Trouwen met een Nederlander, naturaliseren, inburgeren of een verblijfsvergunning aanvragen? Veel van de ruim veertigduizend Britten die in Nederland wonen, hebben geen idee wat ze moeten doen nu Groot-Brittannië de afscheidingsprocedure begint. "En dat zorgt voor veel frustratie", zegt Colleen Geske van het Expatcenter Amsterdam.
De Britse premier Theresa May maakte deze week op het partijcongres van de Conservatieven bekend dat de Britten voor eind maart 2017 starten met de scheiding van de Europese Unie. "Brexit betekent brexit en we gaan er een succes van maken”, aldus May.
Een kant-en-klaar advies geven is moeilijk want iedere situatie is anders.
Maar wat die brexit betekent en wat de gevolgen zijn, hield de premier in het midden. En dat zorgt voor onrust onder de tienduizenden Britten die in Nederland wonen. "Niemand weet wat er gaat gebeuren, niemand weet wat het voor hem of haar gaat betekenen", schetst Geske.
Deze zomer opende het Expatcenter aan de Amsterdamse Zuidas een speciaal brexit-loket. Britten kunnen hier informatie krijgen over de gevolgen van het vertrek van hun land uit de EU. "Maar het is moeilijk om een kant-en-klaar advies te geven, want iedere situatie is anders en hoe de brexit gaat uitpakken is ook nog niet bekend."
Die onduidelijkheid zorgt bij velen voor onzekerheid. En dus gaan mensen zelf op zoek naar antwoorden. Zo regelde Anne Thompson onlangs een verblijfsvergunning. Ook al hebben Britten die in Nederland wonen, werken of studeren helemaal geen verblijfsvergunning nodig.
Toch vroeg Thompson er eentje aan. "Gewoon voor de zekerheid. Ik wil mijn Britse paspoort niet inleveren, maar ik wil wel vrij door Europa kunnen reizen en vrij zijn om waar dan ook in Europa te werken."
Verschillende regels
Anderen vinden het geen probleem om hun Britse paspoort in te ruilen voor een Nederlands paspoort. Maar ook dat is niet zo eenvoudig, ondervond Abi Daruvalla. Ze stuitte op veel verschillende informatie. "Ik weet nu niet wat ik moet doen om te naturaliseren tot Nederlander."
Volgens de gemeente moet Daruvalla een inburgeringsprocedure volgen, maar de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs zegt dat het staatsexamen NT2 meer dan voldoende is voor een Nederlands paspoort. De site van de IND gaf haar ook geen helderheid.
Bovendien gelden voor haar kinderen weer andere regels. Zij kunnen een beroep doen op een optieprocedure en kunnen zonder problemen naast hun Britse paspoort ook een Nederlands paspoort krijgen.
"Er zijn zoveel verschillende manieren om Nederlander te worden, en zoveel verschillende regels of iemand wel of geen dubbele nationaliteit mag hebben, dat het heel moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien", vindt ook Geske van het Expatcenter Amsterdam.