De Palestijnse vlag
NOS NieuwsAangepast

Noorwegen, Spanje en Ierland gaan Palestijnse staat erkennen

Noorwegen, Spanje en Ierland gaan officieel de Palestijnse staat erkennen. Dat hebben de premiers van de landen aangekondigd. De erkenning zal op 28 mei officieel zijn.

"We moeten het enige alternatief dat een politieke oplossing biedt voor zowel Israëliërs en Palestijnen in leven houden," zei de Noorse premier Store in een toespraak. De Ierse premier Harris spreekt van een historische dag en verwacht dat er snel meerdere landen volgen.

De Spaanse premier Sánchez benadrukt dat de erkenning niet betekent dat Spanje tegen Israël of de Joden is. "Het is ook niet dat we Hamas hiermee steunen. Dit is voor de vrede. Netanyahu bombardeert nog steeds ziekenhuizen en scholen en laat kinderen en vrouwen achter in de kou zonder eten. We hebben de plicht om te handelen, net als in Oekraïne."

Israël roept ambassadeurs terug

Kort na de aankondiging maakte Israël bekend zijn ambassadeurs terug te roepen uit Noorwegen, Spanje en Ierland. "Dit laat Israël niet stilzwijgend over zijn kant gaan. Deze landen zijn van plan een boodschap te versturen aan Palestijnen en de hele wereld: terrorisme loont", zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz in reactie op de aankondiging.

Een woordvoerder van terreurorganisatie Hamas, die de macht heeft in de Gazastrook, zegt tegen het Franse persbureau AFP blij te zijn met het besluit van Noorwegen, Ierland en Spanje. Volgens hen heeft "de dappere weerstand en standvastigheid van het Palestijnse volk" ervoor gezorgd dat de drie landen de Palestijnse staat gaan erkennen. "We denken dat dit een keerpunt zal zijn in hoe de wereld naar de Palestijnse kwestie kijkt."

Het merendeel van de lidstaten van de VN erkent de staat Palestina, maar dit zijn vooral landen in het mondiale zuiden. Met Spanje en Ierland erbij erkennen nu tien van de 27 EU-landen de Palestijnse staat. Noorwegen is geen lid van de EU.

Nederland erkent de Palestijnse staat niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam vandaag desgevraagd wel met een schriftelijke reactie op de beslissing van Noorwegen, Spanje en Ierland. Het ministerie benadrukt dat Nederland voor een tweestatenoplossing is, "waarbij een veilig Israël en een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat vreedzaam naast elkaar bestaan".

Tegelijk moet erkenning van een Palestijnse staat voor Nederland "onderdeel zijn van het politieke proces naar een tweestaten-oplossing. Eenzijdige erkenning brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij: dat vraagt om een zorgvuldige afweging."

In april sprak de VS in de VN-Veiligheidsraad zijn veto uit tegen een resolutie over een Palestijns lidmaatschap van de Verenigde Naties.

De landen in het groen erkennen de Palestijnse staat

Ierland, Spanje, Slovenië en Malta hebben de afgelopen maanden meerdere keren aangeven van plan te zijn gezamenlijk deze stap te zetten, om op deze manier de tweestatenoplossing dichterbij te brengen.

Spanje en Ierland zijn, samen met België, de EU-landen die het meest kritisch zijn op het handelen van Israël in de oorlog in Gaza. Vorige week verbood Spanje een schip dat wapens vervoerde naar Israël aan te leggen in een Spaanse haven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl