Internationale kritiek op aanval Rafah, EU-leiders willen naleving uitspraak hof
VN-vertegenwoordigers reageren fel op de Israëlische aanval op een tentenkamp in Rafah, waarbij volgens Palestijnse bronnen zeker veertig burgerdoden zijn gevallen. "Deze wreedheid, samen met het flagrant tarten van het internationaal recht en het internationale systeem, is onaanvaardbaar", schrijft de VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden, Francesca Albanese op X.
In het tentenkamp voor ontheemden woedde een grote brand na de aanval. Tientallen mensen zouden ernstige brandwonden hebben opgelopen. Er wordt gevreesd dat het dodenaantal verder oploopt.
Het Israëlische leger stelt dat de aanval "volgens het internationaal recht" is verlopen en gericht was op hooggeplaatste Hamas-leden. Het leger krijgt naar eigen zeggen wel "berichten dat als gevolg van de aanval en de brand die in het gebied uitbrak een aantal niet-betrokkenen gewond is geraakt". Dit wordt volgens het leger onderzocht. Overigens heeft Israël bij eerdere aanvallen ook gezegd onderzoek te gaan doen, maar is daar tot nu toe weinig uitgekomen.
"Vrouwen en kinderen aanvallen terwijl ze schuilen is een monsterlijke wreedheid", stelt de VN-rapporteur voor huisvesting Balakrishnan Rajagopal op X. Hij roept op tot "mondiale actie" om Israël te stoppen.
'Einde aan moordpartijen'
De VN-hulporganisatie voor Palestijnen, UNRWA, noemt de aanval "huiveringwekkend". "Gaza is de hel op aarde. De beelden van gisteravond zijn daar het zoveelste bewijs van", schrijft UNRWA op X.
Saudi-Arabië roept de internationale gemeenschap op om "meteen in te grijpen om een einde te maken aan de moordpartijen". Koeweit zegt dat de aanval wereldwijd de aandacht vestigt op "Israëlische oorlogsmisdrijven en genocide".
Qatar zegt zich vanwege de aanval zorgen te maken over de onderhandelingen. Volgens het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken kan dit een eventuele wapenstilstand en gijzelaarsdeal in de weg zitten.
De ochtend na de Israëlische raketaanval zoeken Palestijnen tussen uitgebrande tenten naar overlevenden:
EU-leiders spreken zich niet direct uit over de aanval, maar stellen wel dat Israël het vonnis van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) negeert. Het ICJ wil dat Israël onmiddellijk stopt met het offensief in Rafah. Dat zei de hoogste rechter vrijdag in een tussenvonnis, in een zaak die is aangespannen door Zuid-Afrika tegen Israël.
De buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, zei vanochtend in een vergadering van EU-ministers van Buitenlandse Zaken dat het vonnis moet worden nageleefd. De EU-ministers gaan volgens hem bespreken hoe daarmee om te gaan.
Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei dat de uitspraak bindend is en moet worden gerespecteerd. "Internationaal humanitair recht geldt voor iedereen, ook voor hoe Israël de oorlog voert." Baerbock stelde ook dat Israëlische gegijzelden "niet worden bevrijd als meer mensen in tenten moeten schuilen".
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Albares zei op een persconferentie in Brussel met zijn Ierse en Noorse collega's dat hij EU-landen gaat vragen de uitspraak van het ICJ officieel te steunen. "Als Israël tegen de mening van het hof blijft ingaan, dan gaan we proberen de juiste maatregelen te treffen om de beslissing af te dwingen."