Burn-outs, concentratieproblemen en angstaanvallen: steeds meer studenten hebben psychische problemen en komen op de overvolle wachtlijst van de psychologen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een rondgang langs studentenhuisartsen.
Ook de studentenorganisaties herkennen dit probleem. "Wij zien ook dat studenten met bosjes uitvallen", zegt Carline van Breugel van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). "We merken het bijvoorbeeld bij de studentenlijn, waar studenten naartoe bellen met problemen. En we horen het van onze bonden en de medezeggenschapsraden."
Studentenpsychologen lieten in 2016 ook al weten dat een groeiend aantal studenten bij hen aan de bel trekt en de wachtlijsten langer werden. De probleemgevallen zijn volgens de psychologen steeds complexer.
Landelijk onderzoek naar de psychische problemen onder studenten is er niet, maar enkele onderwijsinstellingen nemen wel enquêtes af onder hun studenten. Zo concludeerde de Hogeschool Windesheim vorig jaar dat een op de vier studenten burn-outklachten heeft. Veel studenten gaven aan dat hierbij prestatiedruk een grote rol speelde, in hun studie en in hun sociale leven.
Jip is een van die studenten die langzaam begon te lijden onder een enorme prestatiedruk. Eerder vertelde ze NOS op 3 hoe ze een burn-out kreeg. Inmiddels gaat het beter met haar. In de video hieronder vertelt ze over de moeilijke periode die ze inmiddels achter zich heeft gelaten:
Studentenorganisaties vinden dat de eisen die aan studenten gesteld worden te hoog zijn geworden. Daar speelt volgens hen het afschaffen van de basisbeurs een grote rol.
"Studenten hebben een bijbaan om zich niet te veel in de schulden te werken", zegt Carline van de LSVb. "Intussen is de druk om de studie binnen vier jaar af te maken hoog, want anders loopt de schuld te veel op. En dan is er ook nog veel druk vanuit de maatschappij om naast je studie andere dingen te doen."
"De arbeidsmarkt is echt anders dan vroeger", zegt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). "Voor een rijkstrainee vragen ze soms om internationale ervaring, bestuurservaring en een eerdere stage. Elke student weet dat je naast je studie heel veel moet hebben gedaan om bepaalde banen te krijgen. En dus word je als schapen in een kudde gedreven om aan al die eisen te voldoen."
In april lanceerden studentenorganisaties, studentenpsychologen en decanen al een actieplan om het studentenwelzijn te verbeteren. Ook daar wordt gevraagd om meer studentenpsychologen. Het plan ligt op dit moment bij de medezeggenschapsraden en universiteitsraden van de universiteiten. Hoeveel meer studentenpsychologen er tot nu toe aan zijn genomen, is niet duidelijk.
De Vereniging van Universiteiten wil kijken hoe ze beter voorlichting kunnen geven. "Een burn-out bouwt zich langzaam op en daarom is het van belang om klachten in een vroeger stadium te signaleren en op tijd hulp te zoeken", laat een woordvoerder weten. "Universiteiten zijn geen zorginstelling, maar kunnen daar wel bij helpen."
Als het aan de studentenorganisaties ligt, komt er een landelijk onderzoek naar psychische problemen bij studenten. Doordat er een taboe ligt op psychische problemen, is het volgens hen nog belangrijk om te weten hoe groot de groep is en wat de oorzaken precies zijn.
"Het is niet stoer om te zeggen dat je iets niet haalt, terwijl anderen het wel halen. Daarom weten we nog steeds niet hoe groot het probleem is", zegt Van den Brink van het ISO. "Dat moet eerst naar boven gehaald worden."