NOS NieuwsAangepast

Netanyahu: Israëlische operatie tegen militanten in Gaza gaat door

De militaire operatie van het Israëlische leger tegen Hamasdoelen in de Gazastrook is voorlopig niet voorbij. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu na afloop van een bijeenkomst van het veiligheidskabinet. "Onze campagne tegen terroristische organisaties gaat met volle kracht door."

In de toespraak, die live op televisie werd uitgezonden, zei de premier dat het Israëlische leger "zo lang als nodig" actie onderneemt om de rust te herstellen. "Dat zal tijd kosten." In gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CBS zei Netanyahu vervolgens te hopen dat de operaties niet lang zullen duren.

De premier zei verder dat Israël de steun geniet van de internationale gemeenschap om zichzelf te verdedigen. Hij bedankte expliciet de Amerikaanse president Biden voor diens steun.

Daarmee lijkt er vooralsnog geen zicht op deëscalatie van het geweld tussen Israël en militante Palestijnen in de Gazastrook. Afgelopen nacht telden Palestijnse gezondheidsautoriteiten met zeker 42 doden de meeste slachtoffers door Israëlische luchtaanvallen sinds de aanvallen over en weer bijna een week geleden begonnen.

VN-veiligheidsraad bijeen

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties heeft bij aanvang van een virtueel spoedoverleg van de VN-Veiligheidsraad alle partijen opgeroepen het geweld te staken. "Deze zinloze cyclus van bloedvergieten, terreur en vernietiging moet onmiddellijk stoppen." Hij waarschuwde dat het conflict "verwoestende gevolgen" voor de hele regio kan hebben.

"Ik ben geschokt door het toenemende aantal Palestijnse burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, die in Gaza zijn omgekomen door Israëlische luchtaanvallen. Ik betreur ook de doden in Israël als gevolg van raketten die zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook", aldus de VN-chef.

De afgelopen week heeft de Veiligheidsraad al twee keer achter gesloten deuren vergaderd over de escalatie van het geweld, maar dat heeft niet tot een gezamenlijke verklaring geleid, door tegenwerking van de Amerikaanse delegatie. De VS wilde daarmee voorkomen dat de Amerikaanse bemiddeling tussen de partijen zou worden bemoeilijkt.

Eerdere voorstellen voor vredesbesprekingen hebben nog tot niets geleid. De Jordaanse koning Abdullah zei vandaag dat er intensief diplomatiek overleg plaatsvindt om, zoals hij het noemt, de Israëlische militaire escalatie een halt toe te roepen. Ook Egypte heeft aangeboden om te bemiddelen.

Rutte veroordeelt raketbeschietingen

Vanmiddag sprak demissionair premier Rutte met zowel Netanyahu als de Palestijnse president Abbas over het terugdringen van het geweld. Hij heeft daarbij de hulp van Nederland aangeboden om tot een staakt-het-vuren te komen, schrijft Rutte in een verklaring.

"Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht."

Grens met Egypte open

Egypte heeft een dag eerder dan gepland een grensovergang naar de Gazastrook geopend, zodat gewonde Palestijnen naar Egyptische ziekenhuizen kunnen worden overgebracht. De overgang was sinds donderdag gesloten vanwege de viering van het einde van de Ramadan en zou eigenlijk pas morgen weer open gaan, maar de Egyptische autoriteiten zeggen deze "buitengewone" stap te nemen om een "gebaar van solidariteit" met de Palestijnen te tonen.

Gisteren en vandaag heeft Egypte al 16 ambulances naar de Gazastrook gestuurd om slachtoffers op te halen. Een bron meldt aan het Britse persbureau Reuters dat drie bussen met in totaal 263 inwoners uit Gaza de grens al zijn overgestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl