Onderzoek bij bloedbank Sanquin

'30 procent Nederlanders heeft antistoffen, maar 40- tot 60-jarigen risicogroep'

Door besmetting en vaccinatie is het aandeel Nederlanders dat antistoffen heeft tegen corona afgelopen maand gestegen van 20 naar zo'n 30 procent. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin, die wekelijks van zo'n 2000 donoren onderzoekt of ze antistoffen in het bloed hebben.

"Het is de grootste en snelste stijging van donors met corona-antistoffen sinds het begin van de epidemie", zegt Sanquin-onderzoeker Hans Zaaijer. Zijn onderzoek is niet representatief voor de hele bevolking, maar geeft wel een goed beeld. Bij het laatste antistoffen-onderzoek van het RIVM kwamen de resultaten overeen met die van Sanquin.

Middengroep blijft achter

Onder jongeren neemt het aandeel met antistoffen vooral toe door grote uitbraken, onder ouderen doordat zij momenteel gevaccineerd worden, zegt Zaaijer. Hij maakt zich zorgen over de groep veertig- tot zestigjarigen.

"De middelste categorie blijft achter. De immuniteit ligt bij hen onder of maar net boven 25 procent. En dat terwijl de maatschappij langzaam open gaat bij een zeer hoge infectiegraad, en deze leeftijdsgroep wel ernstig ziek kan worden."

Zaaijer denk dat van deze groep relatief veel mensen de komende tijd in het ziekenhuis zullen belanden. "Je ziet nu al dat het aandeel vijftigers dat in ziekenhuis ligt, aan het stijgen is."

Oudere patiënten geven zelf vaak aan niet meer naar de IC te willen. Dat is bij een jongere patiënt niet.

Jan Willem Uffen, internist acute geneeskunde

In de ziekenhuizen zijn de coronapatiënten jonger dan in de eerste golf, ziet ook Jan Willem Uffen, internist acute geneeskunde in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "In de eerste golf zagen we met name tachtigplussers, nu zien we vooral veel patiënten onder de zeventig. Het begint al bij dertigers. Ze zijn ziek, behoorlijk ziek. En het zijn verrassend genoeg ook mensen die helemaal geen onderliggende ziektes hebben."

Dat relatief weinig veertigers tot zestigers antistoffen hebben, baart hem zorgen. "Het betekent dat als we gaan versoepelen, zij een hoger risico vormen om in het ziekenhuis te belanden."

En hoe jonger de patiënten, hoe hoger de druk op de intensive care-afdelingen, zegt Uffen. "De oudere patiënten geven zelf vaak aan niet meer naar de IC te willen. Dat is bij een jongere patiënt niet. Daar zet je alles op alles om de patiënt nog beter te maken."

"In de eerste golf zagen we op de verpleegafdeling veel mensen die daar overleden. Nu gebeurt dat niet. Mensen die op de verpleegafdeling liggen zijn wel echt ziek, maar gaan uiteindelijk allemaal nog naar een intensive care toe. Zoveel IC-bedden hebben we niet, het is niet eindeloos."

Groepsimmuniteit

Dat het percentage mensen met antistoffen flink stijgt, zegt dus niet alles over de druk op ziekenhuizen de komende tijd. En ook niet over het bereiken van groepsimmuniteit, benadrukt Zaaijer. "Een groot deel van de gevaccineerden zit in verpleeghuizen. Met groepsimmuniteit wil je vooral de circulatie van het virus tegengaan. Daar draagt deze groep nauwelijks aan bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl