liveblog
NOS NieuwsAangepast

Definitieve uitslag: Macron wint met 58,54 procent • Le Pen erkent verlies

  • Welkom in het liveblog over de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen.
  • Zittend president Macron heeft gewonnen met 58,54 procent van de stemmen.
  • Uitdager Le Pen behaalde 41,46 procent van de stemmen en heeft haar nederlaag erkend.
  • Verschillende Europese leiders hebben Macron gefeliciteerd met zijn herverkiezing.
liveblog gesloten

Macron wint met 58,54 procent, Le Pen blijft steken op 41,46 procent

De Franse president Emmanuel Macron heeft met 58,54 procent de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat alle stemmen zijn geteld. Zijn uitdager, Marine le Pen ging er met 41,46 procent van de stemmen vandoor.

Supporters van Macron reageren: 'Ik hou veel van deze president'

Fransen reageren op de winst van Macron: 'Ik hou veel van deze president'

Zelensky feliciteert Macron met de winst

De Oekraïense president Zelensky heeft zijn Franse ambtgenoot Macron gefeliciteerd met zijn winst in de presidentsverkiezingen. Op Twitter noemt Zelensky Macron in het Frans "een echte vriend van Oekraïne".

"Ik wens hem verder succes", twittert hij. "Ik waardeer zijn steun en ik ben ervan overtuigd dat we samen op weg zijn naar nieuwe gemeenschappelijke overwinningen. Op weg naar een sterk en verenigd Europa!"

Cameramensen halen halsbrekende toeren uit om Macron bij te houden

Cameramensen achtervolgen Macron

Voorlopige uitslag: 56,7 procent voor Macron, 43,3 procent voor Le Pen

Met 93 procent van de stemmen geteld, heeft president Macron de verkiezingen met 56,7 procent gewonnen. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Uitdager Le Pen kreeg 43,3 procent van de stemmen.

Aanhangers van Le Pen: 'De uitslag geeft een vleugje hoop'

Aanhangers van Le Pen: 'De uitslag geeft een vlaag van hoop'

Élysée: eerste telefoontje met Duitse kanselier Scholz

Het eerste telefoontje dat Macron na zijn overwinning vanavond heeft gepleegd, was met de Duitse bondskanselier Scholz. Dat meldt het kantoor van Macron. Het telefoontje staat volgens het Élysée symbool voor de vriendschapsband tussen beide landen.

Eerder op de avond bracht Scholz publiekelijk al zijn felicitaties over aan Macron. De herverkiezing van de Franse president is volgens Scholz een krachtige boodschap aan Europa.

Frankrijk en Duitsland zijn binnen de EU de belangrijkste spelers. Veel EU-politici zijn opgelucht dat Macron heeft gewonnen. Zijn tegenstander Le Pen beloofde kiezers dat ze Frankrijk meer zou losmaken van de EU. Zo pleitte ze bijvoorbeeld voor een inperking van het vrije verkeer van personen en goederen.

Een paar dagen voor de beslissende ronde sprak Scholz in een opinieartikel in de Franse krant Le Figaro nog zijn steun uit voor Macron, samen met de Spaanse premier Sánchez en hun Portugese collega Costa.

Macron: 'Bedankt voor het vertrouwen'

Bekijk hieronder een samenvatting van Macrons overwinningstoespraak bij de Eiffeltoren:

Macron: 'Bedankt voor het vertrouwen'

Tevreden Macron in Parijs: Ik zal een president zijn voor alle Fransen

Met op de achtergrond de verlichte Eiffeltoren bedankte Macron zojuist zijn aanhangers voor hun steun. Hij werd met luid gejuich en gezang onthaald op het podium, dat speciaal voor de toespraak was neergezet. Voor hij het podium op kwam, klonk meermaals Ode an die Freude, het volkslied van de Europese Unie.

In zijn toespraak benoemde Macron onder meer de onvrede die bij veel kiezers leeft over de huidige politiek. Hij erkende dat veel stemgerechtigden deze verkiezingen thuis waren gebleven, en zei zich er ook bewust van te zijn dat veel mensen op hem hadden gestemd, enkel om Le Pen te blokkeren. Hij beloofde het in zijn nieuwe termijn anders te gaan doen. "De komende jaren zullen geen voortzetting zijn van mijn eerste termijn."

Macron zei daarnaast begrip te hebben voor de aanhangers van de rechts-radicale tegenkandidaat Le Pen. Zij had zich opgesteld als tegenhanger, die forse hervormingen wilde doorvoeren en het opnam voor 'de gewone Fransman'. "Hun woede moet worden erkend", sprak Macron. "Ik zal een president zijn voor alle Fransen", zei hij. "Niemand blijft achter."

Macron is de eerste Franse president in 20 jaar tijd die herkozen wordt voor een tweede termijn.

'Bij winst Le Pen hadden andere EU-landen verantwoordelijkheid moeten nemen'

Hoogleraar Europese Geschiedenis Mathieu Segers analyseert in Nieuwsuur de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor Europa. "Als Le Pen had gewonnen, hadden andere landen binnen de Europese Unie meer verantwoordelijkheid moeten nemen om naar voren te stappen om zich druk te maken om de Europese integratie. Dat was misschien nog niet zo ongezond geweest", zegt Segers.

"Nu schuilen veel lidstaten achter de rug van Frankrijk en dat kan met het aanblijven van Macron zo blijven. Maar in de huidige situatie van de oorlog met Oekraïne is het wel heel fijn voor het Europese front dat zo'n 'test' van Le Pen de komende vijf jaar niet aan de orde is."

Europese leiders blij met winst Macron

Vooraanstaande Europese politici en EU-leiders reageren opgelucht op de verkiezingsoverwinning van de Franse president Macron. Bij een overwinning van Le Pen gingen de EU en ook de NAVO een moeilijke tijd tegemoet vanwege haar kritische opstelling tegenover deze instellingen en haar rechts-radicale, nationalistische opvattingen.

Lees hieronder het hele artikel:

Voorlopige prognose: Macron loopt verder uit op Le Pen

Volgens de bijgewerkte prognose loopt zittend president Macron verder uit op zijn uitdager, Le Pen. Inmiddels gaat onderzoeker Ipsos, die het onderzoek uitvoert in opdracht van omroep France 2, uit van 58,8 procent, tegenover 58,2 procent eerder op de avond.

Le Pen heeft volgens de bijgewerkte prognose 41,2 procent behaald.

Politie zet traangas in bij demonstratie Parijs

Terwijl er aan de voet van de Eiffeltoren wordt gefeest door aanhangers van Macron, zette de politie zojuist even verderop traangas in tegen demonstraten. Zij gingen in de wijk Chatelet de straat op om te protesteren tegen de herverkiezing van de president. Op beelden die op sociale media circuleren, is onder meer te zien dat de politie groepen van overwegend jongeren uit elkaar probeert te drijven.

Na de eerste ronde, twee weken geleden, werd er ook gedemonstreerd tegen de twee overgebleven kandidaten. Demonstranten zeiden toen dat ze gedwongen waren te kiezen tussen twee kwaden.

Felicitaties van Johnson en Scholz

De Duitse bondskanselier Scholz is verheugd over de winst van Macron, laat hij via Twitter weten. "Ik ben blij dat we onze goede samenwerking kunnen voortzetten", schrijft hij. "Uw kiezers hebben hun steun aan Europa uitgesproken", refererend aan het verlies van de EU-kritische Le Pen.

Macron kan ook rekenen op felicitaties van de andere kant van het Kanaal. De Britse premier Johnson zei eveneens uit te kijken naar de verdere samenwerking. "Frankrijk is een van onze belangrijkste bondgenoten."

Zemmour roept op tot rechtse samenwerking

Afvaller Eric Zemmour heeft de rechtse partijen opgeroepen de handen ineen te slaan, in aanloop naar de parlementsverkiezingen deze zomer. "De politieke situatie dwingt ons tot actie. Het nationalistische blok moet zich verenigen", aldus Zemmour.

Nieuwkomer Zemmour, van huis uit een controversiële polemist, leek maanden voor de verkiezingen op veel steun te kunnen rekenen. Maar bij de eerste ronde kreeg hij met 7,1 procent van de stemmen nauwelijks voet aan de grond. In juni mogen de Fransen stemmen voor het parlement.

Afvaller Mélenchon: goed nieuws dat Le Pen niet gewonnen heeft

"Heel goed nieuws", zo noemt de radicaal-linkse uitdager Jean-Luc Mélenchon (de leider van La France Insoumise) het verlies van Le Pen. Mélenchon behaalde tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen 22 procent van de stemmen en haalde daarmee de beslissende ronde net niet.

"De kiezers hebben gesproken, Le Pen is verslagen. Frankrijk vertrouwt haar de toekomst niet toe", zei Mélenchon, die derde werd. Hij riep zijn aanhang na de eerste ronde op niet op Le Pen te stemmen, maar hij sprak geen steun uit voor Macron. Voor Macron had Mélenchon vanavond geen goed woord over. Hij sprak van de slechtste uitslag in de recente politieke geschiedenis.

De achterban van Mélenchon was tijdens de tweede ronde belangrijk voor met name Macron, die hoopte zijn stemmers naar zich toe te trekken. Mélenchon riep de Franse kiezers gisteren op hem bij de parlementsverkiezingen in juni tot premier te stemmen.

Rutte: blij om komende jaren weer met Macron te werken

Premier Rutte is blij dat hij de komende vijf jaar verder kan werken met Macron als president van Frankrijk. "Ik ben blij dat we onze brede en goede samenwerking de komende jaren kunnen voortzetten binnen EU en NAVO. Ik zie uit naar het verder versterken van de uitstekende relatie", twitterde Rutte vanavond.

Von der Leyen: samen verder werken aan Frankrijk en Europa

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft ook publiekelijk haar felicitaties overgebracht aan de hoogstwaarschijnlijk herkozen Macron. In een tweet schrijft zij uit te kijken naar de verdere samenwerking met de zittend president. "Samen bouwen we verder aan Frankrijk en Europa".

Uit Brussel klonken de voorbije tijd bezorgde geluiden dat de uiterst rechtse Le Pen verkozen zou worden. Haar partij is erg kritisch op de Europese Unie en wil de rol van Frankrijk in de EU flink verminderen.

Uitdager Le Pen erkent verlies

Marine Le Pen heeft ten overstaande van haar aanhangers in Parijs haar verlies erkend. In een eerste reactie na de prognose zei ze dat haar partij zal blijven vechten tegen Macrons beleid, bijvoorbeeld op het gebied van immigratie.

Daarnaast wees Le Pen erop dat haar partij zo'n 40 procent van de stemmen binnen wist te slepen. Dat percentage laat volgens de leider van Rassemblement National zien dat de partij er goed voor staat, met het oog op de aanstaande parlementsverkiezingen in juni. "De Fransen hebben laten zien dat ze behoefte hebben aan tegenwicht tegen Macron en aan een oppositie die hun belangen blijft verdedigen."

Marine Le Pen reageert op de uitslag: 'Ik ga door voor Frankrijk'

Vreugde bij kamp Macron in Parijs

Bekijk hier het moment dat de eerste prognose bekendgemaakt werd:

Prognose: Macron wint Franse presidentsverkiezingen, gejuich bij aanhang

Eerste felicitaties aan Macron

De eerste felicitaties aan het adres van zittend president Macron komen binnen. "Ik feliciteer @EmmanuelMacron van harte met zijn herverkiezing. Laat ons samen werk maken van een sterk en verenigd Europa", tweet de Belgische premier De Croo.

Ook EU-president Charles Michel laat van zich horen. Hij onderstreept net als De Croo het belang van een "sterk Europa" en een Frankrijk dat "nauw betrokken is" bij de Europese Unie.

Zittend president Macron wint presidentsverkiezingen

Zittend president Macron (La Republique en Marche) heeft volgens de eerste prognose de presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens tv-zender France 2 behaalde hij 58,2 procent van de stemmen, zijn rechts-populistische rivaal Marine Le Pen (Rassemblement National) ontving 41,8 procent.

Ongeveer 28 procent van de stemgerechtigden bleef volgens prognoses thuis, het zou gaan om het laagste opkomstpercentage in decennia.

Stemmen worden al geteld op Réunion

Om 19.00 uur gingen de stemlokalen op het Franse platteland al dicht, over 20 minuten volgen ook de locaties in de grote steden. In het stemlokaal op de foto op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan worden de stemmen al geteld.

De eerste prognose volgt om 20.00 uur - die uitslag geeft doorgaans een goed beeld. Hierbij wordt namelijk gekeken naar werkelijk uitgebrachte stemmen en niet naar exitpolls.

Honderden journalisten bij kamp Le Pen

Honderden journalisten hebben zich al verzameld bij het kamp Le Pen voor de uitslag later vanavond. Zij volgt de verkiezingsavond vanuit de evenementenzaal Pavillon d'Armenonville in de hoofdstad.

Over een eventuele tussenstand is nog niets bekend omdat Franse media tot 20.00 uur hierover niets mogen melden, om de laatste kiezers niet te beïnvloeden.

Ook bij het kamp van zittend president Macron, aan de voet van de Eiffeltoren, staan drommen journalisten klaar. Het publiek staat daar gescheiden van de verslaggevers.

'Eerste keer dat ik met zo veel weerzin stem'

In Alençon in het westen van Frankrijk ging de 34-jarige Violette met een wasknijper op haar neus vandaag stemmen. Ze walgt van beide overgebleven kandidaten, zegt ze tegen de krant Ouest-France. "Het voelt als kiezen tussen de pest en cholera."

Prognose van eindopkomst 72 procent

Na het opkomstcijfer om 17.00 uur (63 procent) is inmiddels ook een prognose van de eindopkomst bekendgemaakt.

Als de stemlokalen om 20.00 uur vanavond sluiten, is volgens de prognose van nieuwszender BFMTV 72 procent van de stemgerechtigden op komen dagen. Als dit klopt, zou het de laagste opkomst bij presidentsverkiezingen in vijftig jaar zijn. Zo'n 48 miljoen Fransen zijn stemgerechtigd.

Opkomst tot nu toe 63 procent

Tot 17.00 uur had 63 procent van de stemgerechtigde mensen zijn stem uitgebracht voor de Franse presidentsverkiezingen, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Tijdens de vorige verkiezingen in 2017 was de opkomst op dit tijdstip 65 procent. Om 12.00 uur vanmiddag was het opkomstpercentage nog 26 procent.

Volgens de laatste peilingen, die vrijdagavond werden gepubliceerd, kan zittend president Macron rekenen op 57 procent van de stemmen. Zijn rivaal Le Pen staat op 43 procent. Andere onderzoeken laten grofweg dezelfde scores zien. Meer recente peilingen zijn er niet omdat Franse media tijdens de stembusgang niet mogen publiceren over de verkiezingen.

De stembureaus openden vanochtend om 08.00 uur. Tot 20.00 uur vanavond kunnen mensen nog hun stem uitbrengen.

Zittend president Macron stemde iets na 13.00 uur in een stembureau in de Noord-Franse badplaats Le Touquet:

Franse politicus met 170 km per uur van weg geplukt

De Franse politicus Florian Philippot, de voormalige rechterhand van Marine Le Pen, is onderweg naar de stembus door de Franse autoriteiten van de snelweg gehaald. Hij was met een chauffeur onderweg naar Forbach aan de Duitse grens, maar zijn auto opgemerkt door de automatische snelheidscontrole. Franse media melden dat Philippots chauffeur tussen de 170 en 180 kilometer per uur reed. De twee werden daarop door de autoriteiten stilgezet.

Philippot zegt tegen Le Parisien dat een vriend hem bracht, omdat hij zelf geen rijbewijs heeft. Hij zei niet door te hebben gehad dat zijn chauffeur zo hard reed, omdat hij lag te slapen. De politie heeft hem uiteindelijk naar een nabijgelegen station gebracht, zei Philippot. "Niets zal mij ervan weerhouden om tégen Macron te stemmen".

Papiertjes en envelopjes: zo gaat het stemmen in Frankrijk

Verslaggever Thomas Spekschoor ging naar een stembureau in Parijs om te laten zien hoe het stemmen voor de presidentsverkiezingen in zijn werk gaat. Hij vroeg ook een paar Parijzenaars hoe ze hebben gestemd.

Papiertjes en envelopjes: zo gaat het stemmen in Frankrijk

De winst wordt vanavond gevierd in Parijs

De kandidaten hebben beiden bekendgemaakt hoe zij vanavond hun eventuele winst willen vieren. Wint zittend president Macron de verkiezingen, dan spreekt hij zijn aanhangers toe in het Champ-de-Mars in Parijs, een groot park aan de voet van de Eifeltoren. Wint uitdager Le Pen, dan gaat zij met dertien campagnebussen door de hoofdstad rijden.

De bussen doen naar alle waarschijnlijkheid bekende plekken aan, zoals de Arc de Triomphe, Place de la Concorde en Place de la République, weet Le Parisien te melden. Waar de zegetocht de bussen van Le Pen uiteindelijk heen voert, is niet bekendgemaakt.

Zo brachten presidentskandidaten Le Pen en Macron hun stem uit

Marine Le Pen heeft vanochtend haar stem uitgebracht. Dat deed ze in Hénin-Beaumont, een gemeente in het noorden van Frankrijk. Macron stemde vanmiddag in Le Touquet, aan de Franse noordwestkust.

Zo brachten presidentskandidaten Le Pen en Macron hun stem uit

Welkom

Welkom in het blog over de Franse presidentsverkiezingen. Om 20.00 uur sluiten vanavond de stembureaus, direct daarna volgt een eerste prognose.