Femke Bol heeft haar favorietenrol op de 400 meter horden bij de wereldkampioenschappen atletiek volledig waargemaakt. De 23-jarige atlete liep donderdagavond in Boedapest op superieure wijze naar de wereldtitel op haar favoriete onderdeel. De ster van de Nederlandse atletiek zegevierde in 51,70, haar op één na beste tijd ooit.
Bol is na polsstokhoogspringer Rens Blom (2005), sprintster Dafne Schippers (200 meter in 2015 en 2017) en Sifan Hassan (op de 1.500 en 10.000 meter in 2019) de vierde atleet in de Nederlandse atletiek met een wereldtitel op zak.
Achter Bol finishte de Amerikaanse Shamier Little op de tweede plaats in 52,80. Brons ging naar de Jamaicaanse Rushell Clayton in 52,81.
Bol is op 23-jarige leeftijd al een hele grote dame in de internationale atletiek. Niet alleen prijkt haar afbeelding op grote reclamezuilen in de Hongaarse hoofdstad, iedereen wil wat van haar. De aandacht voor haar persoon in Boedapest is enorm. Bij het binnenkomen van het stadion voor de finale klonk een enorm applaus voor de atlete die al jarenlang in Europa op het onderdeel heerst.
Missie Bol
Bol was in Boedapest op een missie, die donderdagavond tot goud moest leiden op haar favoriete onderdeel. De 400 meter horden is haar domein, zeker dit jaar omdat de Amerikaanse wereldrecordhoudster en olympisch kampioene Sydney McLaughlin-Levrone een andere weg insloeg met de 400 meter vlak. De wereldkampioene van 2022 is er in Boedapest helemaal niet bij, omdat ze in de aanloop een blessure opliep.
De afwezigheid van haar voornaamste rivale bood Bol een unieke kans op de wereldtitel. De Nederlandse werd op de 400 meter horden voor het laatst verslagen in de finale van de vorige WK. Op 22 juli 2022 was McLaughlin-Levrone haar in Eugene de baas. Het verschil was destijds 1,59 seconden tussen de Amerikaanse en de Nederlandse.
Daarna besloten Bol en hoofdcoach Laurent Meuwly serieus werk te maken van een aanpassing van haar pasritme, van vijftien naar veertien passen. Het zou haar zeker winst gaan opleveren in het laatste deel van de race. En dat is weer belangrijk met het oog op de Olympische Spelen in Parijs, volgend jaar.
Minder wedstrijden
Bol liep daardoor dit seizoen wat minder wedstrijden. Het perfectioneren van de passen kost tijd en Meuwly wilde in alle rust met haar werken aan alle vernieuwingen. Ook het werken aan een betere start viel daaronder.
Het resultaat van al het werk was in juli in Londen te zien. Bol vloog in het Olympisch Stadion van Londen over de horden. Ze was ruim twee seconden sneller dan de rest van het veld. Haar 51,45 betekende een Nederlands en Europees record. Aan het wereldrecord van McLaughlin-Levrone (50,68, gelopen in de WK-finale vorig jaar) dacht nog niemand.
Bol had met haar optreden de bevestiging dat het allemaal wel goed zat. Ze was in vorm en wilde scoren in Boedapest. Dat lukte op de eerste dag van het toernooi nog niet. Ze was verantwoordelijk voor een bizar slotstuk op de 4x400 meter gemengd.
Nederland had zich in de ochtenduren, met Bol, gemakkelijk voor de eindstrijd geplaatst. In de avonduren kreeg slotloopster Bol de kans het goud voor Nederland veilig te stellen. Ze lag op poleposition, maar kwam net voor de finish ten val.
De teleurstelling was groot, zeker omdat even ervoor Sifan Hassan in kansrijke positie ook tegen de grond was geklapt. Wat een gouden avond had kunnen worden, eindigde in enorme deceptie. Hassan herpakte zich met brons op de 1.500 meter.
Weinig concurrentie
Het moment van Bol kwam donderdagavond om 21.50 uur. Startend vanuit baan 6 had ze haar op papier zwaarste concurrentes achter zich zitten. De Amerikaanse Little was van de tegenstanders de enige die een keer in de 52 seconden had gelopen. De rest had allemaal tijden in de 53 seconden achter de naam.
Dalilah Muhammad, in de olympische finale in Tokio tweede achter McLaughlin-Levrone maar voor Bol, wist zich niet te plaatsen voor de eindstrijd. Gezien de tijden moest Bol dus het verschil kunnen maken. De druk was groot, maar de lach stond bij het binnenlopen van het stadion op haar gezicht.
Bol vond in de race de noodzakelijke ontspanning om de horden goed te nemen. Bij het uitkomen van de laatste bocht had ze al een gat geslagen. Dat werd op weg naar de finish alleen maar groter. Voorlopig staat er geen maat op de Nederlandse atlete.