Nog iets meer dan drie weken, dan kiest Nederland nieuwe gemeenteraden. In de 345 Nederlandse gemeenten zijn nu zo'n 8500 raadsleden actief. Het is een vak waar veel bij komt kijken, maar dat ook veel tijd in beslag neemt. En dat terwijl het een nevenfunctie is. Weliswaar betaald, maar voor het geld doen de meeste raadsleden het niet.
In aanloop naar de verkiezingen op 16 maart sprak de NOS vier raadsleden - onder wie de jongste (21) en de oudste (87) van Nederland - over waarom ze voor de lokale politiek hebben gekozen, en over wat er wel én wat er niet leuk aan is.
Noah Brok (21), zit voor de Democratische Midden Partij in de gemeenteraad van Heusden
"Ik wil er graag voor jongeren zijn, omdat de gemeente vaak beslist over zaken die hen aangaan. Ook in Heusden is er een tekort aan betaalbare woningen voor jongeren en senioren. De wethouder zou twee jaar geleden met een woonvisie komen, maar dat werd steeds uitgesteld. Samen met een collega hebben we ons toen maanden vastgebeten in het dossier. Met resultaat: de bouwplannen mogen niet langer uitgesteld worden. 10 procent van de te bouwen woningen gaat naar senioren en 10 procent moet aan starters worden verkocht. Daar ben ik echt trots op.
Het werk is niet altijd spannend. Je moet weten waar je over praat, dus het hoort er ook bij om taaie dossiers te lezen en begrotingen door te pluizen. Maar het contact met de inwoners maakt veel goed. Qua tijd kost het werk me ongeveer 20 uur per week, soms wat meer.
Hopelijk inspireer ik jongeren zodat ze ook wellicht de lokale politiek in gaan. Hoe meer jongeren, hoe beter. Want de toekomst is veel te belangrijk om aan oudere generaties over te laten."
Selin Karar (34), gemeenteraadslid en lijsttrekker voor GroenLinks in Bergen op Zoom
"Raadslid zijn geeft ontzettend veel voldoening, omdat je echt iets voor mensen kunt betekenen. Wat dat betreft ben ik echt verliefd geworden op het vak.
In de coronacrisis hebben we voor elkaar gekregen dat de minima in onze gemeente ontzien zijn gebleven, daar ben ik heel blij mee. Maar ik heb me met veel meer dossiers beziggehouden. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Omgevingswet, de Jeugdraad, maar ook met zaken zoals toegankelijkheid. Veel mensen begrijpen de vaak ambtelijke taal niet of komen moeilijk in contact met de gemeente. Dat wil ik ook verbeteren.
Er zijn zo veel aspecten aan het werk, maar vaak zien mensen alleen wat er in de media komt of wat er tijdens een raadsvergadering wordt besproken. Aan de achterkant gebeurt er veel meer. Zo zit ik in veel werkgroepen over allerlei thema's. Die moet ik allemaal goed voorbereiden. Daarnaast heb je veel contact met inwoners die vragen of klachten hebben. Het kost allemaal tijd en dat heeft invloed op je privéleven. Je moet dit werk echt doen uit overtuiging, passie en de wil om iets te bereiken voor een ander."
Tiny Meese (67), fractievoorzitter van Partij Veilig Maastricht
"Twaalf jaar geleden ben ik gemeenteraadslid geworden, omdat ik teleurgesteld was in hoe de politiek in Maastricht, maar ook landelijk werd bedreven. Ik wilde niet langer aan de zijlijn staan, maar zelf een bijdrage leveren aan de maatschappij.
Ondanks dat we in de oppositie zitten, hebben we wel veel bereikt. Zo is de sociale veiligheid in de stad mede door ons verhoogd. En ook hebben we ervoor gezorgd dat een extra belasting voor ondernemers die in de coronatijd geïnd zou worden, is uitgesteld.
De verhoudingen tussen de partijen zijn behoorlijk veranderd de laatste jaren. Het is harder geworden. En het is veel meer versplinterd. Nu zijn er al zestien partijen in de Maastrichtse gemeenteraad en met de komende verkiezingen doen er nog veel meer mee.
Helaas heeft niet iedereen goede intenties. Sommige politici willen nou eenmaal graag in het zadel blijven zitten en veranderen daarom vaak van partij. Daar kan ik echt boos om worden. Dat is precies waardoor de kloof tussen burger en politiek ontstaat."
Ton Bannink (87), stopt als raadslid voor Gemeentebelangen Voorst
"Ik heb altijd wel ergens een mening over gehad. En als je die hebt, dan moet je die ook durven te uiten. Daarom ben ik de gemeenteraad in gegaan. Zodat je ook wat kunt bereiken met die mening.
Ik woon in een wijk die tien jaar geleden is gebouwd. Daar was destijds ontzettend veel weerstand tegen, omdat het ten koste van de natuur zou gaan. Toch hebben we voor elkaar gekregen dat hij gebouwd werd, want het dorp groeide nou eenmaal. Nu krijg ik vaak te horen dat het zo mooi is geworden en dat mensen er blij mee zijn.
Ook in onze gemeenteraad kan het soms knetteren, maar na afloop drinken we een kopje koffie samen en dan is het weer goed. Dat maakt het behapbaar en heeft me gestimuleerd om dit werk lang te doen. 24 jaar in totaal.
Wat ik nieuwe raadsleden wil meegeven? Ga vooral de boer op en kom met mensen in contact. Dan weet je wat er speelt in je gemeente."
De verkiezingen zijn dus op 16 maart. In deze video leggen we je uit waar jij met je stem invloed op hebt: