De klimaattop in Egypte wordt met zeker één dag verlengd. De verwachting op de formele slotdag van de top in Sharm-el-Sheikh was al dat maar weinig onderhandelaars hun spullen zouden pakken, daarvoor zijn de verschillen van mening nog te groot.
Voorzitter Sameh Shoukry heeft bekendgemaakt dat de besprekingen doorgaan tot en met morgen. "De tijd is niet in ons voordeel, vandaag moeten we er een schepje bovenop doen", aldus de voorzitter van de klimaattop.
Gisteravond laat deed de Europese Unie een voorstel om een speciaal fonds voor klimaatschade op te richten. Maar grote landen, waaronder China, zijn minder enthousiast over een nieuw wereldwijd schadefonds. Door een extra dag onderhandelen zou het moet lukken om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Hete hangijzers
Op de klimaattop in Egypte wordt al bijna twee weken gesproken over de gevolgen van de opwarming van de aarde en hoe die te stoppen. Milieuorganisaties, lobbyisten, activisten en delegaties van bijna 200 landen zijn al dagenlang aan het onderhandelen. De top kent twee hete hangijzers: hoe moet de opwarming van de aarde beperkt worden tot maximaal 1,5 graad en wie moet opdraaien voor klimaatschade?
Veel ontwikkelingslanden willen meer financiële steun dan ze nu krijgen. De klimaatproblemen waar zij mee kampen zijn in beperkte mate door henzelf veroorzaakt, zij wijzen de rijkere landen aan als de grote veroorzakers van de klimaatverandering.
In Parijs ook gelukt
Verslaggever Heleen Ekker, die op de klimaattop aanwezig is, ziet hoe het urgentiegevoel de afgelopen dagen is toegenomen. "Ik hoor veel mensen zeggen: 'We moeten de schouders eronder zetten en er moet resultaat geboekt worden'", stelt ze over de teneur in Egypte.
Maar of het deze klimaattop, de 27ste inmiddels, gaat lukken om concrete afspraken te maken is nog maar de vraag. Over het algemeen is het op de jaarlijkse klimaattop altijd heel moeilijk om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar toch komt er altijd wel iets van een slotverklaring en een enkele keer leidt dat ook echt tot groot resultaat.
"Ik ben er nu voor de zevende keer en je ziet dat het altijd ingewikkeld is om tot overeenstemming te komen. Maar in Parijs, in 2015, is het de wereld ook gelukt om een ferm klimaatakkoord te sluiten. De hele wereld schaarde zich toen achter datzelfde doel: de opwarming van de aarde stoppen", zegt Heleen Ekker.
Meer weten? Kijk hier onze Q&A eerder vanmiddag op YouTube terug: