Autoriteiten Gaza: zo'n 50 doden in uur tijd • Geen noodhulp Gazastrook binnengekomen
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.
- Vandaag geen noodhulp Gaza binnengekomen
- Israël voert luchtaanvallen op, ook weer raketaanvallen vanuit Gaza
- Autoriteiten Gaza: zo'n 50 doden in uur tijd
- Israël woest op VN-chef, die zei dat Hamas-aanval 'niet gebeurde in vacuüm'
- Vrijgelaten Israëlische (85): 'We zaten in de tunnels'
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.
Rutte: EU-leiders waarschijnlijk eens met humanitaire pauze
Demissionair premier Rutte denkt dat Europese leiders op de top later deze week op een pleidooi voor een "humanitaire pauze" uitkomen. Dat zei hij in het Kamerdebat over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het kabinet sprak zich al eerder uit voor een humanitaire gevechtspauze die nodig is om een "humanitaire catastrofe in ontwikkeling" in Gaza te stoppen. Het kabinet zal hier op de top weer op aandringen, aldus Rutte.
Sommige partijen in de Kamer pleiten voor een breed staakt-het-vuren en vragen de demissionaire premier waarom het kabinet daar niet op wil aandringen. Rutte wees erop dat zo'n verdergaand staakt-het-vuren ingewikkeld is omdat Israël dan niet militair kan optreden tegen de dreiging van Hamas. Rutte voegde eraan toe dat dat niet betekent dat er een "carte blanche" voor Israël is. "Het land heeft zich aan voorwaarden te houden zoals het internationale oorlogsrecht."
Man in Duitsland opgepakt op verdenking van plannen aanslag
In Duitsland is een man opgepakt op verdenking van het plannen van een aanslag op een pro-Israëlische demonstratie. De 29-jarge Tarik S. werd aangehouden in Duisburg, melden Duitse media.
Volgens de berichten had de man online gezocht naar jihadistische content en pro-Israëlische evenementen. De politie had een tip gehad van een buitenlandse inlichtingendienst, schrijft Der Spiegel. Er werd gevreesd dat de verdachte een vrachtwagen zou gebruiken om in te rijden op een pro-Israëlische manifestatie. De man heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.
Kamer worstelt met oplossingen voor stoppen geweld
Partijen in de Kamer worstelen met de oorlog tussen Israël en Hamas en met name over de vraag hoe het geweld te stoppen. Dat is vanavond opnieuw duidelijk geworden in het Kamerdebat over het conflict.
D66-Kamerlid Sjoerdsma roept op tot een staakt-het-vuren. Ook wil D66 dat een grondoffensief in Gaza voorkomen wordt, uit vrees voor enorme aantallen slachtoffers. Volgens Sjoerdsma gaat "iedere dode, onschuldige Palestijn een rekruteringsmechanisme worden voor Hamas".
VVD-Kamerlid Brekelmans ziet het anders. "Israël zegt zelf: roep nou niet op tot een breed staakt-het-vuren, wij hebben die militaire inzet nodig."
‘Dertien aanvallen op Amerikaans militairen in Syrië en Irak’
Volgens het Pentagon zijn er in een week tijd dertien aanvallen geweest op Amerikaanse militairen in Syrië en Irak. Het gaat om tien bevestigde drone- of raketincidenten in Irak en drie in Syrië.
De VS heeft het aantal militairen en materieel in de regio opgeschroefd vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Washington zegt dat het niet uit is op een escalatie van het geweld naar naburige landen. Het Pentagon heeft niet bekendgemaakt hoe het heeft gereageerd op de aanvallen, die vermoedelijk zijn uitgevoerd door pro-Iraanse strijdgroepen.
Vorige week meldde de VS ook een aantal raketten te hebben neergehaald boven de Rode Zee. Volgens de VS ging het om raketten van de Houthi-rebellen in Jemen, met een bereik van ruim 2000 kilometer. De Houthi's hebben de raketaanval niet opgeëist.
Al-Shifa: ziekenhuis, vluchtelingenkamp en 'straks massagraf'
In Al-Shifa worden dagelijks honderden slachtoffers van Israëlische bombardementen verzorgd. Ook zoeken honderden gezinnen hier veiligheid. Het personeel werkt 24/7, met steeds minder materiaal. Een lokale cameraman in Gaza biedt een blik binnen:
Autoriteiten Gaza: zo'n 50 doden in uur tijd
Volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten in Gaza heeft Israël nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd. Er zou sprake zijn van ongeveer vijftig dodelijke slachtoffers in een uur tijd. De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd.
Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza meldt dat de Israëlische luchtaanvallen een groter gebied beslaan dan voorheen. Eerder vandaag werd duidelijk dat de Israëlische luchtmacht de aanvallen op Hamas-doelen heeft opgevoerd. Er werden 400 luchtaanvallen gemeld door het leger in een dag tijd, de dag ervoor waren dat er 300.
Israël zegt dat het alleen aanvallen uitvoert op stellingen van Hamas. Desondanks komen er in het dichtbevolkte gebied ook talloze burgers om het leven bij de bombardementen. Volgens de Palestijnse autoriteiten is het dodental sinds het begin van de oorlog opgelopen tot zeker 5791.
Rutte: het zijn gesprekken waar je stil van wordt
Demissionair premier Rutte heeft vandaag naar eigen zeggen gesprekken gehad "waar je stil van wordt" met mensen uit de Palestijnse gemeenschap in Nederland. Dat heeft hij gezegd in een debat in de Kamer.
In de Tweede Kamer wordt gesproken over de aankomende Europese top, die grotendeels in het teken van de oorlog tussen Israël en Hamas zal staan. "Hoe eensgezinder de internationale gemeenschap is, des te groter de kans dat regionale escalatie kan worden voorkomen", zei demissionair premier Rutte tegen de Kamer.
Hij vertelde ook over zijn gesprekken van gisteren en vandaag. Hij bezocht Israël en de Westelijke Jordaanoever en sprak vanmiddag met Nederlanders met Palestijnse familie:
Israëlische leger: Hamas kan brandstof teruggeven aan ziekenhuizen
Het is uitgesloten dat er brandstof vanuit Egypte naar Gaza mag worden gebracht, zegt het Israëlische leger. "Hamas gebruikt het voor zijn operaties", zegt woordvoerder Hagari tegen de krant Haaretz. "Hamas kan de benzine die het heeft gestolen van UNRWA teruggeven aan ziekenhuizen."
VN-hulporganisatie UNRWA zei eerder vandaag dat het morgenavond volledig zonder brandstof komt te zitten. Volgens de organisatie heeft dat desastreuze gevolgen voor de vele honderdduizenden vluchtelingen in Gaza. Sinds zaterdag zijn er 54 trucks met noodhulp geleverd vanuit Egypte, maar daarin zat geen brandstof.
Anderhalve week geleden plaatste UNRWA een bericht op X over meldingen van benzinediefstal. Volgens de tweet, die later verwijderd is, waren er meldingen dat een groep mensen van het Gazaanse ministerie van Gezondheidszorg, dat valt onder Hamas, medicijnen en benzine zou hebben gestolen. Later sprak UNRWA tegen dat er zou zijn geplunderd. Maar volgens Israël was er wel degelijk sprake van diefstal door Hamas.
Rutte: tragiek van deze oorlog is dat het denken vaak zwart-wit is
Aan het begin van het debat in de Tweede Kamer over de Europese top later deze week - die grotendeels in het teken van de oorlog zal staan - legde demissionair premier Rutte een verklaring af. Rutte bezocht gisteren Israël en de Westelijke Jordaanoever en sprak met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas.
De tragiek van deze oorlog is dat het denken erover vaak zwart-wit is, zei Rutte. Terwijl de realiteit is, dat zo veel dingen tegelijk waar zijn, aldus Rutte:
Israël voert luchtaanvallen op, ook weer raketaanvallen vanuit Gaza
Op de achttiende dag van de oorlog is opnieuw sprake van hevige bombardementen op de Gazastrook en raket- en drone-aanvallen richting Israël. Ook aan de Israëlische noordgrens bij Libanon was weer sprake van schermutselingen. In 24 uur tijd zijn volgens het Israëlische leger 400 luchtaanvallen uitgevoerd op Palestijnse militanten; ruim honderd meer dan de dag ervoor.
In Gaza werden vandaag honderden doden gemeld door Israëlische luchtaanvallen. Volgens het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid zijn inmiddels ruim 5791 Palestijnen gedood sinds het begin van de oorlog. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn volgens de autoriteiten inmiddels 96 doden gevallen.
Op diverse plekken in Israël klonk het luchtalarm vanwege raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz werden er geen slachtoffers gemeld. Het dodental in Israël van de afgelopen 2,5 week staat op ruim 1400. De meeste slachtoffers waren burgers die door Hamas zijn vermoord bij de grote aanval op 7 oktober.
Kolonisten op de Westoever vallen Palestijnen aan, met steun van Israël
Kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever grijpen volgens mensenrechtenorganisaties hun kans nu de ogen van de wereld gericht zijn op de oorlog in Gaza. Gewapende kolonisten en Israëlische militairen vallen bewoners aan in hun huizen, op straat en in hun olijfgaarden. In ruim twee weken tijd zijn zeker negentig Palestijnen gedood.
In de nacht van 11 oktober drongen tientallen kolonisten in uniformen het dorp Wadi al-Seeq binnen, waar ze inwoners mishandelden en een spoor van vernieling achterlieten. "We werden vastgebonden, vernederd en geslagen met stokken", vertelt Abu Bashar, hoofd van de bedoeïenengemeenschap. "Dat heeft uren geduurd."
Lees verder:
VN: vandaag geen noodhulp Gaza binnengekomen
Vanuit Egypte is vandaag geen enkele noodhulp de Gazastrook binnengekomen. De VN meldt dat er twintig vrachtwagens met humanitaire hulpgoederen gepland stonden voor levering vanuit Egypte, maar dat dat niet is doorgegaan.
"We hopen dat de goederen morgen Gaza kunnen bereiken", zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Het is onduidelijk waarom de noodhulp niet is doorgegaan. In totaal zijn sinds zaterdag 54 trucks met humanitaire hulp geleverd. VN-chef Guterres noemde dat aantal een druppel op een gloeiende plaat.
In de Gazastrook woedt een grote humanitaire crisis. De enclave is door Israël afgesloten van de toevoer van water, elektriciteit en brandstof. Bijna twee derde van de zorginstellingen in de Gazastrook functioneert niet meer als gevolg van de Israëlische bombardementen, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag.
Israël woest op VN-chef, die zei dat Hamas-aanval 'niet gebeurde in vacuüm'
De Israëlische VN-ambassadeur heeft woest gereageerd op uitspraken van VN-chef Guterres. De secretaris-generaal zei dat de aanslagen van Hamas op 7 oktober "niet in een vacuüm zijn gebeurd". Guterres veroordeelde de aanslagen, maar wees erop dat "het Palestijnse volk 56 jaar van verstikkende bezetting" te verduren heeft gehad.
Gilad Erdan, de Israëlische VN-ambassadeur, eist dat Guterres opstapt vanwege zijn uitspraken in de VN-Veiligheidsraad. Het heeft volgens Erdan geen zin om te praten met iemand die "begrip toont voor de meest verschrikkelijke daden tegen de burgers van Israël, door een terroristische organisatie nota bene".
De minister van Buitenlandse Zaken van Israël, Eli Cohen, weigert Guterres nog te ontmoeten. "Na 7 oktober is er geen ruimte meer voor een gebalanceerde aanpak", zegt hij op X.
Rutte: goed en confronterend gesprek met Palestijnse gemeenschap
Demissionair premier Rutte heeft gesproken met mensen uit de Palestijnse gemeenschap in Nederland. "Het was een goed en soms ook confronterend gesprek", zegt hij op X.
De mensen benadrukten hun grote zorgen over de onschuldige burgerslachtoffers in Gaza als gevolg van Israëlische luchtaanvallen. Ook de humanitaire crisis in de Gazastrook kwam ter sprake. "Die zorgen bestaan al lang", zegt Rutte. "Ik heb hen verzekerd dat Nederland zich hard blijft maken voor humanitaire pauzes en corridors."
VN-chef: 'Hulpgoederen in Gaza zijn druppel in een oceaan van behoefte'
De hulpgoederen die tot nu toe met toestemming van Israël de Gazastrook binnen zijn gekomen, zijn slechts "een druppel aan hulp in een oceaan van wat er nodig is", stelde VN-chef Guterres in de VN-Veiligheidsraad. Nog altijd is de grens tussen Egypte en de Gazastrook gesloten en zijn pas enkele tientallen vrachtwagens met hulpgoederen toegelaten.
Hij herhaalde zijn oproep tot een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël. Hij veroordeelde de aanvallen van Hamas nogmaals en riep op tot vrijlating van de gijzelaars, maar stelde ook dat het belangrijk was dat "die aanvallen niet in een vacuüm plaatsvonden".
Hij wees naar de 56 jaar "waarin het Palestijnse volk werd blootgesteld aan verstikkende bezetting". Tegelijk zei hij ook dat dit nooit een aanval van Hamas op Israël rechtvaardigt, maar ook niet de "collectieve bestraffing van het Palestijnse volk".
Hij bezocht vier dagen geleden de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook:
Podcast De Dag: Israël en Palestijnen, is een tweestatenoplossing nog mogelijk?
De vredesakkoorden van Oslo van dertig jaar geleden moesten leiden tot een tweestatenoplossing. Maar het liep anders. Onder meer door de Israëlische nederzettingenpolitiek en de tweede intifada (2000-2005) van de Palestijnen raakte een Palestijnse staat uit beeld. En na de gruwelijke aanval van Hamas op 7 oktober lijkt een vreedzame oplossing van het conflict verder weg dan ooit.
Toch is een tweestatenoplossing de enige denkbare uitweg, zegt Midden-Oosten-kenner Erwin van Veen van Instituut Clingendael in de podcast De Dag. Maar dan moet er heel veel gebeuren.
De podcast is hier te beluisteren.
Macron: Hezbollah is niet uit op grootschalige oorlog
Hezbollah is niet uit op een grootschalige oorlog met Israël, stelt de Franse president Macron. Hij bracht vandaag een bezoek aan Israël om premier Netanyahu te ontmoeten en sprak daar onder meer over Hezbollah, meldt de Israëlische krant Yedioth Ahronot.
Volgens Franse geheime diensten wil Hezbollah vooral testen hoe ver ze kunnen gaan. Hezbollah is een door Iran gesteunde militante sjiitische groepering die door westerse landen als terroristische organisatie wordt gezien. Vanuit Libanon vuurt de groepering regelmatig raketten af op Israël en vooral Israël vreest dat de groepering zich (meer) gaat mengen in de strijd tussen Israël en Hamas.
Macron stelde echter dat er geen zekerheiden zijn en dat niet uit te sluiten is dat de situatie alsnog escaleert. Hij zei dat Frankrijk Libanon heeft gewaarschuwd dat de gevolgen groot zijn als Hezbollah een oorlog begint.
Artsen in Gaza zien ziekten door overbevolking en slechte riolering
In Gaza zien artsen mensen naar de ziekenhuizen komen met symptomen van ziekten die komen door overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen. Volgens de Verenigde Naties ontvluchtten ruim 1,4 miljoen mensen hun huis.
Veel burgers leven dicht op elkaar in tijdelijke onderkomens, zegt een dokter van een ziekenhuis in Khan Younis tegen persbureau Reuters. "De meeste scholen worden gebruikt als schuilplaats en bieden heel veel mensen onderdak", zegt hij. "Dat is een perfecte voedingsbodem voor ziekten om zich te verspreiden."
Hulporganisaties waarschuwden hier al voor. Zo sprak hulporganisatie Oxfam Novib eerder deze week van een ongekende gezondheidscrisis. In de Gazastrook is er een groot tekort aan drinkwater, waardoor mensen vervuild water drinken.
Na de aanval van Hamas kondigde Israël een volledige blokkade van de Gazastrook aan. Daardoor kan er geen voedsel, water, stroom en brandstof het gebied binnen. Er mochten de afgelopen dagen wel vrachtwagens grens over bij Egypte, maar dat zijn er nog veel te weinig.
WHO: zorgfaciliteiten in Gaza liggen grotendeels plat
Bijna twee derde van de zorginstellingen in de Gazastrook functioneert niet meer als gevolg van de Israëlische bombardementen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
In 46 van de in totaal 72 zorginstellingen kan er geen werk meer worden verricht. Daarbij horen ook 12 van de in totaal 35 ziekenhuizen in de Gazastrook.
Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen komt dat door het gebrek aan elektriciteit en brandstof voor generatoren. Ook hebben veel faciliteiten hun deuren moeten sluiten vanwege schade door raketten.
Vrijgelaten gijzelaar: 'We werden geslagen, tot we de tunnels bereikten'
Met hulp van haar dochter vertelde de 85-jarige Yocheved Lifshitz vanuit het ziekenhuis in Tel Aviv over wat ze heeft meegemaakt:
Vanaf het moment dat ze in de ondergrondse ruimte kwamen waar ze ruim twee weken zou worden vastgehouden, kreeg ze naar eigen zeggen goede verzorging.
Israël tegen Gazanen: beloning bij tip over gegijzelden
Het Israëlische leger heeft opnieuw pamfletten uitgestrooid over de Gazastrook. Daarin staat een oproep aan inwoners van Gaza om informatie met Israël te delen over gegijzelden die bij hen in de buurt worden vastgehouden.
Het leger zegt de informanten een beloning toe en het belooft zijn uiterste best te doen om hun huis te beschermen.
Macron: 'Internationale coalitie tegen IS uitbreiden'
Frankrijk en Israël hebben het terrorisme als hun "gemeenschappelijke vijand". Dat zei de Franse president Macron op een persconferentie met de Israëlische premier Netanyahu in Jeruzalem. In de strijd tegen terrorisme zijn volgens Macron wel regels nodig.
Macron opperde dat de bestaande internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië uitgebreid zou kunnen worden. Die coalitie, waar onder leiding van de VS tientallen landen (inclusief Nederland) deel van uitmaken, zou dan ook tegen Hamas in Gaza kunnen vechten. Macron gaf verder geen details over hoe hij dat voor zich ziet. Premier Netanyahu heeft eerder gezegd dat Hamas en IS precies hetzelfde zijn.
Daarnaast zei Macron dat stabiliteit in het Midden-Oosten alleen mogelijk is als Israël ook een politieke aanpak toestaat om het conflict met de Palestijnen op te lossen.
Hamas-ministerie: 704 Palestijnen omgekomen in afgelopen etmaal
Volgens het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook, waarover Hamas de macht heeft, zijn er de afgelopen 24 uur 704 Palestijnen gedood bij luchtaanvallen door Israël. In totaal zijn er volgens het ministerie in de oorlog tot nu toe 5791 inwoners van de Gazastrook om het leven gekomen, onder wie 2360 kinderen en 1292 vrouwen.
Eerder meldde Hamas 140 doden door Israëlische luchtaanvallen vannacht. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.
Israël voert de afgelopen dagen het aantal bombardementen op de Gazastrook op. Volgens het leger zijn gisteren en vannacht 400 Hamas-doelen geraakt, zoals commandocentra en een tunnel.
'Onze hulp in Gaza stopt morgen als er geen nieuwe brandstof komt'
De VN-organisatie voor humanitaire hulp aan Palestijnen UNRWA zegt dat het morgen zijn activiteiten in de Gazastrook moet staken als er geen brandstof het gebied binnenkomt. Dat zou betekenen dat het voedsel- en drinkwatertekort er nog groter wordt.
"Het is een keten", zegt Juliette Touma van UNRWA tegen de NOS. "Als wij geen brandstof krijgen, kunnen onze auto's niet rijden, ook de vrachtwagens niet. De bakkerijen krijgen dan geen meel, dus die zullen niets meer produceren." Ook kan UNRWA de waterpompen en ontziltingsinstallaties niet laten draaien voor het maken van drinkwater.
Meer hierover lees je in dit artikel:
Vrijgelaten Israëlische (85): 'We zaten in de tunnels'
Een van de twee Israëlische vrouwen die gisteravond door Hamas werden vrijgelaten, heeft haar verhaal gedaan aan journalisten. Met hulp van haar dochter vertelde de 85-jarige Yocheved Lifshitz vanuit het ziekenhuis in Tel Aviv over wat ze heeft meegemaakt. "Ik ben door de hel gegaan. Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen."
Ze zegt dat ze bij haar ontvoering met stokken werd geslagen en blauwe plekken opliep doordat ze achter op een motorfiets werd meegenomen naar de Gazastrook. Daar werd ze met andere gijzelaars een tunnel binnengeleid. "We moesten kilometers lopen over natte aarde. Het was een gigantisch tunnelstelsel, net een spinnenweb", zei ze.
Vanaf het moment dat ze in de ondergrondse ruimte kwamen waar ze ruim twee weken zou worden vastgehouden, kreeg ze naar eigen zeggen goede verzorging. Er was medische zorg, de omgeving was hygiënisch en ze kregen brood, witte kaas en komkommer te eten. Volgens haar dochter was dat hetzelfde eten als de bewakers van Hamas aten.
Rutte ontvangt familieleden van gijzelaars en slachtoffers
Familieleden van Israëliërs die door Hamas zijn ontvoerd of vermoord, hebben vanochtend in Den Haag ontbeten met demissionair premier Rutte op zijn ministerie. Volgens Chris den Hoedt, de voorzitter van de Nederlandse afdeling van het Familieforum voor Gijzelaars en Vermisten, was het een warm en emotioneel gesprek.
Ze namen de tijd om de verhalen te horen, zegt Den Hoedt:
'Macron ook naar Palestijnse president Abbas'
De Franse president Macron zal na zijn bezoek aan Israëlische politici ook naar de Westelijke Jordaanoever reizen om te spreken met de Palestijnse president Abbas. Dat meldt de Palestijnse Autoriteit, onder leiding van Abbas.
Vanochtend kwam Macron aan in Israël voor gesprekken met premier Netanyahu, president Herzog en met de Israëlische partijleiders Gantz en Lapid. Na aankomst op de luchthaven van Tel Aviv had hij een ontmoeting met familieleden van Franse slachtoffers en gegijzelden. Dertig Franse staatsburgers kwamen om bij de terreuraanval van Hamas in Israël en negen Fransen worden vermist. Zij zijn vermoedelijk gegijzeld.
"Ik verzeker u dat u in deze oorlog niet alleen staat", zei Macron tegen president Herzog. Hij noemde de vrijlating van de door Hamas uit Israël meegenomen gijzelaars voor nu het belangrijkste doel.
Google Maps zet verkeersupdates Israël uit
Via Google Maps en navigatie-app Waze is geen verkeersinformatie in Israël meer te zien. Volgens de website Geektime geldt dat voor alle navigatie-apps in Israël. Als reden noemt Google, ook eigenaar van Waze, de veiligheidssituatie in het land. Gebruikers van Waze kregen gisteren al bericht over de verandering.
Volgens Google Maps is de maatregel uit voorzorg genomen. "Zoals we eerder in conflictsituaties hebben gedaan en als reactie op de ontwikkelingen in het gebied hebben we tijdelijk de mogelijkheid uitgezet om live verkeerssituaties en drukte op de weg te zien, omwille van de veiligheid van plaatselijke gemeenschappen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.
De maatregel volgt volgens Google op overleg met verschillende autoriteiten in de regio. Of er een verzoek lag van het Israëlische leger zegt het bedrijf niet. Google deed vorig jaar soortgelijke aanpassingen in Oekraïne, na de Russische invasie.
In totaal 35 medewerkers VN-hulporganisatie gedood in Gaza
Binnen een dag zijn er nog eens zes medewerkers van UNRWA omgekomen in Gaza. De organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen verloor in totaal, sinds het begin van de Israëlische aanvallen op 7 oktober, 35 medewerkers.
"Dit zijn niet alleen getallen. Dit zijn onze vrienden en collega's", zegt de VN-organisatie. "Veel van hen waren leraren op onze scholen. UNWRA rouwt om dit enorme verlies."
Verder meldt de organisatie dat er nu bijna 600.000 mensen verblijven in 150 UNWRA-voorzieningen op de Gazastrook. Zij moesten hun huizen ontvluchten. Van die locaties zijn er sinds 7 oktober 40 beschadigd, waarvan twee in de afgelopen 24 uur.
In beeld: gewonden naar ziekenhuizen in Gaza
Sinds gisteravond komen via verschillende persbureaus beelden binnen van gewonden die bij ziekenhuizen in Khan Younis en Gaza-Stad zijn binnengebracht na Israëlische luchtaanvallen:
Israël meldt bombardementen Gazastrook, Hamas spreekt van 140 doden
Het Israëlische leger meldt dat de luchtmacht afgelopen nacht honderden doelen in de Gazastrook heeft getroffen en daarbij meerdere commandanten van Hamas heeft gedood. Het zou gaan om de plaatsvervangende commandanten van drie bataljons van de Palestijnse organisatie. Volgens Hamas zijn er bij de luchtaanvallen vannacht in totaal zeker 140 mensen omgekomen.
Bij een aanval door een gevechtsvliegtuig werd ook een Hamas-tunnelschacht gebombardeerd die Hamas snelle toegang tot de kust gaf, meldt het leger. Ook zouden commandocentra van Hamas-activisten en door Hamas gebruikte moskeeën zijn aangevallen.
Volgens het leger zijn de afgelopen dagen meer dan 400 doelen geraakt met het oogmerk de "terroristische capaciteit van Hamas te vernietigen".
Twee vrijgelaten gijzelaars overgebracht naar Tel Aviv
De 85-jarige Yocheved Lifshitz en de 79-jarige Nurit Cooper zijn volgens Hamas om humanitaire en medische redenen vrijgelaten. Het Rode Kruis heeft hen naar Israël gebracht. Hun echtgenoten waren ook gegijzeld. Aangenomen wordt dat die nog vastzitten.
President Macron aangekomen in Israël
De Franse president Macron is aangekomen in Tel Aviv. Hij zal met de Israëlische premier Netanyahu en president Herzog spreken, en ook met de Israëlische partijleiders Gantz en Lapid.
Macron zal naar verwachting zijn volledige solidariteit met Israël betuigen, maar ook vragen de burgerbevolking van Gaza te sparen. Verder wil hij de partijen oproepen tot een "oprecht vredesproces", meldt het bureau van de Franse president.
Vrijgelaten gijzelaars lijken er goed aan toe
De twee gijzelaars die gisteren zijn vrijgelaten door Hamas lijken er goed aan toe te zijn en hebben hun families weer gezien. Dat zegt een verpleegkundige van het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv, waar de twee vrouwen van 85 en 79 worden behandeld.
Nurit Cooper en Yocheved Lifshitz zullen de komende uren rusten en daarna gaan artsen verder tests uitvoeren om te kijken hoe ze er precies aan toe zijn. Beiden slikken medicatie die ze vermoedelijk niet hebben gekregen in gevangenschap de afgelopen twee weken.
Witte Huis: nu niet het moment voor wapenstilstand
Het is nu niet het moment voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, vindt Washington. "Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen en ze hebben nog steeds werk te doen als ze achter het leiderschap van Hamas aan willen gaan", zei woordvoerder John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad bij een persbriefing in het Witte Huis.
De uitspraken van Kirby zijn in lijn met eerdere uitlatingen van president Biden, die stelde dat er pas over een wapenstilstand kan worden gesproken als alle gijzelaars zijn vrijgelaten door Hamas. De Europese Unie en de Verenigde Naties sturen in tegenstelling tot de VS wel aan op een gevechtspauze om humanitaire steun aan Gaza te bieden.
President Biden heeft er bij premier Netanyahu op aangedrongen om humanitaire steun toe te laten in Gaza. Hij heeft ook verheugd gereageerd op de vrijlating van de twee gijzelaars door Hamas.
Luchtaanval op vluchtelingenkamp in noorden van Gaza
Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op een vluchtelingenkamp in het noorden van Gaza. Dat bevestigt het leger na berichtgeving door het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid in Gaza.
Volgens het leger werd het kamp door Hamas gebruikt. Palestijnse media melden vijf doden en volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn er ook kinderen onder de doden. Meer details over de luchtaanval zijn nog niet bekendgemaakt. De claim dat het vluchtelingenkamp door Hamas wordt gebruikt en de berichten over de doden zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd.
'Vrijgelaten gijzelaars aangekomen in Tel Aviv'
De twee Israëlische gijzelaars die Hamas heeft vrijgelaten zijn met een helikopter aangekomen in Tel Aviv, melden Israëlische media. Daar zijn ze nu in het ziekenhuis. Hoe ze eraan toe zijn, is nog niet bekendgemaakt.
De 85-jarige Yocheved Lifshitz en de 79-jarige Nurit Cooper zijn volgens Hamas om humanitaire en medische redenen vrijgelaten. Een Egyptische arts omschreef ze eerder als "stabiel".
Yocheved Lifshitz en haar 83-jarige man Oded werden bij de reeks aanvallen van Hamas op 7 oktober ontvoerd uit hun woning bij Nir Oz, niet ver van de grens met Gaza. Oded zit voor zover bekend nog vast. Ook de echtgenoot van Nurit Cooper, Amiram, zou nog steeds worden gegijzeld door Hamas.
Kort nadat bekend was gemaakt dat de vrouwen zouden worden vrijgelaten, werden beelden vrijgegeven van de twee:
Welkom
Welkom in het liveblog van dinsdag 24 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.