De actie #metoo groeit met de dag. Steeds meer vrouwen, en ook mannen, komen naar buiten met hun verhaal over seksueel misbruik of seksuele intimidatie. Van ongewenste schunnige opmerkingen tot verkrachting.
Vaak speelt de machtsverhouding tussen dader en slachtoffer een grote rol. Vooral op de werkplek is dat goed te merken. Zo is het voor slachtoffers moeilijk om erover te praten of een melding te maken als de dader invloed heeft op de carrièrekansen.
Dat is ook de ervaring van Mylene de Gouberville. Ze kan veel ongewenste incidenten opnoemen. "Ook op het werk, vaak door de mannen met macht. En altijd dat gevoel dat het misschien wel mijn eigen schuld was."
Op haar 25ste had ze een manager die de gewoonte had haar billen stevig vast te grijpen. "Niet één keer, maar meerdere keren per dag. Ik vond het ongemakkelijk maar ik zei er niks van. Ik wilde niet zeuren, het was ook een aardige man."
Sinds #metoo besef ik dat het te maken heeft met machtsongelijkheid.
Toen een collega in een gelijkwaardige positie hetzelfde deed, reageerde ze heel anders. "Hij greep mijn billen vast toen ik bij het kopieerapparaat stond. Hem heb ik een klap verkocht. Dat was natuurlijk niet netjes en dat heb ik toen ook opgebiecht. Toen heeft mijn manager er een zaak van gemaakt bij personeelszaken."
Later zag ze in hoe gek dat was. "Van die manager zei ik niks, terwijl hij precies hetzelfde deed en veel vaker. Sinds #metoo besef ik dat het te maken heeft met machtsongelijkheid. Ik wilde de relatie met mijn manager goed houden, omdat hij mij moest beoordelen."
Ook Tineke Franssen werd lastiggevallen door haar baas. "Ik was zijn secretaresse. Het begon met seksueel getinte opmerkingen, later greep hij met zijn hand in mijn kruis. Toen ik zoveel mogelijk afstand van hem nam, werd ik op staande voet ontslagen."
Tineke liet het er niet bij zitten. "Ik heb aangifte gedaan en ben met behulp van een advocaat van de vakbond een civiele procedure begonnen." Ze kreeg een schadevergoeding van 25.000 euro, maar wel op voorwaarde dat ze de aangifte introk.
"Dat vond ik best wel moeilijk. Want hij heeft dingen gedaan die absoluut niet acceptabel waren. Maar ook omdat hij al eerder een slachtoffer had gemaakt." Uiteindelijk stemde ze toe, omdat haar melding wel bleef staan.
De schadevergoeding was wel enigszins bevredigend. "Ik heb hem gepakt waar hij het meest gevoelig was, in zijn portemonnee." Maar het wist de nare ervaringen niet uit. "Het was afschuwelijk. Ik ging niet meer met plezier naar m'n werk en was altijd op mijn hoede."
De vuile was komt nu eindelijk naar buiten. En dat is goed.
Door alle ophef rond de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein durft Tineke nu met haar verhaal naar buiten te komen. Ze hoopt dat alle verhalen die nu in de publiciteit komen mannen aan het denken zetten.
"Ik hoop dat ze zich eens goed achter hun oren krabben en bedenken wat hun gedrag met vrouwen doet. En ik hoop dat alle vrouwen dit niet langer pikken." Ze vindt niet dat de discussie doorslaat. "De vuile was komt nu eindelijk naar buiten. En dat is goed."
Meer bewustzijn
Mylene hoopt dat de discussie tot meer bewustzijn leidt. "Seksuele intimidatie hoort gewoon niet op de werkvloer. #Metoo maakt geen onderscheid tussen seksueel geweld en machtsmisbruik, bij mij gaat het om dat laatste."
Ze benadrukt dat iedereen verantwoordelijk is voor het creëren van dat bewustzijn. "Ik zou graag willen dat mijn 10-jarige dochter in een wereld opgroeit waarin dit bespreekbaar is, op een normale manier."