EU en VK missen eigen deadline, gesprekken gaan door
De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord hebben niet tot een doorbraak geleid. De onderhandelingen daarover zijn nog niet voorbij en het is duidelijk dat er vandaag geen doorbraak meer komt.
Eerder hadden Brussel en vooral Londen zichzelf het ultimatum gesteld vandaag tot een akkoord te komen. De haast is geboden, omdat op 31 december de brexit-overgangsperiode eindigt, waarbij de Britten nog wel de EU-regels volgen. Voor die tijd moet een mogelijk akkoord nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en het Britse Lagerhuis.
Zowel de Britse premier Johnson als voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft onderhandelaars een akkoord gegeven om door te onderhandelen. Ze hebben daarbij geen nieuwe deadline gesteld. Op dit moment is het belangrijk om "een extra mijl" te overbruggen, zeiden Johnson en Von der Leyen in een gezamenlijke verklaring.
Ambassadeurs en Europees Parlement bijgepraat
De hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, Michel Barnier, zal morgen de stand van zaken van de onderhandelingen delen met de Europese ambassadeurs in Brussel. Zij zullen dat op hun beurt weer terugkoppelen naar de regeringsleiders. "Dat is een normale procedure", zegt EU-correspondent Bert van Slooten. "Ondertussen gaan de onderhandelingen gewoon verder."
Ook een delegatie van het Europees Parlement zal worden bijgepraat. Het gaat om onder meer PvdA-Europarlementariër Kati Piri, die als brexitrapporteur namens het parlement is aangesteld.
Zij was eerder vandaag sceptisch over de voortgang van de gesprekken:
Komende week was voor de Brusselse parlementariërs eigenlijk de laatste week om een akkoord te bespreken. Er is nog een mogelijkheid om een extra vergadering te organiseren net voor 31 december, zodat een deal nog net op tijd goedgekeurd kan worden, maar het is ook mogelijk dat het parlement pas (met terugwerkende kracht) in januari met de handelsovereenkomst kan instemmen.
Voorbereiden op no-deal
Premier Johnson zei eerder vandaag dat de standpunten van de EU en het VK "nog steeds erg ver uit elkaar liggen over belangrijke zaken". Hij herhaalde zijn oproep aan de Britten om voorbereid te zijn op een no-deal-brexit.
Het belangrijkste knelpunt in de gesprekken is hoe nauw het VK zich in de toekomst aan de economische regels van de EU moet houden. De Britten willen toegang houden tot de Europese interne markt, maar tegelijkertijd een mate van soevereiniteit verwerven. De EU staat op het standpunt dat de voordelen van toegang met zich meebrengen dat landen zich aan Europese regels houden.
Ook de visserijrechten zijn nog steeds punt van onenigheid. De Britten willen de viswateren rond het Verenigd Koninkrijk afsluiten voor Europese vissers, die daar juist een heel groot deel van hun vangst uit het water halen.