liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nog geen besluit over versoepelingen • VK wil maatregelen vanaf 17 mei versoepelen

  • Welkom in het liveblog van zondag 9 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • 6704 nieuwe coronabesmettingen.
  • In het Catshuis hebben kabinetsleden met adviseurs gepraat over mogelijke versoepelingen.
  • EU bestelt geen nieuwe AstraZeneca-vaccins meer.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit coronablog af. Maandag starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Slaap lekker!

Roemenië vaccineert bezoekers van Dracula's kasteel

In het Roemeense kasteel Bran, beter bekend als het 'Kasteel van Dracula', kunnen bezoekers sinds kort gevaccineerd worden tegen corona. Iedereen die wil kan zonder afspraak ingeënt worden met het Pfizer-vaccin. Ook toeristen kunnen de prik halen. Gevaccineerden krijgen tevens gratis toegang tot een expositie over middeleeuwse martelinstrumenten in het kasteel.

Roemenië hoopt met de unieke priklocatie de vaccinatiebereidheid in het land op te krikken; bijna de helft van de Roemenen zegt zich niet te willen vaccineren.

  • AFP
    Bezoekers van het kasteel
  • AFP
    Het kasteel in Roemenië
  • Reuters
    Zorgmedewerkers met vampierstickers
  • AFP
    Bezoekers van het kasteel worden geprikt

Hoe ervaren Zwolse ondernemers de versoepelingen?

Na de laatste versoepelingen wordt het in de binnensteden weer drukker met winkelend publiek en terrasbezoekers.

Nieuwsuur volgde het afgelopen jaar een aantal ondernemers in Zwolle. Hoe liep het afgelopen weekend voor restaurateur Michelle Hanekamp, boekhandelaar Bertrand Maas en barman Mark Betting?

Binnenstad Zwolle ontwaakt uit winterslaap

Denemarken versoepelt in hoog tempo, dankzij massaal testen

Denemarken heeft de samenleving stapsgewijs heropend; Denen mogen weer naar cafés, restaurants, theaters, musea en vanaf deze week naar concerten. Het land loopt voorop in de coronabestrijding, waarin twee dingen centraal staan: de corona-app en de testsamenleving.

Correspondent Rolien Créton nam een kijkje in Forum, een concert- en conferentiezaal in het centrum van Kopenhagen, dat nu een drukbezochte testlocatie is. "Binnen ziet het eruit als een georganiseerde mierenhoop."

Minister: VK wil maatregelen vanaf 17 mei versoepelen

De Britse premier Boris Johnson gaat morgen aankondigen dat sommige coronamaatregelen vanaf 17 mei versoepeld kunnen worden. Dat zegt Michael Gove, de minister voor Kabinetszaken.

Volgens het Britse stappenplan is het de bedoeling dat regels over sociale contacten vanaf die datum worden versoepeld; mensen zouden dan weer meer visite thuis mogen ontvangen, de horeca mag gasten binnen bedienen en bioscopen en musea mogen weer open.

"Contact tussen vrienden en familie is iets dat we willen herstellen", zei de minister tegen de BBC. Op de vraag of knuffelen dan weer mag, antwoordde hij instemmend.

Geen knoop doorgehakt in Catshuisoverleg

Het demissionaire kabinet heeft vanmiddag nog geen knoop doorgehakt over eventuele versoepelingen van coronamaatregelen. Ingewijden zeggen tegen de NOS dat er eerst nog meer moet worden uitgezocht voordat er een besluit kan worden genomen.

Betrokken ministers komen dinsdag nogmaals bij elkaar; dinsdagavond staat weer een persconferentie gepland.

Zweedse corona-aanpak onderzocht: vooral migranten hard getroffen

Een parlementaire commissie is bezig met een groot onderzoek naar de Zweedse corona-aanpak. Daarmee is in Zweden het terugkijken begonnen.

Anders Tegnell, de Zweedse staatsepidemioloog die vorig jaar nog het toonbeeld was van rust en optimisme, klinkt nu somber. "Onze situatie is op dit moment vergelijkbaar met Nederland, maar dan erger."

Vooral migrantengemeenschappen zijn ongekend hard getroffen door de coronacrisis. "Die vrije aanpak was gunstig voor de middenklasse, voor mensen met vaste banen die thuis mogen werken", zegt een epidemioloog.

Catshuisoverleg over eventuele versoepelingen afgelopen

Het overleg in het Catshuis is afgelopen. Het demissionair kabinet overlegde daar vanmiddag met deskundigen van het OMT over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen.

Dinsdag staat weer een persconferentie van het kabinet gepland. Dan zal waarschijnlijk meer worden bekendgemaakt over de reismogelijkheden na 15 mei.

Tientallen bekeuringen bij illegaal feest in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft vannacht een illegaal feest in een bedrijfspand in het Oostelijk Havengebied beëindigd. 43 feestvierders zijn beboet. Tegen de organisator wordt "bestuurlijk opgetreden", wat betekent dat hij waarschijnlijk een hogere boete krijgt.

Vannacht is ook een feest bij recreatieplas het Veerse Meer in Zeeland beëindigd. Daar werden twaalf boetes uitgeschreven.

Chinees bedrijf gaat vaccins van BioNTech produceren

De Duitse vaccinontwikkelaar BioNTech gaat de samenwerking met Shanghai Fosun Pharmaceutical Group uitbreiden. Het Chinese bedrijf gaat jaarlijks tot 1 miljard doses coronavaccins van BioNTech produceren. Beide bedrijven steken 100 miljoen dollar in de samenwerking. Shanghai Fosun in de vorm van geld en een fabriek in China, BioNTech stelt onder meer de licentie van het vaccin beschikbaar.

Het is niet bekend wanneer de productie start. Shanghai Fosun was al distributiepartner van het coronavaccin van BioNTech voor China, Hongkong, Taiwan en Macau. BioNTech heeft ook een samenwerking met het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer; die vaccins worden door onder meer de Europese Unie gekocht.

Belg (97) die eerste vaccin kreeg overleden

De Belg die eind vorig jaar als eerste van het land een coronavaccin kreeg toegediend, is overleden. Dat melden Belgische media. Het overlijden van de 97-jarige Jos Hermans is niet coronagerelateerd.

Hermans was de oudste bewoner van het verzorgingshuis waar hij woonde, en hield zich volgens de directeur altijd aan de coronamaatregelen. "Daarom hebben we hem gekozen." Na de prik voelde hij zich naar eigen zeggen "dertig jaar jonger". Hij hoopte honderd jaar te worden.

6704 nieuwe coronabesmettingen, ziekenhuisbezetting neemt weer af

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6704 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 775 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7529 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 13 procent vergeleken met vorige week.

In de ziekenhuizen nam de bezetting weer af. Er liggen nu 2435 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2478), van wie 767 op de IC (gisteren: 778), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

EU stopt met bestelling vaccins AstraZeneca

De Europese Unie stopt met de bestellingen bij farmaceut AstraZeneca. Vanaf juni wordt daar niets meer besteld, bevestigt de EU-commissaris Interne Markt Thierry Breton. De Europese Commissie heeft de farmaceut aangeklaagd omdat die leveringscontracten niet zou nakomen en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.

Gisteren werd bekend dat de EU de komende twee jaar kan rekenen op 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer/BioNTech. De grote opdracht onderstreept dat de EU meer inzet op het vaccin van Pfizer en andere vaccins met de mRNA-technologie. Deze nieuwe technologie zou zich hebben bewezen, terwijl er met de zogeheten vectorvaccins, zoals bijvoorbeeld AstraZeneca, ernstige maar zeer zeldzame bijwerkingen kunnen voorkomen.

Het AstraZeneca-vaccin

Geen avondklok meer in Spanje: 'Vrijheid, vrijheid, vrijheid'

In Spanje is afgelopen nacht in meerdere delen van het land het einde van de avondklok gevierd. Om middernacht kwam de maatregel in dertien regio's ten einde. Alleen op de Canarische Eilanden, de Balearen, in Navarra en Valencia blijft de avondklok nog van kracht. In de gebieden waar de avondklok is afgeschaft werd op straten en stranden uitgebreid feestgevierd. "Vrijheid, vrijheid, vrijheid", werd er gescandeerd.

In de hoofdstad Madrid kwamen gisteravond voornamelijk jongeren samen op de Puerta del Sol, waar zij applaudisseerden toen de klok van de Real Casa de Correos, het regeringsgebouw van de regio Madrid, middernacht sloeg. De feestvierders hoefden niet naar huis maar de horecagelegenheden sloten wel op dat moment de deur.

In Barcelona moesten inwoners zich nog twee uur lang aan de avondklok houden, die daar om 22.00 uur begon. De politie werd kort ingezet om de avondklok te handhaven totdat deze om middernacht ten einde kwam. Na 00.00 uur was het aan de agenten om feestvierders eraan te herinneren dat alcohol nuttigen op straat nog wel verboden is.

Veel mensen droegen nog wel mondkapjes maar onderling werd nauwelijks afstand gehouden terwijl Spanjaarden samen dansten, zongen en knuffelden. Spanje telt momenteel ruim 3,6 miljoen bevestigde besmettingen met het coronavirus en bijna 79.000 sterfgevallen. Doordat de besmettingscijfers dalen en het vaccinatieprogramma goed verloopt, werd besloten dat de avondklok beëindigd kon worden.

In Barcelona werd het einde van de avondklok gevierd

Demissionair kabinet buigt zich in Catshuis over vervolgstappen versoepelingen en reisadvies

Vanaf 14.00 uur overlegt het demissionair kabinet met deskundigen van het OMT over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Eigenlijk was het de bedoeling dat er vorige week zondag al zou worden gesproken over de volgende stap van het openingsplan, maar omdat de cijfers toen te ongunstig waren werd dat een week uitgesteld.

Tijdens dit overleg ligt de beslissing op tafel of doorstroomlocaties in de buitenlucht weer open gaan, zoals dierentuinen en pretparken. Ook wordt er besloten wanneer er weer binnen gesport mag worden en of maatregelen bij kunst en cultuur nog blijven gelden. De mogelijkheden voor buitensporten worden uitgebreid, zo staat in het plan.

Om de versoepelingen door te voeren, moeten de besmettingscijfers en de ziekenhuisbezetting wel voldoende omlaag zijn gegaan. Ook zal er met toegangstesten worden gewerkt.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de volgende stap op 11 mei zou ingaan, maar dat wordt nu op zijn vroegst 18 mei. Aanstaande dinsdag staat er weer een persconferentie van het kabinet gepland. Daar zal waarschijnlijk ook meer worden bekendgemaakt over de reismogelijkheden na 15 mei. Op die datum loopt het algehele negatieve reisadvies af, dat nu nog voor de hele wereld geldt.

Demissionair premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis eind april

Feestende jongeren laten rommel achter bij Veerse Meer

De politie heeft vannacht een feest beëindigd bij het Veerse Meer, schrijft Omroep Zeeland. Een grote groep jongeren was daar bij elkaar gekomen. Volgens de politie was het er een "enorme puinzooi".

Het terrein lag vol met glasscherven, flessen drank, kratten bier en ander achtergelaten afval. Ook hadden de jongeren een grote hoeveelheid lege bierflessen in het Veerse Meer gegooid. "Enorm asociaal gedrag!", schrijft de politie op Instagram.

Een deel van de jongeren wist weg te komen. De rest moest onder toeziend oog van de agenten de eigen rommel opruimen. Er werden meerdere boetes uitgedeeld.

De politie in Walcheren deelde een foto van het feestafval op Instagram

Spanjaarden vieren einde noodtoestand

Niet alleen in België, ook in Spanje grepen mensen versoepelingen vannacht aan om op straat feest te vieren. Onder meer in Barcelona, Madrid en Salamanca waren feestvierders op de been.

Zorginstelling plant vrije dagen in zodat medewerkers na vaccinatie kunnen herstellen

Zorginstelling Driestroom in Gelderland geeft medewerkers vrije dagen wanneer ze gevaccineerd worden met AstraZeneca, vanwege de grotere kans op bijwerkingen, schrijft het AD. De zorginstelling werd in februari verrast door het hoge aantal ziekmeldingen van medewerkers toen de eerste medewerkers werden gevaccineerd. Om te voorkomen dat er gaten vallen in het rooster worden medewerkers nu standaard één, en soms twee dagen vrij gepland.

"De reactie op het vaccin verschilt van persoon tot persoon, maar een groot aantal kampt met griepachtige verschijnselen als koorts, moeheid en spierpijn", zegt Karen Tijssen van Driestroom tegen de krant.

Brusselaars vieren het einde van de lockdown

Volgens Belgische media bleven de aanwezigen ook na sluitingstijd van de cafés het einde van de lockdown vieren en werd daarbij gedanst en gedronken. Daarbij werd weinig afstand werd gehouden en droeg slechts een enkeling een mondkapje.

De Brusselse politie ontruimde een plein waar naar schatting 500 mensen aan het feesten waren. Daarbij kwam het tot confrontaties: de feestvierders gooiden met projectielen naar de politie, die daarop het waterkanon inzette.

Drukte in Brussel vanwege heropening terrassen: 'Weer terug naar het normale leven'

Benefietconcert Vax Live brengt 302 miljoen dollar op

Het benefietconcert Vax Live heeft gisteren 302 miljoen dollar opgebracht. Hiermee werd het oorspronkelijke doel van de organisatie Global Citizen overschreden. Met het geld hoopt de organisatie minstens 26 miljoen doses vaccins aan te schaffen om te doneren.

President Joe Biden, prins Harry en Jennifer Lopez behoorden tot de grote namen die deelnamen aan het evenement, dat op 2 mei werd opgenomen en gisteren werd uitgezonden. Artiesten als Eddie Vedder, Foo Fighters, J Balvin en H.E.R. traden op, Ben Affleck, Chrissy Teigen, Jimmy Kimmel, Sean Penn en David Letterman waren aanwezig als gastsprekers. Zangeres Selena Gomez presenteerde de show in Zuid-California.

Bij het concert was ook publiek welkom, zij moesten wel volledig gevaccineerd zijn. Het benefietconcert was het grootste evenement met publiek sinds het begin van de coronacrisis.

Benefietconcert Vax Live bracht 302 miljoen dollar op

Ondanks de lockdown blijft het aantal besmettingen in India stijgen

Ondanks de maatregelen die verschillende staten in India hebben genomen, steeg het aantal besmettingen de afgelopen 24 uur opnieuw met 400.000. Het is de vierde dag op rij dat het besmettingsrecord wordt gebroken.

Het Indiase ministerie van Volksgezondheid meldde 4092 dodelijke slachtoffers in de afgelopen 24 uur, waardoor het totale dodental op 242.362 komt. Het aantal coronaslachtoffers steeg met 403.738, waardoor het totaal sinds het begin van de pandemie op 22,3 miljoen is gekomen.

Deskundigen vermoeden dat de oorzaak van het hoge aantal besmettingen te maken heeft met nieuwe mutaties, maar ook zijn de coronaregels wekenlang niet nageleefd.

Spanje versoepelt, einde aan de noodtoestand

Om middernacht is er in Spanje een einde gekomen aan de noodtoestand die zes maanden geleden werd afgekondigd. Nationale maatregelen als reisverboden en een avondklok vervallen daarmee. Premier Sánchez wil dat de negentien regionale overheden nu het voortouw nemen met restricties en die laten toetsen door rechters. Dat is volgens hem mogelijk omdat het aantal besmettingen in het land stabiel is en er steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

De versnipperde aanpak leidt tot verschillen in aanpak van het virus. Zo kregen de Balearen en de regio Valencia van de rechter toestemming voor een lokale avondklok en een samenscholingsverbod, maar zette een rechter in Baskenland een streep door een straatverbod tussen 22.00 en 06.00 uur en beperkingen op bijeenkomsten met meer dan vier personen. Hoewel het aantal coronagevallen momenteel in die regio het snelst oploopt, achtte de rechter verlenging van de maatregelen een ongrondwettelijke inbreuk op persoonlijke vrijheid.

In Barcelona vieren mensen het einde van de avondklok

Donderdag weer lockdown in Suriname vanwege feestdag

De Surinaamse regering heeft bekendgemaakt dat donderdag opnieuw een volledige lockdown zal gelden. Die dag is een nationale feestdag vanwege het einde van de ramadan. Minister Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat hij wil voorkomen dat er dan massale bijeenkomsten zijn.

De regering besloot dat ook op andere nationale feestdagen een lockdown wordt ingesteld. Eerder werd al aangekondigd dat Suriname vandaag in lockdown gaat, vanwege moederdag.

Op een persconferentie uitte Ramadhin zijn zorgen over het hoge percentage positieve testen. Afgelopen dag was bijna 29 procent van de testuitslagen positief. Het ging om 87 nieuwe coronapatiënten. Starnieuws meldt dat ziekenhuizen de opdracht hebben gekregen om de reguliere zorg af te schalen, om voldoende capaciteit over te houden voor de coronapatiënten.

Catshuisberaad

Vandaag overleggen leden van het kabinet met coronadeskundigen op het Catshuis. Ze bespreken of de coronasituatie genoeg is verbeterd voor nieuwe versoepelingen per woensdag 19 mei. Het kabinet geeft dinsdagavond weer een persconferentie.

Drukte in Brussel na sluitingstijd terrassen

Gisteravond zijn na sluitingstijd van de terrassen in Brussel veel mensen op straat blijven hangen. Een verslaggever van de Belgische omroep VRT schatte dat rond 00.30 uur nog zo'n duizend mensen op het Flageyplein waren.

Gisteren mochten de terrassen voor het eerst weer open, tot 22.00 uur. Volgens Belgische media bleven de aanwezigen het einde van de lockdown vieren en werd daarbij gedanst en gedronken. Op beelden was te zien dat er weinig afstand werd gehouden en weinig mensen droegen een mondkapje.

De massaal aanwezige politie bleef op afstand. "Ik ben niet van plan om er tussen te komen", zei de burgemeester van de Brusselse gemeente Elsene tegen de nieuwssite Bruzz. Belgische media meldden dat het ook in andere steden druk was na het sluiten van de terrassen.

De Belgische viroloog Marc van Ranst sprak op Twitter zijn afkeur uit:

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog van zondag 9 mei. Hier houden we het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland bij. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.