Inflatie naar nieuwe hoogte: 13,6 procent in augustus
De inflatie in Nederland is in augustus verder gestegen naar 13,6 procent. Niet eerder was de inflatie dit jaar zo hoog. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van de Europese rekenmethode.
Een inflatie van 13,6 procent betekent dat de prijzen in augustus gemiddeld 13,6 procent hoger lagen dan een jaar geleden. Voor verreweg het grootste deel wordt de prijsstijging veroorzaakt door hogere energieprijzen. In augustus liep de prijs van gas verder op en dat werkt door in de energierekening van huishoudens.
Al meer dan een jaar is de inflatie in Nederland hoog. In augustus vorig jaar kwam de inflatie voor het eerst in lange tijd boven de 2 procent uit. De hoogste inflatie werd eerder in maart gemeten toen de inflatie 11,7 procent was.
De hoogste inflatie ooit gemeten in Nederland was 11,1 procent, in januari 1975. Dat cijfer is volgens de Nederlandse rekenmethode berekend. Volgende week maakt het CBS het cijfer over afgelopen maand volgens die rekenmethode bekend en dan is dus te zien of de inflatie dat record voorbij gaat.
Ook in de eurozone stijgt de inflatie, maar minder hard dan in Nederland. De inflatie in de eurozone komt in augustus uit op 9,1 procent, een maand eerder was dat 8,9 procent. Nederland heeft na Estland, Letland en Litouwen de hoogste inflatie van alle eurolanden.
Dat de Nederlandse inflatie aanzienlijk hoger is dan veel andere Europese landen komt mogelijk door het relatief hoge gebruik van gas in Nederland. Energieaanbieders rekenen daarnaast relatief snel prijsveranderingen door in de prijs van nieuwe contracten. Die prijzen gebruikt het CBS voor het berekenen van de inflatie. Andere landen berekenen dat niet altijd op dezelfde manier, zegt het statistiekbureau.
Het Centraal Planbureau verwacht dat de inflatie voorlopig hoog blijft. Voor dit jaar wordt een inflatie van 9,9 procent verwacht, en voor volgend jaar 4,3 procent. De economen van het planbureau waarschuwen dat de armoede daardoor toe gaat nemen.
Het kabinet werkt aan een plan om met meer compensatie te komen voor huishoudens die vanwege de hoge energieprijzen in problemen komen. Daarover is afgelopen nacht een akkoord gesloten.
De Europese en Nederlandse rekenmethode
Dit inflatiepercentage is berekend volgens de Europese prijsindex (HICP). De HICP is ontwikkeld om de inflatiecijfers van de lidstaten van de Europese Unie met elkaar te vergelijken. Het belangrijkste verschil tussen de nationale Consumentenprijsindex (CPI) en de HICP (Geharmoniseerde Index Consumentenprijzen) is de samenstelling van het pakket goederen en diensten waarop beide indexen gebaseerd zijn. In de CPI wordt bijvoorbeeld ook de prijs voor het wonen in een eigen woning meegenomen door een toegerekende huursom. Die berekening wordt volgende week gepubliceerd.