NOS Nieuws

Paus roept wereldleiders op: hoor noodkreet van de aarde, kom met klimaatdoorbraak

Paus Franciscus roept wereldleiders op om op de klimaattop in Dubai een doorbraak te forceren, "want het klimaat slaat op hol". "Laat ons kiezen voor het leven, laat ons kiezen voor de toekomst. Laat ons luisteren naar de noodkreet van de aarde, en luisteren naar de smeekbede van de armen, en laat ons tegemoet komen aan de hoop en de dromen van onze kinderen", klinkt de oproep van de paus.

De 86-jarige paus had de aanwezige wereldleiders zelf willen toespreken, maar kampt met bronchitis waardoor hij het Vaticaan niet kan verlaten. Kardinaal-staatssecretaris Parolin, na de paus de hoogste bestuurder van de Rooms-Katholieke Kerk, bracht zijn woorden over. "Ik ben meer dan ooit bij jullie, want onze toekomst hangt af van wat we nu kiezen. Ik ben bij jullie omdat de vernietiging van het milieu een misdaad tegen God is."

Kardinaal Parolin, de tweede man van het Vaticaan, op de klimaattop

De paus noemt klimaatverandering verder een wereldwijde sociale uitdaging, eentje die nauw verband houdt met vragen over een waardig leven. "Ik ben hier om jullie de vraag te stellen die we nu moeten beantwoorden: zetten we ons in voor een cultuur van leven of een cultuur van de dood?"

'Hebzucht'

Hij zegt dat het duidelijk is dat de opwarming van de aarde voornamelijk komt door de toename van broeikasgassen in de atmosfeer, als gevolg van menselijke activiteit "die in de afgelopen decennia onhoudbaar is gebleken voor het ecosysteem". "De drang om te produceren en te bezitten is een obsessie geworden. Het heeft geleid tot buitensporige hebzucht die het milieu tot doelwit van ongebreidelde uitbuiting heeft gemaakt."

Om klimaatverandering tegen te gaan, roept de paus de wereld op om de energietransitie door te zetten en "fossiele brandstoffen te elimineren". Ook vindt hij dat mensen wat moeten doen aan hun verspillende levensstijl. "Ik hoop dat deze top een keerpunt is, eentje die laat zien dat politieke wil kan leiden tot een versnelling van de ecologische transitie."

Ook stond de paus stil bij het verschil tussen arme en rijke landen. Zeker omdat de rijkere, ontwikkelde landen met hun uitstoot ook verantwoordelijk zijn voor klimaatproblemen in armere landen. "De armen zijn de echte slachtoffers van wat er gebeurt: we moeten stilstaan bij het lot van inheemse volkeren, ontbossing en de tragedie van honger, en watertekorten, en aan noodgedwongen migratie."

Aansluitend bij een van de belangrijke gesprekspunten van deze top - financiering voor armere landen - wees de paus naar rijkere landen. "We moeten stilstaan bij de voetafdruk van de paar landen die verantwoordelijk zijn voor de verontrustende 'ecologische schuld' van vele andere landen. Het zou eerlijk zijn om passende middelen te vinden om die landen die financiële schuld kwijt te schelden", aldus de paus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl