Het aantal mensen dat is omgekomen door de aardbeving in Marokko is opgelopen tot 2862. Minstens 2562 mensen raakten gewond, blijkt uit de laatste cijfers van de Marokkaanse autoriteiten.
Er wordt nog steeds gezocht naar overlevenden onder het puin. Veel dorpen in het aardbevingsgebied zijn ruim drie dagen na de aardbeving nog altijd slecht bereikbaar.
Meerdere landen hebben hulp aangeboden aan Marokko, maar de regering accepteert dat mondjesmaat. Het land neemt op dit moment hulp aan van Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Buurland Algerije maakte gisteravond bekend drie vliegtuigen met 93 reddingswerkers te willen sturen naar Marokko.
Nederland heeft een speciaal zoekteam klaarstaan om naar het rampgebied af te reizen, maar volgens de Nederlandse ambassadeur in Marokko heeft het geen zin om die zomaar naar het gebied te sturen. "Het is belangrijk dat de Marokkaanse autoriteit dat coördineert", zei hij gisteren bij BNR Nieuwsradio.
Ook medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hebben nog geen hulp kunnen verlenen. De hulporganisatie heeft tien medewerkers in het land paraat staan, die zaterdagavond arriveerden in Marrakech. "Ze hebben contact met de landelijke en lokale autoriteiten. Om in actie te komen, moet er eerst een duidelijke hulpvraag zijn. Zover zijn we nu nog niet."
De Britse omroep BBC trok naar Tafeghaghte, een dorpje waar tot de aardbeving 200 mensen woonden. Er zijn reddingswerkers. Maar iedereen hier is dood of ligt in het ziekenhuis, hoort de verslaggever:
Ondertussen worden er op tal van plekken in Nederland hulpacties opgezet. Zo is er in Rotterdam een verzamelpunt opgezet in een clubhuis in de wijk Crooswijk. "De verwachting is dat het hier bomvol komt te staan", zegt Chema, een van de initiatiefnemers, tegen Rijnmond. "We kennen veel mensen en hebben een groot bereik. Je merkt dat jong en oud, Marokkaans, Surinaams, Turks en Nederlands zich betrokken voelt. We krijgen appjes, telefoontjes. Iedereen leeft mee."
In Flevoland slaan de Marokkaanse en Turkse moskeeën de handen ineen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Aanstaande vrijdag vertrekken de eerste twee vrachtwagens met goederen richting Marokko, zegt hij tegen Omroep Flevoland.
Op Giro 6868 van het Nederlandse Rode Kruis stond gistermiddag 1,2 miljoen euro. Het geld gaat naar de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Marokko heet. De organisatie schrijft in een persbericht dat hulpverleners nu vooral bezig zijn met zoek- en reddingsacties.
Giro555 start vooralsnog geen landelijke hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko, zei het hoofd internationale hulp van het Rode Kruis eerder. Van de organisaties onder de samenwerkingskoepel Giro555 werken alleen het Rode Kruis, Unicef en Care in het gebied.