PPG wil Akzo goedschiks of kwaadschiks
"We zouden dit bod niet doen, als we er niet alle vertrouwen in zouden hebben dat de overname lukt." Aan het woord is de topman van de Amerikaanse verffabrikant PPG, Michael McGarry. Vanmiddag kwam hij met zijn finale bod op zijn Nederlandse concurrent AkzoNobel. PPG legt 27 miljard euro op tafel om Akzo in handen te krijgen. En dat gaat lukken, zegt McGarry in een exclusief telefonisch interview met de NOS.
Dit bod is niet te weerstaan. Ze moeten het accepteren.
De topman legt uit waarom hij niet meteen 96,75 per aandeel geboden heeft voor AkzoNobel. "Natuurlijk wisten we altijd al dat we meer moesten betalen." Maar eerst wilden ze kijken hoe het bedrijf en de aandeelhouders zouden reageren. "We hebben al hun bezwaren aangepakt en de aandeelhouders zijn heel erg voor. Dit is het laatste, volledige bod dat we doen."
In reactie op het nieuwe bod is het aandeel AkzoNobel vandaag bijna 5 procent gestegen, naar 81,93 euro. Volgens McGarry geeft de stijging aan dat de aandeelhouders helemaal achter de fusie staan. "Dit is zeker hoopgevend."
Hij wijst erop dat het aandeel vorige week nauwelijks reageerde toen AkzoNobel met eigen plannen kwam om het bedrijf winstgevender te maken. "De markt had nul vertrouwen in die plannen." PPG zal de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel morgen "met belangstelling" volgen. Volgens McGarry kan de top van het bedrijf veel kritische vragen verwachten van de eigen aandeelhouders.
Slecht bestuur
McGarry is niet onder de indruk van de kritiek van Nederlandse politici en bestuurders op de overname. Zo merkte oud-Shell topman Jeroen van der Veer op dat vijandige overnames "de donkere zijde zijn van het kapitalisme". "Dit is niet de donkere kant van het kapitalisme," reageert McGarry. "Dit is de consequentie van onderpresteren."
De top van AkzoNobel zou de overname aan zichzelf te wijten hebben. Het bedrijf is jarenlang slecht bestuurd, zegt hij. "Het aandeel AkzoNobel heeft tien jaar lang nauwelijks iets gedaan. Voor investeerders was het dood geld. Nu is alles in beweging."
Ja, we willen Akzo heel graag hebben.
McGarry verwacht niet dat AkzoNobel zijn beschermingsconstructie gaat inzetten en via de prioriteitsaandelen van de Stichting AkzoNobel de overname zal blokkeren. "De stichting heeft veel rechten, maar het zou van zeer slecht bestuur getuigen als ze een bod zouden dwarsbomen dat duidelijk superieur is aan wat Akzo zelf kan bieden."
Vijandig bod
Mocht AkzoNobel nog altijd weigeren om te onderhandelen, dan houdt PPG nadrukkelijk de mogelijkheid open om een vijandig bod te plaatsten. Voor 1 juni moet er duidelijkheid zijn. Dan moet PPG het biedingsverslag bij toezichthouder AFM deponeren.
"We gaan liever niet op de vijandige tour, we werken liever samen, maar we houden alle opties open. De reden dat we vandaag met ons bod komen, is dat we de kans hebben om voor de deadline van 1 juni te onderhandelen."