Het hoofdkantoor aan de Zuidas van verfreus AkzoNobel, het doelwit van PPG en activistische aandeelhouders.
Aangepast

Kamermeerderheid wil maatregelen bij vijandige overnames

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Irene de Kruif

    redacteur

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een wettelijke regeling die Nederlandse bedrijven beter beschermt tegen vijandige overnames. Dat blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur.

De partijen willen bijvoorbeeld kijken naar een wettelijk verankerde bedenktijd bij ongewenste overnames.

Prooi

Nu internationale bedrijven op overnamepad in Nederland gaan, willen Nederlandse multinationals meer bescherming. Unilever, PostNL en AkzoNobel kwamen onlangs in het vizier van buitenlandse jagers.

Bij AkzoNobel werden vanavond op een drukbezochte aandeelhoudersvergadering vragen gesteld door voor- en tegenstanders van een overnamebod.

Nederlandse bedrijven hebben vaak zelf een beschermingsconstructie, maar die zijn volgens oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend niet voldoende.

"Uiteindelijk bepaalt die grote zak met geld of het bedrijf gekocht wordt. Dat kun je niet tegenhouden." Topmannen en werkgeverslobby VNO-NCW gaven eerder al aan extra maatregelen te willen.

De politiek lijkt nu ook oren te hebben naar extra maatregelen. PVV, D66, CDA, SP en PvdA laten weten te willen kijken naar extra bescherming. Een wettelijke bedenktijd is daarbij de meest waarschijnlijke en best haalbare optie.

"We denken dat de overheid moet zorgen voor een bedenktijd na een vijandig overnamebod. Zodat er tijd is waarin een bedrijf de kans krijgt om eigen aandeelhouders te overtuigen dat het toch niet zo n goed idee is. Nu kan zo'n overname in no time rond zijn", zegt Jan Paternotte van D66.

We willen daarom onder meer een stem voor werknemers bij een potentiële overname.

Maarten Hijink, SP

Maarten Hijink van de SP wil nog iets verder gaan. "Belangrijke bedrijven van ons land moeten beschermd worden. We willen daarom ook een stem voor werknemers bij een potentiële overname. Dat zou wettelijk verankerd moeten worden."

Een andere optie is dat de overheid zelf een stem zou krijgen bij belangrijke overnames. "In ASML heeft de overheid bijvoorbeeld veel geld gestopt, dan kun je best zeggen dat je een stem wilt hebben bij een overname", aldus Hijink.

Nederland is echt de gekke Henkie van Europa.

Willem Vermeend

Beleggers zijn tegen de extra overheidsmaatregelen omdat Nederlandse bedrijven zichzelf voldoende kunnen beschermen. "Het is een teken van deze tijd. Ook Nederland heeft een vleugje Trumpisme overgenomen", aldus Rients Abma, die de grote beleggers vertegenwoordigt.

Maar volgens oud-staatssecretaris Vermeend is de wereld veranderd en Nederland achtergebleven. "Het speelveld is veranderd. In die wereld passen overheidsmaatregelen. Andere landen hebben al jaren extra beschermingsconstructies. Nederland is echt de gekke Henkie van Europa."

'In Amerika kun je niet zomaar een bedrijf overnemen'

De Tweede Kamer spreekt binnenkort met topmannen en beleggers over beschermingsconstructies en gaat in debat met minister Kamp van Economische Zaken.

De minister herhaalde vandaag dat hij een voorkeur heeft voor een zelfstandig AkzoNobel, ook nu PPG met een hoger bod is gekomen. Ook hij ziet wel wat in wettelijke maatregelen om Nederlandse bedrijven te beschermen tegen vijandige overnames. Hij wees er in Nieuws en Co wel op dat een wet enige tijd kost en geen directe oplossing is voor de huidige situatie van AkzoNobel.

Kamp zei verder dat het kabinet er nog niet uit is hoe die wet er precies uit moet zien. Het in de wet vastleggen van een bedenktijd is volgens hem wel te verdedigen. Volgens de minister stuiten veel verdergaande maatregelen, zoals een stem voor de werknemers bij een potentiële overname, op juridische problemen.

Nederlandse bedrijven beschermen tegen overnames?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl