Demonstranten tijdens het Amsterdamse Woonprotest in september
NOS Nieuws

'200.000 mensen verdienen te veel voor sociale huur, te weinig voor koop'

Steeds meer Nederlanders vallen tussen wal en schip op de huizenmarkt. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor de alternatieven: een huurwoning in de vrije sector of een koopwoning. Dat concludeert vastgoedadvieskantoor Colliers.

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning ligt op 40.024 euro bruto per jaar. Huishoudens die net meer verdienen, kunnen een hypotheek krijgen van ruim 185.000 euro. Dat is in 188 Nederlandse gemeenten niet genoeg om een starterswoning van 80 vierkante meter te kopen.

Naar schatting 200.000 Nederlanders vallen zo in een gat tussen sociale huur en koop, zeggen de onderzoekers. Zij zijn genoodzaakt om een woning te zoeken in de vrije huursector. "In de grotere steden zijn ook die huurwoningen voor deze groep te duur", zegt Colliers-onderzoeker Frank Verwoerd. Bovendien zijn op veel plekken simpelweg niet genoeg vrije sectorwoningen beschikbaar, aldus het onderzoek.

Olievlek

In 2015 kwamen in maar dertien gemeenten huishoudens knel te zitten op de woningmarkt. Dat waren toen vooral gemeenten rondom Amsterdam.

Inmiddels heeft het probleem zich als een olievlek verspreid door met name Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.

Volgens Colliers is het steeds grotere gat een gevolg van politieke keuzes in Nederland. "De woningmarkthervormingen van minister Blok liggen aan de basis van de huidige kloof tussen sociale huur en woningbezit", schrijven de onderzoekers. "Vanaf 2014 mochten corporaties hun sociale huurhuizen alleen nog toewijzen aan lagere inkomens." Bovendien maakte het kabinet het kopen van een woning minder aantrekkelijk door onder andere de leencapaciteit voor huishoudens te beperken, aldus de onderzoekers.

De vrije huursector was nog relatief klein in Nederland toen deze maatregelen werden ingevoerd. Sindsdien is die maar mondjesmaat gegroeid. Daardoor zijn dit soort huizen op sommige plekken niet beschikbaar of erg duur.

Het gevolg: een deel van de 200.000 Nederlanders die tussen wal en schip vallen blijven noodgedwongen langer thuis of in een studentenhuis wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl