Premier Schoof gaat morgen naar Brussel om daar de lange wensenlijst van het kabinet te bespreken. Asiel zal het belangrijkste thema zijn, maar ook op de onderwerpen landbouw en financiën hoopt het kabinet veel te halen. 'Met de vuist op tafel slaan', zoals BBB-leider Caroline van der Plas tijdens de verkiezingscampagne voorstelde, is niet de voorkeurstactiek van de nieuwe ministers.
Binnen het kabinet is een speciale overlegclub opgericht waarin wordt besproken wat de beste tactiek is om in Brussel zaken geregeld te krijgen: de Stuurgroep Tactiek en Timing Europese Inzet Hoofdlijnenakkoord. De belangrijkste thema's zijn migratie, landbouw en financiën. Het ministerie van Buitenlandse Zaken coördineert de groep. "We kijken wat tijdpaden zijn in Brussel en hoe we elkaar kunnen versterken", zegt Buitenlandminister Caspar Veldkamp tegen Nieuwsuur.
'Opt-out' migratiebeleid
De werkgroep was bijvoorbeeld betrokken bij het opstellen van de brief die Faber vorige maand naar Brussel stuurde om te vragen om een zogenoemde 'opt-out', een uitzonderingspositie, op het Europese migratiebeleid. In documenten van het ministerie van Asiel staat dat de groep met de volgende aanpak kwam: de brief moet een "politiek signaal" afgeven, het "Europees Asiel- en Migratiepact is essentieel, zolang Nederland geen opt-out heeft" en de aankondiging moest "een zachte landing" zijn.
Fabers collega's in Europa zijn niet enthousiast over het plan, bleek donderdag toen zij voor het eerst de raad van de Europese Asielministers bijwoonde. Andere landen willen juist meer samenwerken. Wel zijn de meeste landen het erover eens dat er een strenger migratiebeleid moet komen. Dat kan Faber dus helpen om toestemming te krijgen voor andere plannen.
Landbouw
Op het thema landbouw zal het kabinet het lastiger krijgen in Brussel. Nederland heeft in het verleden namelijk al uitzonderingen gekregen op Europese regels en de Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat dat afgelopen is.
Jean Rummenie, staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, was eind september voor het eerst in Brussel om met zijn Europese collega's te praten. Dingen voor elkaar krijgen doe je "in algemene zin niet door er met de vuist in te gaan", zei de staatssecretaris toen. Door op andere thema's juist naar landen toe te bewegen, hoopt hij zijn onderhandelingspositie te versterken: "Ik heb Nederland op twee dossiers een iets ander standpunt laten innemen, namelijk op bosmonitoring en het ansjovisdossier."
Financiën
Ook Minister van Financiën Eelco Heinen heeft een stevige opdracht meegekregen van het kabinet. Van de 10 miljard euro die Nederland nu jaarlijks afdraagt aan de EU, moet 1,6 miljard af. De EU wil juist meer geld van de lidstaten. "Nederland staat natuurlijk bekend als een zuinig land", zegt Heinen. "In die traditie opereer ik ook."
De minister zegt dat hij "constructief in de discussie zit" met zijn Europese collega's. "Het is belangrijk dat we er in Europa ook uit komen. Ik hecht zeer aan Europese samenwerking."