Superkwartet helpt Oranje aan eerste atletiekgoud • Roosen vierde op tienkamp met Nederlands record
Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:
- Nederland pakt met sensationele Bol goud op 4x400 meter gemengde estafette
- Bekijk hier het programma van de hele dag
- Livestream: dagelijks van 9.00 tot 22.30 uur op NPO1 (en 3), in de NOS-app en de NOS Live-app
- Ook RadiOlympia wordt dagelijks - in Parijs - gemaakt van 09.30 tot 23.00u
Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!
Medaillespiegel: Nederland blijft negende na succesdag
Dag acht van de Olympische Spelen was de succesvolste dag voor de Nederlandse equipe in Parijs tot nu toe. Dankzij twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles blijft Nederland negende op de medaillespiegel.
Daarmee sluiten we dit blog af. Bedankt voor het volgen en op naar meer van dit soort dagen! Tot morgen!
Atletiek | Roosen na vierde plaats: 'Onwerkelijk, ik wilde vooral plezier maken'
In de schaduw van het sensationele goud van de estafetteploeg op de 4x400 meter gemengd werd tienkamper Sven Roosen knap vierde bij zijn olympisch debuut. Roosen noteerde met 8.607 punten een Nederlands record. Hij verbeterde op vier onderdelen zijn persoonlijk record.
"Ik had nooit verwacht dat ik op een vierde plek zou eindigen, dit slaat helemaal nergens op", zegt Roosen, die niet baalt van het missen van een medaille op slechts één plaats. "Mijn ondergrens is gewoon gigantisch hoog, dan verleg je je bovengrens ook automatisch", verklaart Roosen zijn succes.
Hockey | Hockeyvrouwen maandag 17.30 tegen Groot-Brittannië
De tijden van de kwartfinales van het hockeytoernooi bij de vrouwen zijn bekend. Nederland speelt aanstaande maandag om 17.30 uur tegen Groot-Brittannië. De overige kwartfinales zijn: Australië - China, Argentinië - Duitsland en België - Spanje.
Morgen spelen de hockeymannen hun kwartfinale om 17.30 uur tegen Australië. De andere kwartfinales zijn: Duitsland - Argentinië, India - Groot-Brittannië en België - Spanje.
Turnen | Genieten van Weergaloze Biles
Simone Biles pakte vandaag haar zevende gouden plak op de Olympische Spelen, haar derde in Parijs. Geniet in onderstaande video na van de prestatie van de Amerikaanse superster.
Bol verbaast ook zichzelf met fenomenale inhaalrace op estafette: 'Ik ben in vorm!'
Met een blik van ongeloof hoorde Femke Bol zaterdagavond waartoe ze tijdens haar eerste optreden in het Stade de France in staat was gebleken. De 24-jarige atlete kon nauwelijks geloven met welke splittijd ze als slotloopster Nederland het goud had bezorgd op de gemengde 4x400 meter. "47,93? Ik?" Lachend: "Dan ben ik in vorm!"
Kijk nu Studio Parijs
Kijk nu live via deze stream vanuit het Parc La Villette Studio Parijs: Dione de Graaff ontvangt Loran de Munck, Epke Zonderland, Manon Veenstra, Karolien Florijn en de Holland Acht.
Atletiek | Schippers genoot van Alfred: 'Je bent een geweldig atleet'
Zwemmen | Estafettegoud voor VS, Nederland zesde
De Verenigde Staten hebben op de finale 4x100 meter wisselslag gemengd een gouden medaille veroverd. Het Nederlandse viertal (Kira Toussaint, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje, Marrit Steenbergen) kon niet meedoen om de medailles en werd zesde.
Atletiek | Tienkampgoud Rooth, Roosen vierde met Nederlands record
De leidende positie van de Noor Markus Rooth op de tienkamp komt op de afsluitende 1.500 meter niet meer in gevaar.
Sven Roosen eindigt op een razendknappe vierde plaats, de beste prestatie van een Nederlandse man ooit. Hij verpulvert 'en passant' het Nederlands record dat sinds 2017 met 8.539 punten op naam van Eelco Sintnicolaas stond en door de 23-jarige Eindhovenaar naar 8.607 punten wordt getild.
Zwemmen | Ledecky schrijft geschiedenis
Katie Ledecky schrijft zwemhistorie in Parijs. De 27-jarige Amerikaanse wint voor de vierde keer op rij de 800 meter vrije slag en pakt zo haar negende gouden medaille.
Geen enkele zwemster won ooit vier keer achter elkaar hetzelfde nummer. Bij de mannen slaagde alleen Michael Phelps daarin. Met haar negende goud evenaart ze het record van de Sovjet-gymnaste Larisa Latynina, die in de jaren 50 en 60 negen olympische titels veroverde.
Ledecky kreeg het niet cadeau.Ariarne Titmus bleef lange tijd bij,maar moest in de laatste 100 meter de Amerikaanse, die 8.11,04 klokte, laten gaan. Namens de VS pakte Paige Madden ook nog brons.
Atletiek | Zo bijzonder is het goud van estafetteploeg
De schitterende gouden plak op de 4x400 meter gemengde estafette is in meerdere opzichten bijzonder. Kijk maar naar onderstaande statistieken:
- Eugene Omalle en Isaya Klein Ikkink zijn de eerste mannen ooit met atletiekgoud voor Nederland
- Nederland wint zijn tweede olympisch goud op een estafette-onderdeel in de atletiek, na het goud van de vrouwen op de 4x100m estafette in Londen in 1948.
- Nederlandse gouden medailles in estafette-onderdelen op OS: 4x400m gemengd atletiek (2024), 4x100m vrije slag zwemmen vrouwen (2008), 4x100m vrouwen (1948), 4x100m vrije slag zwemmen vrouwen (1936).
Atletiek | Alfred bezorgt Amerikaansen volgende kater op 100 meter
Gail Devers was in 1996 bij de Spelen van Atlanta de laatste Amerikaanse die olympisch goud won op de 100 meter. En dat blijft nog minstens vier jaar zo.
Julian Alfred van Saint Lucia, dat z'n eerste olympische plak ooit mag begroeten, is in de finale met 10,72 veruit de snelste en verwijst Sha'Carri Richardson (10,87) en Melissa Jefferson (10,92) naar de 'troostprijzen'.
De 23-jarige Alfred, eerder dit jaar ook al de snelste op de 60 meter bij de WK indoor, maakte tevens een einde aan de hegemonie van Jamaica, dat sinds 2008 altijd goud had gewonnen bij de vrouwen op de kortste sprint.
Zwemmen | Derde gouden medaille voor 17-jarige McIntosh
Summer McIntosh sleept haar derde gouden medaille in de wacht. De 17-jarige Canadese had al het goud op de 200 vlinder en de 400 wissel en pakt nu ook het goud op de 200 meter wisselslag.
De finale was zeer sterk bezet en de zwemsters maakten er een mooie finale van. Alex Walsh had lang de overhand en leek hard op weg naar de overwinning. De Amerikaanse kwam op de laatste baan echter helemaal stil te liggen en werd gepasseerd door McIntosh (die aantikte in 2.06,56) en Kate Douglass.
Na afloop werd Walsh ook nog gediskwalificeerd wegens een fout keerpunt. De Australische Kaylee McKeown schoof op naar het brons.
Kanovaren | Teunissen: 'Eerst gefrustreerd, daarna opluchting'
Eerder vandaag drongen kanovaarsters Martina Wegman en Lena Teunissen door tot de tweede ronde van de cross (K1) en werd Joris Otten uitgeschakeld in de herkansingen van de cross.
Check hieronder de interviews en de races:
Atletiek | Een medaillekans? Goud voor de estaffeteploeg!
De eerste atletiekmedaille op de Spelen in Parijs is binnen! En wat voor eentje? Meteen een gouden exemplaar!!!
Op de 4x400 meter voor gemengde ploegen loodst Femke Bol - wie anders? - Oranje in de slotronde langs drie concurrenten naar de eerste plaats. Het geweldige voorwerk werd gedaan door Eugene Omalla, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink. Het Nederlandse superkwartet geeft onder meer de Verenigde Staten, dat gisteren een wereldrecord noteerde, het nakijken.
Nederland finisht met 3.07,43 slechts twee honderdsten boven dat wereldrecord. De VS finisht als tweede, Groot-Brittannië wordt derde.
Atletiek | Straks al medaillekans Nederland
De Nederlandse ploeg op de 4 x 400 meter wordt straks - om 20.55 uur - serieuze medaillekansen toegedicht, zeker omdat ook Femke Bol haar opwachting zal maken in de finale.
De tienkampers, onder wie Sven Roosen en Rik Taam, sluiten vanaf 21.45 uur niet alleen hun tweedaagse af, maar ook de avond. Tussendoor, om 21.20 uur, eisen de snelste vrouwen ter wereld hun aandacht op in de finale van de 100 meter.
Zwemmen | Van Roon uitgeschakeld
Valerie van Roon vindt in de halve finales van de 50 meter vrije slag haar Waterloo. Ze tikt aan na 24,67 en wordt daarmee zevende in haar race en twaalfde in totaal.
Zwemmen | Korstanje grijpt naast medaille na bliksemstart
Korstanje tikt halverwege de finale van de 100 meter vlinderslag als eerste aan, maar wordt zesde. Kristóf Milák uit Hongarije verovert het goud. Hij blijft daarmee het Canadese duo Josh Liendo (49,99) en Ilya Kharun (50,45) voor.
Korstanje had de finale gehaald met een knap Nederlands record van 50,59. Ook dit keer ging hij hard van start en streed vervolgens voor elke meter, zakte wel wat terug en kwam op het einde niet goed uit en finishte dit keer na 50,83.
Zwemmen | Medaillekans voor Korstanje
De zwemavond begint zo, hieronder de Nederlandse inbreng op een rijtje:
- 20.30 uur: finale 100 meter vlinderslag met Nyls Korstanje
- 20.39 uur: halve finale 50 meter vrije slag met Valerie van Roon
- 21.58 uur: 4 x 100m wisselslag estafette gemengd met Nederland
Voetbal | Spaanse voetbalsters met de schrik vrij
De voetbalsters van Spanje zijn in de kwartfinales aan uitschakeling ontsnapt. De wereldkampioen moest tegen Colombia een 2-0 achterstand wegwerken en slaagde daar pas diep in de dik tien minuten extra tijd in.
Irene Paredes sleepte er op de valreep een verlenging uit, waarin niet meer gescoord werd. Vanaf elf meter toonde Spanje zich vervolgens het koelbloedigst: 4-2.
Judo | Franse judoka's veroveren goud
Op de laatste dag van het olympisch judotoernooi verovert Frankrijk goud in de landenwedstrijd voor gemengde teams. De Fransen winnen net als in 2021 in de finale van Japan, nu met 4-3.
Japan begon de finale met drie gouden, een zilveren en drie bronzen medailles op zak. Frankrijk won eerder een gouden, twee zilveren en zes bronzen medailles. Japan kwam met 3-1 voor in de finale.
Joan-Benjamin Gaba hield Frankrijk in leven, waarna Clarisse Agbegnenou de stand op 3-3 bracht. In het beslissende gevecht (geloot:+90 kg) schonk Teddy Riner, die vrijdag z'n gouden olympische hattrick volbracht, de Fransen de zege; hij gooide Saito op de rug.
Atletiek | Prima worp tienkamper Roosen met speer: NR blijft in zicht
Sven Roosen gooit bij de tienkamp de speer naar 63,72 meter. Daarmee handhaaft hij zich na het negende onderdeel in de top tien, maar heeft hij ook het Nederlandse record van Eelco Sintnicolaas uit 2017 nog altijd in zicht.
Atletiek | Fraser-Pryce trekt zich terug voor halve finale 100 meter
De Jamaicaanse topsprintster Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft zich teruggetrokken voor de halve finales van de 100 meter, kort voordat de wedstrijden zouden beginnen.
De redenen voor haar opzegging zijn onduidelijk.
De 37-jarige Fraser-Pryce doet mee aan haar vijfde Spelen. Ze pakte twee keer goud (2008, 2012), één keer zilver (2020) en een keer brons (2016) op de 100 meter.
Rapper of ruiter?
Tennis | Chinese Zheng pakt goud
Zheng Qinwen pakt het tennisgoud in het enkelspel. De Chinese wint in de eindstrijd van de Kroatische Donna Vekic met 6-2, 6-3. De 21-jarige Zheng bereikt verrassend de finale door de Poolse favoriete Iga Swiatek te kloppen.
Tegen Vekic snoept de Australian Open-finaliste direct een game af van haar opponnente. Vekic had kansen om iets terug te doen, maar Zheng pakt de set door nogmaals te breken. Ook in set twee plaatst Zheng een vroege break, maar nu slaat Vekic direct terug. De Kroatische maakt meer fouten dan Zheng, die weinig weggaf en zo de eerste individuele tennismedaille voor China pakte.
Wielrennen | Bijzondere plaspauze voor Politt
De Duitse olympische wegwielrenner Nils Politt nam wel een heel bijzondere plaspauze in Parijs. Luid toegejuicht door de aanwezige cafégangers maakte hij in het Café des Deux Moulins gebruik van het toilet. Check onderstaande tweet.
Kanovaren | Otten uitgeschakeld
Joris Otten is er via de herkansingen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de series van de kajak cross. De Nederlander eindigde in zijn voorronde al als laatste, waardoor hij een herkansing moest doen. Hierin sloot hij zijn race af als derde, één plaats te laag om zich te kwalificeren voor de volgende ronde.
Zeilen | Van der Meer en Brouwer zaten vast aan startboot
Zeilers Laila van der Meer en Bjarne Brouwer kenden een mindere eerste dag in de mixed multihull-klasse. Ze kwamen in de tweede race vast te zitten aan het startschip en moesten zich terugtrekken uit de betreffende race. "Net iets te ambitieus ingeschat", zegt Brouwer. "Een duur grapje."
Aangezien het slechtste resultaat kan worden weggestreept, hoeft het incident niet noodlottig te zijn. In de derde race gingen de twee gewoon weer van start. "Ik ben trots op dat we verder konden", zegt Van der Meer. "Ze zijn nog niet van ons af", zegt Brouwer.
Zeilen | Bouwmeester nuchter na sterke dag
Zeilster Marit Bouwmeester kwam drie keer in actie in de ILCA6-klasse en verstevigde haar leidende positie aanzienlijk. "Het gaat best lekker", reageert de olympisch kampioene van 2016 nuchter.
Wielrennen | Van Baarle geniet van kus van kampioen, ondanks teleurstelling
Dylan van Baarle zat te ver weg om de aanval van Remco Evenepoel te volgen en reed daarna de longen uit het lijf om Mathieu van der Poel nog een kans op olympisch goud te geven. Helaas zonder resultaat.
Kanovaren | Iraniër valt uit boot tijdens kayak cross en moet gered worden
In de eerste ronde van het kayak cross-toernooi beleeft de Iraniër Amir Rezanejad een vervelend en angstig moment. Hij valt uit zijn boot en moet worden gered door een reddingswerker.
Nederland is een roeiland, blijkt in Parijs: 'Acht olympische medailles is uniek'
"The Dutch, destroying it."
De Amerikaanse bondscoach vatte het olympisch roeitoernooi in Parijs bondig samen toen hij Simon van Dorp feliciteerde met zijn bronzen medaille. De Nederlandse roeiploeg vermorzelde op het water van Vaires-sur-Marne de concurrentie en neemt na een week olympisch roeien meer medailles dan ooit mee naar huis.
Lees hieronder het verhaal:
Turnen | Iers goud op paardvoltige, De Munck achtste
Rhys McClenaghan uit Ierland gaat er in de toestelfinales met de titel vandoor op paardvoltige. De favoriet voor het goud, die na z'n zevende plek van 2021 twee keer wereld- en twee keer Europees kampioen werd, wint met 15,533 punten.
Loran de Munck, die bij de WK van 2022 nog zesde werd, eindigt door zijn haperende oefening als achtste. Hij had zich met 14,766 punten ook als achtste geplaatst voor de finale, waarin de enige Nederlandse turner in de toestelfinales in Parijs genoegen moet nemen met ruim een punt minder.
Wielrennen | Van der Poel dacht dat aanval beslissend was, maar: 'Toen Remco ging, wist ik het wel'
Mathieu van der Poel ging in de wegwedstrijd op de eerste passage van de kasseienklim in Montmartre in de aanval en dacht de beslissing te forceren. Maar hij werd teruggepakt. En toen ging Remco Evenepoel. Toen wist Van der Poel genoeg.
Wielrennen | PSV feliciteert Evenepoel
PSV is zijn oud-jeugdspeler Remco Evenepoel, vroeger teamgenoot van onder anderen Cody Gakpo, niet vergeten. Vanuit Eindhoven klinken de felicitaties voor de tweevoudig olympisch kampioen.
Boksen | Opnieuw zegevierende Khelif krijgt bijval van IOC-baas Bach
De veelbesproken boksster Imane Khelif heeft in de klasse tot 66 kilogram de halve finales gehaald. De 25-jarige Algerijnse won in de sfeervolle North Paris Arena na drie ronden op punten van de Hongaarse Anna Luca Hamori.
Khelif kon in de boksarena op veel support rekenen, gezien de grote hoeveelheid Algerijnse vlaggen die op de tribune te zien waren.
Khelif is sinds donderdag onderwerp van gesprek na haar gewonnen partij tegen de Italiaanse Angela Carini, die toen na 46 seconden naar eigen zeggen uit zelfbescherming niet meer verder wilde boksen en opgaf. Carini vond het geen eerlijk gevecht.
Bij de door de inmiddels niet meer erkende International Boxing Association (IBA) georganiseerde WK van vorig jaar werden Khelif en Lin Yu-ting uit Taiwan vlak voor hun finale gediskwalificeerd, omdat ze niet door ongespecificeerde gendertesten zouden zijn gekomen.
Bach: 'Doen niet mee aan culturele oorlog'
Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sprak zich eerder vandaag ferm uit tegen de haat die beide bokssters over zich heen krijgen. "We doen niet mee aan een politiek geladen, culturele oorlog", zei hij.
De IBA heeft banden met Rusland en is door het IOC verbannen van de Spelen na jarenlange onenigheid. "Wat we van Russische zijde en in het bijzonder van de IBA hebben gezien", zei Bach, "is dat ze al lang vóór deze Spelen een lastercampagne zijn begonnen tegen Frankrijk, tegen de Spelen, tegen het IOC."
"We hebben twee boksers die als vrouw zijn geboren, die als vrouw zijn opgevoed, die als vrouw een paspoort hebben en vele jaren als vrouw hebben deelgenomen", aldus Bach.
De IBA meldde dat het Carini gaat betalen "alsof ze een olympisch kampioen is." Dat zou betekenen dat de Italiaanse van de IBA een bonus van 50.000 dollar tegemoet mag zien.
Khelif, die na haar overwinning op Hamori in tranen uitbarstte, komt komende dinsdag weer in actie.
Turnen | Pech voor De Munck in finale voltige
Turner Loran de Munck komt in de finale van het paardvoltige kort voor het eind van zijn oefening met zijn voeten tegen het toestel en komt op de grond terecht. Zijn score is uiteraard laag: 13,733.
Wielrennen | Evenepoel met dubbelslag in voetsporen Zijlaard-Van Moorsel
Remco Evenepoel heeft met zijn gouden medailles in de olympische tijdrit en de wegwedstrijd geschiedenis geschreven. Geen mannelijke renner deed dit eerder.
Bij de vrouwen gebeurde het één keer eerder. De Nederlandse Leontien Zijlaard-van Moorsel deed het in Sydney in 2000.
Wielrennen | Van der Poel buiten podium
Het zilver en brons is voor Frankrijk, voor respectievelijk Madouas en Laporte. Van der Poel valt buiten het podium. De Nederlandse troef heeft het geprobeerd, maar moest zijn meerdere erkennen in Evenepoel.
Turnen | Biles op sprong naar zevende olympische titel
Turnster Simone Biles heeft haar zevende olympische titel veroverd. De 27-jarige Amerikaanse superster, deze Spelen al goed voor goud met het team en op de meerkamp, was oppermachtig op sprong. Ze toonde zich met 15,300 punten superieur aan de andere zeven finalisten.
Het zilver ging naar Rebeca Andrade, die in 2021 het goud won en Biles in de WK-finale van 2023 van de titel afhield. De Braziliaanse kwam nu tot een score van 14,966. De Amerikaanse Jade Carey pakte brons met 14,466 punten.
Wielrennen | Evenepoel wint na tijdrit ook wegwedstrijd!
Het gaat niet meer mis voor Remco Evenepoel. De Belg pakt na de tijdrit ook de olympische titel in de wegwedstrijd. Een historische dubbelslag onder de Eiffeltoren.
Wielrennen | Nog 4 kilometer - Lekke band!
Evenepoel rijdt lek! Roepend om een nieuwe fiets staat hij langs de kant, á la Hennie Kuiper in Parijs-Roubaix in 1983. De fiets komt snel, Evenepoel kan verder, de voorsprong lijkt voldoende.
Wielrennen | Nog 8 kilometer - Dubbelslag dichtbij voor Evenepoel
Een geweldige dubbelslag komt dichterbij voor Remco Evenepoel. De olympisch kampioen tijdrijden gaat in de wegwedstrijd een laatste keer de Montmartre op. Zijn voorsprong op Madouas loopt op, naar over de minuut. Dit kan niet meer misgaan voor de Belg.
Wielrennen | Nog 10 kilometer - Evenepoel op weg naar winst
Situatie met 10 km te gaan:
Koploper: Evenepoel
Achtervolger 1: Madouas (Fra) +0.45
Achtervolgers 2: Haller (Oos), Healy (Ier), Jorgenson (VS), Küng (Zwi), Laporte (Fra) +1.28
Achtervolgers 3: Grote groep met oa Van der Poel
Wielrennen | Nog 15 kilometer - Evenepoel rijdt weg bij Madouas!
Wat een vertoon van macht van Evenepoel. De Belg rijdt in de straten van Parijs op 15 kilometer van de meet weg bij zijn medevluchter Madouas. DE achtervolgers volgen op meer dan een minuut, Mathieu van der Poel zit in een groep op anderhalve minuut. .
Wielrennen | Nog 18 kilometer - Evenepoel en Madouas nemen afstand
Evenepoel en Madouas nemen afstand van de achtervolgende groep. Het verschil met de achtervolgende groep loopt op tot bijna een minuut.
Wielrennen | Nog 23 kilometer - Evenepoel maakt indruk
Twee koplopers nog over op dit moment. De Belgische olympisch kampioen tijdrijden Evenepoel en de Fransman Madouas. Evenepoel oogt beresterk.
Op zo'n 18 seconden volgen Haller (Oos), Healy (Ier) en Küng (Zwi). De groep met Mathieu van der Poel volgt op 42 seconden.
Kijk hieronder terug hoe Evenepoel na 38 kilometer demarreerde:
Wielrennen | Nog 29 kilometer - Weer even klimmen
Nog 30 kilometer te fietsen en we gaan voor de tweede keer de Côte de la butte Montmartre op. Gaat Van der Poel weer proberen de oversteek te maken naar de koplopers?
Wielrennen | Nog 32 kilometer - Groep Evenepoel pakt Healy op
De groep van Evenepoel pakt nu koploper Ben Healy. Er rijden nu vijf koplopers vooraan: Evenepoel, Madouas, Kung, Healy en Haller.
Mathieu van der Poel laat landgenoot Dylan van Baarle eens flink gas geven in het peloton, dat op iets meer dan een halve minuut rijdt.
Wielrennen | Nog 35 km - Evenepoel probeert het nu
De aanval van Van der Poel, Van Aert en de andere mannen is voorbij. Dat zorgt ervoor dat Evenepoel het nu probeert. De Belg rijdt in één stuk door naar de groep achtervolgers.
Healy fietst nog in zijn eentje voorop.
Van der Poel en co melden zich weer in het peloton, dat op zo'n 40 seconden van koploper Healy rijdt.
Boksen | IOC-voorzitter Bach noemt 'haat' tegen boksster Khelif 'totaal onacceptabel'
Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Commité (IOC), heeft zich ferm uitgesproken tegen de haat die bokssters Imane Khelif en Lin Yu-ting over zich heen krijgen. "We doen niet mee aan een politiek geladen, culturele oorlog", zei hij.
Bij het georganiseerde WK werden Khelif en Lin Yu-ting door de internationale boksbond IBA geweerd, omdat ze niet door ongespecificeerde gendertesten zouden zijn gekomen. Hier is geen bewijs voor geleverd.
Zowel Khelif als Lin, tweevoudig wereldkampioen, namen deel aan de Olympische Spelen van Tokio in 2021 en wonnen geen medailles.
De IBA heeft banden met Rusland en is door het IOC verbannen van de Spelen na jarenlange onenigheid. "Wat we van Russische zijde en in het bijzonder van de IBA hebben gezien", zei Bach, "is dat ze al lang vóór deze Spelen een lastercampagne zijn begonnen tegen Frankrijk, tegen de Spelen, tegen het IOC."
De IBA meldde dat het Angela Carini de Italiaanse bokser die donderdag in de eerste minuut opgaf in het gevecht tegen Khelif zou betalen "alsof ze een olympisch kampioen was." De IBA zegt van plan te zijn om Carini 50.000 dollar uit te keren.
"We hebben twee boksers die als vrouw zijn geboren, die als vrouw zijn opgevoed, die als vrouw een paspoort hebben en vele jaren als vrouw hebben deelgenomen", aldus Bach. "Sommigen willen een definitie van wie een vrouw is."
De Algerijnse Khelif bokst om 17.20 uur in de kwartfinales tegen de Hongaarse Anna Luca Hamor in de categorie tot 66 kilogram.
Wielrennen | Nog 41 km - Van der Poel en andere grote namen op weg naar de kop
Mathieu van der Poel en Van Aert hebben nog meer grote namen met zich meegekregen. Ook Julian Alaphilippe, Matteo Jorgenson en Toms Skujins zijn met de twee grootmachten mee. Zij zijn op weg naar de kop van de wedstrijd.
Koploper: Healy
Achtervolgers 1: +0.20 (Madouas, Wright, Küng, Politt, Haller, Woods, Sainbayar)
Achtervolgers 2: +0.38 (Van der Poel, Alaphilippe, Jorgenson, Skujins, Van Aert)
Peloton: +0.57
Wielrennen | Nog 46 km - Daar gaat Van der Poel
Daar gaat Van der Poel! Hij krijgt meteen Wout van Aert mee in zijn wiel en de twee zijn vertrokken. Zij zijn nu in de achtervolging op de rest. Het is de eerste beklimming van de Côte de la butte Montmartre en het spel is meteen op de wagen.
Turnen | Tweede goud ooit Filippijnen
Carlos Yulo is een sportheld van de Filipijnen geworden. Hij is de tweede goudenmedaillewinnaar ooit van de archipel in de Grote Oceaan.
Yulo wint goud op vloer bij het turnen door titelverdediger Artem Dolgopyat uit Israël nipt te kloppen.
Drie jaar geleden won gewichtheffer Hidilyn Diaz het eerste goud voor de Filipijnen.
Wielrennen | Nog 48 km - De situatie nu
De situatie nu:
Koplopers: Healy, Lutsenko
Achtervolgers 1: +0.20 (Madouas, Wright, Küng, Politt, Haller, Woods, Sainbayar)
Peloton: +1.14 (O.a. Van der Poel)
Tafeltennis | Tiende goud China
Tafeltennis staat voor de tiende keer op het programma bij de Olympische Spelen en voor de tiende keer gaat de winst bij de vrouwen naar China.
Chen Meng mag plaatsnemen op de hoogste trede van het podium, net als drie jaar geleden in Tokio. In de finale is ze dit keer te sterk voor landgenote Sun Yingsha. Het brons gaat naar Hina Hayata uit Japan.
Wielrennen | Nog 54 km - Achtervolgers openen jacht op Healy en Lutsenko
Een groep van zeven achtervolgers heeft de jacht geopend op de koplopers Ben Healy en Alexey Lutsenko. Valentin Madouas, Fred Wright, Stefan Küng, Nils Politt, Marco Haller, Michael Woods en Jambaljamts Sainbayar rijden nu weg bij het peloton.
Zij rijden op een seconde of twintig van de koploper.
Kanovaren | Teunissen en Wegman door naar heats
Lena Teunissen en Martina Wegman hebben zich geplaatst voor de heats van de kajak cross. Vooral voor Wegman is dat een hele goede prestatie, want zij zat in een hele zware voorronde. Wegman was daar alleen niet van onder de indruk en zocht meteen het duel met de Braziliaanse Ana Satila en wist als tweede over de streep te komen, achter de wereldkampioene Kimberley Woods.
Teunissen ging door naar de volgende ronde nadat de Japanse Yazawa een straf kreeg voor het missen van een boei.
Later vandaag komt Joris Otten nog in actie bij de mannen (17.00 uur).
Zeilen | Bouwmeester loopt verder uit
Marit Bouwmeester sluit de dag af met een derde plek. Ze moet alleen de boten uit Zweden en Noorwegen voor laten, maar die spelen geen grote rol van betekenis in het klassement,
Daardoor staat Bouwmeester er na zes van de elf races uitstekend voor. Ze breidt haar leidende positie verder uit. Dit begint er erg rooskleurig uit te zien:
- Marit Bouwmeester (Ned) 12 punten
- Anne-Marie Rindom (Den) 28 punten
- Hannah Snellgrove (GBr) 39 punten
- Line Flem Hoest (Noo) 42 punten
- Maud Jayet (Zwi) 44 punten
Wielrennen | Nog 67 km - Evenepoel zet aan in het peloton
Bean Healy en Alexey Lutsenko trekken er met z'n twee vandoor. Ze rijden zo'n halve minuut voor het peloton. Dat pikt de Belg Remco Evenepoel niet, hij gaat zelf even aan het werk en gooit het tempo er flink op.
We gaan zien wat dit zo voor de wedstrijd gaat betekenen.
Hoe ziet een dag van een beachvolleyballer er op de Spelen uit?
Hoe ziet een dag van een beachvolleyballer er op de Spelen uit? Daar waren wij wel benieuwd naar en daarom liepen we een dag mee met Stefan Boermans.
Zeilen | Bouwmeester weer het water op
Marit Bouwmeester begint aan haar derde race van de dag. Kan ze haar leidende positie in het klassement verder versterken?
Paardensport | Topprestatie Van Liere, maar Nederland wordt vierde
Het Nederlandse dressuurteam is vierde geworden in de teamfinale, ondanks een uitstekende prestatie van Dinja van Liere. Van Liere kwam als laatste amazone in actie en scoorde 77,720 punten, veel meer dan haar teamgenoten Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens behaalden.
Nederland eindigt op 221,048 punten, achter winnaar Duitsland, nummer twee Denemarken en bronzenmedaillewinnaar Groot-Brittannië.
Ga jij nog naar de Spelen? Zo kun je het nog goedkoop houden
Wie in Parijs de Olympische Spelen wil kijken moet vaak diep in de buidel tasten: kaarten van tientallen tot soms honderden euro's per stuk, hotelkamerprijzen die beginnen vanaf ongeveer 100 euro. En een colaatje (5 euro) of alcoholvrij biertje (8 euro) zijn eveneens flink aan de prijs. Toch zijn er ook evenementen waar je deze Spelen niet meteen je bankpas of creditkaart voor hoeft te pakken.
Wielrennen | Nog 92 km - Koers ontbrandt met aanval Healy
Terwijl Charles Kagimu op zijn tanden bijt om Ryan Mullen, Elia Viviani en de Mauritiaan Christopher Rogier-Lagane te kunnen volgen (de andere koplopers hebben al moeten lossen), wordt de aanval geopend in het peloton.
De Fransman Laurent Madouas gaf de eerste aanzet, maar het is vooral de Ier Ben Healy die weg probeert te komen. Het is afgelopen met de rust in het peloton!
Goedemiddag!
En welkom in het olympsiche liveblog. Hier word je continu op de hoogte gehouden over het middag- en avondprogramma in Parijs.
De ochtend leverde voor Nederland eenmaal goud, eenmaal zilver en twee keer brons op. Alles nog een rustig teruglezen kan hier.