Palestijnse herder bij een verwoest dorp op de Westoever
NOS NieuwsAangepast

Kolonisten op de Westoever vallen Palestijnen aan, met steun van Israël

  • Eliane Lamper

    redacteur Online

  • Eliane Lamper

    redacteur Online

Kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever grijpen volgens mensenrechtenorganisaties hun kans nu de ogen van de wereld gericht zijn op de oorlog in Gaza. Gewapende kolonisten en Israëlische militairen vallen bewoners aan in hun huizen, op straat en in hun olijfgaarden. In ruim twee weken tijd zijn zeker negentig Palestijnen gedood, met name door militairen.

In de nacht van 11 oktober drongen tientallen kolonisten in uniformen het dorp Wadi al-Seeq binnen, waar ze inwoners mishandelden en een spoor van vernieling achterlieten. "We werden vastgebonden, vernederd en geslagen met stokken", vertelt Abu Bashar, hoofd van de bedoeïenengemeenschap. "Dat heeft uren geduurd."

Om hulp kon de Palestijnse gemeenschap niet vragen. Ze werden mishandeld in het bijzijn van militairen. Alle veertig families moesten noodgedwongen hun huizen achterlaten en vluchtten met hun schapen en geiten het dorp uit. "De kolonisten hebben alles van ons afgepakt. Onze huizen, onze auto's, onze spullen."

Verwondingen en schade aangericht door kolonisten

Het is slechts een van de vele aanvallen in de afgelopen weken, gedocumenteerd door mensenrechtenorganisatie Yesh Din. Tientallen gemeenschappen van herders en bedoeïenen zijn verjaagd. In het dorp Sa'ir, vlak bij Hebron, vielen kolonisten een herdersfamilie met zeven kinderen aan en staken hun tenten in brand. De schapen namen ze mee.

In het dorp Qusra, niet ver van Nablus, schoten kolonisten drie mensen dood. De dag erna, tijdens de begrafenis, vermoordden ze nog een vader en zoon. In Al-Tawani schoot een kolonist een Palestijn dood die op weg was naar de moskee voor het vrijdaggebed. Een Israëlische soldaat stond erbij en greep niet in.

Bewapend door regering

Kolonisten worden vaak vergezeld door militairen die hen beschermen. Bovendien worden ze nu bewapend door de uiterst rechtse en ultranationalistische minister Ben Gvir van Nationale Veiligheid. Sinds de start van de oorlog heeft hij duizenden automatische vuurwapens, helmen en uniformen uitgedeeld.

"Ze grijpen hun kans nu de internationale gemeenschap de andere kant op kijkt", zegt Sarit Michaeli van de Israëlische organisatie B'Tselem, die schendingen van mensenrechten in Palestijns gebied documenteert. "Dit zagen we al gebeuren, maar ze zijn het tempo nu aan het opvoeren. Ze blokkeren wegen, omsingelen dorpen en vallen aan."

Op de Westoever heeft elk dorpje hetzelfde verhaal over aanvallen en intimidatie door kolonisten:

Zo is het op de Westelijke Jordaanoever: 'Elk dorpje hier heeft hetzelfde verhaal'

Met de oorlog in Gaza is de bewegingsvrijheid van Palestijnen op de Westoever sterk ingeperkt. Het leger heeft een lockdown ingevoerd en militaire checkpoints zijn gesloten. Voor inwoners is het niet meer mogelijk om tussen steden en dorpen te reizen. Israëliërs kunnen zich wel vrij bewegen.

Op beelden is te zien dat kolonisten de Israëlische vlag planten op hun geconfisqueerde grond. Er zijn gemeenschappen die de strijd opgeven en uit voorzorg vertrekken van hun land. Palestijnen spreken van een etnische zuivering. "Ze weten dat niemand hen komt beschermen als ze worden vermoord", zegt Michaeli.

Illegale nederzettingen

Voor de oorlog in Gaza was er al een toename van geweld door kolonisten. Eerder dit jaar werden in het dorp Huwara tientallen huizen en auto's in brand gestoken door woedende kolonisten. Bij deze 'pogrom', zoals een generaal van het leger het zelf omschreef, werden tientallen bewoners verwond met messen en metalen staven.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen behalve zo'n drie miljoen Palestijnen zeker 600.000 joodse kolonisten in meer dan honderd nederzettingen, die volgens het internationaal recht illegaal zijn. Die nederzettingen breiden zich in rap tempo uit. Vanuit Europese landen kwam hier al meermaals kritiek op, omdat hierdoor de kans voor Palestijnen op een eigen staat steeds verder uit het zicht raakt.

Nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever

De nederzettingen worden al decennia uitgebreid, onder toeziend oog van opeenvolgende Israëlische regeringen. Kolonisten voelen zich nu bij hun landroof gesterkt door de ministers Ben Gvir en Smotrich, die zelf kolonist zijn en de Westoever willen annexeren. "Het gezamenlijke doel is om Palestijnen te onteigenen en verjagen", zegt Michaeli.

In Wadi al-Seeq wonen kolonisten nu in de huizen van de bedoeïenen. "Het was een laffe terreurdaad", zegt Abu Bashar over de nacht dat ze werden aangevallen. "Nu zijn we vluchtelingen geworden, zonder dak boven ons hoofd, zonder eten en zelfs zonder dekens om onder te slapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl