Een installateur voert onderhoud uit bij een CV-ketel
Aangepast

Rotterdam loopt voorop met alternatief voor de cv-ketel

De traditionele cv-ketel moet uit huis verdwijnen. Energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche willen dat huizenbezitters vanaf 2021 hun cv alleen nog kunnen vervangen door een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarming.

Maar als er straks geen aardgas meer wordt gebruikt voor het verwarmen van je huis, wat is dan het beste alternatief? En wat is de goedkoopste oplossing? Rotterdam brengt de opties voor de stad alvast in kaart.

Rotterdam loopt voorop met alternatief voor de cv-ketel

Parijs

"Sommige mensen doen er heel moeilijk over, maar hier in onze Rotterdamse woningen kun je zien dat het eigenlijk wel meevalt", zegt Pim Dumans van woningcorporatie Woonstad Rotterdam, die denkt dat zijn stad snel kan omschakelen naar nieuwe energie.

Op dit moment heeft 95 procent van de Nederlandse huizen nog een traditionele cv-ketel. Als Nederland de klimaatdoelen van Parijs wil halen, moeten ieder jaar 230.000 woningen van het aardgas worden gehaald.

Volgens het Rotterdamse onderzoek liggen twee opties het meest voor de hand: restwarmte via stadsverwarming of verwarmen met behulp van elektriciteit.

Wethouder Adriaan Visser zegt dat de uitkomsten nog niet vaststaan. "De kaart zal naar verwachting nog regelmatig aangepast worden door nieuwe technologische kennis en inzichten. Op dit moment zien we door onze gunstige ligging ten opzichte van de haven grote kansen voor restwarmte in Rotterdam."

Dat is warmte die normaal verloren zou gaan, maar ook gebruikt kan worden om huizen en gebouwen te verwarmen. "We hebben al een deel van de stad op restwarmte van de industrie aangesloten. Maar er kan nog veel meer en het kan heel snel", zegt Visser.

"Dan zal er wel geld uit Den Haag bij moeten. Dat hoeft geen subsidie te zijn, het kan ook in de vorm van fondsen. Maar het is onvermijdelijk dat lokale overheden alleen een snelle energietransitie kunnen doorvoeren als Den Haag betaalt", aldus de wethouder.

Snel van het gas af

Ook Dumans is enthousiast over het alternatief in Rotterdam. "De restwarmte komt vanuit de industrie de woningen binnen en wordt via een warmtewisselaar in de keuken omgezet in verwarming."

Wel moeten de Rotterdamse huizen worden geïsoleerd en moeten bewoners bewust omgaan met de energie. "Maar dan kunnen we ook snel van het gas af hier in Rotterdam", aldus Dumans.

Andere ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld biogas of waterstof, zijn in Rotterdam niet bekeken, omdat deze volgens de gemeente minder geschikt lijken voor woningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl