Journalisten van AP staan voor het puin van de Jala-toren waarin hun redactie 15 jaar was gevestigd
NOS NieuwsAangepast

Vragen over aanwezigheid Hamas in mediagebouw: eigenaar ontkent, Israël twijfelt niet

Een dag na de verwoesting van een flatgebouw in Gaza waar volgens Israël Hamas kantoor hield, zijn er nog veel vragen. In de flat zetelden onder meer redacties van persbureau AP en nieuwszender Al Jazeera. Die willen meer informatie van Israël.

De eigenaar van de Jala-toren ontkent tegenover Al Jazeera dat Hamas in het gebouw zat. "Naast de huurders zaten er enkele kantoren van advocaten, ingenieurs en een paar mediabedrijven in. Niets anders", aldus Jawad Mehdi. Volgens hem heeft Israël nog geen bewijs overhandigd voor de claim dat Hamas in het gebouw aanwezig was.

Israël noemt de aanwezigheid van Hamas, de organisatie die sinds 2007 aan de macht is in Gaza, als reden om het gebouw te bombarderen. Via Twitter liet het leger vanochtend in een reeks van drie tweets over de aanval weten dat Hamas zich vaker verschuilt in burgergebouwen, maar dat militanten dan niet "immuun" zijn voor luchtaanvallen.

Journalisten zagen hoe hun werkplek werd vernietigd:

Journalisten kijken toe hoe mediagebouw wordt aangevallen in Gaza

De Israëlische krant The Jerusalem Post schrijft dat Israël gisteren aan de Amerikaanse regering informatie heeft getoond die onomstotelijk zou aantonen dat Hamas vanuit het gebouw opereerde. Het Witte Huis zou tevreden zijn geweest met de uitleg. Correspondent Ankie Rechess zegt op NPO Radio 1 dat de informatie wel "heel juist" moest zijn. "Anders zou Israël zich niet branden aan iets wat not done is, want journalisten moeten altijd hun werk gewoon kunnen uitvoeren."

De journalisten van AP en Al Jazeera konden tijdig het pand ontvluchten. Kort voor het bombardement waarschuwde Israël voor de luchtaanval. Daardoor heeft Hamas volgens Israël nog wel zaken kunnen veiligstellen, "maar we waren bereid die prijs te betalen", aldus het leger op Twitter. Het Franse persbureau AFP heeft de redacties van AP en Al Jazeera inmiddels onderdak aangeboden.

AP zei in een reactie na de aanval dat zijn journalisten niet in een pand zouden gaan zitten waar Hamas kantoor houdt, om eraan toe te voegen dat het niet met honderd procent zekerheid heeft kunnen vaststellen dat Hamas niet opereerde vanuit het gebouw. Het persbureau laat weten vijftien jaar vanuit het gebouw verslag te hebben gedaan.

AP, andere mediaorganisaties en ook de internationale journalistenorganisatie CPJ hebben Israël om opheldering gevraagd. Die laatste stelt zich de vraag of het Israëlische leger doelbewust media aanvalt om "verslaggeving van het menselijke leed in de Gazastrook te dwarsbomen".

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres onderstreepte gisteren dat het willekeurig aanvallen van burger- en mediagebouwen niet in lijn is met het internationale recht en "ten koste van alles moet worden voorkomen".

Slachtoffers

Vooralsnog is er nog geen zicht op deëscalatie van het geweld tussen Israël en militante Palestijnen in de Gazastrook. Afgelopen nacht telden Palestijnse gezondheidsautoriteiten met zeker 42 doden de meeste slachtoffers door Israëlische luchtaanvallen sinds de aanvallen over en weer bijna een week geleden begonnen.

In totaal zijn er zeker 192 Palestijnen in de Gazastrook om het leven gekomen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Aan Israëlische kant vielen bij luchtaanvallen door Hamas tot nu toe tien doden.

Volgens het Israëlische leger zijn sinds afgelopen maandag zo'n 3000 raketten op Israël afgevuurd vanuit de Gazastrook. Ook vandaag zijn er meldingen van raketinslagen, voornamelijk in de steden Asjkelon en Asjdod.

Internationaal overleg

Correspondent Ankie Rechess denkt wel dat er een bestand aan zit te komen. "Maar nu gaat iedereen er nog keihard tegenaan, want iemand wil graag met de uiteindelijke overwinning tevoorschijn komen."

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat achter de schermen de druk toeneemt op Israël om te bewegen in de richting van een staakt-het-vuren. Vrijdag kwam een hoge Amerikaanse diplomaat aan in Tel Aviv met de opdracht om te bemiddelen tussen de partijen. Verder komt vandaag de VN-Veiligheidsraad bijeen voor spoedoverleg over de crisis, net als de 57 landen die zijn verenigd in de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

EU-buitenlandchef Borrell liet vanochtend weten dat EU-ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag in een videoconferentie gaan overleggen hoe er een einde kan worden gemaakt aan het geweld. Ook de paus riep vandaag op een einde te maken aan de aanvallen over en weer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl