NOS Nieuws

Bijna 500 veehouders melden zich voor uitkoopregeling, merendeel piekbelaster

Bijna 500 veehouders hebben zich aangemeld voor de vrijwillige uitkoopregeling, onder wie 300 piekbelasters. Dat heeft minister Van der Wal van Natuur en Stikstof gezegd in de Tweede Kamer. Dat betekent niet meteen dat al deze veehouders zich ook daadwerkelijk zullen laten uitkopen, zegt Van der Wal. "Er is in ieder geval interesse, maar het zegt nog niets over het succes van de aanpak."

De uitkoopregeling houdt in dat piekbelasters, die veel stikstof uitstoten in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied, zich voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf laten uitkopen. Voor andere veehouders geldt dat zij tot 100 procent van de waarde van hun bedrijf kunnen krijgen. Boeren die zich laten uitkopen, moeten ook echt stoppen en kunnen hun bedrijf niet ergens anders in Nederland voortzetten. Er zijn ook andere regelingen, maar die zijn nog niet allemaal opengesteld.

Ongeveer 39.000 agrarisch ondernemers hebben berekend voor welke regelingen ze in aanmerking komen, zegt Van der Wal. "Bijna 500 van hen hebben aangegeven dat ze verder willen bekijken of ze gebruik willen maken van een beëindigingsregeling."

'Lang traject'

Uit de bijna 500 aanmeldingen kan worden opgemaakt dat er serieuze interesse is bij boeren om te stoppen met hun bedrijf, maar ze kunnen zich ook nog bedenken. Bij de eerste uitkoopregeling in 2022 bleek het aantal boeren dat uiteindelijk een akkoord sloot met de overheid tegen te vallen: slechts 20 van de 750 boeren die in aanmerking kwamen tekenden voor de opkoopregeling.

Boeren moeten akkoord gaan met de waarde waarop hun bedrijf wordt geschat. Als ze niet akkoord gaan met het bedrag, kunnen ze zich terugtrekken. "Het is echt een lang traject", zegt Van der Wal hierover. "Het is niet dat je van maandag op dinsdag een handtekening kunt zetten." Daarnaast is de keuze aan de boeren zelf, benadrukt de minister.

Andere bedrijven

Verspreid over Nederland zijn 3001 bedrijven aangewezen als piekbelaster. Dat zijn niet alleen boeren maar ook andere grote uitstoters van stikstof. Staalfabrikant Tata Steel, luchthaven Schiphol en chemisch bedrijf Dow Benelux voeren de lijst van piekbelasters aan.

Hoe zit het ook al weer met de stikstofcrisis? Via de onderstaande link leggen we het je uit in 4, 7, 12 of 15 minuten:

In mei dit jaar keurde de Europese Commissie de plannen van het kabinet goed om grote uitstoters van stikstof in de veehouderij aan te pakken. Dat betekende ook dat het mogelijk werd om 'piekbelasters' uit te kopen, zodat de uitstoot op de korte termijn een stuk omlaag kan.

Brussel noemde de regelingen "noodzakelijk en gepast" en in lijn met de doelen uit de Europese Green Deal. Dat Brussel groen licht gaf was belangrijk voor het Nederlandse stikstofbeleid. Als een groot deel van de piekbelasters stopt kan de natuur zich herstellen en komt het halen van de stikstofdoelen een stuk dichterbij.

De uitkoopregeling sluit in april volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl