Terwijl de olie- en gasprijzen zijn ingestort en de wereldleiders vorige maand in Parijs afscheid hebben genomen van fossiele bandstoffen, wil Shell de komende tijd zoveel mogelijk oppompen. Nu het nog kan.
Nieuwsuur spreekt exclusief met de topman van Shell, Ben van Beurden, over de toekomst van het bedrijf. Gaat Shell van koers veranderen na het klimaatverdrag in Parijs?
Zorgen
Van de dertig miljard dollar aan investeringen, steekt Shell een kwart miljard in het zoeken naar duurzame energie-oplossingen. Maar volgens topman Ben van Beurden moet eerst de vraag naar olie en gas afnemen voordat Shell een grote omslag kan maken. "Ik denk niet dat het mogelijk is om in mijn eentje het totale energiesysteem om te vormen."
Van Beurden verwacht de komende tien jaar alle olie- en gasreserves van Shell aan te boren. "Ik pomp alles op wat ik kan oppompen om aan de vraag te kunnen voldoen. Wat uiteindelijk werkt tegen klimaatverandering is minder CO2 uitstoten en de consument stoot CO2 uit."
Steeds meer investeerders maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor Shell. Tijdens de klimaatconferentie in Parijs is afgesproken dat de temperatuur deze eeuw nog maar 2 graden mag stijgen. Dat zou betekenen dat Shell op den duur minder gas en olie mag oppompen.
Lage olieprijs
Ondertussen blijft de olieprijs laag. Een vat ruwe Brent-olie kostte twee weken terug maar 28 dollar, de laagste prijs in 12 jaar tijd. Ook Shell heeft er last van. Afgelopen jaar heeft het bedrijf de helft minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Afgelopen kwartaal moest het bedrijf zelfs bijna een miljard dollar toeleggen op de oliewinning.
Doordat Shell niet alleen zit in de exploratie en productie van olie en gas, de zogeheten 'upstream', maar zich ook bezighoudt met gas en raffinage, wist het toch nog tien miljard dollar winst te maken. Desondanks verlaagt ratingbureau S&P de rating van Shell van AA- naar A+.
"De lage olieprijs die treft ons, dat kunt u zien aan onze resultaten", zegt topman Van Beurden. "Elke tien dollar verlaging in de olieprijs is ongeveer 3,3 miljard aan cash minder."
Wie is Ben van Beurden?
Ben van Beurden (57) is sinds twee jaar de topman van het Brits-Nederlandse olie- en gasbedrijf Shell. Van Beurden werkt in totaal 33 jaar bij Shell, onder andere in Maleisië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Als bestuursvoorzitter is Van Beurden verantwoordelijk voor de grootste overname in olie- en gasland van de afgelopen jaren. Vorige week kreeg hij toestemming van zijn aandeelhouders om de Britse gasproducent BG Group voor zo’n 47 miljard euro over te nemen.
De twee bedrijven samen vormen het grootste concern in vloeibaar gas ter wereld. Door de overname wordt Shell meer een gas- dan een oliebedrijf. Wel zullen er door de overname duizenden banen verdwijnen.