Veel van de tienduizenden Britten die in Nederland wonen hebben geen idee wat ze moeten doen nu Groot-Brittannië de procedure begint om uit de Europese Unie te stappen.
De Britse premier Theresa May was er afgelopen maandag duidelijk over. "Brexit betekent brexit." Maar wat de gevolgen zijn van die brexit is nog verre van duidelijk.
Die onduidelijkheid leidt bij Britten in Nederland tot onzekerheid. En dus gaan mensen zelf op zoek naar antwoorden. Trouwen, naturaliseren, inburgeren of een verblijfsvergunning aanvragen? Wij spraken vier Britten die zich voorbereiden op een leven zonder EU-lidmaatschap.
Twijfelen
Rachel Morton woont al 18 jaar in Nederland, maar twijfelt of ze een verblijfsvergunning moet aanvragen. "Mijn eerste reactie was om meteen een Nederlands paspoort aan te vragen. Ik wil een EU-burger zijn. Maar dan moet ik mijn Britse paspoort inleveren, dat is een grote stap."
Ook vraagt ze zich af wat het betekent voor haar werk als ze Brits blijft. "Nu mag ik hier werken als EU-burger, zonder visum. Heb ik dat straks wel nodig?"
Nederlandse worden
Abi Daruvalla weet al wel wat ze wil; ze gaat haar Britse paspoort inruilen voor een Nederlandse. "Ik wil uitzoeken wat de beste mogelijkheid is om Nederlander te worden."
Maar ook dat is niet zo eenvoudig. Ze stuitte op veel verschillende informatie van meerdere instanties waarmee ze te maken kreeg. "Het is bijna een voltijdbaan om uit zoeken wat ik moet doen."
Bovendien gelden voor haar kinderen weer andere regels. Zij kunnen naast hun Britse paspoort ook een Nederlands paspoort krijgen.
Trouwen met een Nederlander
Operadirecteur Nicolas Mansfield woont al jaren met zijn man in Eibergen. Na het brexit-referendum vroeg hij onmiddellijk de Nederlandse nationaliteit aan.
"In het begin dacht ik dat ik een keuze moest maken. Maar omdat ik getrouwd ben met een Nederlander en al 28 jaar hier woon, hoef ik mijn Britse nationaliteit niet op te geven."
Verblijfsvergunning aanvragen
De Britse Anne Thompson uit Utrecht heeft het zekere voor het onzekere genomen. Ze heeft een Nederlandse verblijfsvergunning aangevraagd, ook al hebben Britten die in Nederland wonen, werken of studeren dat niet nodig.
Toch vroeg Thompson er eentje aan. "Gewoon voor de zekerheid. Ik wil mijn Britse paspoort niet inleveren, maar ik wil wel vrij door Europa kunnen reizen en vrij zijn om waar dan ook in Europa te werken."
Het is onduidelijk of vrij verkeer van personen blijft gelden voor de Britten. Thompson vindt dat ironisch. "Binnen Europa wonen Britten het vaakst in ander EU-land."