NOS NieuwsAangepast

Millennials: generatie die niet weet wat hard werken is?

Studenten hebben steeds vaker psychische klachten, zoals een burn-out. Een gezamenlijk actieplan moet het welzijn van de studenten verbeteren. Een heel goed idee, zegt studente Jip, die zelf een burn-out heeft gehad. "Veel oudere generaties hebben het idee dat wij studenten niet weten wat werken is. Dat we sneeuwvlokken zijn."

Daardoor wordt deze problematiek niet serieus genomen, zegt Jip. "Terwijl er tegenwoordig zo'n grote druk op studenten ligt om hun studie te halen en van alles naast hun studie te doen. Dat zorgt voor burn-outklachten. Misschien is het een nieuw fenomeen, maar dat wil niet zeggen dat het minder urgent is."

Jip vertelt in de video hieronder over de moeilijke periode, die ze inmiddels achter zich heeft gelaten:

'Erg blij dat burn-out bij studenten nu erkend wordt'

Uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSVb) blijkt dat een op de drie studenten (34,6 procent) een verhoogde kans op een burn-out heeft. Voor de werkende, gezonde bevolking is dit 14,6 procent.

"Na mijn interview met NOS op 3 las ik de reacties, van vooral ouderen, op het internet. Er werden dingen gezegd als: stel je niet aan, je weet niet wat werken is. Wacht maar totdat je een echte baan hebt, dan weet je pas echt wat stress is", gaat Jip verder. "Daarin is heel veel onbegrip te zien."

De student van nu is heel druk en staat ook onder druk.

Jip

Dat komt vooral door het verkeerde beeld dat de oudere generatie van de jongere generatie heeft, zegt ze. "Ik kan me voorstellen dat je zo denkt als je verwacht dat studenten de hele dag in bed liggen. Maar dat is niet waar, de student van nu is heel druk en staat ook onder druk."

Het maakt haar boos. "Ja, dat dit probleem niet serieus wordt genomen." Daarom is ze zo blij met het actieplan. "Nu wordt er eindelijk eens serieus gekeken naar deze klachten. Er zijn veel meer jongeren die hetzelfde voelen als ik."

'De verwende millennial'

Jolien Dopmeijer, initiatiefnemer van het actieplan en verbonden aan Hogeschool Windesheim, herkent het verhaal van Jip. "Er lijkt momenteel een maatschappelijk probleem te zijn waarin er gedacht wordt dat jongeren de millennials zijn die alleen maar gepamperd worden - de generatie die niet weet wat hard werken is", legt Dopmeijer uit.

Terwijl dat niet zo is en de situatie is veranderd, gaat ze verder. "De student heeft heel veel keuzes en vindt dat moeilijk. Omdat studenten allemaal goede keuzes willen maken, zorgt dat voor keuzestress."

Ook ervaren de studenten de laatste tijd meer druk door bepaalde keuzes van de overheid, zegt Dopmeijer. "Het is een combinatie van bijvoorbeeld de financiële druk van het leenstelsel en de druk van sociale media om een perfect leven te hebben die ervoor zorgt dat de student te veel druk ervaart. Ze schamen zich daarnaast om hulp te vragen."

Dat is zonde, vindt Dopmeijer. "Tegen hen zou ik zeggen: je bent niet de enige. Je bent écht niet de enige."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl