Argwaan op Lampedusa lijkt bevestigd: weinig landen steunen migratie-akkoord

Alleen Luxemburg, Ierland en Portugal steunen het migratie-akkoord dat Frankrijk, Duitsland, Italië en Malta onlangs sloten. Het doel van dit 'Malta-akkoord' is het helpen van Italië en Malta bij het beteugelen van de migratiecrisis.

Nederland steunt het akkoord niet. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol zegt weinig te zien in het plan. "Het biedt te weinig perspectief voor een oplossing waar we ons allemaal bij aan kunnen sluiten." Broekers-Knol ziet meer in grensprocedures: al vóór migranten de EU binnenkomen moet in grote centra bepaald worden of een aanvraag terecht is. Vervolgens moeten de 'terechte' migranten verdeeld worden over de EU-landen.

"Er moet een veel beter gemeenschappelijk Europees asielstelsel komen, niet alleen een tijdelijke oplossing voor de Middellandse Zee-route", zegt de staatssecretaris.

Italië dicht voor schepen

Malta en de Italiaanse eilanden hebben te maken met grote aantallen migranten die via Libië of Tunesië en de Middellandse Zee naar Europa proberen te komen. Italië weigerde eerder dit jaar migrantenschepen toe te laten tot havens. Het land eiste dat migranten over de rest van Europa verdeeld worden.

Een oplossing leek vorige maand in zicht. Frankrijk, Duitsland, Italië en Malta spraken af dat migranten die in een van de laatste twee landen aankomen, uiterlijk na vier weken worden verdeeld over de EU-landen. "Ik ben ervan overtuigd dat deze overeenkomt een eerste stap is richting een daadwerkelijk Europese, gezamenlijke aanpak", zei Luciana Lamorgese, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken toen.

Argwaan

Maar op de Italiaanse eilanden Lampedusa en Sicilië zijn bewoners niet overtuigd dat het akkoord zal werken. In het verleden hebben ze weinig hulp gezien uit Europa. Eerst zien, dan geloven, is de teneur. "Hoeveel nemen ze er dan?", vraagt een visser zich af. "Nemen ze echt de helft, terwijl ze aan de grens met Duitsland en Frankrijk worden teruggestuurd?"

"Volgens mij is dat hele akkoord nep", zegt Davide Masia, de locoburgemeester van Lampedusa. "Het is een akkoord dat het probleem niet kan oplossen. Waarom nemen Duitsland en Frankrijk niet ook de helft van de Tunesiërs?"

Masia doelt op de kleine bootjes die nu elke week uit Tunesië aankomen. Het zijn migranten die zelfstandig naar Italië zijn gevaren en daardoor niet onder het akkoord vallen.

Urgentie ontbreekt

Nu maar weinig landen het akkoord steunen, is de vraag hoeveel er überhaupt van de plannen terechtkomt. "Er is geprobeerd gemeenschappelijke grond te vinden tussen de lidstaten, maar die is er nauwelijks", zegt EU-correspondent Sander van Hoorn. "Ook ontbrak de urgentie aangezien het herfst wordt en de migrantenstromen veel minder groot zijn."

Weinig animo voor Malta-verklaring

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl