"We worden simpelweg vernietigd", zei de burgemeester van het belegerde Marioepol vandaag op de televisie. De Oekraïense havenstad is omsingeld door Russische troepen en wordt volgens ooggetuigen onophoudelijk beschoten. De situatie voor de inwoners is kritiek en wordt omschreven als een nachtmerrie.
"De stad staat eigenlijk op het punt van omvallen", zegt Patrick Bolder, defensie-expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. In de buitenwijken van deze stad met 400.000 inwoners wordt al dagen zwaar gevochten en Oekraïne lijkt steeds meer terrein te verliezen.
'Verschrikkelijk'
Bolder omschrijft de nietsontziende aanval als een "klassieke operatie" van Russische troepen om een stad te veroveren. Hij maakt een vergelijking met het Russische offensief tegen de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny ruim 20 jaar geleden, toen de stad grotendeels werd verwoest.
"Het is verschrikkelijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen militaire en burgerdoelen", zegt Bolder. Het kan volgens hem niet anders dan dat er heel veel burgers worden gedood. De lokale autoriteiten spraken twee dagen geleden van zo'n 200 doden, een nieuwe update is niet geweest. Onafhankelijke cijfers zijn niet beschikbaar.
Op deze twee kaarten zie je welke gebieden Rusland had veroverd aan het einde van de middag:
Volgens burgemeester Vadym Bojtsjenko zitten de inwoners van de stad thuis in de kou, in het donker zonder drinkwater. Hij roept op tot een vrije doorgang voor burgers en hulpgoederen. Het is onduidelijk of aan die oproep gehoor wordt gegeven.
Gisteren werden Kiev en Moskou het eens over het instellen van corridors om vluchtelingen en noodhulp door te laten. Bolder: "Maar er is nooit gezegd wanneer of waar die zouden worden ingesteld."
Burgemeester Bojtsjenko zegt dat er grote schade is aangericht aan cruciale infrastructuur als ziekenhuizen, scholen, winkels en wegen. Ook raakt volgens hem de voedselvoorraad snel op.
Het valt moeilijk in te schatten hoe ernstig de situatie werkelijk is. Zowel Rusland als Oekraïne voeren een propagandaoorlog om de tegenstander zo slecht mogelijk af te schilderen. Maar ook een AP-verslaggever ter plekke meldt dat in een groot deel van Marioepol de stroom is uitgevallen. Hij schrijft verder dat het telefoonnetwerk plaatselijk plat ligt als gevolg van beschietingen.
Ambulances
Dat betekent dat ambulancemedewerkers lastig hun werk doen. Het melden van gewonden per telefoon is op sommige plekken onmogelijk. Sommige ambulances rijden lukraak door de stad op zoek naar gewonden, schrijft AP. Andersom kan het medische personeel ook niet telefonisch overleggen over waar ze slachtoffers naartoe kunnen brengen.
Voor een 16-jarige jongen kwam de hulp te laat. Hij raakte gisteren gewond bij een explosie toen hij op straat voetbalde, schrijft de verslaggever. Een operatie kon niet voorkomen dat de jongen kwam te overlijden.
Zijn vader Serhii rouwt bij het lichaam van zijn zoon:
De inwoners van Marioepol worden van twee kanten aangevallen. Vanuit het oosten nemen pro-Russische separatisten uit de Donbas de stad onder vuur en vanuit het westen zijn Russische militairen opgerukt vanuit de Krim.
Strategisch belang
De inname van de havenstad is essentieel voor president Poetins strategie, legt voormalig luitenant-kolonel Bolder uit. "Als dit lukt hebben de Russen van Cherson tot aan de Donbas en hele kuststrook in handen. Daarna hoeven ze alleen nog de havenstad Odessa in te nemen en dan is Oekraïne volledig afgesloten van de Zwarte Zee."
Het resultaat van dit plan is tweeledig. Aan de ene kant is Oekraïne volledig afgesloten van bevoorradingen per zee. En andersom kan Rusland voorkomen dat Oekraïense grondstoffen naar het Westen worden verscheept. "Door de toevoer van graan of zeldzame grondstoffen, waar Oekraïne rijk aan is, af te knijpen kan Moskou Europa het leven zuur maken", zegt Bolder.