Eerste Nederlanders zijn vanuit Gaza grens met Egypte overgestoken
De eerste Nederlanders die vastzaten in de Gazastrook zijn de grens met Egypte overgestoken. Dat melden betrokkenen aan de NOS en het blijkt ook uit beelden van de grensovergang. Ook de 16-jarige Mohammed uit Doorn is de grens over.
Mohammed vertelde de afgelopen weken meerdere keren in het Jeugdjournaal over de situatie in Gaza. Ruim een week geleden werd zijn moeder gedood bij een Israëlisch bombardement op een markt. "Ik ben erg blij dat ik nu uit Gaza wegga," zegt Mohammed nu. "Maar het is wel anders, omdat mijn moeder niet met ons is. Dat is wat ik voel nu."
Bij de grensovergang sprak Mohammed de hoop uit om snel weer in Nederland te zijn:
In totaal konden zo'n 400 buitenlanders en Palestijnen met een dubbel paspoort vanochtend weg uit Gaza.
Vanochtend publiceerde de Palestijnse grenswacht een lijst van namen van mensen die vandaag Gaza zouden mogen verlaten. Op die lijst stonden 400 namen, waaronder die van twintig Nederlanders. Het is onzeker of alle Nederlanders op die lijst ook daadwerkelijk bij de grens zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan daar niets over zeggen.
De mensen die op de lijst stonden moesten zich vanmorgen vroeg melden bij de grensovergang in Rafah. Rond het middaguur Nederlandse tijd hebben ze Gaza verlaten. Voor zover bekend zaten er tot vandaag 27 Nederlanders vast in de Gazastrook.
Gisteren was de grens voor het eerst open sinds de oorlog op 7 oktober uitbrak. Toen staken honderden mensen de grens over naar Egypte. Mogelijk gaat de grens ook de komende dagen (tijdelijk) open zodat buitenlanders het oorlogsgebied kunnen verlaten.
In deze video, die gisteren gemaakt is, leggen we je uit waarom grensovergang in Rafah belangrijk is: