruptie, het beschermen van minderheden en het verminderen van de invloed van oligarchen, zakenlieden die veel politieke macht hebben in Oekraïne.

Demissionair premier Rutte reageerde positief op het besluit:

Ook de Europese leiders uiten hun blijdschap over het besluit. EU-buitenlandchef Borrell spreekt op x over een "historische stap in de richting van een sterkere Europese familie." Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen schrijft op hetzelfde platform dat het een strategische beslissing en een dag is "die in de geschiedenis van onze Unie gegrift zal blijven." Ook zegt Von der Leyen trots te zijn dat de beloften zijn nagekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl