Door de aanhoudende bosbranden in Australië zijn waarschijnlijk duizenden koala's omgekomen. Die schatting maakt de Australische minister van Milieu in een interview.
Minister Ley denkt dat mogelijk 30 procent van alle koala's in de getroffen oostelijke regio is gestorven, "omdat zo'n 30 procent van hun leefomgeving is vernietigd". Het zou dan gaan om zo'n 8000 dode dieren. De minister zegt wel dat er pas meer duidelijk wordt als de branden zijn afgenomen en er een rapport kan worden opgesteld.
Australië heeft 6 miljoen dollar uitgetrokken om de leefomgeving van de dieren te beschermen tegen de branden. Dat gebeurt onder meer door de aanleg van corridors en het zo goed mogelijk in de natuur terugbrengen van behandelde koala's.
Bedreigd
De koala heeft het de laatste jaren moeilijk omdat door ontbossing leefgebied verdwijnt, maar ook door toename van droogte, aanvallen van honden en ziektes als chlamydia.
Bij bosbranden zijn ze zo goed als kansloos. In tegenstelling tot vogels die kunnen wegvliegen en kangoeroes die snel kunnen wegkomen, is een koala langzaam. Daar komt bij dat het dier als primaire reactie op het vuur hoger in de eucalyptusbomen klimt, wat bij een brand desastreus is.
Exacte aantallen van de dieren in de regio zijn er niet: naar schatting leven er tussen 15.000 en 28.000 koala's in het getroffen gebied. In 2016 werd door wetenschappers nog berekend dat er in heel Australië ruim 300.000 koala's waren. Het Australische Koala Fonds houdt het op 80.000 dieren.
Vorige maand werd een koala door een buurtbewoner uit een brandend bos gered. Beelden ervan gingen de hele wereld over. Het dier redde het uiteindelijk niet:
De branden in de Australische regio New South Wales woeden al meer dan een maand. Honderden huizen zijn verwoest en elf mensen zijn bij de bosbranden omgekomen.
Op Eerste Kerstdag werd de brandweer geholpen door regenval, maar inmiddels schijnt de zon weer volop en is de kans op neerslag nihil.