Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

VN-vredesmacht in Libanon uit zorgen: 'Extreem gevaarlijk' • Minstens 17 doden in Jabalia

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Was 7 oktober te voorkomen geweest? Deze Israëliërs roken al onraad

In de legerbasis en kibboets Nahal Oz zagen militairen en bewoners in de weken voor de aanslagen al verdachte Hamas-activiteit. Ze werden niet gehoord.

Was 7 oktober te voorkomen geweest? Deze Israëliërs roken al onraad

VN-vredesmacht in Libanon bezorgd om "activiteiten" Israëlische leger

De VN-vredesmacht in Libanon (UNIFIL) maakt zich ernstige zorgen om recente activiteiten van het Israëlische leger in de buurt van de VN-vredesmissie. De organisatie noemt het een "extreem gevaarlijke ontwikkeling". "Het is onacceptabel om de veiligheid van VN-vredeshandhavers in gevaar te brengen." Het is onduidelijk op welke activiteiten de vredesmacht precies doelt.

Op X schrijft de organisatie dat het Israëlische leger herhaaldelijk op de hoogte is gesteld van de situatie. "UNIFIL herinnert alle partijen dringend aan hun verplichting om VN-personeel te beschermen."

Al sinds 1978 zijn blauwhelmen van UNIFIL in Zuid-Libanon aanwezig om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Tussen 1979 en 1985 leverde Nederland ook een bijdrage aan de troepenmacht. Tegenwoordig zijn er nog zo'n 10.500 blauwhelmen uit vijftig verschillende landen aanwezig in het gebied.

Afgelopen juni ging correspondent Daisy Mohr mee op patrouille met UNIFIL:

Spanning aan de grens, mee op patrouille in Zuid-Libanon

Ruim honderd buitenlanders aan boord van Nederlandse repatriëringsvluchten

Aan boord van de twee repatriëringsvluchten die Nederland uitvoerde waren ruim 200 Nederlanders en ruim 100 mensen zonder Nederlands paspoort. Dat melden de ministers Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Brekelmans (Defensie) in een brief die dit weekend aan de Kamer is gestuurd.

De vluchten werden vrijdag en zaterdag uitgevoerd voor Nederlanders die vastzaten in Libanon. Door de luchtaanvallen van Israël op Hezbollah-doelen in Libanon zijn er weinig commerciële vluchten van en naar Libanon.

"Nederlanders die na dit weekend een beroep op ons doen, kunnen uiteraard rekenen op de reguliere consulaire crisisbijstand", schrijven de ministers. Zij zeggen dat de vastzittende Nederlanders mogelijk nog op repatriëringsvluchten van andere landen meekunnen. Als er de komende dagen veel vraag is en partnerlanden en commerciële vluchten de Nederlanders niet kunnen vervoeren, overweegt Nederland aanvullende vluchten uit te voeren, melden de ministers.

Minstens 17 doden in Jabalia, onder wie 9 kinderen

In Jabalia, in het noorden van Gaza, zijn minstens 17 mensen om het leven gekomen bij Israëlische luchtaanvallen. Onder de doden zijn 9 kinderen, meldt het Palestijnse agentschap voor burgerbescherming in Gaza.

Eerder op zondag meldde het Israëlische leger Jabalia omsingeld te hebben, omdat Hamas daar bezig zou zijn met hergroeperen.

Inwoners plaatsten afgelopen nacht updates tijdens de bombardementen. Verpleger Saeed Abu Elaish schrijft op Facebook 'Bid voor ons, we ervaren de zwaarste bombardementen sinds het begin van de oorlog."

Niet veel later schrijft hij opnieuw: "Bid voor ons", en vervolgens "Ik heb een ambulance nodig."

Yesilgöz en Halsema botsen over pro-Palestijnse sit-ins op 7 oktober

In tv-programma WNL op Zondag onderstreept VVD-leider Yesilgöz de beschuldigingen van partijgenoten dat de NS antisemitisme faciliteert door morgen pro-Palestijnse demonstraties toe te staan.

Yesilgöz noemt het "smakeloos" en "verschrikkelijk" dat er op zestien stations sit-ins worden gehouden door pro-Palestijnse organisaties.

De VVD-leider vindt het moment van de demonstraties ongepast. Morgen is het een jaar geleden dat Hamas een grote terreuraanval op Israël lanceerde.

Burgemeester Halsema van Amsterdam reageerde in het tv-programma Buitenhof op de uitspraken van Yesilgöz en zegt dat de VVD-fractievoorzitter hiermee de pro-Palestijnse demonstranten onterecht "criminaliseert".

Israëlische vrouw doodgeschoten bij busstation, tien gewonden

Bij een aanval in de stad Be'er Sheva, in het zuiden van Israël, is één dode gevallen. Een 25-jarige Israëlische vrouw werd doodgeschoten bij het centrale busstation in de stad. Tien anderen raakten gewond.

Volgens de Israëlische politie was de dader een Arabische inwoner van een bedoeïenendorp in het zuiden van Israël. Kort nadat de man het vuur opende, werd hij doodgeschoten door soldaten.

Podcast De Dag: 7 oktober, een jaar in audio

In een speciale aflevering van Podcast De Dag hoor je de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar sinds 7 oktober. We vertellen de verhalen van slachtoffers en betrokkenen die het van dichtbij meemaakten. Van de gijzeling van de Israëlische Noa Argamani op het festival tot de verwoesting van Gaza door de ogen van filmmaker en journalist Bisan Owda.

Israël zegt Hezbollah-commandant te hebben gedood

Het Israëlische leger zegt dat Hezbollah-commandant Hacher Ali Tawil is omgekomen bij een luchtaanval in het zuiden van Libanon. Volgens Israël was de commandant verantwoordelijk voor een aanval waarbij twee Israëliërs om het leven kwamen.

Het gaat om een raketaanval in januari op het dorp Yuval, waarbij een moeder en haar volwassen zoon werden geraakt.

Israël en Hezbollah schieten sinds het begin van de oorlog bijna dagelijks raketten over en weer.

Premier Schoof belt met Iraanse president

Premier Schoof heeft zondag met de Iraanse president Pezeshkian gebeld. Op X deelt Schoof dat hij in dat gesprek de raketaanvallen van Iran op Israël heeft veroordeeld. Ook zou hij erop hebben aangedrongen dat Iran stopt met het leveren van wapens aan Rusland.

"De cyclus van wraak en geweld moet door alle betrokken partijen zo snel mogelijk worden doorbroken. Diplomatie moet de oplossing zijn voor dit conflict", schrijft Schoof in het bericht.

Schoof vermeldt verder niet hoe Pezeshkian reageerde. Ook de president zelf heeft nog niets laten weten over het gesprek met de Nederlandse premier.

Grote verwoesting na Israëlische aanval op moskee in Gaza

De aanval op het gebouw waar onder meer een moskee in zit, gebeurde afgelopen nacht in Centraal-Gaza. Er zijn volgens het ministerie in Gaza zeker 26 mensen gedood.

Meerdere doden bij Israëlische aanval op moskee in Gaza

Ooggetuige filmt aanval nabij hotel in Beiroet

Er waren meer dan dertig Israëlische aanvallen in Beiroet de afgelopen nacht. Een daarvan was die in de buurt van een hotel bij het vliegveld.

Ooggetuige filmt aanval nabij hotel in Beiroet

Israëlische leger: 'Jabalia volledig omsingeld'

Het Israëlische leger zegt Jabalia, in het noorden van Gaza, te hebben omsingeld. Volgens Israël is Hamas bezig met het opnieuw opbouwen van zijn infrastructuur in het gebied.

"Voorafgaand aan de operatie heeft de luchtmacht tientallen militaire doelen geraakt om de grondtroepen te ondersteunen", zegt het leger in een statement. Volgens de woordvoerder van de hulpdiensten in Gaza, Mahmud Bassal, zijn bij die bombardementen vannacht meerdere doden gevallen.

Jabalia is sinds het begin van de oorlog vaak gebombardeerd. Zo goed als alle inwoners van het gebied zijn daardoor ontheemd.

Harris: ruim 150 miljoen dollar aan humanitaire hulp voor Libanon

De Verenigde Staten sturen voor 157 miljoen dollar aan humanitaire hulp naar Libanon. Het gaat onder meer om voedsel, schoon drinkwater, onderdak en sanitaire voorzieningen voor de Libanezen die ontheemd zijn door de aanvallen van Israël.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris schrijft op X dat de humanitaire situatie voor de bevolking van Libanon steeds slechter wordt: "Ik maak me zorgen over de veiligheid en het welzijn van de burgers die lijden in Libanon."

Meer dan dertig nachtelijke aanvallen op Beiroet

Israël heeft vannacht meer dan dertig aanvallen uitgevoerd op Beiroet. De aanvallen waren gericht op het zuidelijke stadsdeel Dahiyeh. Volgens de Libanese nationale nieuwszender NNA was het "de meest gewelddadige nacht" sinds Israël ongeveer een week geleden Libanon binnenviel.

Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen. NNA schrijft dat de knallen door de hele stad te horen waren en dat Dahiyeh is bedekt onder een laag zwarte rook.

Israël ziet het zuiden van Beiroet als bolwerk van Hezbollah. Een woordvoerder van het Israëlische leger riep voorafgaand aan de aanvallen inwoners van het gebied op hun huis te verlaten.

Rookwolken boven Beiroet op zondagmorgen

VN-chef: tijd om geweren te laten zwijgen en gijzelaars terug te laten keren

Een dag voor 7 oktober roept VN-chef Guterres op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars in Gaza. In de videoverklaring staat hij erbij stil dat de terreuraanslagen van Hamas inmiddels een jaar geleden werden gepleegd. Guterres pleit ook voor een wapenstilstand in Gaza.

"We staan stil bij alle mensen die wreed zijn vermoord en onbeschrijfelijk leed, zoals seksueel geweld, hebben ondergaan", zegt Guterres. Nog altijd zijn zo'n honderd van de 250 gijzelaars niet vrijgelaten. Een deel van hen is in gevangenschap gestorven. "Ik eis nogmaals hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Hamas moet het Internationale Rode Kruis toestaan de gijzelaars te bezoeken."

Hij wijst op het leed in de Gazastrook. Guterres spreekt van "schokkend oorlogsgeweld en bloedvergieten". De secretaris-generaal roept op tot een einde aan de strijd. "Het is tijd om de geweren te laten zwijgen en het lijden te stoppen dat de regio heeft overspoeld."

Doden bij Israëlische luchtaanval op moskeegebouw in Gaza

Het Israëlische leger heeft in Centraal-Gaza een moskeegebouw gebombardeerd. Volgens nieuwszender Al Jazeera en Palestijnse media zijn daarbij zeker achttien mensen gedood. Het leger beweert dat Hamasstrijders een commandocentrum hadden in het gebouw, dat volgens de verklaring niet meer gebruikt zou worden als moskee.

Volgens ooggetuigen werd het gebedsgebouw gebruikt als schuilplaats voor ontheemden. Er wordt gevreesd dat het aantal doden verder op zal lopen, omdat er mensen bedolven zouden zijn onder het puin. Het leger stelt dat het gaat om een precisieaanval, maar die bewering valt niet te controleren.

Eveneens in Noord-Gaza zijn zware Israëlische bombardementen gemeld afgelopen avond en nacht. Onder meer een vluchtelingenkamp werd getroffen. Daarbij zijn volgens de lokale autoriteiten minstens tien mensen omgekomen. Ook over deze luchtaanvallen zegt Israël dat Hamas-strijders het doelwit waren.

In bijna een jaar tijd zijn tienduizenden Palestijnen gedood in de oorlog. Volgens de statistieken van het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, die betrouwbaar worden geacht, zijn de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen. Israël beschuldigt Hamas ervan burgers als levend schild te gebruiken, maar experts en onderzoekers benadrukken dat het leger van Israël burgerslachtoffers accepteert bij de luchtaanvallen op militanten in dichtbevolkt gebied.

Luchtaanvallen op buitenwijken Beiroet na Israëlisch evacuatiebevel

In zuidelijke buitenwijken van de Libanese hoofdstad Beiroet zijn nieuwe Israëlische luchtaanvallen gemeld. Eerder op de avond had het leger van Israël op sociale media een evacuatiebevel uitgevaardigd voor delen van deze buitenwijken. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen zijn gedood of verwond bij de bombardementen.

Een van de zware explosies vanavond in Beiroet

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zijn Hezbollah-strijders actief in het ontruimingsgebied. Op de gepubliceerde luchtfoto's was een aantal gebouwen in het rood aangemerkt. "Voor uw veiligheid en die van uw familieleden moet u onmiddellijk de aangewezen gebouwen en de gebouwen die eraan grenzen evacueren en er minstens 500 meter vandaan gaan", zei de legerwoordvoerder op X.

Binnen een uur na de publicatie van dit bericht werden de ontploffingen gemeld door Libanese media. Een correspondent van nieuwszender Al Jazeera bevestigt dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Zij spreekt van zeker één "enorm zware" explosie. "We hebben minstens twee inslagen, mogelijk drie, in de afgelopen minuten gezien."

Kort na de bombardementen in Libanon klonk het luchtalarm op een aantal plekken in Noord-Israël. Het leger van Israël zei dat Hezbollah vandaag ruim honderd raketten zuidwaarts heeft gelanceerd.

Denemarken versterkt grenscontroles na explosies bij Israëlische ambassade

Denemarken gaat zijn grensovergangen met Duitsland en Zweden strenger controleren. De aanleiding zijn de explosies afgelopen woensdag in de buurt van de Israëlische ambassade in Kopenhagen. Die blijken te zijn veroorzaakt door handgranaten. In verband daarmee zijn drie jonge Zweden aangehouden. Een daarvan is inmiddels weer vrij, de anderen worden verdacht van terrorisme.

"Helaas bevestigen de jongste gebeurtenissen dat we de terroristische dreiging in Denemarken serieus moeten nemen", laat de politie weten. Premier Frederiksen zegt dat de politie indien nodig meer middelen zal krijgen om dreiging het hoofd te bieden.

Een dag eerder was de Israëlische ambassade in de Zweedse hoofdstad Stockholm beschoten. Het Zweedse Openbaar Ministerie onderzoekt of er een verband is tussen beide gebeurtenissen. Een topman van de Zweedse veiligheidsdienst Säpo beaamde donderdag op een vraag van een journalist dat er een betrokkenheid van Iran kan zijn, maar benadrukte dat bewijs daarvoor ontbreekt.

Een Deense agent houdt een bus aan bij de brug tussen Kopenhagen en het Zweedse Malmö

Tweede Nederlandse repatriëringsvlucht uit Libanon geland op Eindhoven

De tweede Nederlandse repatriëringsvlucht uit Libanon is even voor 21.00 uur geland op Vliegbasis Eindhoven. Het toestel had 170 mensen aan boord, onder wie ruim 100 personen die zich hadden aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De andere passagiers zijn gerepatrieerd op verzoek België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje..

De eerste repatriëringsvlucht landde gisteravond. Meer Nederlandse vluchten staan vooralsnog niet gepland.

Aan boord waren ook de twee Belgische journalisten die donderdag tijdens hun werk in Beiroet door een menigte werden aangevallen en gewond raakten:

Tweede Nederlandse repatriëringsvlucht uit Libanon geland op Eindhoven

Macron: stop wapenleveranties aan Israël

De Franse president Macron heeft opgeroepen te stoppen met de levering van wapens aan Israël voor gebruik in de oorlog in Gaza. Dat meldt het Franse persbureau AFP. "Frankrijk levert geen wapens", voegde Macron daaraan toe.

Macron riep op tot een staakt-het-vuren en noemde de voortdurende oorlog in Gaza "een fout, ook voor de veiligheid van Israël". Hij zei dat de oorlog leidde tot meer haat en waarschuwde dat Libanon geen "nieuw Gaza" mocht worden.

De VS is de belangrijkste wapenleverancier aan Israël. Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn de leveringen vrijwel onverminderd doorgegaan. Het VK stopte vorige maand de export van bepaalde wapens naar Israël vanwege het "duidelijke risico" dat ze gebruikt kunnen worden bij schendingen van het internationaal recht.

Nederland moest eerder dit jaar van de rechter stoppen met het leveren van onderdelen voor F-35 straaljagers aan Israël. Deze onderdelen kunnen volgens hulporganisaties PAX en Oxfam en de pro-Palestijnse actiegroep The Rights Forum via de VS alsnog in Israël terechtkomen. De organisaties hebben daarom een nieuwe zaak aangespannen om ook indirecte levering van F-35-onderdelen te blokkeren. Deze zaak loopt nog.

In februari dit jaar riep een groep van VN-experts al op tot het stoppen van wapenleveranties aan Israël, omdat met wapens ingezet in Gaza "waarschijnlijk" het internationaal recht wordt geschonden.

Ministerie Libanon: gisteren 25 doden bij Israëlische aanvallen

Bij Israëlische aanvallen op Libanon zijn gisteren in totaal 25 doden gevallen en 127 mensen gewond geraakt. Dat meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. De aanvallen troffen dorpen in Zuid-Libanon, in de Bekavallei in het oosten en de hoofdstad Beiroet.

Het Israëlische leger zegt dat posities of faciliteiten van terreurbeweging Hezbollah doelwit zijn van de aanvallen. Ook vandaag zijn er luchtaanvallen in Libanon. Het Libanese ministerie communiceert meestal 's avonds laat of een dag later de slachtofferaantallen. In de afgelopen twee weken zijn volgens het ministerie rond de 1400 mensen omgekomen in Libanon.

Eerder deze week vielen Israëlische troepen het zuiden van Libanon binnen. Het leger zegt sindsdien zo'n 400 Hezbollahstrijders te hebben gedood. Negen Israëlische militairen kwamen om bij gevechten met Hezbollah.

Een kapot gebouw na een Israëlische luchtaanval in Beiroet

Demonstraties in hoofdsteden voor staakt-het-vuren

Twee dagen voor 7 oktober, de dag van de terreuraanslag door Hamas en het begin van de oorlog, demonstreren in tal van Europese steden mensen voor een staakt-het-vuren in Gaza. Ook voor de komende dagen staan demonstraties gepland. Het aantal deelnemers loopt in de tienduizenden.

Ook in Amsterdam werd gedemonstreerd. Pro-Palestijnse, socialistische en andere organisaties hadden een oproep gedaan om om 14.00 uur op de Dam bijeen te komen. De initiatiefnemers denken dat daar zo'n 5000 mensen gehoor aan hebben gegeven.

De Gazaoorlog begon op 7 oktober vorig jaar met een grootschalige aanval van Hamas-terroristen op legerposten, dorpen en een muziekfestival in het zuiden van Israël; daarbij werden zo'n 1200 mensen vermoord, 250 Israëliërs en mensen met een andere nationaliteit werden als gijzelaar ontvoerd naar Gaza.

Het Israëlische leger viel daarna Gaza binnen. De regering-Netanyahu zei dat Hamas vernietigd moest worden en dat alle gijzelaars terug naar Israël moesten worden gehaald.

Een jaar later heeft de strijd aan bijna 42.000 Palestijnen het leven gekost. Experts van de VN meldden in mei dat de grootste groep omgekomenen uit vrouwen en kinderen bestond. Volgens Israël zijn er tussen 16.000 en 18.000 militanten gedood. Grote delen van Gaza liggen in puin, het overgrote deel van de bevolking is zijn huis ontvlucht en verblijft in noodonderkomens.

In onder meer Amsterdam, Kaapstad, Rome, Manilla en Londen gingen mensen de straat op:

Wereldwijd demonstraties tegen oorlog in Gaza

Eén dode, vijf gewonden bij drone-aanval in Syrië

Bij een drone-aanval in de regio Homs in Syrië is een Syrische soldaat omgekomen en zijn vijf anderen gewond geraakt. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie die de situatie in Syrië in de gaten houdt. Ook op de Syrische radio wordt de aanval gemeld.

Het Syrische staatspersbureau meldde eerder vandaag dat de luchtafweer in Homs "vijandige projectielen" had onderschept.

Het wordt aangenomen dat Israël de drone-aanval heeft uitgevoerd. Israël zelf doet meestal geen uitspraken over luchtaanvallen op Syrisch grondgebied, maar bekend is dat het regelmatig doelen van Hezbollah, Iran of het Syrische leger onder vuur neemt.

Het Israëlische leger heeft wel gezegd eerder deze week wapenopslagplaatsen in Syrië, bestemd voor Hezbollah, te hebben aangevallen. Iran, Syrië en Hezbollah zijn bondgenoten.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi bracht vandaag een bezoek aan de Syrische president Bashar al-Assad in Damascus:

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken (l) schudt de hand van de president van Syrië

Luchtaanvallen op Beiroet gaan door, Hezbollah schiet raketten af

Ook vandaag heeft het Israëlische leger luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende plekken in Libanon. Libanese media spreken van zes aanvallen in het zuidelijke deel van Beiroet in de afgelopen uren. Het Israëlische leger zegt dat wapenopslagplaatsen en andere faciliteiten van Hezbollah doelwit waren.

Het is niet direct duidelijk of er slachtoffers zijn in de hoofdstad. Het Libanese staatspersbureau meldde eerder vandaag wel één dode bij een Israëlische aanval in Baalbek in de Bekavallei en zes doden bij verschillende aanvallen in het zuiden van Libanon.

Hezbollah heeft wederom raketten afgevuurd op het noorden van Israël. In het dorp Deir al-Asad raakte volgens de Israëlische krant Haaretz drie mensen lichtgewond toen een gebouw werd geraakt. De meeste raketten vielen in open gebieden of werden onderschept.

Een vliegtuig landt op het vliegveld in Beiroet onder de rook van een recente luchtaanval

Nog een Hamas-leider gedood in Libanon

Het Israëlische leger heeft een tweede Hamas-leider gedood in Libanon. Het gaat om Muhammad al-Mahmoud, die volgens het leger vanuit Libanon acties van de terreurgroep op de Westelijke Jordaanoever coördineerde.

Het leger zegt ook Said Ali te hebben omgebracht bij een aanval in Libanon. Hij was een leider binnen de gewapende tak van Hamas, de Qassam-brigade.

De Qassam-brigade bevestigt de dood van twee van haar leden in Libanon, al gebruikt het net andere namen. Het lijkt om dezelfde personen te gaan.

Israëlische media: leger bereidt 'serieuze' aanval op Iran voor

Het Israëlische leger bereidt een "serieuze en significante" aanval op Iran voor, in reactie op de Iraanse raketaanval eerder deze week. Dat melden verscheidene Israëlische media, zonder verdere details te geven. Het leger zegt ook van plan te zijn aanvallen op Hezbollah-doelen in Libanon en Hamas-doelen in Gaza uit te breiden, bericht de Israëlische krant Haaretz.

Gisteravond zei president Biden dat de VS en Israël continu met elkaar in contact staan en dat Israël nog geen beslissing had genomen over een aanval op Iran. Biden raadde Israël af olie-installaties in Iran als doelwit te kiezen. "Als ik in hun schoenen stond, zou ik aan alternatieven denken", zei Biden.

De Iraanse minister van olie zei vandaag bij een bezoek aan een gasinstallatie dat hij zich "geen zorgen" maakte over de crisis. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi drong vandaag tijdens een bezoek aan Syrië aan op een staakt-het-vuren in zowel Gaza als Libanon.

Een Israëlische gevechtshelikopter in Zuid-Libanon

Hezbollah-kopstuk 'onbereikbaar' na Israëlische aanval

Hezbollah-kopstuk Hashem Safi al-Din, die wordt genoemd als beoogd opvolger van de omgekomen Hassan Nasrallah, is onbereikbaar sinds de Israëlische luchtaanval gisteren waarvan hij het doelwit was. Dat zegt een Libanese veiligheidsbron tegen persbureau Reuters.

Door Israëlische aanvallen in zuidelijk Beiroet hebben reddingswerkers de plek van de aanval tot nu toe niet kunnen doorzoeken, zeggen verschillende bronnen.

Meerdere Arabische en Israëlische media melden, ook op basis van anonieme bronnen, dat Safi al-Din is gedood. Hezbollah heeft dit niet bevestigd. Ook het Israëlische leger heeft hier nog geen uitspraken over gedaan.

Hashem Safi al-Din spreekt op de begrafenis van een gedode Hezbollah-commandant in juli dit jaar

UNHCR: 200.000 mensen van Libanon naar Syrië gevlucht

Het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Filippo Grandi, zegt dat ruim 200.000 mensen uit Libanon naar Syrië zijn gevlucht vanwege de Israëlische luchtaanvallen. Het gaat om Libanezen en Syriërs die in Libanon verbleven.

Het Israëlische leger heeft meerdere grensovergangen tussen Libanon en Syrië gebombardeerd, om te voorkomen dat er wapens voor Hezbollah Libanon in kunnen komen. Gisteren werd de hoofdweg tussen Beiroet en Damascus beschoten, nabij de Masnaa-grensovergang.

Op beelden van de Syrische Rode Halve Maan en van persbureaus is te zien hoe mensen met koffers door en om de krater die deze aanval in de weg sloeg heen klimmen. De overgang blijkt dus, in ieder geval voor personenverkeer, nog wel in gebruik.

Mensen ontvluchten Libanon via de Masnaa-grensovergang

Negen doden in Gaza, leger Israël vaardigt evacuatiebevel uit

Bij twee Israëlische aanvallen in Gaza zijn negen mensen omgekomen, onder wie twee kinderen. Dat vertellen medici aan persbureau AP. Vijf doden vielen bij een aanval in Beit Hanoun in Noord-Gaza, vier in Nuseirat in Centraal-Gaza. Nieuwszender Al Jazeera meldt een hoger dodental bij deze aanvallen: 12.

Het Israëlische leger heeft vandaag geen update gedeeld over gevechten en beschietingen in Gaza. We heeft het leger een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor delen van Centraal-Gaza, waar het zegt acties te gaan uitvoeren tegen militanten van Hamas. 1,9 miljoen mensen in Gaza, zo'n 90 procent van de bevolking, zijn ontheemd, becijfert de VN.

Terwijl de meeste aandacht deze dagen uitgaat naar Libanon, zijn de aanvallen in de Gazastrook onverminderd doorgegaan. Volgens de VN zijn er de afgelopen week in Gaza zes scholen en een weeshuis, allen in gebruik als opvangplekken voor ontheemden, gebombardeerd. Israël heeft niet op alle gevallen afzonderlijk gereageerd, maar zegt regelmatig dat Hamas zich schuilhoudt in dergelijke opvangcentra.

Het VN-bureau voor mensenrechten riep het Israëlische leger gisteren op om "onmiddellijk te stoppen met de reeks aanvallen op gebouwen in Gaza die dienst doen als opvangplek".

Een kapot geschoten huis in Nuseirat. Centraal-Gaza

Libanon: meer dan 2000 doden sinds begin oorlog

Sinds het begin van de vijandelijkheden tussen Israël en Hezbollah vorig jaar zijn in Libanon meer dan 2000 mensen omgekomen bij Israëlische aanvallen. Dat zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Het merendeel van de doden, zo'n 1400, viel in de afgelopen twee weken.

Meer dan 1,2 miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten, aldus het ministerie. Een woordvoerder van de VN noemt de tol die burgers moeten betalen voor het geweld "volstrekt onaanvaardbaar".

Op 8 oktober 2023, een dag na de aanslag van Hamas waarbij in Israël circa 1200 doden vielen, schoot Hezbollah de eerste raketten af op Israël. Sindsdien waren er over en weer beschietingen, met over het algemeen een relatief lage intensiteit. Op 23 september verhevigde Israël de luchtaanvallen op Libanon. Een week later staken Israëlische troepen de grens over.

Nieuw evacuatiebevel

Het Israëlische leger zegt Hezbollah-doelen aan te vallen en burgerdoden te willen voorkomen. Sinds het begin van het grondoffensief zegt het 250 Hezbollah-strijders te hebben gedood. Het Libanese ministerie specificeert niet hoeveel Hezbollah-strijders en burgers er zijn omgekomen, maar zegt wel dat er onder de doden 127 kinderen en 261 vrouwen zijn.

Ook afgelopen nacht waren er Israëlische luchtaanvallen op Beiroet. Een woordvoerder van het Israëlische leger vaardigde een nieuwe evacuatiebevel uit voor een aantal specifieke appartementenblokken in zuidelijk Beiroet, in navolging van eerder evacuatiebevelen voor dorpen in Zuid-Libanon en delen van Beiroet.

Rook boven zuidelijk Beiroet na luchtaanvallen op zaterdagochtend

Opnieuw vliegtuig vanuit Nederland vertrokken naar Libanon

Het ministerie van Defensie meldt dat een tweede vliegtuig dat Nederlanders uit Libanon gaat halen is vertrokken vanaf de Vliegbasis Eindhoven. Vooralsnog is dit de laatste repatriëringsvlucht. Gisteren rond 21.00 uur landde de eerste vlucht vanuit Libanon, met 185 mensen aan boord, onder wie meer dan honderd Nederlanders en hun familieleden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zo'n 500 aanmeldingen gehad voor de twee vluchten.

UNHCR zoekt opvangplekken voor honderdduizenden ontheemden in Libanon

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is samen met de Libanese overheid bezig met de opvang van ontheemden. Door aanhoudende Israëlische aanvallen zijn zeker honderdduizenden mensen hun huis ontvlucht en slapen zij onder meer in parken, op straat en in portieken van gebouwen. De Libanese autoriteiten schatten dat 1,2 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen.

De Nederlander Ivo Freijsen is hoge vertegenwoordiger bij vluchtelingenorganisatie UNHCR in Libanon en vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de opvangproblemen in het land. "De voornaamste focus die wij hebben samen met de regering is het uitbreiden van het aantal opvangplekken, en het uitbreiden van bestaande vluchtelingenkampen", zegt Freijsen.

Een deel van de ontheemden kon eerder vluchten of heeft familie in een veilig deel van het land of het buitenland. "Maar de anderen hebben geen plek en daar komen wij kijken." Hoewel Libanon naar schatting 1,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië opvangt die de burgeroorlog in hun land zijn ontvlucht, heeft het land nooit eerder zoveel mensen tegelijkertijd moeten opvangen. "Je hebt een gecombineerd probleem: ontheemde Libanezen en gevluchte en ontheemde mensen uit andere landen in de regio."

Deze vrouwen zitten in een bar in Beiroet die is omgebouwd tot opvangplek

Hamas-leider van bewapende tak omgekomen bij Israëlische aanval

Hamas zegt dat een lid van hun gewapende tak is omgekomen bij een Israëlische aanval op een Palestijns vluchtelingenkamp in de noordelijke Libanese kuststad Tripoli. Saeed Atallah Ali, een leider van de al-Qassam-brigade, kwam samen met drie andere familieleden om het leven, meldt persbureau Reuters.

De Al-Qassam-brigade voert geregeld aanslagen uit in Israël. De brigade is opgericht in 1991 en staat onder leiding van Marwan Issa. Hoewel het machtscentrum in Gaza ligt, zijn ze ook actief op de Westelijke Jordaanoever.

De gewapende tak heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terreuraanslag van vorige week dinsdag in de Israëlische plaats Jaffa, in de buurt van Tel Aviv. Twee mannen, gewapend met een geweer en een mes, brachten daar bij een tramhalte zeven mensen om het leven. Ook raakten meerdere mensen gewond, van wie een aantal ernstig.

De aanslag vond plaats vlak voordat Iran raketten op Israël afvuurde. Volgens de Israëlische politie kwamen de twee jonge aanslagplegers uit Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Een van de twee is ter plekke gedood, meldde de politie. De ander raakte zwaargewond.

Trump: Israël moet nucleaire installaties in Iran aanvallen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat Israël nucleaire installaties van Iran zou moeten aanvallen als reactie op de recente raketaanval. Die uitspraak deed hij tijdens campagnebijeenkomst, meldt persbureau AFP.

Trump werd gevraagd om een reactie op een uitspraak van Biden die zei dat de VS een Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties niet zou steunen. De oud-president reageerde: "Is dat niet juist wat je wil raken? Ik bedoel, dat is het grootste risico dat we hebben, kernwapens."

VS maakt 143 miljoen euro over aan Libanon voor humanitaire hulp

De Verenigde Staten trekken omgerekend 143 miljoen euro uit voor humanitaire hulp voor Libanon. Dat schrijft minister Blinken van Buitenlandse Zaken op X. "We zetten ons in om degenen in nood te ondersteunen en essentiële hulp te leveren aan ontheemde burgers, vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen", schrijft Blinken in het bericht.

De EU maakte deze week bekend 10 miljoen euro vrij te maken voor extra humanitaire hulp in Libanon. In totaal besteedt de EU dit jaar zeker 74 miljoen euro besteed aan humanitaire hulp in het land.

Vandaag zeker 29 doden bij bombardementen op Gaza

Israëlische bombardementen op Gaza hebben vandaag volgen medici aan zeker 29 mensen het leven gekost. Eerder vandaag telden verslaggevers van de nieuwszender Al Jazeera zeker negen doden. Vier doden vielen bij een aanval op een huis in Deir al-Balah in Centraal-Gaza.

Bijna een jaar geleden richtten Palestijnse terroristen uit Gaza een bloedbad aan in Israël. Israël viel daarop Gaza binnen. Het vernietigen van Hamas en terughalen van Israëlische gijzelaars die door Hamas waren meegenomen waren de belangrijkste doelen. Hamas is nog steeds niet verslagen. Vandaag werden vanuit de Gazastrook voor het eerst in twee maanden raketten op het zuiden van Israël afgeschoten.

Palestijnen in Deir el-Balah met lichamen van omgekomenen bij een bombardement

Repatriëringsvlucht met Nederlanders uit Libanon geland

De eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders uit Libanon is even voor 21.00 uur geland op vliegbasis Eindhoven. Het toestel had 185 mensen aan boord, onder wie meer dan honderd Nederlanders en hun familieleden. Daarnaast vlogen onder meer Belgen, Ieren en Finnen mee.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zo'n 500 aanmeldingen ontvangen voor twee repatriëringsvluchten. Niet iedereen kan mee. "We kijken altijd eerst hoeveel Nederlanders mee kunnen en mee willen, of ze voldoen aan de voorwaarden en of ze goede documenten hebben", zei secretaris-generaal Christiaan Rebergen van Buitenlandse Zaken.

Er zijn ook mensen die zich hebben aangemeld die ondertussen een andere manier hebben gevonden om Libanon te verlaten. Morgen is er een tweede Nederlandse repatriëringsvlucht. Of er nog een komt, hangt af van de omstandigheden, zei Rebergen. Zoals het er nu naar uitziet vertrekken ook na morgen nog commerciële vluchten uit Libanon.

Het toestel waarmee de Nederlanders zijn teruggebracht is een militaire versie van de A330. Dat toestel is ook geschikt voor vrachtvervoer en het bijtanken van andere toestellen in de lucht. Nederland deelt negen van dit soort toestellen met een aantal NAVO-landen.

Sommigen wonen al vele jaren in Libanon, maar nemen het zekere voor het onzekere:

Thuis is Beiroet, toch vliegt Tineke terug naar Nederland

Amerikanen en Britten voeren aanvallen uit in Jemen

De Amerikaans-Britse coalitie in de Rode Zee heeft meerdere aanvallen uitgevoerd in Jemen. Dat meldt een Jemenitische nieuwszender die wordt gerund door de Houthi's. De hoofdstad Sanaa, de havenstad Hodeida en de stad Dhamar werden getroffen.

Een Amerikaanse functionaris heeft de aanvallen bevestigd en gezegd dat verschillende Houthi-posities doelwit waren. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

De VS en het VK hebben eerder luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Jemen. De Houthi's beschieten sinds eind vorig jaar schepen die een link zouden hebben met Israël, naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen.

Eerder deze week raakten de Houthi's een olietanker met een onbemand vaartuig en een tweede schip met een raket. De rebellengroep, die grote delen van Jemen in handen heeft en bestuurt, dreigde eerder al hun aanvallen te zullen opvoeren.

Naast de coalitie van de VS en het VK is er ook een EU-missie opgetuigd om de scheepvaart voor de kust van Jemen te beschermen. In tegenstelling tot de Amerikanen en de Britten voert deze EU-missie zelf geen luchtaanvallen uit.

Rook stijgt op van de plek van een luchtaanval in de Jemenitische hoofdstad Sanaa

Gezin van vier onder doden bij aanval op Westoever

Onder de achttien doden die gisteren vielen bij een Israëlische luchtaanval in Tulkarm op de bezette Westelijke Jordaanoever was een compleet gezin. Dat zeggen nabestaanden tegen persbureau AP. Het gaat om Mohamed Abu Zahra, een bakker, zijn vrouw Saja en hun twee kinderen van 8 en 6 jaar oud.

Ook een zwager van de bakker kwam om het leven. De Israëlische luchtaanval raakte een gebouw van drie verdiepingen en een café. Een verslaggever van AP zag reddingswerkers lichaamsdelen tussen het puin vandaan halen.

Volgens het Israëlische leger werden bij de aanval zeven Palestijnse militanten gedood, onder wie een Hamas-commandant die een aanslag zou beramen op Israël.

Mensen doorzoeken het puin na een Israëlische aanval in Tulkarm

Iran: staakt-het-vuren in Libanon moet gepaard gaan met Gaza-bestand

Iran steunt een staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël in Libanon, maar vindt dat dat gepaard moet gaan met een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd tijdens een bezoek aan Beiroet.

Verder zei de minister dat als Israël zijn land aanvalt, de reactie van Iran harder zal zijn dan de eerdere raketaanval van Iran op Israël. Een commandant van de Republikeinse Garde, een elitekorps van het Iraanse leger, zei eerder vandaag dat als Iran wordt aangevallen, het op zijn beurt gemunt zal hebben op energiecentrales, raffinaderijen en gasvelden in Israël.

Twee Israëlische militairen gedood bij drone-aanval 'vanuit Irak'

Twee Israëlische militairen zijn gisteren omgekomen in het noorden van Israël. Dat zegt het Israëlische leger. Daarnaast raakten twee militairen zwaargewond. Het totaal aantal omgekomen Israëlische militairen sinds het begin van de inval in Libanon deze week is nu 11.

Het leger zegt op X dat de militairen zijn omgekomen "bij gevechten in het noorden". Israëlische media melden dat het gaat om een drone-aanval vanuit Irak op een legerbasis in de door Israël bezette Golanhoogten.

Een groep van door Iran gesteunde milities in Irak, onder de naam Islamitisch Verzet, heeft eerder drones op Israël afgeschoten. Tot nu toe werden die altijd onderschept. De groep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval van gisteren vooralsnog niet opgeëist.

Leger Israël: 250 Hezbollahstrijders gedood sinds grondoffensief

Het Israëlische leger zegt sinds het begin van de inval in Libanon afgelopen maandag rond de 250 strijders van Hezbollah te hebben gedood, onder wie 21 commandanten. Deze aantallen zijn niet te controleren. Hezbollah bevestigt ze niet.

Het Libanese ministerie van Volksgezondheid heeft over maandag tot en met donderdag in totaal 233 doden gemeld bij Israëlische aanvallen verspreid over Libanon, onder wie vrouwen, kinderen en hulpverleners. Het ministerie specificeert niet hoeveel burgers en hoeveel Hezbollahstrijders er onder de gemelde slachtoffers zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er zeker 28 hulpverleners in de afgelopen twee dagen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Gisteren werden twee militairen van het reguliere Libanese leger en vier medewerkers van het Rode Kruis gedood bij een Israëlische aanval.

Het Libanese staatspersbureau meldde eerder vandaag de dood van vier zorgverleners van een aan Hezbollah gelieerde hulporganisatie in Libanon. Zij kwamen om bij een drone-aanval nabij een ziekenhuis in het zuiden van Libanon. Het ziekenhuis is gesloten en de staf geëvacueerd. Hezbollah heeft naast een militaire tak ook een politieke partij en een netwerk van sociale voorzieningen.

Sinds het begin van de hevige Israëlische luchtaanvallen op 23 september zijn volgens het ministerie meer dan 1300 mensen in Libanon omgekomen. Woensdag vonden negen Israëlische militairen de dood bij gevechten met Hezbollah in Zuid-Libanon.

Rook boven het zuiden van Libanon bij gevechten tussen Israël en Hezbollah

WHO wil vanaf 14 oktober weer tegen polio gaan vaccineren in Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een verzoek bij Israël ingediend om vanaf 14 oktober kinderen in Gaza de tweede vaccinatie tegen polio toe te dienen. Vorige maand vond de eerste vaccinatieronde plaats, waarbij 560.000 kinderen onder de 10 jaar een vaccin kregen.

Dat was een succes: meer dan 90 procent van de kinderen onder de 10 werd volgens de WHO bereikt. Kortstondige, lokale gevechtspauzes tussen Israël en Hamas waren cruciaal voor de campagne. Een tweede vaccinatie is nodig om beschermd te zijn tegen polio.

De WHO hoopt nu op eenzelfde plan voor gevechtspauzes tijdens de tweede ronde en heeft Israël gevraagd daarmee akkoord te gaan. De komende dagen spreekt de WHO hier verder over met de Israëlische autoriteiten.

Een kind in Gaza krijgt een vaccinnatie tegen polio ingediend deze de eerste ronde van de campagne

'Negen doden bij Israëlische aanvallen in Gaza'

Bij Israëlische aanvallen op verschillende plekken in de Gazastrook zijn vanochtend zeker negen doden gevallen. Dat melden verslaggevers ter plekke van nieuwszender Al Jazeera. Vier doden vielen bij een aanval op een huis in Deir al-Balah in Centraal-Gaza.

De hulpdiensten in Gaza melden verder een dode en zeven gewonden bij een aanval in Jabalia in Noord-Gaza, en zeggen één dode te hebben geborgen na een recente aanval op een huis in Khan Younis. Het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook spreekt van veertien doden en vijftig gewonden bij Israëlische aanvallen in de afgelopen 24 uur.

Daarnaast zeggen de hulpdiensten de lichamen van een jongeman en een kind onder het puin gehaald te hebben van een huis in Khan Younis dat twee dagen geleden werd getroffen bij een luchtaanval. Het Israëlische leger heeft vandaag geen informatie gedeeld over luchtaanvallen of gevechten in de Gazastrook.

Persbureaus maakten foto's van de nasleep van de aanval in Deir al-Balah:

  • EPA
    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza
  • AFP
    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza
  • AFP
    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza
  • AFP
    De nasleep van een Israëlische aanval in Deir al-Balah, Centraal-Gaza

UNHCR: meeste opvangplaatsen in Libanon zitten vol

Vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de meeste van de 900 opvangplekken voor ontheemden in Libanon vol zitten. Sinds het begin van de hevige Israëlische luchtaanvallen vorige week maandag zijn honderdduizenden mensen in Libanon op de vlucht geslagen.

Een woordvoerder van UNHCR zegt dat vanwege de volle opvangplekken en het nog altijd groeiende aantal ontheemden steeds meer mensen in de open lucht bivakkeren.

Ontheemden in Libanon bivakkeren op een parkeerplaats in de stad Sidon

Iraanse leider Khamenei leidt vrijdaggebed in Teheran

Ayatollah Khamenei, Iran's hoogste leider, heeft onder grote belangstelling het vrijdagmiddaggebed in Teheran geleid. In zijn preek noemde hij de Iraanse raketaanval deze week op Israël legitiem en een minimale straf voor Israëls misdaden. Iran zei eerder dat de raketaanval een vergelding was voor de liquidaties van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran in juli en Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vorige week in Beiroet.

Duizenden Iraniërs waren op het gebed afgekomen. Mensen hielden foto's van Nasrallah omhoog, naast Palestijnse, Iraanse en Hezbollah-vlaggen. Er werd gebeden voor Nasrallah, die volgens een bron binnen Hezbollah op een geheime locatie in stilte is begraven, uit angst voor Israëlische luchtaanvallen op de begrafenis.

Khamenei sprak het eerste deel van zijn spreek Farsi, de taal van Iran, en het tweede deel Arabisch. Daarin riep hij op tot eenheid binnen de moslimwereld, om zich "te verdedigen tegen een gemeenschappelijke vijand".

Iraniërs bidden voor gedode Hezbollah-leider Nasrallah

Israël draagt meer inwoners Zuid-Libanon op te vertrekken

Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft de inwoners van tientallen dorpen in het zuiden van Libanon opgedragen te vertrekken. De oproep volgt op eerdere oproepen aan burgers om delen van Zuid-Libanon te verlaten. "Voor je eigen veiligheid moeten jullie onmiddellijk je huizen verlaten en naar het noorden van de Awali-river gaan. Red je leven", schrijft woordvoerder Avichay Adraee op X.

Deze week vielen Israëlische troepen het zuiden van Libanon binnen. Israël heeft de inwoners van in totaal bijna negentig dorpen in Zuid-Libanon nu opgedragen om te vertrekken. Gisteravond werden burgers ook opgeroepen om delen van zuidelijk Beiroet te verlaten. Vannacht waren daar grootschalige Israëlische luchtaanvallen. In de buurt van het vliegveld, dat ook in het zuiden van de stad ligt, waren vanochtend zware explosies te horen, meldt persbureau Reuters.

Bij de luchtaanvallen zijn vier reddingswerkers die gelieerd zouden zijn aan Hezbollah gewond geraakt, meldt Reuters. Verder is er nog niets bekend over slachtofferaantallen. Gisteren kwamen volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid in totaal 37 mensen om bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon.

De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde dat het doelwit van Israëlische aanvallen in Beiroet Hashem Safi al-Din zou zijn geweest, een mogelijke opvolger van de geliquideerde Hezbollah-leider Nasrallah. Het is niet duidelijk of hij is getroffen. Hezbollah zegt dat het verschillende legerposities in Noord-Israël onder vuur heeft genomen. Hierbij zijn geen slachtoffers gemeld.

Een gebouw ligt in puin in zuidelijke Beiroet na een Israëlische luchtaanval

Hoofdweg tussen Libanon en Syrië dicht na Israëlische aanval

De belangrijkste verbindingsweg tussen Libanon en Syrië is dicht na een Israëlische luchtaanval dicht bij de Masnaa-grensovergang. Dat zegt de Libanese minister van Transport Ali Hamieh. De afgelopen week zijn vele tienduizenden inwoners van Libanon via deze overgang naar Syrië gegaan, op de vlucht voor Israëlische luchtaanvallen.

Hamieh zegt dat de luchtaanval een grote krater sloeg aan de Libanese kant van de grens, waardoor de weg onbegaanbaar is. Gisteren dreigde Israël de grensovergang al aan te vallen, het land zegt dat Iran die gebruikt om Hezbollah van wapens te voorzien. Andere grensovergangen tussen Libanon en Syrië werden eerder al aangevallen.

Het is niet duidelijk in hoeverre mensen in Libanon nu nog via officiële grensovergangen naar Syrië kunnen. Volgens cijfers van de Libanese overheid zijn sinds het begin van de hevige aanvallen op Libanon vorig week maandag meer dan 300.000 mensen van Libanon naar Syrië gevlucht, het merendeel Syriërs die in Libanon verbleven.

De krater van een Israëlische luchtaanval bij de Masnaa-grensovergang tussen Libanon en Syrië

Vliegtuig om Nederlanders in Libanon op te halen vertrokken

Een vliegtuig van Defensie dat in Libanon Nederlandse burgers ophaalt, is onderweg. Het toestel vertrok vanaf Eindhoven Airport en komt in de middag in Libanon aan. Als alles volgens plan verloopt, vliegt het toestel vanavond weer richting Nederland.

De Nederlanders worden teruggebracht vanwege de onzekere veiligheidssituatie in Libanon, nu Israël lijkt te zijn begonnen aan een grondoffensief. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben zo'n vierhonderd mensen zich aangemeld voor repatriëring. Tweehonderd van hen voldoen aan de voorwaarden om mee te mogen in het vliegtuig. Volgens persbureau ANP zitten er ook andere nationaliteiten aan boord, onder wie Belgen, Finnen en Ieren.

Het vliegtuig vertrok vanmorgen rond 09.20 uur vanuit Eindhoven:

Eerste repatriëringsvlucht vanuit Eindhoven op weg naar Libanon

Giro 716 van Rode Kruis open voor noodhulp

Het Rode Kruis heeft Giro 716 voor noodhulp aan het Midden-Oosten. De hulporganisatie zamelt geld in voor voedsel, water en medische zorg aan mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Syrië, en ook Libanon.

"Het leven in Libanon staat volledig op zijn kop. Ziekenhuizen liggen overhoop. Scholen zijn veranderd in opvangcentra, voor mensen die noodgedwongen hun huis moeten verlaten. Ook is er een actie om meer bloedtransfusies op te halen, dus dat mensen bloed doneren, want daar is een groot te kort aan", vertelt Danielle Brouwer van het Rode Kruis in het NOS radio 1 Journaal.

Het aantal mensen dat hulp nodig heeft in het Midden-Oosten is de afgelopen dagen verdubbeld, meldt het Rode Kruis. De hulp is vooral medisch en wordt ook gebruikt voor de eerste levensmiddelen, zoals voedsel en water, dekens en zeep.

Het is de tweede inzamelingsactie die de hulporganisatie begint in een week; maandag werd giro 661 geopend vanwege het recordaantal natuurrampen dat dit jaar al heeft plaatsgevonden. Volgens een woordvoerder zijn er in 2024 nu al tachtig rampen geteld, terwijl het er vorig jaar in totaal zestig waren.

Meerdere doden bij Israëlische aanvallen op Gazastrook

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt meerdere dodelijke slachtoffers na luchtaanvallen op Khan Younis en Deir-al-Balah in de Gazastrook. Volgens het persbureau vielen er drie doden bij een een aanval op een huis in Deir-al-Balah. Een onbekend aantal anderen raakte gewond.

Ook in Khan Younis ging het om een aanval op een huis waarbij doden vielen, meldt Wafa.

Israël roept inwoners op zuidelijk Beiroet te verlaten

Het Israëlische leger heeft inwoners van het zuidelijke gedeelte van Beiroet opgeroepen het gebied te verlaten. Gisteravond meldden Libanese media al Israëlische aanvallen op de Libanese hoofdstad. De aanvallen zouden hebben plaatsgevonden vlak bij het vliegveld van Beiroet. Daar was rook te zien en was het geluid van straaljagers te horen, citeert persbureau Reuters een anonieme bron binnen het Libanese ministerie van Transport.

Israël heeft de meest recente aanval op Beiroet niet bevestigd. De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde op basis van Israëlische veiligheidsbronnen dat het doelwit van de aanval Hashem Safi al-Din zou zijn. Hij zou mogelijk de opvolger van Hezbollah-leider Nasrallah zijn, die vorige week werd gedood in Beiroet. Hezbollah heeft zich niet uitgelaten over de meest recente aanvallen.

VN-gezant Jeanine Hennis spreekt op X over Beiroet als "een normaal levendige hoofdstad verlamd door angst". Ze zegt dat het leven in de stad wordt onderbroken door het onophoudelijke geluid van drones, vliegtuigen en aanvallen.

Rook boven Beiroet na de aanvallen van gisteravond

Zeker 18 doden bij Israëlische luchtaanvallen op Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Tulkarm zijn zeker achttien doden gevallen, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. De Israëlische luchtmacht heeft de aanval met gevechtsvliegtuigen bevestigd. Volgens het leger is bij de luchtaanvallen Hamas-commandant Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi gedood. Hij was volgens het leger het hoofd van een plaatselijk Hamas-netwerk en verantwoordelijk voor onder meer het plannen van een bomaanslag met een auto vorige maand.

Israël voert vaker aanvallen uit op de Westelijke Jordaanoever, maar doet dit zelden door gevechtsvliegtuigen in te zetten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van drones of helikopters.

Welkom

Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van de afgelopen dagen is hier terug te lezen.