In Parijs hebben alle deelnemers aan de klimaatonderhandelingen ingestemd met de slotverklaring. In het verdrag staan afspraken die de temperatuurstijging "ruim onder de 2 graden" moeten houden. Staatssecretaris Sharon Dijksma schrijft in een verklaring: "12 december is de dag dat we groene historie schrijven".
Maar oud NASA-wetenschapper en toonaangevend klimaatwetenschapper James Hansen noemt het akkoord in The Guardian een 'nep-akkoord'. "Het zijn holle woorden. Er is geen actie, alleen beloften. Zolang fossiele brandstoffen de goedkoopste brandstoffen blijven, zal de wereld ze blijven verbranden", zegt de wetenschapper die een cruciale rol speelde in de bewustwording van klimaatverandering.
In Nieuwsuur is vanavond klimaatwetenschapper Pier Vellinga te gast. Doet het verdrag wat het volgens de wetenschap moet doen, de temperatuursstijging onder de 2 graden houden? Ook staatssecretaris Sharon Dijksma, Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) reageren.
Wijsheid
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak vandaag van een historisch akkoord. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemde de afspraken en evenwichtig. "Hier ligt een historisch akkoord. De wereld wil vrij kunnen ademen en rekent op u allen", zei Fabius, waarmee hij de deelnemende landen aanspoorde in te stemmen met het akkoord.
Volgens Fabius bevat het akkoord richtlijnen waardoor de temperatuur op aarde ten opzichte van de pre-industriële tijd met maximaal 1,5 graad stijgt.
Wetenschappers zijn het erover eens dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de ecosystemen op aarde ernstig verstoort. Een groep wetenschappers onder leiding van Hansen waarschuwde de wereld deze zomer dat de zeespiegel nog veel sneller stijgt dan gedacht. Ze schetsten een rampenscenario waarin de zee deze eeuw met drie meter zal stijgen met alle gevolgen van dien: steden zullen onleefbaar worden, megastormen, chaos en volksverhuizingen.
Bindend
Er zijn in Parijs ook afspraken gemaakt over de uitstoot van broeikasgassen. Het is voor het eerst dat er een juridisch bindend verdrag wordt gesloten waarbij alle landen afspreken dat ze de uitstoot gaan aanpakken.
Maar volgens Hansen heeft het alleen maar effect als er een belasting komt op fossiele brandstoffen die broeikasgas veroorzaken. "Dat is de enige manier om de emissie's snel onder controle te krijgen", zegt Hansen.
In het verdrag staat dat het milieubeleid van alle landen die deelnemen aan de conferentie elke vijf jaar wordt geëvalueerd. Bij alle uitstootnormen is per land rekening gehouden met de omstandigheden en de economische middelen. Rijke landen zeggen gezamenlijk 100 miljard euro toe om armere landen te helpen omgaan met de gevolgen van de opwarming van de aarde. Vooral eilandstaten in de Stille Zuidzee worden bedreigd door de stijging van de zeespiegel.