Klaas Knot wil dat ECB in juli rente verhoogt
De Europese Centrale Bank moet de rente in juli met een kwart procentpunt verhogen om de inflatie te bestrijden. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in het tv-programma College Tour. De rente zou dan van min 0,5 naar min 0,25 procent gaan.
"Mijn voorkeur, op basis van de huidige kennis, zou zijn om de rente met een kwart procentpunt te verhogen", zei Knot, die ook bestuurslid is bij de ECB. Volgens hem zijn de ontwikkelingen rond de inflatie buitengewoon zorgelijk en is het hoog tijd voor maatregelen. Als de inflatie de komende weken nog verder stijgt, zijn grotere rentestappen niet uitgesloten, zegt hij.
In het programma van KRO-NCRV, dat komende zondag wordt uitgezonden, reageert president van de ECB Christine Lagarde op de uitspraken van Knot. "Klaas Knot en ik zitten op dezelfde lijn", zegt Lagarde. "Het is ons doel om de inflatie terug te brengen naar 2 procent op de middellange termijn. We zullen daar alle middelen voor inzetten en we hebben dat proces ook al in gang gezet."
Onder de nul
De laatste keer dat de ECB de rente verhoogde was in juli 2011. Daarna ging de rente in stapjes alleen maar omlaag, tot onder de nul procent.
In april liet de ECB de rentetarieven nog ongewijzigd, ondanks de flink opgelopen inflatie in de eurozone. De rente verhogen is traditioneel voor centrale banken het belangrijkste wapen om oplopende inflatie te bestrijden. Lagarde hintte toen wel op een eerste rentestap in de zomer. De volgende rentevergaderingen van de ECB zijn op 9 juni en 21 juli.
Oorlog in Oekraïne
De Europese Centrale Bank in Frankfurt zei dit voorjaar ook fors minder staatsleningen en andere obligaties op te gaan kopen, in een poging de hoge inflatie te beteugelen. Vanaf juli beëindigt de ECB het opkoopprogramma mogelijk helemaal, afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie. Critici vinden al langer dat de ECB daarmee moet stoppen, omdat de inflatie er juist verder door wordt aangewakkerd.
Knot liet in College Tour verder weten zich nog geen zorgen te maken over een grote recessie. Hij waarschuwt wel dat de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de opleving van de coronapandemie "zeker een negatieve impact hebben". "We zullen dit goed moeten monitoren", aldus de president van De Nederlandsche Bank.